Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Denizliden İlk Teyyare... Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
<< Önceki Sayfa   3
Yazar Mesaj
elbe1
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 149
Alıntı elbe1 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03/11/2006 Saat 23:25
Teşekkürler :))

Çok güzel noktalara temas etmişsiniz; bu konuda zaman zaman hem okul olarak hem de kurum olarak bazı çalışmalar oldu... (Bu arada, evet; THK Planör Uçuş Okulu'ndayım :))

İnönü Eğitim Merkezi dışındaki bölgelerde kurs yapıyoruz. Ancak bu kursların gerçekleşmesi için bir çok kriter arıyoruz...
Öncelikle kurs talebi yapacak bölgedeki kursiyerlerin, en yakın THK şubesine gidip bu taleplerini Ankara'daki genel merkeze ulaştırmaları gerek. Ardından, genel merkezden bize (yani Türkkuşu'na), xxx bölgesinden kurs talebi var; gidip inceleyin, gibi bir emir gelmesi gerek...
Bu aşamadan sonra insiyatif bizim elimizde oluyor; söz konusu bölgeye gidip, orada planör başlangıç (yada tekamül-veya yarışmaya katılacak pilotlarımız için antrenmanlar) yapabilip yapamayacağımızı değerlendiriyoruz. (Meteorolojik şartlar, istihdam, meydan kolaylıkları vs.)
Değerlendirme sonunda bir rapor hazırlıyor ve bunu genel merkeze sunuyoruz. Onlar kursun ekonomik yönünü değerlendiriyorlar ve nihai kararı bildiriyorlar. (Bu konudaki en yakın örnek; 2004'de Niğde'de düzenlenen kurstur.)

istanbul ve yakınlarında kurs yapabilmek için bir kaç girişim oldu; bu girişimler hem tarafımızdan hem de bize sitemiz aracılığı ile ulaşan üniversite veya şahıslarca yapıldı. Ancak, program yoğunluğu ve ekonomik güçlükler (Malum kurum en büyük geliri bağışlar) nedeni ile bu girişimler (şimdilik) sonuçsuz kaldı.
Şimdilik diyorum çünkü; (eminim bilginiz vardır) havacılık federasyonu kurma yetkisi THK'na verildi.Şu an bu doğrultuda ciddi çalışmalar var. (Klüplerin kurulması, yönergeleri, uçuş yetkileri vs.) Bu çalışmalar neticesinde; sportif havacılığın tüm dallarında belirgin bir canlanma olacağını tahmin ediyorum. Tabi bu, sistemin doğru bir şekilde uygulanmasına bağlı.

Hava Harp Okulu'nun Yalova Meydanı'nda zaten uçuyoruz.:) Geçtiğimiz yaz orda iki ay kaldım. :)) Yüksek nem, bıktıran yan rüzgar inişleri ve börtü-böcek haricinde planör uçuşları için uygun bir yer. Deniz seviyesinde olması nedeni ile, planörden maksimum süzülüşü elde edebiliyorsunuz. Bu durumda inönü'de olduğu gibi yüksek irtifalar çıkmak için termik aramanıza gerek kalmıyor. Kursiyere tüm eğitimi meydan turunda verebiliyorsunuz. Ancak (bildiğiniz gibi) Yalova askeri bir meydan olduğu için, sadece Hv.Okulu öğrencilerine eğitim veriyoruz. (4 pilot 2 ayda ortalama 2000 sorti uçuş yapıyor. Bunlardan bazıları, en az 20 dakika süren uçuşlar)

Bu yıl Yalova dönüşünde benim de Eskişehir'en günübirlik gelen bir öğrencim oldu. (brövesini aldı ama o son inişte nerdeyse bayılıyordum:() Ancak ben bunu pek tasvip etmiyorum. Havacılık çok ciddi bir iş; kursların yatılı olması kursiyerlerin düzenli bir tempoda olması gerekiyor. Kursiyerlerin düzenli olması ise, bizim işimizi daha rahat yapabilmemizi sağlıyor.
Bununla birlikte, istanbul vb. büyük şehirlerde oldukça popüler olan böyle sportif bir aktivitenin yatılı olup olmaması da ayrı bir tartışma konusu olabilir.

