Bilindiği gibi bazı tip uçaklarda motor ısısı kaportanın rengini etkilemektedir, en net örneği F-100lerde görülebilir. Bu tip bir yanmış metal görünümünü modelde en basit yoluyla nasıl gösterebiliriz?
Örnek olarak elimin altında bulunan 1/32lik Revell He-162 Salamander motorunda bir deneme yapmaya karar verdim.
Öncelikle motoru topladım, görülen yerlerdeki birleşme izlerini zımparaladım.Kullanılan boyalar: tamiya enamel krom silver (X-11), Tamiya akrilik transparan turuncu (X-26), akrilik transparan mavi (X23) ve akrilik yarı mat siyah (X-18)
Öncelikle parçayı komple X-11 ile boyadım. Bu boya oldukça yoğun bir yapıya sahip olduğu için pistolenin (100G) Haznesini yarıya kadar selulozik tinerle doldurup içine bir damla boya koymak yeterli oluyor, 20 küsür saniye gibide bir kuruma süresi sonunda ellenebiliyor.
Akabinde transparan turuncuyu gene selulozik tinerle yarı yarıya inceltip yüksek basınç ve hızlı geçişlerle ana aksa dik şeritler attım
Bir sonraki adım genel karartma işlemi. X-18 yarı parlak siyahı yarısı tiner dolu hazneye 1 damla boya koymak suretiyle hazırladım, gene yüksek basınç ve hızlı geçiş kombinasyonuyla dikine şeritler attım, egzos bölümün ortasında bu şeritleri yoğunlaştırdım.
Burda dikkat etmek gereken husus hızlı geçiş yaparken pistoleyi fazla çalkalamamak, keza haznedeki boya her tarafa saçılabilmekte.
Ana tonlamadaki son aşama mevi renkleri olaya dahil etmek. Transparan akrilik maviyi yarı yarıya selulozik tinerle inceltip gene dik şeritler halinde özellikle siyah bölgelerin üstüne tatbik ettim.
Deneme amaçlı boyanan motor bir sonraki aşamada orjinal rengi olan siyaha boyanacak ve bu efektler gözükmeyecek; öte yandan bu efektin gözükeceği uçaklarda yapılması gereken iki adet daha aşama mevcut.İlki yarı mat vernik atarak bu durumu korumak ve renkleri ıslak görünümden kurtarıp tonlarını sergilemek. Öbür aşama ise üstüne parlak vernik atıp bu vernik kuruduktan sonra normal kamuflajı tatbik edip akabinde zımparayla bu boyayı döküp alttan bu efekti çıkarmak (F-100lerde olduğu üzere)
iyi modeller