MSC · ModelSitesi.com
Menü

Bu forum arşiv olarak korunmaktadır. Yeni üyelik ve mesaj gönderimi kapalıdır.

Yerel inceleme · 7453 konu · yayına alınmamıştır

A6M2b Zeke Type 21 BİTTİ SONUNDA !

Foruma dön · Sayfa 1/6

Başlatan: Clumsy · Başlangıç: 2007-12-04 13:27:11 · 93 mesaj · Son mesaj: 2008-04-30 00:56:33

Clumsy · 2007-12-04 13:27:10 · #57425

Efen'im, bu sefer maketimizin sadece ismini yazmakla yetiniyorum. Üretici firma ve ölçeği sizlerin tahminlerinize kalmış.
Maketin geneli kanımca çok güzel; bir maketten bekleyebileceðiniz çoğu detay sağlanmış. Sanki hani þu Avenger, Vindicator uçaklarını üretmiş olan markanın maketleri gibi; koltuk kemerleri hariç ölçeğine uygun olarak her detay sağlanmış. Unutmadan, bir de ne yazık ki gösterge paneli dekal olarak verilmiş ki bu ölçekte artık günümüz teknolojisinde kabul edilmesi zor bir durum.
Bunun yanında motor kaput flaplarının hem açık hem kapalı olarak sağlanmış olması, iki tür aleron, iki tür pervane abağı, iki tür namlu çıkışı vb. gibi detaylar sizlere çeşitli seçenekler sunuyor. Hatta daha da güzeli bu maketin kanat uçları yine iki seçenekli, yukarı kalkık ya da aşağı pozisyonda yapılabiliyor ki iç konstrüksiyon detayı sağlanmış.
Japon uçağı olması da avantaj pek tabii.
Þu ana kadar sadece gövdenin iç kısmıyla uðraþabilmiþ bulunmaktayım. Eh, bu kadar detay olduktan sonra dikkat edip o detayların boyamasında uygun özeni göstermekte fayda olacağı kanaatindeyim. Yoksa yazık olur. Haa, eğer "kanopi kapandıktan sonra bu kadar detay gözükecek mi?" diye soruyorsanız o zaman belirteyim kanopi açık yapılabiliyor ve uçağın kokpiti zaten detayını göstermeye müsait.
Kokpitin yapım aşamasında çok uğraşmadım desem yeridir. Aslında hatalarım oldu. Örneğin, koltuk kemerlerini yapıştırırken japon yapıştırıcısını biraz taşırdım ve bu dikkatli bakılınca gözüküyor ama o da nazarı olsun diye çok uğraşmadım. Kemer dışında ekleme olarak koltuğun arkasındaki çelik teli yerleştirdim, çok marifet :))
Detayların arasına koyu renk ile yıkama yapmadan sadece detay üzerilerine kuru fırçalama ile ton farkı yaptım ki bunu olabildiğince gözü rahatsız etmeyecek kadar az oranda tuttum.
Şimdilik bu kadar.
Bu maketin hangi firmaya ait olduğunu ve de ölçeği konusunda varsayýmlarýnýzý ispatlarýnýzla bekliyorum. Ama bunu yaparken lütfen uçağın ismini "google"da arttırıp cevabını bulmayýn. Onun yerine aklınızdan bugüne kadarki maket birkiminizi yapark kullanın; mesela "þu marka þu þu detaya dikkat eder, þu marka da şunu yapar bu yüzden bu markadır" gibi fikir yürüterek yapın.
Saygılarımla,
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero004.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero003.jpg]
copilot_clumsy2008-04-28 15:32:26

Clumsy · 2007-12-04 13:28:10 · #57426

Bunlar da kokpitin sağı-solu:
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero002.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero001.jpg]

Clumsy · 2007-12-04 13:37:40 · #57427

Bu arada maketin geri kalan çerçeve fotoğrafları cevaplardan sonra sağlanacaktır.
Saygılarımla,
copilot_clumsy2007-12-04 13:37:55

balpeteði · 2007-12-04 13:50:31 · #57428

tamiya gibi geldi bana...

Tora Tora Tora · 2007-12-04 14:06:06 · #57430

selamlar gene döktürmüssün sen hata yapmazsın bu konularda ama zamanında benimde benzeri bi tecrübem olmuştu o yüzden bi sorayım dedim bu japonların kokpit içlerini metalik mavi tonunda bi renk hatırlıyorum yanlışmıyım kolay gelsin iyi gidiyor. Tora Tora Tora2007-12-04 14:06:41

Clumsy · 2007-12-04 14:10:50 · #57431

Yapım planında vatandaş direkt "Mitsubishi Kokpit Yeşili" olarak boyamış. Ben de fazla zaman kaybetmeden dediğini yapmış bulundum. Galiba Japonlar sadece kokpit dışında korozyona uðrayabilecek yerlerde metalik mavi kullanıyorlar. Mesela, flaplar ve iniş takımı yuvaları gibi.
Nakajima'nın da kokpit rengi var. Kawasaki açık kahverengimsi bir renk kullanmış falan filan
Saygı ve sevgilerimle Tayfun...

KucukEniste · 2007-12-04 14:17:38 · #57432

Ben o 1/72 Fw 190'dan sonra korktum, bu 1/144 falan çıkar şimdi...

Tora Tora Tora · 2007-12-04 14:23:15 · #57433

cevap için teşekkürler muhtemel biliyosondur ama internette japon uçaklarıyla ilgili www.j-aircraft.com diye bi site var belki işine yarar bir an önce bitiş görme dileğiyle kolay gelsin. Bu arada her iki sorununda cevabını bildiğim için konunun yakınına bile yaklaþmýyorum.

Clumsy · 2007-12-04 14:34:51 · #57434

Siteden haberim varla yok arası gibiydi, teşekkürler :)
Aslında sipariş vermiş olduğum kitapları beklemek iyi olurdu da onları diğerleri için kullanırım.
Bu arada galiba cevap hakkı olmayanlar listesini yayınlamak fena olmaz:)
Tayfun Yaşar
Ufuk Aydıner
Onur Kurç
Bu kişiler zaten maketi biliyorlar.
Saygı ve sevgiler Tayfun :)))

purdey · 2007-12-04 19:39:27 · #57435

sweet 1/144

idris · 2007-12-04 19:55:25 · #57436

Fine Molds 1/72

Clumsy · 2007-12-04 22:31:49 · #57438

Okuyanlar ve okumayanlar ortaya çıktı:)
Efen'im, maketimiz Fine Molds'un, hlj.com'un iddiasına göre, güya(!) sınırlı sayıda üretilmiş olan 1/72 ölçek Zero maketi. Bu maket normal olarak kendi başına satılmıyor. Japonca basılan "Model Graphix" dergisinin bu seneye ait 11. ve 12 sayýlarýyla beraber iki bölümde sunuluyor. 11. sayıda gövde, motor ve dekaller varken 12. sayıda kanat ve geri kalan parçalar bulunmakta. Kutulama öyle bilindik maket kutulaması şeklinde değil. koli kağıdı kalitesinde iki parmak kalınlığında A4 boyutunda kutularda geliyor. Yapım planı ise yok; yani, var da yok. Yapım planı olarak dergideki çizimleri ve fotoğrafları takip ediyorsunuz.
Bunlar haricinde maket hlj.com'un ve derginin dediğine göre 1/48 ölçek Zero maketinin küçültülmüş hâli ki şahsen bu fikre katılıyorum. Henüz kanatlara başlamamış olmama rağmen gövde parçalarının uyumu konusunda bir sıkıntı yaşamadım.
İlk mesajımda yazmış olduğum özellikleri düşünecek olursa aslında maketin ciddi anlamda bir başarı olduğunu kabul etmek yanlış olmaz. Sanki Fine Molds Hasegawa' nın 1980'lerin sonunda çıkarmış olduğu içe detay, çok parçalı F-14 maketleriyle yaşadığı bir başarıyı bu sefer İkinci Dünya Savaşı' nda uçmuş olan bir Japon uçağı olan Zero ile kısa süreli de olsa yaşıyor. Tek farkı uçağın modeli.
Gerçi maketin sınırlı sayıda üretilmiş olduğunun söylenmesi ve Fine Molds' un maketi tek başına normal bir maketmiş gibi satmayacaðýnýn belirtilmesi şüpheli. İçinden çıkan seçenekli parçalara bakınca sanki bir yerlerde açıklanmayan bir nokta varmış gibi duruyor.
Bir olasılık belki de Fine Molds maketin kendisinde çok küçük değişikliklerle tek başına ileride satışa sunar ve de sözü edilen "sınırlı sayıda" kavramının yalan söylem olmasından sıyrılır.
Derginin her iki sayısının fiyatı 3160 japon yeni. Yanında maketi verdiklerini düşünürseniz aslında fiyatı çok fahiş gözükmüyor. Bunun haricinde fiyatı maketin fiyatı olarak göz önünde bulundurmak isterseniz 1/72 ölçek tek kişilik bir İkinci Dünya Savaşı uçağı için fazla gözükebilir ancak kanımca aslında bu kabul edilebilir bir durumdur. Bu maketin 1/72 ölçek plastik enjeksiyon hâliyle aynı detay ve işçilik kalitesinde olan diğer firmaların maketlerinin hemen hemen tamamı bu detayı sunmak için ya metal detay seti içermektedir ya da resin detay seti içermektedir. Bunun dışında sadece resin olarak üretilmiş maketler de vardır ki fiyatları biraz daha fazladır.
Dileğim maketi kazasız bir şekilde sonuca ulaþtýrmak; hoş, olan oldu ama paçayý yırtıp durumu idare ettim. Yüzyüze görüşmelerde ne olduğu eşe dosta zaten anlatılacaktır yoksa ayrı bir konu olur. Tek diyebileceğim laker tineri boya çıkartmak için kullanırken plastiğe selülözik tinerin yaptığı gibi zarar verebileceðinin akıllarda bulunması.
Genel fotoğraflara devam...
Ya da isteyenler diğer yabancı kaynakları araþtýrabilirler.
Saygılarımla,
copilot_clumsy2007-12-04 22:53:53

Clumsy · 2007-12-04 22:57:29 · #57439

Kutulamada, yapım planında anlatmak istediklerim:
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero010a.jpg]
Sanırım tarihin bir döneminde Japonlarla Arapların bir bağı vardı, "İlim Çin' de bile olsa gidip bulunuz" sözü boşuna söylenmemiş galiba:)
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero011.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero012a.jpg]
"Arkadaşım, okları sağdan sola iyi takip et, büyüteçle fotoğraflara bakıp maket boyalarının numaralarını doğru gör!"
copilot_clumsy2007-12-04 23:03:53

Clumsy · 2007-12-04 22:59:41 · #57440

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero005.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero006a.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero008.jpg]copilot_clumsy2007-12-04 23:00:26

Clumsy · 2007-12-04 23:08:36 · #57441

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero007.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero009a.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero013.jpg]

onurku · 2007-12-05 01:15:17 · #57445

Geçmiş olsun bir an önce iyileş diye dileklerde bulunurken evde oturmak yaradı valla sana. Bu arada çok güzel çalışma merakla devamını bekliyoruz.   

Jolly Roger · 2007-12-05 01:44:58 · #57449

Yazının başını okuyup "Hmm Fine Molds mudur ki.. yok ama parçalar fazla kalın" dedim, yanılmışım:}

Clumsy · 2007-12-19 01:41:55 · #58019

Efen'im;
Maketimizin yapımına yavaştan da olsa devam ediyoruz. Pek tabii bazı kişiler "Ulen sanki 1/32 maket yapıyor da bu kadar zaman alıyor bunu yapmak" diyor olabilirler. Varsýnlar desinler, gocunmak yok, utanmak hiç yok. Ne yapalım.
Neyse...
Bu kadar zaman içinde aslında çok bir ilerleme yok gerçekte. Dikkat etmek isteyip en kolayýndan elimden geldiğince maketi sýradanlýktan kurtarmaya çalışıyorum. Bunun için kokpitte kemer eklemesini yapmıştım. Onun yanında bir de kontrol yüzeylerinin yönlerine el atmayı düşündüm. Bunun için aleronlara dokunmama gerek yok, zati onlar ayrı veriliyor. Ben de elevatör ve dümene yöneldim, gerçi yaptığım tek şey detay çizgisinin üzerinden biraz geçip plastiğin incelmesini sağlayıp sonrasında parçayı istediğim yöne bükmekti:
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero0282a.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero0283a.jpg]
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/zero0284a.jpg]copilot_clumsy2007-12-19 01:54:10