Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: yeni proce:1:32 Me262 'Galland' Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
<< Önceki Sayfa   2
Yazar Mesaj
idris
Üye
Üye

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03/02/2007 Saat 05:20
Arkada?lar konu epey da?ylmy? ama atlady?ynyz birkaç nokta var onlary hatyrlatayym dedim :).

Orjinalini yazan: Burak

Orjinalini yazan: ErenErdogan16

acaba Almanlar bu uça?y sava?yn ba?ynda yapsalardy neler olurdu bunu hep merak etmi?imdir..Merakla Bekliyorum zafer abi kolay gelsin

çok bi?ey farketmezdi.sava? karada kazanylyr.müttefiklerde karada kazandy..

Sava?yn ba?ynda farketmeyece?i do?ru çünkü bu uçak büyük bombardyman uçaklaryny dü?ürmek amacyyla yapylmy?tyr.

Orjinalini yazan: FIREMAN

Evet ama P-47 ve P-51ler ler sahneye cykana kadar cok müttefik pilotu öbür tarafa gecerdi...

Bu uçaklar 262 de?il 109 ve 190 lara kar?y yapylmy?tyr.
262 nin görevi avcylarla itdala?y yapmak de?il do?rudan bombacylara saldyrmak oldu?u için (vede bu garibanlar topuklayan bir 262 yi yakalayamayaca?y için) kar?yla?malary "jet hyzyyla" bitiverirdi.
262yi dü?ürmek için ini?e geçti?inde veya motoru bozuldu?unda civarda olmak gerekir ki zaten o vakit uçak her?eye kar?y korumasyzdyr.De?il P-51,Hurricane bile i? görür zaten o durumda.

sonuçta diyce?im oki bence uçaklar sava?laryn kaderlerini etkileyemezler.sava? karada ölünerek öldürerek kazanylyr.

?imdi olay ?öyle geli?iyor:

Önce havada hakimiyetini kazanyyorsunuz.
Sonra uçaklaryn hava hedefi azalynca yerde hedef aramaya ba?lyyorsunuz.
En baba hedefler toplar ve tanklar oluyor tabiki.
Sonuçta tanky,topu kalmayan dü?man ordusunu yenmek daha kolay oluyor.

de?il 2. dünya sava?y,bugün dahi (misal abd-yrak) gece gündüz bombalayyn aylarca,bi?ey farketmiyor.

Cephe sava?y ile gerilla sava?y farklydyr kary?tyrmayalym.

Orjinalini yazan: FIREMAN

Sizce Spitfire olmasaydy Britanya sava?ynyn sonu ne olurdu?

Yada Krupp toplary olmasaydy Çanakkale?

1)Almanlaryn uçaklary kysa menzilli oldu?u sürece sonuç de?i?mezdi.

2)Çanakkaledeki esas kahraman mayynlardyr.
Büyük toplar dü?many psikolojik yönden etkilemi?tir.
E?er küçük çaply toplardan dem vuruyorsanyz o ayry,onlar gerçekten büyük toplardan çok i?e yaramy?lar.

Son olarak sava?y bazen silah yardymyyla,bazen taktik beceriyle,bazen cesaretle,bazen ?ansla vs vs kazanabilirsiniz.
Bu minvalde bir konu açylyrsa her fikrin kar?ysyna aksi bir örnek çykacaktyr mutlaka.
Kesin olan ?ey hiçbir?eyin kesin olmady?ydyr.
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1559
Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03/02/2007 Saat 14:37
Orjinalini yazan: idris

a?yrly?y sadece burna de?il motor içinede koyabiliriz.

A?yrlyk için burunda yeterince yer var.
A?yrly?y geriye koyarsanyz daha fazla gramaja ihtiyacynyz olur bu da zayyf olan ini? takymlaryny zorlar.

bu uçakta de?ilsede (ben ön tarafta makinalaryn açyk gösterildi?ini sanyyordum) bu a?yrlyk meselesi b-26 ve b-25te sorun olacak gibi.onlarda motora koyucaz mecbur.
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1559
Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03/02/2007 Saat 14:39
Orjinalini yazan: idris

Son olarak sava?y bazen silah yardymyyla,bazen taktik beceriyle,bazen cesaretle,bazen ?ansla vs vs kazanabilirsiniz.
Bu minvalde bir konu açylyrsa her fikrin kar?ysyna aksi bir örnek çykacaktyr mutlaka.
Kesin olan ?ey hiçbir?eyin kesin olmady?ydyr.

bunun üstüne ancak nokta konur:)
IP
idris
Üye
Üye

Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03/02/2007 Saat 23:53

bu uçakta de?ilsede (ben ön tarafta makinalaryn açyk gösterildi?ini sanyyordum) bu a?yrlyk meselesi b-26 ve b-25te sorun olacak gibi.onlarda motora koyucaz mecbur.