Son olarak; okulumuzun önümüzdeki on yıl içerisindeki ana hedeflerinin başında, sizin de belirttiğiniz gibi "Planörcülüğün Gelişimi" bulunmaktadır. Bu konuda, günümüze kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılacak olanlar THK'nun ilgili birimlerinin ortak çalışması ile şekilleneceğini düşünüyorum.:)

iyi modeller.
elbe 1
"Sarı 14, ordaydı..."
IP
Cem Doğut
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 68
Alıntı Cem Doğut Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/11/2006 Saat 06:08
ilginize ve cevaplarınıza teşekkür ederim.umarım federasyonun kurulması biran önce olur.kurum istanbulu'a muhakkak ağırlık vermeli ankara,inönü ve efesten sonra dördüncü merkezini bu çevrede kurmalı. kurslar konusunda bir sorum olacak, bildiğim kadarıyla tekamül kurslarında sırasıyla B daha sonra C brövesini alıp pilotluk lisansı alınıyor ve bu 3-4 ay sürüyor.doğal olarak işgüç sahibi bir insanın herşeyi bırakıp bütün bir yazını bu işe ayırması zor. bu süreci parçalar halinde tamamlayabilirmiyiz. örneğin önümüzdeki yaz 1 ay gelip B brövesini alıp daha sonraki yıl C brövesini alabilirmiyiz. kurslar gene kontenjan dahilinde ücretsizmi?

son olarak 1996 yılında ben başlangıç kursundayken tekamül kursunda maketle uğraşan ve hatta kampta maket yapan bir tekamülcü abimiz vardı,siz olabilirmisiniz merak ettim.
iyi günler...
IP
elbe1
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Alıntı elbe1 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/11/2006 Saat 21:08
Bu sefer sondan başlasam cevaplamaya..?:)))

1996 yılında, İnönü Eğitim Merkezi'nin tekamül koğuşuna girdiğinde, soldan ikinci odaya girip de; karşıda, camın önündeki büyük masada sırası ile 1:48 Piper Cub (Academy), 1:72 P-51 Mustang (Academy) yapan saçları darmadağın birinden söz ediyorsak; evet! Sanırım o benim!:)))

1996; nefis bir yıldı...Tüm dallarda, yüzlerce havacı yetişiyordu. O yıldan sonra, bir daha böylesine güzel bir tempoyu yakalayamadık...:(

Neyse; hüzünlencem yine..:((

Evet, planör kursları (tabi yönergeler gereği) iki aşamadan oluşuyor;
1. Başlangıç
2. Tekamül

Tekamül kursları da kendi içinde;
a. "B" brövesi safhası (Yelken uçuşu)
b. "C" brövesi safhası (Yelken-Termik uçuşu)
c. "Planör Pilot Lisansı" safhası (Yelken-Termik-Remork Kalkışı uçuşları)

Az sonra okuyacağınız şey size bir hayli şarşırtacak ama maalesef öyle; tekamül kursları için geçtiğimiz sezon talep edilen ücret 3.744 YTL idi... (B safhasından, planör pilot lisansına kadar)

Bu konuda elbette itiraz edildi; raporlar verildi ama yönetim konusunda bizlerin maalesef hiç bir insiyatifi yok...:(Sonuçta bu değişiklik hala bu şekilde devam ediyor...
Bununla birlikte bu yıl, kursun tamamını alanlar oldu. Örneğin, 2nci dönem başangıca gelen bir kaç öğrenci (Temmuz 22'de başlamıştı) tekamülün sonuna kadar eğitim aldılar. Ücretlerini de, her safha için ayrı ayrı ödediler. (Burada belirtmek isterim; bizim ücret konusu ile hiç bir alakamız yok. Bu işle başka bir birim ilgileniyor)

Tabi bu kurslara gelen öğrenciler, ya liseden mezun olmuş yada üniversite'ye devam edenler...Yani bol bol zamanları var...

