Bu forum arşiv olarak korunmaktadır. Yeni üyelik ve mesaj gönderimi kapalıdır.
Bf 110D (Eduard, 1/48)
Foruma dön · Sayfa 1/1İki tane yabancı sitedeki ortak proje için başladığım bir kit. Bird of Prey yarım olarak kaldı ama bunun da vakti geçiyor ve çok yoğunum. Aradan çıkartayım diye tezgaha aldım.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://img.photobucket.com/albums/v209/modelciemre/Bf%20110D%20-%20Eduard/Bf110D00.jpg]
Öncelikle Bf 110 yapmaya karar verdikten sonra bu kit ile sonradan hediye olarak gelen Dragon/CyberHobby Bf 110D gece avcısı arasında kaldım. Konuyu şöyle özetleyeyim... Eduard doğru hatırlıyorsam 372 parça. Kutudan 5 farklı uçak çıktığı için bir sürü seçenekli parça var ve PE destekli geliyor. Dragon ise sadece kemerleri PE olarak veriyor. Kutudan sadece tek uçak yapacak parçalar çıkıyor, Eduard'ýn pe olarak verdikleri ve daha fazla detay plastik olarak var ve neredeyse tamamı kullanılan parçalarını sayısı 500'ün üstünde. Başta "Eduard yemez" derken, Dragon'un aslen ne olduğunu farkedince çaktırmadan dümen kırdım.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://img.photobucket.com/albums/v209/modelciemre/Bf%20110D%20-%20Eduard/Bf110D01.jpg]
Bu aralar aşırı yoğun olduğumdan ve kit de karmaşık bir yapıda olduğundan epey yavaş ilerleyebilir. Şimdilik bu kadar yapabildim, fotoğrafını basarsam gaz gelir belki diye paylaşıyorum. Kokpit maşallah 2+1 daire tadı yakaladığı için bir sürü parçanın birleştirilip ayrı ayrı boyaya hazırlanması gerekti. Tümüne RLM 66 uyguladım. Birazdan da yatmadan önce bir süre üzerinde çalışıp PE parçaları ekleyip detay boyamalarını yapacağım. Haftasonuna kadar sırf kokpit biterse ne ala!
Eduard kitinin ilk falsosunu buldum. Kokpit planlarda RLM 66 veriliyor. Ayrıca kitin içinden gelen renkli PE setinde de kokpit parçaları koyu gri.
Ancak uyaran arkadaşlar da sağolsun iyice kýllanýp tekrar baktım ve uçağın aslının erken dönem uçakları gibi RLM 02 kokpit rengine sahip olması gerektiğini farkettim. Dragon kitinde de zaten renk RLM 02'ye tekabül ediyor.
İşin ilginç kısmı Eduard'ýn yine aynı kalıp bazlı Bf 110C ve sonradan çıkarttığı Bf 110E kitinde renkler doğru olarak RLM 02 verilmiş ve onlardan çıkan PE parçaların da rengi RLM 02'yi tutuyor. Bu kitin boyama şemaları aşırı detaylı ve bir sürü bilgiyle doluyken kokpit renginde nasıl böyle bir hata yapılmış açıkçası çözemedim. Hoş, geçen Canadair Sabre yaparken tecrübe ettiğim gibi maket firmaları bazen bu konularda çok saçma ve bariz hatalar yapabiliyor.
Bu akşam kokpiti birleştirir kapatırım derken başa dönüp her şeyi RLM 02 ile tekrar boyamak gerekecek. Neyse ki fazla ilerleyip kemerleri falan henüz takmadan hatanın farkına vardık. Bilgilendiren arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.
Öncelikle pilotun çalışma alanı. Maharet tabii ki genelde Eduard'ýn renkli photo-etch parçalarının. Bununla birlikte belirtmeliyim ki kendinden renkli bu ürünlerin bu kutudaki renkleri yanlış. Yapım planı RLM 66 kokpit veriyor ve parçalar da bu şekilde verilmiş. Büyük ihtimalle kit G-2 kitinden sonra çıktığı için böyle bir hata yapılmış, sizin koyu gri olan yerleri tekrardan RLM 02 ile boyamanız gerek.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://img.photobucket.com/albums/v209/modelciemre/Bf%20110D%20-%20Eduard/Bf110D02.jpg]
Bu da arkadaki çalışma odası. Bir sürü, bir sürü makineli tüfek mermisi! Siyah kutu veya çift silindir gördüğünüz her şey şarjör kutusu (telsiz grubu hariç tabii).
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://img.photobucket.com/albums/v209/modelciemre/Bf%20110D%20-%20Eduard/Bf110D03.jpg]
Bu da tamamı týkýþtýrýlýp gövde kapatýldýktan sonraki hali. Gövdenin oturması da gayet güzel.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://img.photobucket.com/albums/v209/modelciemre/Bf%20110D%20-%20Eduard/Bf110D04.jpg]
Soruyu koyulttum ki dikkat çeksin. Cevabını biliyorsanız ve paylaşırsanız çok sevinirim.
Bu son 1-2 gün de burun kısmındaki makineli tüfeklerle uğraştım. Bu bölümü muhtemelen üst kapağı takmayıp açık sergileyeceðim.
Tüm bu kalabalık birleşip...
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://img.photobucket.com/albums/v209/modelciemre/Bf%20110D%20-%20Eduard/Bf110D05.jpg]
Ortaya şunu çıkartıyor. Belki 20-30 parça var ama görünen bir şey yok.
[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://img.photobucket.com/albums/v209/modelciemre/Bf%20110D%20-%20Eduard/Bf110D06.jpg]
Laf aramızda sırf bu kokpit ve burnu toplayýncaya kadar herhalde bir tane Tamiya 48 ölçek uçak biterdi!
İyi maketler!