Modelcilik Veritabanı [Modelsitesi.com]
A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
Veritabanında toplam 58 başlık, 95 yazı vardır.
AHA
ADA
resciribing
Pre-shading
Şeffaf Parça Yapıştırıcısı
Cahiliye Dönemi
Vinyet
Punch / Die Set
Microsol
Microset
Out of Scale
Decal
cyanocrylate - cyanacrylat
Silvering
Blue-tac
UHU-Tac
Maskeleme
Hasan
CUSTOM
Su Zımparası
Tack-it
NMF
SS
Aktivatör
Photo Etch
Putty
stash
Yeşil Kafa
Schewere Panzer Abteilung
Stuka

Bu başlık altına siz de yazabilirsiniz

Airbrush


(İngilizce)

Boya tabancası.

Basınçlı hava ile boyayı karıştırarak yüzeye püskürtme suretiyle boyama yapmayı sağlayan araç. Temel olarak çalışma prensiplerine ve boyayı basınçlı hava ile karıştırma yöntemlerine göre ikiye ayrılırlar.

Çalışma prensiplerine göre

1.Single action (Tek hareket)

Bu tip boya tabancalarında belli miktar hava ile ne kadar boyanın karışacağı sabit bir şekilde (bir vida ya da bilezik marifetiyle) önceden ayarlanır. Tabancanın tetiğine basıldığı zaman ayarlanan miktarda boya hava ile karışmak suretiyle model yüzeyine püskürtülür.

2.Double action (Çift hareket)

Bu tiplerde ise tetiğe basılınca basınçlı hava memeden çıkmaya başlar, tetik basılı tutulmaya devam edilerek geriye çekilirse hava ile karışan boya miktarı arttırılıp azaltılabilir. Kullanımı tek hareket prensibi ile çalışanlara göre biraz daha zordur ve el alışkanlığı ister, ancak tek hareketli tabancalarda yapılamayan efektler uygulanabilir. (Örnek : Tek geçişte inceden başlayıp kalınlaşan boya atma suretiyle egzost kararmaları yapılması).

Boya karıştırma yöntemlerine göre

1.Internal mix (iç karışım)

Boya, basınçlı hava ile tabancanın gövdesi içinde karışır, memeden kontrollü olarak çıkar. Genel kural olarak çift hareketli tabancaların hepsi bu çeşittendir.

2.External mix (dış karışım)

Boya, basınçlı hava ile tabancanın dışında karışır. (Filit mekanizması). Karışım dışarıda olduğu için nisbeten kontrolsüzdür, iç karışımlı tabancalar kadar ince çalışmaya izin vermez. Ancak maliyetleri düşüktür, temizlenmeleri ve kullanımları pratiktir.

Boya tabancası seçiminde esas olan "en pahalısını" ve "en karmaşığını" almak değil, yapılacak işe uygun olanı almaktır. Çoğu zaman en ucuzundan bir "single action external mix" tabanca, diğerlerinden daha iyi performans verebilir. (Özellikle düz renk boyamalar ve vernik uygulamalarında)

Bu tipler dışında özel boya tabancası tipleri de vardır, ancak modelcilikte kullanımları kısıtlı kalmaktadır.

14.04.2006
Kaan Gök
39



Pistole olarak da bilinir.

18.04.2006
Erhan Atalay
64