MSC · ModelSitesi.com
Menü

Bu forum arşiv olarak korunmaktadır. Yeni üyelik ve mesaj gönderimi kapalıdır.

Yerel inceleme · 7453 konu · yayına alınmamıştır

F-16C Aggressor

Foruma dön · Sayfa 2/3

Başlatan: erhan köküöz · Başlangıç: 2009-05-19 12:43:18 · 44 mesaj · Son mesaj: 2009-08-30 07:28:32

Clumsy · 2009-06-12 13:21:15 · #70891

Uçakların kamufleleri keskin geçişli gibi gözükse de çoðunluðunda aslında ince bir geçiş var.
1/48 ölçekte fark edilir bir geçiþtir.
Yapılan uçağın direkt referansı yoksa geçişli yapmakta fayda olabilir.

erhan köküöz · 2009-06-12 14:23:04 · #70892

Bulabildiğim en yakın çekimler bunlar. Kamuflaj paterni değişmiyor, sadece renkleri deðiþtiriyorlar. 1/1 de geçişte çok çok az bir derecelenme görünüyor. Belki de boyaların üst üste binmesindendir, bilmiyorum. Ancak 1*1 deki bu geçişi 1/48 de göstermek benim harcım değil.

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/TASNIFSIZ/1405493.jpg]

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/TASNIFSIZ/1407882.jpg]

erhan köküöz · 2009-06-12 14:55:40 · #70893

Yakın çekim bulabildiğim iki resim daha.

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/TASNIFSIZ/aa4.jpg]

Özellikle bu resimde boyaların keskin geçişi çok belirgin.

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/TASNIFSIZ/aa8.jpg]

Clumsy · 2009-06-12 23:04:22 · #70896

Maalesef boyamalar keskin kenarlı gibi dursa da aslında geçişli.
Sorun sadece maskeleme yapmış olduğunuzda bunu resimlere istinaden yapmış olduğunuzu söylemenizdi.
Uçağın üzerindeki kamuflenin durumu ile sizin onu yapıp yapmayacağınızı söylemeniz arasında fark var.
Özellikle agresör uçaklarına meraklı bir kişi olarak farkına varmamýþ olduğumu sandığım bir haber duyunca merakımı çekmişti.
Hem aslında çeşitli basit yöntemlerle istenilen her boya tabancası ile bu geçişleri yakalamak mümkðn.
Mesela "soft masking" olayı ile.
Ben yapmadığım için nasıl olduğunu anlatamayabilirim ama bu tekniği çok iyi bilen kişilerin yardımcı olacağına inanıyorum.

Burak · 2009-06-13 16:04:03 · #70910

Ölçeğe vurulunca bu geçişleri keskin kabul edebiliriz.

Clumsy · 2009-06-13 16:15:09 · #70911

Özellikle bu sayfada yayınlanan 1. ve 3. fotoğraflardaki uçakların ebatları ile 1/48 F-16 maketi ebatları karşılaştırıldığında tekrardan düþünmenin yararı olur diye düşünüyorum.

oserinkaya · 2009-06-17 02:26:17 · #70963

Erhan Abi,

Haydi devam. Bitişini çok merak ediyorum. Ellerine, emeklerine sağlık. Gayet iyi gidiyor bence.

Sevgi ve saygılarımla.

Burak · 2009-06-17 05:30:45 · #70966

Evet fotoğrafları ben de görebiliyorum ancak o kadar belli belirsiz bir geçiş etkisini modele yansıtmak için uğraşmak emek-sonuç ilişkisi bakımından iktisadi değil.Dileyen uğraşabilir tabi.

Model güzel gidiyor,boyası tatlı oldu.Bakalım bitişi nasıl olacak.

Clumsy · 2009-06-17 08:06:10 · #70968

Dileyenin uðraþabildiði noktada "iktisadi değil" diye 50 senelik maket yapan birisiymiþ gibi konuşmak sanırım biraz gereğinden fazla iddialı bir söylem.
Tabii ki isteyen istediğini yapabilir. Ama yukarıda da belirtmiş olduğum gibi; resim de gözükeni belirtmekle yapıp yapmamayı söylemek arasında fark var.
Kişileri yanlış yönlendirmemek gerekir diye düşünüyorum.
Gerisi boş.copilot_clumsy2009-06-17 08:06:29

Burak · 2009-06-17 08:55:27 · #70969

Arkut bey,

yaptığınız resimleri göstermek değil.Modeldeki geçişlerin keskin olduğunu,oysa gerçek uçakta geçişlerin daha yumuşak olup bunun modele uygulanması gerektiğini savunuyorsunuz.Bu sizin fiktiniz,saygı duyarım.

