Boya tabancasını doğru temizlemek, aletin ömrünü arttıran birincil faktördür. Badger 100 ve 150 modellerini 15 küsür sene boyunca kullanan iki modelci olarak deneyimlerimizi fotoğraflamanın yararlı olacağına karar verdik. Fotoğraflardaki temizlik genel temizlik olarak adlandırılan süreçtir.
Bu sürece ek olarak uzun kullanımlar sonucu aşınan merkezi iğne contasının ve tetik iğnesinin kullanıcı tarafından nasıl değiştirilebileceği de anlatılacaktır.
Önce tabancayı hava beslemesinden sökün. Akabinde sap kısmını vidasından çıkarın.İğneyi sıkıştırıp sabitleyen somunu gevşetin
Somunu fotoğraftaki kadar açmanız yeterlidir, içine boya kaçtığını (merkez conta genişleyince boya oralara kadar nüfuz eder) düşünmüyorsanız bu kadar gevşetme işinizi görecektir.
İğneyi geriye doğru çekip çıkarın.Tetiği yukarı doğru alın, arkasındaki eğimli baskı parçasını cımbız yardımıyla çevirip dışarıya alın. Böylece haznenin arkasındaki bütün aksamı sökmüş bulunuyorsunuz. Şu ana kadar sökülen bütün parçaları tinere yatırabilirsiniz (üstlerinde boya çözülünceye kadar, çok fazla bırakmayın tinerde)Tetik mekanizmasını çevirip çıkarın.
Sıra kafa kısmında. Bu parçayı sökmek için tabancayla gelen anahtarı kullanın.
Kafadaki koruyucuyu meme kısmından ayırın, bu koruyucuyu direkt tinere yatırabilirsiniz. Fotoğrafta gözüken beyaz contayı bez yardımıyla temizleyin ve kaybetmeyeceğiniz bir yere koyun.
Gelelim pistolenin alt kısmına. Bu parçayı yalnızca tetikle ilgili problemler olduğunda sökün, onun dışında pek ellemeyin. Bu problemler nelerdir misal: Eğer tetik basılı kalıyorsa, yada hava kavramasını çok aşağıda yapıyorsa problem var demektir, muhtemel sebebi kısa vadede tetik kısmına boya kaçması ve orada kurumasıdır, uzun vadede ise tetik iğnesinin eriyip şakülünün kaymasıdır. (tetiğe boya kaçıyor olması merkez contanın da nallarının dikmiş olduğunun en net iki göstergesinden biridir). Bu parçayı kerpeten yardımıyla döndürüp sökün.
Fotoğrafta şakülü kaymış bir tetik iğnesi gözükmekte, normalde işaret edilen kısmın daha uzun ve sivri olması gerekmektedir. Bu şekli almasının 2 ana sebebi vardır; birincisi kullanılan selulozik tinerin zamanla buraya nüfuz edip parçayı yemesidir, ikincisi ise tabancada bulunan yapısal hatadır. Bu yapısal hata ana gövdedeki yolların üretimde gerekli hassasiyetten uzak çapaklı üretilmesi ve burdaki sert malzemenin iğnedeki yumuşak malzemeyi aşındırmasıdır (iğnenin etrafındaki yenmiş kuşak bunun göstergesidir.).
Bu yapıyı sökmek için iki yöntem izleyebilirsiniz. Birincisi eldeki kargaburunla alttaki sarı kapağı ezmeden çevirip açmaktır. İkincisi ise bu parçanın ortasındaki allen deliği uygun anahtarla açmaktır. Bu delik inç sisteminde 1/16 ya denk gelmektedir. Kullanılan anahtar radyo kontrol ekipmanı satan yerlerden inç allen (alyan tabir edilir memleketimizde) olarak tedarik edilebilir, özellikle team associated ve amerikan tipi r/c malzemesi getiren mekanlarda bulmanız mümkündür (ilki için Ankara'da Yavru Oyuncak, ikincisi için Ankara'da Team MRP ve Istanbul'da RcTeamGo)
Önce anahtar yardımıyla kapağı söküyoruz. Sökerken yukarıya doğru sökmeniz içindeki yayın düşüp kaybolmasını önleyecektir.
Dört parçadan oluşan sistem. Ana yapıyı direkt tinere yatırıp temizleyin içini. İğneyi yenisiyle değiştirin (Bagder kodu 50-014 Plunger & O-ring).
Parçaları iğne - yay - kapak sırasıyla yerine takın;
Sıra iğne contasını değiştirmekte. Tetiğe boya kaçmasının haricinde bu contanın haşat olduğunu en kolay anlamanın yolu şudur; tetik ve kafa mekanizması sökükken iğneyi takın. Eğer iğne pistole aksında açı yaparak oynuyorsa ve herhangi bir sürtünme hissetmiyorsanız conta gidik demektir, keza sağlıklı bir conta iğneyi sıkıştırır, ileri geri harekette bile belli bir mukavemet yaratır.
Eski contayı çıkarmak için tabancanın iğnesinden az daha kalın bir cubuk bulun, burda biz 1/16'lık anahtarımızı kullandık. Bu çubuğu arkadan contaya dayanacak şekilde itin, contaya dayandıktan sonra ön taraftan çıkaracak şekilde yüklenin. Elinizi korkak alıştırmayın zaten conta çöp olmuş durumda artı ana metal yapıyı dağıtan birine de bugüne kadar rastlamadım:)Bu aşamada bize lazım olanlar; İğne contası (Badger kodu 50-046 Needle Bearing) ve kulak temizleme çubuğu. Badger firması sırf bu iş için özel bir aparat ta yapmıştır ama ne kadar gerekli olduğu soru işaretidir.
Contayı yuvasına cımbız yardımıyla denkleyin; Bu konuda alternatif olarak eski bir kızılderili numarası olan şunu da yapabilirsiniz; iğnenin arka kısmına 1/3 kesilmiş kulak temizleme çubuğunu takın, arkasına da contayı takın, ön taraftan iğneyi geri geri deliğe sokun, yani iğneyi klavuz olarak kullanın (varsa eski bir iğneyi bu işte kullanın).
Kulak temizleme çubuğyla contayı yuvanın derinkliklerine doğru itin. Burda dikkat etmeniz gereken işin püf noktası contayı yuvaya sonuna kadar sokmamaktır.
Ne kadar itmeniz gerektiğini anlatmak amacıyla çubuğu işaretledik.
Sıra aleti toplamada. Önce hava girişini takıyoruz.
Tetiği oturtup arkasındaki baskı parçasını ekleştiriyoruz (cımbızla yan sokup içerde 90 derece çevirin).
Tetik mekanizmasını arka taraftan takıp vidalıyoruz.
İğneyi arkadan sokup memeden çıkıncaya kadar itiyoruz. Unutmayın çok iterseniz meme yırtılır, ama az itip yaslamazsanız da tabanca boştayken (yalnız hava basarken) boya atar. Bu nedenle sıfıra sıfır oturtmaya özen gösteriyoruz.
En son olarak iğne koruyucusunu ve sapını takıp aleti tek parça haline getiriyoruz.
İğnenin contaya alışması ve daha rahat hareket etmesi için resimdeki bakım malzemelerini de bulundurmakta fayda var her zaman.
Lüzum görüldüğü takdirde makaleye birde meme değişimi kısmı eklenebilir ilerki günlerde.
İyi modeller