Bu forum arşiv olarak korunmaktadır. Yeni üyelik ve mesaj gönderimi kapalıdır.
Tamiya Surface Primer Astarın Kullanım Şekli.
Foruma dön · Sayfa 2/2Macun konusunda haklısınız. O güne mahsus maalesef öyle oldu. Ancak genelde de minik çukurcuklarla başım dertteydi.
Zaman olarak bir sıkıntım yok, sentetikte denerim. Burak bey levelling Thinner' i astar için önermişti doğru anladıysam. Ama siz herhalde bir alternatif olarak "bu da bir seçenek" deyip, seçeneklerin değerlendirilmesi olarak yazdınız.
Basıncı 1 bara düþüreyim. Genellikle düşük basınçla boya atmak zor deniyordu ama 1,5 bar basınçta tetiğe alışma haricinde sanki bir sorun çıkmamıştı, 1 barda uyar gibime geliyor. Tabii bu daha ilk uygulama. Bana öyle gelmesi en iyisinin o olduğu anlamına gelmez :-)
Görüşmek üzere.
Yüksek basınçla boya atarken sert hareketler yapmak gerekiyor yoksa akma oluyor. Ama düşük basınçta yumuşak nazik hareketlerde çok daha kontrollü bir şekilde boya atılabiliyor diye düşünüyorum.
Kabinde havalandırma fanı olmadığı için bir kaç gün boya işine girmeyeceğim. Maalesef camda da delik açtýrmam gerekecek. Çıkan buhardan kabine rahatça yaklaþamadýðým ve makedi net göremediğim için de biraz şişirme iþ oldu. Gece türlü yerlerimden yeşil boyalar çıkıyordu :-))
Görüşmek üzere.
Altta astarlamýþ olduğum birçok parça var gerçi model motor modeli ama olsun amaç aynı olacak. 48 ölçek büyük bi uçak bile olsa teker bağlantı noktalarını kullanarak 3 adet çöpþiþe resimde gördüğün tahtaya sabitliyebiliyorum böylece alta çarpıp dönecek boya olmuyor.
Son olarak bi soru tabancan alttan beslememi üstten beslememi eğer üstten besleme ise basınç göstergesindeki ibre dipte olsa üfürük gibi hava bile gelse tabanca çalışacaktır. Basıncı 1 barın altına indirirsen rahat edersin ben 0,5 gibi bi ayarda sabitliyim elim de alıştı bayağı artık basıncı arttýrýnca boyayamıyorum.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i924.photobucket.com/albums/ad87/z_g_h/Yamaha%20YZR-M1/DSC02117.jpg]z_g_h2010-09-03 13:19:39
İşte forum hakkında demek istediğim buydu. Bu tür bilgiler ne kullanma kılavuzlarında, ne bir maket için açılmış konu baþlýklarýnda, ne de resimlerde yer almıyor. Ancak yapım aşamasında başa geldikçe sormak gerekiyor ve herkes deneyimlerini paylaştıkça hem yapılan işler kolaylaşıyor, hem sonuçlar iyi oluyor.
Benim airbrush Badger 100 LG. Üstten beslemeli. Demek ki düşük basınçla rahat çalışabileceğim.
Görüşmek üzere.
Yazdıkça yazasým geliyor boşver yazdıklarım benim şahsi düþüncelerimdir sadece beni bağlar kimse üzerine alınmasın ve höthöt yapmasın rica ediyorum.
Yazdıklarının tümüne katılıyorum. Ben hýrslýyým ama iddialı değilim. Hýrsým olumlu yönde. Hava tabancası ve kompresör almayı düşünüyorum ama bunun için kendime bir şeyler ispat etmem gerekir, para, emek, zaman ve yetenek olarak diye yazmıştım bir zamanlar. Hepimizin başında olduğu gibi benimde işten güçten maketsiz geçen 3 ayı aradan çýkartýrsak, yaklaşık 6 aylık bir zaman zarfında sıfırdan tezgahımda oldu, pistole de oldu, o da oldu, bu da oldu... Kısaca iyi maket yapmak isteyen herkesin sahip olmak isteyeceği türden alet edevat. Peki neden ? İyi olma, daha iyisini isteme hýrsýndan. Kime ne faydası var ? Bana faydası var... Başka kimseye bir faydası yok. Kime ne zararı var ? Bana zararı var. Başka kimseye bir zararı yok. Yoksa neden fan için evin camını kestireyim, tezgah için 2 masa alayım evde yer işgal etsin vs. vs. Yani kısaca ne demek istediğim anlaşılmıştır.
Bu forumu baz alıyorum. Bence 100 üye varsa herhalde sadece 3 tanesi mesleki açıdan ticari maksatlı maket yapıyordur. Geri kalanlar keyfe keder. Genelde başka dalda faaliyet gösteren forumlar dahil, hemen hemen tüm forumlarda gelip geçici, anlık işi olan kişilerce açılmış konular, soru sorma şekilleri bellidir. "Acil, yardım, çok acil ..... sorunuma cevap" filan gibi kendisini belli eden ve yazarı tarafından da aksi iddia edilmeyen gelip geçici girişler.... Peki bizde genel eğilim bu yönde mi ? Hayır. O halde yardım esirgemenin, bilgi paylaþmamanýn başka bir sebebi var. Acaba "EGO" olabilir mi ? Neden olmasın. Maket yapmakta kalitesine göre bir nevi sanat. Birde buna fýkradaki zebanisiz kazanı eklersen olabilir.
Ticari olarak maket yapanı ( Gayrimenkul projeleri için maket yapanlar hariç. Onlar zaten foruma filan takýlmazlar. ) anlayışla karþýlayabiliriz. Çünkü potansiyel olarak bizleri rakip görmese bile, verdiği bilgilerden faydalanıp, 2 taka maketi yapan birisi bir bakmışsın Beşiktaş' ta tezgah açmış, adamın piyasasını gebertiyor olabilir. O tek başına bir şey ifade etmediðini düşünür belki ama, bir sene içerisinde onun gibi 3 kişinin böyle yaptığını düşünün.... Fakat dedim ya, bu endişeye sahip aramızda kaç maketçi olabilir ki ?
Araştır bul, hazıra konma diyenler fosilleþmiþ maketçilerdir diye düşünüyorum. Çünkü çok değil 20 sene önce her şey çok farklı ve zordu o nesil için. Doğru.. Ama devir değişti. Zaten bunu dediği yer aslında araştırma kaynağının "kaynağı". Araştıran için bir
cennet çünkü burası bir "FORUM"...İnternet adlı mecranın Meydan Lauresse' u. Kişi araştırmasını bu mecrada yapmayacaksa o zaman ( örneği buradan vereceğim, yanlış anlaşılmasın ) sitenin adı "modelsitesiblogu.com" olsun.. Yaz yaz dur, ama monolog. veya çeþitlendirebiliriz. "guzelmodelsitesi.com" kötüye, acemiye kapalı, yıllarını ayda bir cafede birisinin dudaklarýndan 2 kelam laf çýksada cımbızla bir şeyler kapsak diyen kişinin zamanla ve çok acılarla öğrendiklerini uyguladığı mükemmel modellerini sergilediği güzel modellerin sitesi...
"Üretim" ve "mal" terimlerinin çok kaba kaçtığını düşündüğüm bu eğlenceli ve kötü alışkanlıkları def edici hobinin daha interaktif özellikleri içeriğinde barındıran ( videolarla ), "öğretici" ve "izleyici" olarak tasnif edilmiş üyelik türlerini benimsemiş bir forum hayalim var. Buna yurtdışındaki forumlarda gördüğüm ve hobimizin bel kemiðini oluşturan tedarikçilerin ve satıcı firmalarında aktif olarak yer almasını istediğim ve haerkesin aktif olarak katılım sağladığı bir ortamda diyebiliriz. Tabii hemen değil ama çok istiyorum açıkçası. Her şeyi başkalarından beklememek lazım. Öyle olsaydı bu forumda olmazdı. Umarım her şey güzel olur.
Görüşmek üzere.
