Forumda uzun süredir adım adım AFV yapımı üzerine fotoğraflı bir yazı istenmekteydi. En son dün gece atılan bir mesaj doğrultusunda bu işe el atayım dedim ve stoktan zamanında tepesinde gatling var diye aldığım M-163 kitini çıkardım. Kamerayı masaya hakim bir noktaya kurup işe koyuldum. Uzun süreden sonra yoklayayım dediğim AFV olayında henüz ikinci makedim olduğu için bazı hatalarımda olmadı değil. Mesela en büyüğü bu hataların sağ paledin ters olması. Bu hatada sorumlu aramam gerekirse Inzaghi'yi parmakla gösterebilirim, nitekim o esnada kendisi Beşiktaş ağlarını havalandırıp dikkatimi dağıttı:) (Böylede çamur atarım ama 163'e attıklarımın yanında hava cıva kalır ayrı)
Tipik Italeri kutusu, Tamiyanın aksine kit ve boyama hakkında herhangi "doğru" bir detay barındırmıyor. Bu yüzden gözden uzak bir yere kaldırın
Parçalar koyu yeşil plastiğe basılmış. Paletler AFV camiamızın güzide modelcilerinin sevdiği vinyl malzemesi yerine blok ve tekli parçalar halinde verimiş. Montaj olarak Vinyl'in 10 katı zamana malolmasına rağmen gerçeğe uygun görüntü veriyor. Bu şekilde dikkatli toplanırsa paledin ağırlığını yansıtabilir ve uçuşan olmamış palet olayından yırttırır.
İşe öncelikle tekerleri çerçeveden çıkararak başladım. 1000 Numara zımpara ile etraflarından geçip gereksiz pislikleri temizledim
Tekerlekleri sırasıyla Tamiya yeşil kafa ile yapıştırıp kurumaya bıraktım. İki parçayı birleştirdikten sonra tek damla yapıştıcı yetiyor bu işlem için.
Tekerlekler kuruyadursun gövde elemanlarını çerçeveden çıkarıp tesviye işlemine başladım. Bu aşamada parçaların uyumunu da kontrol ettim.Az biraz presle oturacak gibi olması memnun etti beni, zira macun kullanmak istemiyordum.
Gövdeyi gene az yapıştırıcı harcayarak toparladım, kuruma aşamasında yanlardan hafifçe bastırarak oluşabilecek açıklıkların önüne geçtim.
Çekici tekerleri monte edip tankın yürür aksamını toplamaya başladım. Amortisörlerin birleşme yerleri saçma sapan olduğu için direkt yapıştırarak bütün tekerlerin yere basmasını ummak kaybetme oranı olduça yüksek bir kumar olduğundan kelli önce baştaki tekerleri yapıştırıp kurumalarını bekledim, sonra ortadaki tekerleri yapıştırıp kasayı yere bastırmak suretiyle bütün tekerleri aynı hizaya getirdim.
Yukarda tekerlerin son halini ve montaja hazır çekici ve son tekerleri görebilirsiniz.
Genel montaj tatmin ettikten sonra zımparayla mevcut kalıp izlerini ve taşan, kuruyan, bulaşan yapıştırıcıları temizledim
Sıra paletlere gelmişti. Üste gelecek 2 adet bloklu parça haricinde plana göre bütün ayrı parçaları düz satıhta arka arkaya dizdim. Akabinde bağlantı noktalarında Tamiya ince yapıştırıcıyla geçtim. 15 dakikalık bir kuruma süresi verdikten sonra yapışma durumunu kontrol ettim. Tam kuruyup sertleşmediği için yumuşak bir şekilde form alabilecek kıvama gelmişti.
Ön tekerin dişlerine geçirip paledi tekerlerden kaynaklanan gergin formu almasını sağladım. Her tekerin üstüne yapıştırıp bu grubu geri kalan parçalarını yapıştırıp paledi tamamladım. Sonra paledin ters olduğu görünce artık sökmem mümkün olmadığı için olduğu gibi bırakmaya karar verdim. Neticede yarışmaya filan girecek bir model olmadığı gibi yalnızca temel teknikleri gösteren bir model olacaktı.
Öbür paledi doğru yapıştırıp kurumasından sonra blok zımparayla komple paledin yanından geçip çerçeve fazlalaıklarını temizledim, bu yöntem her parçayı tek tek sımparalamaktan daha kolay ve çabuk.
Bu aşamada aracın üstündeki bütün kanca, kazma, kulp, kapak, saksı gibi olması gereken detayları yapıştırdım.
Sıra Vulcan ismi verilen altıpatların montajına gelmişti. Namluların en alt çemberini önce yerine oturtup namluları yuvalarına yapıştırdım. Burası kururken çerçeveyi uygun pozisyonda ayarlayıp yapıştırdım. Ön kuşak ve namlu çıkışlarınıda ekleyip bu aşamayı bitirdim.
Plana uyarak Vulcan'ın etrafında tareti inşa ettim. Bu aşamada italeriye ciddi bir şekilde sövdüm çünkü genel olarak şu parçayı oralara bir yerlere yapıştırın yaklaşımında bulunmuş yapım klavuzu.
Taret ve gövdeyi uyum açısından test edip dönmeyi zorlaştıracak kalıp artıklarını temizledim.
Modelin tek macun gerektiren yeri olan taret arka bağlantı çizgisine tamiya macun çekip kuruduktan sonra zımparaladım.
Sıra boyama aşamasına gelmişti. önümde iki kamuflaj seçeneği vardı modelden çıkan. Biri Suudi aracı olup komple kumrengine boyanmaktaydı. Kamuflaj atasım geldiği için Almanyada üslenmiş bilmem kaçıncı zırhlı tümenine bağlı ABD araclarından birini yapmaya karar verdim. Kamuflaja hakim olan yeşil F-4 SEA kamuflajında bulunan açık yeşil. Bu rengin Molak muadilini komple araca ve tarete attım. Boya mat olup çok yumuşak atılabiliyor 50/50 inceltilince tinerle.
Yeşiller kuruduktan sonra verilen FS numaranın muadili olan humbrol marka kahverengini modele tatbik ettim. Beklemiş boya olduğu için istediğim incelikte atamadım. Tekrar pistoleye yeşil doldurup sınırlardan geçip overspray den kaynaklanan hataları örttüm.
Sıra geldi son renge. Humbrol'un Antrasitini gereken yerlere 50/50 incelterek attım. Bu renk tam siyah olmayıp siyaha yakın koyu gri olarak tanımlanabilir.
Namluyuda aynı renkle boyadım ve boya katmanlarından oluşabilecek hareket problemlerini tetkit etmek için bir test fitting daha yaptım.
Pistolede kalan antrasite biraz siyah katarak paletleri boyadım. Aralara girip bütün palet yüzeylerini boyamak hassas bir yaklaşım istemekte.
Sıra yüzeyi dekale hazırlamaya gelmişti. Genel modele ama özellikle dekallerin geleceği yerlere Tamiya X-22 attım.
Dekalleri Microsol yardımıyla yerlerine oturttum. Bu esnada bazı problemler oluştu. Italeri dekaller oldukça kalın ve altlarında dekal kağıdının mavi yapıştırıcısıyla beraber geliyorlar. Dekalleri suda temizleyip eski tamiya kullanılmış dekal kağıtlarına sürüp yerlerine tatbik ettim. Rengi kurtardık ama kalınlığa pek bir yararı olmadı bunun haliyle.