Bu forum arşiv olarak korunmaktadır. Yeni üyelik ve mesaj gönderimi kapalıdır.
Gunze Mr. Color serisi
Foruma dön · Sayfa 1/1Pactranın var.
Ancak adı sanı bilinmeyen, kimyası değişik bileþimlerden oluşan selülözikle sorun olmadan inceliyor ki benim bildiğim yok.
Saf asetonu sentetik ya da selülözik tinerle karıştırıp öyle deneyin, ya da direkt saf aseton kullanın falan filan.
Deneme ve denememe...
emre gibi ben de boyaların orjinal incelticileri haricinde polisan selülozik ve sentetikten þaþmýyorum ancak,
- akrilik boyalar selülozik ile çok iyi inceliyor.
- revell, molak, humbrol enameller (başka marka denemedim) selülozik ile bir türlü incelmedi, topaklanýp kaldı. sentetik tiner veya terebentin ile çok iyi inceldi.
- lacquer boya/tiner enamel boya/tinerden farklı bir malzeme midir?
teşekkürler.
saygılar.
Ben hemen her boyayı inceltirken (Revell, Molak, Humbrol, Testos Modelmaster, Tamiya, Gunze) Polisan selülozik kullanıyorum. Tamiya ve Gunze akriliklerin bazıları kıllık yapıyor, ama enamel bazlı hiçbir boyada sorun yaşamadım. Tek istisnası fazla kalın kıvamlı olan Molakların kolay incelmemesi, dikkatli olursanız onlar da sorun çıkarmıyor.
Lacquer/laker boyalar bazen selülozikle acayip kýllaþýyor, mesela Bauhaus'ta Polisan bulamayıp aktardan Aker marka almıştım, Gunze'nin boyalarını hizaya sokamadım bir türlü. Bu benim şahsi tecrübem tabii.
Akrilik boyalar (su bazlı akrilikler) çok kolaylıkla SU ile inceltilebilir, ancak muslýk suyu veya içme suyu kullanmak yerine eczanelerden bulunabilen arýtýlmýþ / damýtýlmýþ su (serum şişesi içerisinde hazır olarak bulunuyor) veya izopropil alkol ile inceltilmelidir.
Enamel (sentetik) boyalar ise; sentetik tiner veya terebentin kullanılarak inceltilmelidir. tabii ki kullanılacak incelticilerin mümkün olduğunca iyi kalitede (en az kullandığınız boya kadar kaliteli) olması tavsiye edilir.
selülozik tiner (nitroselüloz) ise her iki tür boyanın inceltilmesi için uygun olmayıp, sadece temizliklerinde kullanılmalıdır.
ama ben denedim birşey olmuyor diyerek; kolonya, traş losyonu, ispirto, benzin, gazyaðý hatta camili pertev kremi vs de kullanabilirsiniz.
Emroglan
Ben hemen her boyayı inceltirken (Revell, Molak, Humbrol, Testos Modelmaster, Tamiya, Gunze) Polisan selülozik kullanıyorum. Tamiya ve Gunze akriliklerin bazıları kıllık yapıyor, ama enamel bazlı hiçbir boyada sorun yaşamadım. Tek istisnası fazla kalın kıvamlı olan Molakların kolay incelmemesi, dikkatli olursanız onlar da sorun çıkarmıyor.
Clio172
- akrilik boyalar selülozik ile çok iyi inceliyor.
- revell, molak, humbrol enameller (başka marka denemedim) selülozik ile bir türlü incelmedi, topaklanýp kaldı. sentetik tiner veya terebentin ile çok iyi inceldi.
Bende aynı bu boyaların enamel olanlarını Caparol kokusuz sentetik tinerle inceltip kullanıyorum. Şimdiye dek hiç sorun yaşamadım, ayrıca koku da oluşmadığından evden azar iþitmedim. Ancak selülozik tiner bu boyaları bozar diye düşünürken deneyen arkadaşlar kullandıklarını söylüyorlar.
