Sprey Boya Kullanımı
H.Ufuk AYDINER



Fırçayla boyamak için geniş bir yüzeyiniz varsa ve hava tabancanız yoksa en pratik çözüm sprey boyalardan geçer.

Sprey boyayı kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:


1 - Havalandırma : Mutlaka havadar bir mekanda bu boyayı tatbik ediniz, mümkünse balkon vesaire gibi bir yerde, kullanım esnasında en azından bir kağıt maske kullanmak icap eder.
2 - Modeli sabitleme : Spreyle boyarken ıslak boyalu yüzeylerden tutmayacağınız için modeli bir şekilde yüzeye dokunmadan eviriip çevirebilmeniz gerekir. Çeşitli firmalarda sırf bu iş için yapılmış boya standları mevcuttur, öte yandan araba kaportası gibi parçalarda kullanabileceğiniz pratik yöntemlerden biri eski bir deodorant kutusunun tepesine yapıştıracağınız çift taraflı banda modeli içten yapitırmaktır.
3 - Tozdan sakınma : Havada uçuşan tozlar spreyin basıncıyla yüzeye yapışabilir; bunu bertaraf etmenin 2 yolu vardır, ilki tozsuz bir ortamdır, ikincisi ise modelin altına ıslatılmış gazete kağıdı yaymaktır, burdaki nem uçuşan tozları kayda değer oranda keser.>


Modeli boyarken dikkat etmeniz gereken noktalar boyanın attığınız her katmanda her yüzeye ulaşmasıdır, böylece işin sonunda homojen kalınlıkta bir boya katmanına sahip olursunuz. Boyanın her tarafa ulaşması ise metodik bir yaklaşımla çözülebilir.

İkinci dikkat edilmesi gereken husus mesafe ve basma ayarıdır
Tetiğe her zaman modelin dışında basın sabit hızla modelin üstünden geçin ve boyanın havadaki konisi modeli terkedince tetikten elinizi çekin. Bu esnada modele uzaklığınız sabit olsun (20 santim civarı)


Ve son aşama, modeli tozdan nasıl koruyacağız kururken? Çok basit, modeli içine rahat bir kutuyu modelin ustune kapatın, parlaksa boyanız 2 3 saatte bir bir kenarının altına takoz koyup kutunun havalanmasını sağlayın. Boya iyice kemikleş,inde kutudan çıkarın (boyanın kuruyup kurumadığını kesinlikle üstüne parmak basarak test etmeyin (şu dakikada bile hala ben bu yöntemi kullanıp başıma iş aldığım için uyarma ihtiyacı duydum:) )