Ben de (görünen o ki,model sahibi de benimle aynı fikirde) geçiþlerdeki yumuþaklýðýn model üstüne uygulanmasýný gerektirecek kadar belirgin olmadığını,uğraşmaya deðmeyeceðini savunuyorum,bu da benim fikrim.Bunu savunmak,fikir sahibi olmak için de 50 yıl maket yapmaya gerek yok,biraz göz biraz da zeka yeterli.Yok yetmez diyorsanız önce siz 50 yıl maket yapın da ondan sonra sizin fikirlerinizi alalım.

"Bakın þu konuşana" tadında söylemler yakışık almaz bu üsluptan vazgeçelim artık.

Clumsy · 2009-06-17 09:44:47 · #70970

Madem ki 50 yıllık maketçi olmaya gerek yok o zaman 50 yıllık maketçi gibi laf edilmemesi gerektiğini savunuyorum.

Lafı gerektiğinde geri almasını bilmek bir yetenektir, karşıdaki kişinin kendi zekası kadar olup olmadığını sorgulamamak ise bir terbiyedir.

"Bakın þu konuşana" tadından önce hatırlatmak isterim ki bu sitenin harcı havadan atıp tutmak değil aksine doğruları olabildiğince etraf tarafa yaymaktýr.

Bu sebepten öncelikle "resimde böyle gözüküyor" savýnýn aslen doğru olmadığını savunmak ve, evet, araya gereksiz yere sırf yetersizliği yüzünden karýþmaya çalışanların yanlışını söylemek sanırım insani bir görev.

Diğer yandan hatırlatmak isterim ki iddiaya girilmesi aptalca olan bir "50 yıl sen yap da asıl o zaman görelim" söylemi ileride geri yalanmasý çok zor ve insanın kendi kendine boðulmasýna sebep olan bir yanlıştır.

Bilmem anlatamayabiliyor muyum?!

Son olarak;
Resimde görüleni yapmak isteyen yapar, yapmak istemeyen yapmaz.
Ama insanları "bunu yapmak iktisadi değil" diyerek yönlendirmek yanlıştır.
Bırakın kim ne istiyorsa onu yapsın.
Zaten resimde görüleni yapan bir sürü insan var!copilot_clumsy2009-06-17 09:45:52

erhan köküöz · 2009-06-17 11:33:26 · #70972

Değerli modelciler,
Bir süredir işlerin yoğunluğu nedeniyle siteye giremiyordum. Bir maketin boyasını bu denli sorun yapmayı da anlamış değilim. Belki sunum yapılırken bazı konular eksik veya farklı anlaþýlabilecek şekilde yazılmış olabilir. 1/1 ölçekte bir kaç cm'lik geçiþin 1/48 ölçekte kalınlığı 0.25-0.30 mm (milimetre) kadar olmaktadır. Bunu göstermek isteyen o şekilde boyar (akabinde þuralarda þuralarda overspray olmuş diye bir yorum gelir) veya benim yaptığım gibi keskin geçişle boyar. Önemli olan zevk almak ve bir şeyler üretmektir. Eğer bu kelimenin burasına, þu resmin şurasına takýlacaksak model yapmak ikincil bir iþ olacaktır. Ayrıca herkesin her şeyi bilme gibi bir zorunluluğu da yoktur. Sizin bildiğiniz bir ayrıntıyı başkaları bilmeyebilir. Bunu ben biliyordum ama farklı şeyler yazılınca bilgimden kuþkuya düştüm söylemi yerine işin doğrusunu belirtmek daha kısa ve anlaşılır bir yorum olur sanırım. Söylemek istediğim son söz, yaptığınız iþ hatalı bile olsa (bir sonrakinde hatayı düzeltme şansınız her zaman vardır) önce kendinizin beðenmesidir. Elbette ki diğer insanların (sürü değil) beğenisi ve takdirlerinin olumlu itici gücünü de yadsýmýyorum. İsterseniz bu tartışmayı burada sonlandıralım ve enerjimizi zevkle güzel modeller yapmak için harcayalým.
Esen kalın.     

