Yayın Hayatımıza Son Verirken...
Levent Başara



Bundan yaklaşık 2 yıl kadar önce, ciddi bir havacılık dergisinin ülkemizdeki eksikliğini hisseden bir grup profesyonel havacılık meraklısı tarafından, “KANATLAR” Havacılık ve Uzay dergisini sizlere sunmaya başladık. Havacılık sektörünü olumsuz etkileyen 11 Eylül faciasından sonra, aslında yanlış sayılabilecek bir zamanlamayla başlattığımız bu girişim, daha sonra Sars Krizi ve İkinci Irak Savaşı yüzünden malesef ciddi maddi problemlerle karşılaştı.
Tüm bu süre zarfında, karşılaştığımız kötü şartları, elimizden geldiğince sizlere yansıtmamaya çalıştık. Söz verdiğimiz zamanlarda olmasa da KANATLAR dergisini, içeriğini değiştirmeden ve en önemlisi, baskı kalitesini düşürmeden sizlere ulaştırmaya devam ettik. Bu şartlar altında, bugüne kadar, ikisi birleştirilmiş, toplam 8 sayı çıkarmayı başardık. Gerek içerik, gerekse baskı kalitesi olarak Dünya standartlarını yakalayan dergimiz, malesef hiç bir medya kuruluşuna mensup olmadığı, ciddi para kaynakları bulunmadığı ve taraflı ticari ilişkiler gütmediğinden dolayı, her geçen gün daha ağır şartlar altında ayakta durmaya çalıştı. Bu problemlere ek olarak, bizleri rakip olarak gören ve bazı çıkar ilişkileri bozulan çevreler tarafından da sürekli olarak engellendik.
Son olarak, bizim için çok değerli ve anlamlı olan “KANATLAR” markamızı da, kaybettik. Bu yüzden son sayımızı “TURKISH WINGS” olarak çıkarmak zorunda kaldık. Maddi sıkıntılar yüzünden son sayımızı yeterli oranda gazete bayilerine ulaştıramadık. Bizi, ilk günden beri takip eden siz değerli okuyucularımızdan bu nedenle özür dileriz.
Malesef havacılık, ülkemizde hic bir zaman yeterli desteği ve ilgiyi ne toplumsal, ne de idari bakımdan görmedi. Dünya’nın özellikle havacılık sayesinde bu denli küçüldüğü bir çağda, Türk toplumunun havacılığa olan ilgisi F-16 uçaklarına hayranlıktan öteye gidemedi. Öte yandan bugüne kadar da, toplumu bilgilendirecek ve ilgi seviyesini artıracak bir havacılık dergisi de malesef çıkartılamadı ya da çıkartılmak istenmedi.

KANATLAR dergisi, bu ülkede genci yaşlısı tüm havacılık meraklılarını ciddiye alan ve yüksek maliyetine rağmen hedeflediği yolda yürümeye çalışan bir dergi oldu. Yıllardır ülkemizde ciddi bir havacılık dergisinin bulunmayışı yüzünden belki de havacılık meraklıları ümitlerini yitirip, ülkemizde böyle bir derginin varlığından haberdar olamadılar, ya da oldukları halde yılların getirdiği küskünlükle bu yeni girişimle ilgilenmediler. Kısıtlı imkanlarımızla, dergimizin tanıtımına büyük önem vermemize rağmen, bunda istediğimiz başarıyı elde edemedik. Bunu da kabul ediyoruz. Fakat şurası da bir gerçek ki, iki yıldır yayınlanan, bir internet sitesi olan, çeşitli internet forumlarında adından bahsedilen ve geçtiğimiz yıl içinde bir havacılık olayından ötürü üç gün boyunca gazete ve TV programlarında adı geçen KANATLAR dergisinden haberdar olmamanın suçunu biraz da başka yerlerde aramak gerekiyor.