Öğrenmek istediğim þu:
Yukarıda adı geçen boya markalarının enamel olanları mý yoksa akrilikleri mi selülozik (yada sentetik) tinerle inceltip rahatalýkla kullandınız? Bunu tam olarak bir açıklığa kavuþturursak benim gibi anlam kargaþasýna düşen arkadaşlar doğrularını yaparlar.
Teşekkürler
Melih bey öğrenmek istediklerimi buraya yazaraken benden 15 dk kadar hızlı davranıp cevap yazmış bile.
Ben sorumun cevabını aldım, teşekkürlersniper2007-11-03 08:22:42
Ben akrilik, enamel, laker her yere selüloziği yürü ya kulum diye veriyorum, çünkü çok hassas boya işleri yapmıyorum ve bir sürü boyayı karmakarışık kullandığım için hepsinin incelticisi ile uğraşmak yerine kolay yoldan halletmek işime geliyor. Bu demek değildir ki yaptığım ettiğim tamamen doğrudur. Deneyimli modelci arkadaşların ince ve nazik boya işleri yapmak için nasıl kılı kırk yardýklarý da ortada. Benim kafadansanýz buyurun yaptığımı deneyin. Titiz işler yapmalıyım, incecik boyalar atayım, güzel çalışayım derseniz yaptığımı yapmayın. Başka konular altında da yazdım, Arkut da söyleyip duruyor, deneyin, görün, istediğinizi elde ediyor musunuz bakın.
"Bırak bunları da işin doğrusunu söyle" diyecek arkadaşlara da, bu işi kitabına göre yapacaksanız Melih Bey buraya yazdı, her boya konusu geçtiğinde bıkıp usanmadan yazıyor, daha ne olsun.
Bir de kimse üzerine alınmasın ama, 10 kişi boya sorularıyla gelse ortaya 1 maket çıkıyor, ben bir de bunu anlamıyorum... İnsan bu kadar yöntem, boya, kit, vb konularda gelen bu kadar soru ve dönen bu kadar konu sonrası ortada bir şeyler görmek istiyor ama hala eski hamam eski tas.
Emroglan
Bir de kimse üzerine alınmasın ama, 10 kişi boya sorularıyla gelse ortaya 1 maket çıkıyor, ben bir de bunu anlamıyorum... İnsan bu kadar yöntem, boya, kit, vb konularda gelen bu kadar soru ve dönen bu kadar konu sonrası ortada bir şeyler görmek istiyor ama hala eski hamam eski tas.
Sizi çok iyi anlıyorum.
Bunca zamandır forumu takip ediyorum ama benim henüz fotoğraflayıp bitirdiğim bir modelin resmi yok. Ancak þu sıralar dünyanın dört bir yerinden verdiğim yaklaşık 750 YTL lik (bana enayi diyecekleri şimdiden duyuyor gibiyim:)) siparişlerim elime sağ salim geldi. Hemen hemen tüm eksiklikler tamamlandı. İçlerinde kitler, decaller, resin setler ve photo-etch setler bulunmakta ve şimdiye dek 44 çeşit malzeme satın aldım. Yaz başından beri bilenler bilir resin setlerin çoðaltýlmasý işi ile ilgilendim. Örneğin sadece 8 adet F-4 yapılacağından 1 resin set + 7 adet çoğaltma işi çok ucuza mal olması beni mdel yapımı yerine bunların yapımına yönlendirdi. Bunların çoðaltýlmasý ile uğraştım bunca zamandır, hala da yeni gelenlerin kalıpları alınıp çoðaltýlacak bir sürü set var.
Ayrıca bu ayın sonunda doktora sınavım olduğu için sadece yazılı olarak forumda birşeyler yazıp duruyorum veya cevap veriyorum. Ama inşallah en kısa zamanda tezgah kurulup bunca malzemeyle ortaya çok güzel şeylerin çýkarýlacaðý günlerin yakın olduğunu söyleyebilirim.