Burak · 2009-06-18 04:01:00 · #70981

Her zamanki gibi,sözünle ileri gidemediðin yerde,çirkin ve saldırgan kelimeler kullanarak kendini öne çıkarmaya ve karþýndakini sindirmeye çalışıyorsun.Asıl bu aptallarýn ve yetersizlerin taktiðidir.Böyle olduğunu düşünmüyorum,değilsin biliyorum da.Bu yüzden buna ihtiyacın yok,bunu yapma..

Burda sana karşı hiçbir kötü söz kullanýþmamýþken,bir çok kez insanları aynı taktiklerle yıldırmaya çalýþtýðýna şahit oldum.Bu yüzden insanlar forumlara yazı yazmaktan soðudular.Evvel zamanda bir günde onlarca konu açılırken,şuanda gelinen noktaya bir bakalım.Bunun sebebi ne acaba?

Aptal,salak,yetersiz,kalitesiz,kültürsüz,þu,bu gibi normalde forum kuralları dahilinde kullanımı yasak olan kelimeleri kullanarak,ama senin serbestçe,istediğin gibi,dolaydý ya da doğrudan insanlara uyguladığın jargonu sana aynen iade ediyorum.

Sadece fikir söylüyoruz,birbirimize saygı duyalım.Bu kadar sinirlenecek birşey yok ortada.Ben söylediklerim bu böyledir diye savunmuyorum ki.Ben kendi fikrimi söylüyorum sadece.Forumun amacı da bu değil mi?Şimdi dersin ki fikir savunmak aptalca yapýlmamamlý.Neyin aptalca olduğuna karar veren otorite mercii sensin çünkü.

Erhan abi çok özür diliyorum.Ben bir kez daha cevap yazmayacağım bu tartışmayla ilgili ancak kullanılan çirkin sözlerden ötürü cevap vermem gerekirdi.Tekrardan özür diliyorum.

Clumsy · 2009-06-18 04:56:55 · #70983

Burak,
Yazmış olduklarını bir kere daha okuyup düzenlemeni tavsiye ediyorum.
Köşeye sıkışmış, kendini tutamayıp sinir harbi içinde feryat figan şekilde yazılmış bir hava var.
Tekrar okuyup düzelersen o zaman düzgün olur diye düşünüyorum.
Yoksa bugüne kadar süregelenleri takip edenler bir şekilde neyin ne olduğunu zaten bildikleri için sanırım yazmış olduklarýnýn yararı olmayacaktır.
Maketin devamını görmek ümidiyle...

erhan köküöz · 2009-06-18 23:31:55 · #70994

Makete devam ediyoruz.
Maketin hem içe detay, hem dışa detay olması nedeniyle bantın iyi yapışmaması sonucu oluşan hatalar düzeltildi. İki kat parlak vernik atıldıktan sonra Twobobs ıslak çıkartmaları makete uygulandı.
Maketin son hali:

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-040.jpg]

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-041.jpg]

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-042.jpg]

erhan köküöz · 2009-06-18 23:32:55 · #70995

Devamı:

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-043.jpg]

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-044.jpg]

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-045.jpg]

erhan köküöz · 2009-06-18 23:34:01 · #70996

Uçağın burnunda yer alan hücum açısı indikatörü (?), antenler gibi ayrıntılar maketten çıkmadığı için elde imal edildi. Son olarak iki kat parlak vernik atıldı. Sırada, panel aralarını belirtecek kadar yıkama yapılması var.
Herkese kolay gelsin ve esen kalın.

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-046.jpg]

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-047.jpg]

erhan köküöz · 2009-08-03 23:15:33 · #71285

Sonunda Bitti. Normal koşullar altında görülmeyen bazı hatalar yakın çekimde ortaya çıktı. Olabildiğince düzeltmeye çalıştım. Uçağın orijinali bildiğim kadarı ile pek kirli değil, hatta hiç değil. Bu nedenle panel aralarını belirtecek kadar yıkama yapmaya çalıştım. Ancak, kitin yarısının içe, yarısının dışa detay olması nedeni ile özellikle dışa detay kısımlarında pekte başarılı olamadım. Uçak garip bir kirli görünüm aldı. Elimdeki içe detay diğer F-16’ları mavi ve siyah-beyaz aggressor yaparken umarım daha başarılı olurum.

Buyurun seyire:

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-080.jpg]

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-081.jpg]

[Harici görsel; otomatik yüklenmez: http://i253.photobucket.com/albums/hh60/erhankokuoz/F-16%20Aggressor/F-16-082.jpg]