MSC · ModelSitesi.com
Menü

Bu forum arşiv olarak korunmaktadır. Yeni üyelik ve mesaj gönderimi kapalıdır.

Yerel inceleme · 7453 konu · yayına alınmamıştır

Y.boya eskitmede renk farkı??

Foruma dön · Sayfa 2/2

Başlatan: HADES · Başlangıç: 2005-12-29 11:11:05 · 24 mesaj · Son mesaj: 2006-01-14 12:11:19

Clumsy · 2006-01-13 10:46:30 · #16481

1/72 Revell F-4E
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/maket/03.jpg]
Detaylar önce inceltilmiş yağlı boyanın ince fırçayla tatbikiyle belirginleştirildi ve koruma için mat vernik atıldı. Sonra da yağ kaçağı ve kirlenmesinin olacağı yerlerde kuru pastel fırça ile tatbik edilip üzerine parlaklık versin diye "smoke" dumanlama olarak atıldı.
Aynı eskime yağlı boya ya da tabanca ile yapılamaz mı, pek tabii ancak elinizin daha da maharetli olması gerekebilir.
Birincisi, Kaan'ın da dediği gibi alttaki boya ile eskitme yapacağınız boyanın temellerinin farklı olmasında yarar vardır. Yoksa hatadan dönmek zorlaşacaktır.
İkincisi, mesela kuru pasteli istediğinizde tekrar tekrar silip hoşunuza gittiği şekilde yeniden uygulayabilirsiniz çünki onu yüzeyden ayıracak tek şey sudur, ya da dilinizin ucuna değmiş olan parmak ucu Arşiv görseli
Ama, yağlı boyayı uygularken ya da tabancayla ince şekilde boyayı atarken bir kaç denemeden sonra kullandığınız boyanın incelticisi ister istemez alttaki yüzeye zarar vermeye başlar. Arşiv görseli
Acele etmek ile seri olmak arasında fark olduğu kanaatindeyim. Maksadımız seri bir şekilde gerçekten güzel olan sonuca ulaşmaksa önceleri sabırlı olmaının yararlı olacağı düşüncesindeyim. Tecrübe ile alışılmışın uygulanması daha da uygun olacaktır.
Fotoğraflardan da gözüküyor, ki özellikle son Bf-109 ve Spitfire karşılaştırmasında da belli oluyor, her yolun sonucu aynıya varıryor.
Ancak, biraz sabırla.
Umarım birazcık da olsa yararım olmuştur.
Saygılarımla,
clumsy38730,4505555556

Clumsy · 2006-01-13 11:08:53 · #16484

Sevgili KeNe,
En azından kuru pastelin nasıl yapıldığı konusunda fikir vermesi açısından bir kaç fotoğraf ekleyeyim.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/ResizeofIMG_0004a.jpg]
Önce kuru pasteli zımparada toz haline getirmek lazım, uygun gördüğün her hangi bir rengi uygulayabilirisin ki Kaan'ın da dediği monotonluktan uzaklaş ve daha güzele yakınlaş.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/ResizeofIMG_0004.jpg]
İnce fırçayla uçuş istikametinin aksine psateli yüzeye uygulayabilirsin, hatta fırçayla sürdükten sonra dilinin ucuna parmağını hafifçe dokundurup o parmakla yine aynı yönde pasteli hafifçe dağıtabilirsin.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/ResizeofIMG_0006.jpg]
Daha kalın yerlerde, ton farkının oluşmasını istediğin yerlerde de kalın fırça kullanmak faydalı olacaktır.
Fırça ile pasteli yüeye uygularken fırçayı bastırmadan, dokundurarak sürmek lazım. Bastırarak sürersen yüzey gereğinden fazla kararabilir. Yavaş yavaş yapmak kontrolün sende olmasını sağlar.
Yağlı boyayı ise yine ince fırça ile detayların bir noktasından dokundurmak suretiyle uygulayabilirsin istersen. Ki böylece boya detay kanalında yürür. Boyama yapar gibi sürersen istemediğin kirlenme oluşabilir.
Kıvamı ise süt kıvamından biraz daha ince bir kıvamda olmasında yarar var. Ya da şöyle diyeyim, incelttiğin boyayı detaya dokundurduğunda boya detayın kanalında 1cm kadar ve daha fazla yürüyorsa boya incelmiş demektir ancak renkte hafif de olsa bir değişiklik yoksa fazla incelmiş demektir biraz renk katmakta fayda var. Ama dokundurduğun yerde boya ancak 1-2 mm yürüyorsa, hatta olduğu yerde nokta halinde kalıyorsa kalın demektir.
Umarım yararı olur.
Saygılarımla,

clumsy38730,4654513889

Clumsy · 2006-01-13 11:20:09 · #16486

Kalitesi düşük ancak yine de bir fikir verebilecek bir fotoğraf buldum.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i9.photobucket.com/albums/a60/sakar/ResizeofIMG_0008ab.jpg]
Yağlı boyayı ilk tatbik ettiğinizde boyayı dokundurduğunuz yerlerde böyle izler olacaktır, dikkat edilirse detayların içi de kararmış, yani boya yürümüş.
Oluşan bu lekeleri kulak temizleme çubuğuyla silebilirsiniz. Yeterki uygulama yaptığınız yüzeyin incelticisi farklı olsun, vernik kullanıyorsanız akrilik olmasında fayda var.
Saygılarımla,

clumsy38730,4727662037

oy61 · 2006-01-13 15:33:46 · #16513

Bu silme işini kurumadan mı yapıyoruz yoksa kuruduktan sonra mı?

Clumsy · 2006-01-13 18:04:32 · #16533

Söylemeyi unutmuşum... Arşiv görseli
Yağlı boyanın dekalden sonra parlak verniğin üzerine uygulanması daha yararlı olacaktır. Dolayısıyla kuruduktan sonra silinmesinde bir sorun olmadı bugüne kadar.
Saygılarımla,
clumsy38730,7533680556

HADES · 2006-01-14 12:11:19 · #16643

vay bee.. harika açıklamalardı cok tesekkurler Arşiv görseli   sayenizde kazasız belasız bitecek catalina.. gecen aksam sabrım taşmıştı çünki.. Hobilerin genelde rahatlatıcıo olması gerekiyor ama Catalina beni sinir sahibi ettiArşiv görseli.. bir iki gün içinde tavsiyelerinize sunacagım.. tekrar tesekkürler