Bir derginin esas sahibi okuyucusudur. Yayınlanan bir derginin okuyucusu varsa, o dergi her zaman var olur. Ne kadar çok okuyucu dergisine sahip çıkarsa, maliyeti astronomik rakamlara ulaşan o dergiyi yayınlamak için uğraşan insanlar da bir o kadar rahat eder. Derginin satışı sayesinde dergi sahipleri ilan almak için zaman ve enerji harcamak yerine, okuyucularına daha iyi bir dergi sunmanın gayreti içinde olurlar. Böylece, ülkemizde çok pahalı bir ticari faaliyet olan dergicilikte, maliyeti kurtarmak için derginin sayfalarını ilanla doldurmak ve derginin içeriğini, politikasını ve belki de ruhunu satmak zorunda kalınmaz. İşte bu yüzden bir dergiyle okuru arasında aslında fazla önemsenmeyen sıkı bir bağ vardır. Bir derginin okuru iyi ve sayısı çoksa, dergi de o oranda iyi olur. Bizim durumumuzda, KANATLAR dergisi zaten belli bir seviyeyi yakalamış, okuyucusunu her zaman memnun etmiş bir dergiydi. Fakat binbir güçlükle hazırladığımız, onca emek harcadığımız ve çok büyük sıkıntılara katlanarak çıkardığımız dergimize ümit ettiğimiz desteği asla bulamadık.
İşte tüm bu olumsuz şartlar altında, 2004 yılında artık dergimizi çıkarmaya devam edemeyeceğimizi sizlere duyurmaktan büyük bir üzüntü duyuyoruz. Şimdiye kadar tüm zorluklara göğüs germeye çalışmamıza rağmen, astronomik rakamlara ulaşan baskı maliyetlerini artık karşılayacak gücümüz kalmadı.
Biz, ülkemizde ciddi sayıda bir havacılık meraklısının var olduğunu sanmıştık. Malesef dergimiz, her zaman sözü edilen, ama varlığı tartışılır bu kitle tarafından yeterli ilgiyi görmedi. Tahmin ettiğimiz satış rakamlarına bir türlü ulaşamadık. Havacılık kuruluşlarımız da bize destek vermek yerine, karşılıklı çıkar ilişkilerini tercih ettiler. Bu sektörün dergisiyle, TV programıyla ve diğer elemanlarla bir bütün olduğunu göremediler.
Aslında dergicilikte, zor günleri atlatmak için başvurulan bazı yöntemler vardır. Ya baskı maliyetlerinin tamamını karşılamak için derginin ücretini hatırı sayılır bir düzeyde artırırsınız, ya da gerek sayfa sayısını, gerekse kağıt ve fotoğraf kalitesini düşürerek kalitesiz bir dergiyi okuyucuya yutturmaya çalışırsınız. Bu yollardan herhangi birini seçtiğimizde belki ekonomik olarak ayakta durabilirdik, ama bu tercihler bizi amacımızdan uzaklaştırırdı. Çok az kişiye hitap eden, ya da çok fazla kişiye hitap edip, kalitesiyle insanları bir türlü memnun edemeyen bir dergi çıkarmak bize göre değildi. En azından biz yola bu amaçlarla çıkmamıştık.
Bizim amacımız ülkemize dünya kalitesinde bir havacılık dergisi kazandırmaktı. Bunu başardığımıza inanıyoruz. Fakat zamanlama olarak belki biraz acele ettik. Ekonomik sorunlar yüzünden belki de birçok havacılık meraklısı dergimizi satın alamadı, ya da havacılığa ülkemizde gösterilen ilgi gerçekten sadece laftan öteye geçmiyor. Artık hangisi doğru bilemiyoruz. Sizleri, daha Türk Hava Kuvvetleri’nin uçak tiplerini doğru dürüst ayırt edemeyen, ısmarlama yazılarla sayfalarını dolduran, okuyucusuna hiç önem vermeyen ve en önemlisi, dergiciliği bir ticari araç olarak kullanan sözde havacılık dergileriyle başbaşa bırakmak da bizleri inanın kahrediyor. Bunu da özellikle vurgulamak istiyoruz.

Bir gün, şartların düzeleceğini ve bizim açtığımız bu yolda başkalarının yürümeye devam edeceğini umuyoruz. Eğer bir şekilde dergimizin bazı sayılarını elde edemediyseniz lütfen bizi e-mail ile haberdar edin. Eksik sayılarınızı size ulaştırmak isteriz. Zira dergimiz, okuyucularımız tarafından özenle saklanan ve korunan, kuşaktan kuşağa geçecek kolleksiyon değeri olan önemli bir yapıt olarak değerlendirilmektedir. Bize destek veren tüm okuyucularımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz.

Havacılıkla dolu günler sizlerin olsun.

Levent Başara
İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
[email protected]