Macunlanacak yerin kenarlarını maskeledim. Macunda mikroskobik çukurcuklarýn önüne geçmek içinde 4 lü tırnak cilası törpüsü kullandım. Özellikle 3 ve 4 numara yüzeyi oldukça pürüzsüz hale getiriyor. Önce 1000 lik zımparayı suyla ıslatıp hafif kabasını aldım, onu da belirteyim. ( Macun ( G.S. Mr. White ) suyu gördümü çözünüyor gibi oluyor, böyle bir gözlemimde var. )
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i928.photobucket.com/albums/ad123/barisfoto/Airfix%20ARADO%20Ar%20196A-3%20%2002019/SAM_10741600x1200-5.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i928.photobucket.com/albums/ad123/barisfoto/Airfix%20ARADO%20Ar%20196A-3%20%2002019/SAM_10751600x1200-3.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i928.photobucket.com/albums/ad123/barisfoto/Airfix%20ARADO%20Ar%20196A-3%20%2002019/SAM_10761600x1200-2.jpg]
Eğer çok geç kalýnmadýysa en son fotoda görülen birleşim yeri , ileride çökme ya da çatlama gibi sıkıntılar yaratabiliri.Ýç kısımdan destek yapabilecek şekilde plastik levha(sitren levha yada yoğurt kapı olabilir ) bol likit eşliğinde kaynatýlýrsa saðlamlýðýný baya bir arttırmış olursunuz.Yapışma esnasında oradaki dolgu macunu veya surfacer bir miktar yumuþayacaðý için eriyebilir.Tekrar bir törpüleme gerekecektir ama sonuç çok sağlam olacaktır.
iyi modeller
Nazik ve değerli önerinize teşekkür ederim. Artık daha çökme olacağını zannetmiyorum çünkü altında 2 kat macun vardı. Sadece üst kısımları fazla zımparaladığım için tekrar bir macun çekmem gerekti. Buruna önden bakıldığında alt katmanlar ( macun ) belli olmuyor, sebebi o kýsýmýn motor kaputu parçasının geçme yaptığı bir kısmı var, orayı normalde daha önce macunlamadýðým gibi, temizlemem de gerekiyor. Tahminen ona istinaden böyle bir uyarı yapma gereği hissettiniz. Aslında 1. sayfada durumu gösteren bazı resimler var. Yinede benzer bir durumda söylediklerinizi aklımda tutacağım.
Görüşmek üzere. Bu vesile ile herkese hayırlı bayramlar diliyorum.
Saygılarımla.
gokce
...Ýç kısımdan destek yapabilecek şekilde plastik levha(sitren levha yada yoğurt kapı olabilir ) bol likit eşliğinde kaynatýlýrsa saðlamlýðýný baya bir ...
"Bol likit" yerine "yeteri kadar likit" kelimesi doğru olur.
Fazla sürülen yapıştırıcı zamanla plastiği yüksek olasılıkla bozup çökme yaratacaktır.
İyi maketler!
copilot_clumsy
gokce
...Ýç kısımdan destek yapabilecek şekilde plastik levha(sitren levha yada yoğurt kapı olabilir ) bol likit eşliğinde kaynatýlýrsa saðlamlýðýný baya bir ...
"Bol likit" yerine "yeteri kadar likit" kelimesi doğru olur.
Fazla sürülen yapıştırıcı zamanla plastiği yüksek olasılıkla bozup çökme yaratacaktır.
İyi maketler!
Bol bol likit.... cimrileþme clumsy arýom arýom açmýon cebini zaten :(
Baris Can
Gökçe bey selamlar ;
Nazik ve değerli önerinize teşekkür ederim. Artık daha çökme olacağını zannetmiyorum çünkü altında 2 kat macun vardı. Sadece üst kısımları fazla zımparaladığım için tekrar bir macun çekmem gerekti. Buruna önden bakıldığında alt katmanlar ( macun ) belli olmuyor, sebebi o kýsýmýn motor kaputu parçasının geçme yaptığı bir kısmı var, orayı normalde daha önce macunlamadýðým gibi, temizlemem de gerekiyor. Tahminen ona istinaden böyle bir uyarı yapma gereği hissettiniz. Aslında 1. sayfada durumu gösteren bazı resimler var. Yinede benzer bir durumda söylediklerinizi aklımda tutacağım.
Görüşmek üzere. Bu vesile ile herkese hayırlı bayramlar diliyorum.
Saygılarımla.
Emin olun ki bir süre sonra çökecektir , görebildiğim kadarı ile puttynin tutunma yüzeyi çok az sadece arada köprü gibi durmuş.Alttan bakıldığında plastiğin öpütüðü alan daha fazla ise çok da sorun olacağını sanmıyorum..
gokce2010-09-08 06:19:33