Sizin belirttiğiniz konu gerçekten çok önemli...İnsanların zamana ihtiyaçları var; ancak hayat şartları buna bazen izin vermiyor...:(
Bu konuda, inönü eğitim merkezi için yapılacak bir şey maalesef yok; çünkü tam bir mahrumiyet bölgesi!
Ancak şehir merkezlerinde veya şehir merkezlerine yakın yerlerde açılacak kurslar ile bu sorun çözülecektir...

Tabi bu, kursun tamamını almak isteyen kursiyerler için geçerli... (AB ülkelerinde böyle, parça parça eğitim yok!)
Önümüzdeki sezon "B" brövesini, bir sonraki sezon da "C" brövesini alabilirsiniz. Artık kurslar, eskiden olduğu gibi "sadece ücretsiz" değil. Ücretini ödeyen ve ne zaman uçabileceğini belirten her kursiyer, rahatlıkla eğitim alabiliyor...

Başlangıç kurslarında sadece 1 dönem ücretsiz; 2nci dönemi (eğer talep varsa) 3ncü dönemi ve tekamül kurslarının tamamı ücretli...Bu ücretler ve hangi safhada ne kadar saat/sorti uçuş yapabileceğiniz ile ilgili bilgiler ise aşağıdaki link'ten öğrenebilirsiniz...
http://www.thk.org.tr/yeni/havataksi/2006/planortekamul2006. pdf

iyi modeller

Düzenleyen elbe1
elbe 1
"Sarı 14, ordaydı..."
IP
Cem Doğut
Yeni Üye
Yeni Üye

Alıntı Cem Doğut Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/11/2006 Saat 21:26
o günleri hayatım boyunca unutamam. dünya küçük 10 yıl sonra ekran karşısındada olsa gene karşılaştık.
hayatımın en büyük pişmanlığı ertesi yıl tekamüle başvurmamış olmam. belkide iyi oldu orda olsaydım okan hocanın (umarım ismini yanlış hatırlamamışımdır)kaybını bizzat yaşamış olacaktım. huzur içinde yatsın. kazadan sonra orda tad tuz kalmamıştır doğal olarak.
umarım ayarlayıp inönüye gene gelirim.
iyi günler...
IP
elbe1
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Alıntı elbe1 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/11/2006 Saat 21:36
O halde önümüzdeki yaz için şimdiden sözleşelim; birlikte uçalım! O yıllarda yetişmiş nadir havacılardan biri ile birlikte uçmaktan büyük keyif alırım!:)

elbe 1
"Sarı 14, ordaydı..."
IP
Cem Doğut
Yeni Üye
Yeni Üye

Alıntı Cem Doğut Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/11/2006 Saat 21:40
inşallah,
benim içinde büyük bir keyif ve mutluluk olur.
görüşmek ümidiyle...
iyi günler...
IP
elbe1
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Alıntı elbe1 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/11/2006 Saat 21:56
İşte 96'ruhu...An-2'yi bir daha öğrencilerin ittiğini hiç görmedim...:((

Ve wilgalar; ECM'nin parçaları bu yıl bir hurdacıya satıldı.:(ECZ hala uçuyor ancak gövde uçuş saati az kaldı...

Not: photo biggull

Düzenleyen elbe1
elbe 1
"Sarı 14, ordaydı..."
IP
Cem Doğut
Yeni Üye
Yeni Üye

Alıntı Cem Doğut Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/11/2006 Saat 07:30
merhaba,
bende 1996'dan üç resim ekliyeyim.malasef o zamanlar fotoğraf makinam olmadığından fazla resmim yok. bunlarda scaner olmadığından resimin resmini çekerek dijital ortama aktarıldı.
discus

bendeniz

IP
elbe1
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Alıntı elbe1 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/11/2006 Saat 18:32
Güzel resimler...
Teşekkürler.:)