Bu forum arşiv olarak korunmaktadır. Yeni üyelik ve mesaj gönderimi kapalıdır.
Enameli Astar kullanma
Foruma dön · Sayfa 1/1Akrilik boyalara hızlı geçiş yapıyorum. Ancak elimde Enamel boyalarım kaldı. Enamel boyaların plastik malzeme üzerine daha iyi tutunduðundan dolayı sorum þu olacak.
- Enamel boyalarım arasındaki uygun renkleri akrilik altına astar olarak kullanabilir miyim?
(Elimde þu anda Academy nin New Bedford Whaler Gemi modeli var. Başlamak üzereyim :)
Astar niyetine atılan enamel boya son kat boyanın daha homojen olmasını sağlar ancak astar boyanın yüzey tutunmasını arttýrýcý özelliğini karþýlamaz.
Boya yeterince sağlam olarak tutunuyor zaten diye düşünüyorsanız enamel boyalarınızı astar olarak kullanabilirsiniz.
Şahsi fikrimi soracak olursanız bu güne kadar çok düzgün son kat boyası isteyen otomobil maketleri dışında astara pek ihtiyacım olmadı.
Bugün başladığım New Bedford Whaler gemi üzerinde deneme yaptım. Maskeleme sonrası ne olacak merak ediyorum. Kısmet artık :)
Enamel boya belki astar islevi gorur ama baska forumlarda o sekilde yapanlarin da problemlerle karsilastiklarini gordum. Eger maketcilik konusunda cidi olmayi planliyorsaniz astar kullanimini (laker bazli Surfacer 1200 veya benzerlerini) siddetle oneririm.
Maskeleme yaparken bandi uygulamadan once kolunuzun ic tarafina hafifce yapistirip cekin derim. Bandin yapiskanligini biraz azaltip boya kalkmasini az da olsa onleyebilir.
levburkara
Eger yuzeyi parmak izi ve benzeri maddelerden temizlemek icin ozel bir caba harcamadiysaniz astarsiz akrilik boya uygulamasi tehlikeli olabilir. Ozellikle boyanin ustunde sonradan maskeleme yapacaksaniz daha buyuk risk. Benim basima gelmisti, sonradan duzeltmesi zor oluyor. Garantiye almak icin herseyi astarliyorum.
Enamel boya belki astar islevi gorur ama baska forumlarda o sekilde yapanlarin da problemlerle karsilastiklarini gordum. Eger maketcilik konusunda cidi olmayi planliyorsaniz astar kullanimini (laker bazli Surfacer 1200 veya benzerlerini) siddetle oneririm.
Maskeleme yaparken bandi uygulamadan once kolunuzun ic tarafina hafifce yapistirip cekin derim. Bandin yapiskanligini biraz azaltip boya kalkmasini az da olsa onleyebilir.
Gunze akrilik boyalarından kullandım. Airbrush la ince ince 2 kat attım boyayı. 5-6 saat beklemeli olarak tamiya nın maskeleme bandını kullandım. Gemi gövdesi üzerinde boya kalkması olmadı. Ancak tavsiyeniz üzerine bir sonraki modelimde Surfacer 1200 kullanacağım. Bu modelde sıkıntı olmadı diye bir sonrakinin garantisi yok :) Teşekkürler yanıt için.
Zımpara yaptıktan sonra maketi yıkamak yerine silerseniz de benzer bir durumla karşılaşabilirsiniz.
Montajın çeşitli aşamalarındaki her macun+zımparalamadan sonra maketi yıkarsanız boya kalkması sorunu yaşamanız en aza iner.
Avuç ve parmaklarýnýzdaki ter ve vücut yağı da bu sorunun tetikleyicilerindendir.
Sadece alttaki astarın iyice kurumuş ve mümkünse en az 24 saat beklemiş olmasına dikkat edin yeter.