Toplary açyk yapabiliyorsunuz ama yinede önde yeterince yer var a?yrlyk koymak için.
IP
Lt von Witzland
Üye
Üye

Gönderilenler: 159
Alıntı Lt von Witzland Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/02/2007 Saat 10:28
"alman silahlary zaten di?erlerine göre çok daha iyiydiler sava? boyunca almanlar hep bir kaç adym öndeydi"

Buna katylamayaca?ym; 1942-43'e kadar Alman Ordusu'nun karada dusmanlarina karsi teknolojik ustunlugu mutlak olarak yakalamis oldugu soylenemez. 1939-40 yillarinda Panzerwaffe daha ustun silahlarla savastigi icin degil daha ustun doktrin ve egitim ile savastigi icin kazandi. Panzerwaffe'nin "silah" baglaminda teknolojik ustunlugu yakalamasi bir kenarda dursun, dusmanlarinin Char Bis 1b ve Matilda gibi araclari Panzerwaffe'yi kendi elindeki tanklaryn etkisiz kaldigi durumlara sokmustur veya sokma riskini olusturmustur. 1941'deki T34 ve KV1 sokundan bahsetmeye bile gerek yok. Sanildiginin aksine Alman ordusu en buyuk zaferlerini dusmana teknolojik ustunlugu kuramamis oldugu vakitlerde kazanmistir; o vakitler silah teknolojisinde tek ustunlukleri 3 ki?ilik taret, radyo, intercom gibi unsurlarin tanklara eklenmis olmasidir ki bu da gene dogru doktrinin olusturulmus olmasinin bir uzantisidir.

Hava gucu bir savasta belirleyici unsurlardan biri olur. Konusmanin gelistigi cercevede Ikinci Dunya Savasindan ornek vermek yerinde olur herhalde. Bu durumda en iyi ornek bence Normandiya'dir. Normandiya'da Panzerwaffe'nin tesebbus ettigi karsi saldirilarin basarisiz olmasi (ve bu sebepten dolayli olaak OKW'nin neredeyse butun Normaniya stratejisinin cokmesinin) en buyuk sebebi Panzer Divisionlar'inin karsi saldiri yapmak icin tanklarini topladiklari ve stratejik bir manevra yapmaya tesebbus ettikleri vakit müttefik hava kuvvetlerinin tepelerinde bitmesinin an meselesi olmasi ve bu sebepten karsi saldirilarin stratejik bir sonuc doguramadan bertaraf edilmesidir. Bircogu ancak lokal basiralar seviyesinde kalmistir.

Daha basit sekilde anlatmak gerekirse zirhli araclari ve piyadeyi topladiginiz yerde bunlarin uzerine bomba ve roket yagdirmak icin P38, P47 ve Tempest toplanirsa bunlari bir araya toplayamazsiniz; topladiginizda bunlar henuz tepenize binmediyse de yürütürken mutlaka bu stratejik manevra goze carpacaktir ve uzerinizde bunlari goreceksinizdir; bunlardan sakinmak icin hava sartlari kotu oldugunda veya gece ilerlemek veya her ucak geldiginde araclari dagitmak ve gizlemek gibi kismi tedbirler ise hem etkinlik acisindan sinirlidir hem de stratejik manevrayi ve sonucunu kisitlar.

Muhakkak onemli olan butun kuvvetlerin bir arada ve etkin bir bicimde kullanilmasidir. Bunun icin Idris Bey'in kurdugu formul cok isabetlidir; bence basvurun :) Fakat bu koordinasyon icinde hava ustunlugunun ele gecirilmesi ve boylece kara birliklerinin desteklenebilmesi sadece bir unsur degil, belirliyici unsurlardan biridir. Savasin basinda Panzerwaffe'nin "herseye ragmen" kazanmasinin sebeplerinden biri budur.

Bunun uygulanmadigi durumlar da yer yer zaman zaman olmustur: "Bir KV'ye ucak kaldirmam!" diye naz yapan Luftwaffe (LW) cok panzercinin kalbini kirmistir :) O zaman is saatlerce hatta gunlerce stratejik boyutta ilerlemeyi bir kavsagi tutarak durduran KV'nin tank-top-piyade isbiriligi ile etkisiz hale gtirilmsine kaliyor ki oldukca zahmetli ve gereksiz kayilara yol acan bir is...

Spitfire ve Hurry, ve muhakkak bu ucaklarin pilotlari Battle of Britain'in kahramanlaridir; fakat, LW'ye herhalde savasi kaybettirenin stratejik yaklasimdaki hatalar (ben buna bombardiman ucaklarina yeterli menzile sahip olmayan avcilar ile gonderilmesini de dahil ediyorum) oldugu konusunda hemfikir olabiliriz.

Me262'nin gorevi ve sorunlari ile ilgili yorumlar uzerine eklenmesi gereken birsey kaldigini dusunmuyorum.

Burasi (Me262 modeli ile ilgili bir sayfa) galiba pek yeri degildi ama "Alman teknolojisi hep ustundu" gibi mitler, savasi hava kuvvetleri degil piyade kazanir (dogrusu, bence, hep beraber kazanirlar ve hava gucunun etkisi belirliyici unsurlardan biridir olacak) gibi gorusler o kadar yaygin ki bahsi acildiginda okuyucunun affini siginarak bu mitleri ortadan kaldirmak ve gorusleri tartisip gelistirmek icin birseyler eklemekten kendimi alikoyamiyorum.

Düzenleyen Lt von Witzland - 05/02/2007 Saat 10:46
IP
ErenErdogan16
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 15
Alıntı ErenErdogan16 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/02/2007 Saat 14:43
Cok güzel bir tartysma olmus zevkle okudum bilgiler için te??ekürler gercekten aydynlatty herkezin azyna sa?lyk
?eytandan Kurtulabilirsiniz ama 112 den asla
IP
<< Önceki Sayfa   2
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma