Her ne kadar maketlerimizi yaparken tesviye sonucu panel çizgilerinin kaybolmamasına dikkat edersek edelim, illa ki bazı çizgiler kaybolur. Ya da bu çizgileri baştan çizmemizi gerektirecek durumlar ortaya çıkar. Örnek vermek gerekirse:
-Makette hatalı çizgiler vardır, bunların düzeltilmesi gerekir.
-İniş takımı vs kapakları kapatırsanız bunlar maket üzerinde "maketçi beni buraya yapıştırdı" şeklinde sırıtırlar. Bu kapakların eğer oturması çok iyi değilse (ki genllikle böyle olur) macunla ve japon yapıştırıcısıyla düzeltilmesi ve kapak sınırlarından yeni çizgi açılması gerekir. (Ya da daha düzgün görünmesini sağlar diyelim).
Peki içe detay panel çizgileri açmak için ne yapacağız? Aslında bunları yapmak oldukça basit. Sadece birkaç çeşit ucuz ve etkili malzeme, ve her zamanki gibi biraz sabır ve el alışkanlığı gerekiyor.
Detay açmak için ya ticari markaların bu iş için üretilmiş detay açma aletlerini "scriber" (dişçilerin diş temizlerken kullandıkları kancalı aletlere benzerler, squadron ve bare-metal firmaları üretiyor) ya da basitçe bir dikiş iğnesini kullanacağız.
Dikiş iğnesini bir maket bıçağı sapına ya da tahta bir sapa rahatça tutturabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken uçtan dışarı çıkan dikiş iğnesinin çok uzun olmaması. yoksa çizerken eğilip bükülebilir.
Yapacağımız işlem temel olarak iğne ya da scriber'ımızı kullanarak detayı plastik üzerine çizmekten ibaret. Olasılıkla başta uğraşırken yapılacak hata, scriber'ı çok fazla bastırarak detayı bir seferde açmaya çalışmak olacaktır. Bunun kötü sonuç vermesi kaçınılmazdır. Daha iyi bir yöntem ise scriber'ı çok hafif bastırarak ve çizgi üzerinden 7-8 kere giderek detayı açmaktır. Bu yöntemle çok daha düzgün (ve ince) çizgiler elde edebilirsiniz.
Tamam, detay açmak bu kadar basit, peki bu aleti nasıl olması gereken çizgi üzerinde çekeceğiz?
Bunun için de birkaç yöntem var:
1-Önce açılacak detay maket bıçağı ile çok hafifçe çizilir. Daha sonra scriber bu çizik üzerinden götürülerek detay açılır. Bu yöntem genellikle kısa ve düz detaylarda uygulanabilir. Çizgi uzunsa maket bıçağını düz bir çizgi üzerinde götürmeniz zorlaşır.
2-Sert,bükülebilir metal bir cetvel (ya da scribing template) kullanarak. Scribing template, çeşitli firmaların photo-etch yöntemiyle yapmış olduğu panel açmak için kullanılan bir çeşit cetveldir. Ben Verlinden firmasınınkileri kullanıyorum. Bu template'in kenarı ile uzun,düz çizgiler çizilebildiği gibi, dikiş iğnesi kullanarak üzerindeki boşluklardan çeşitkli ufak tefek detaylar, kapaklar vs şablon cetvelle çizilir gibi açılabilir. Burada da dikkat edilmesi gereken nokta, detayı bir seferde açmaya uğraşmaktansa, hafif hafif birkaç kere geçerek açmak.
3-Dymo labeling tape (plastik etiket bandı.) Eskiden bürolarda dosya dolabı vs fişlemek için kullanılan, basınç ile üzerine harfler basılan sert plastik bantlar. Kırtasiyelerde rahatlıkla bulunabilir. Bu bandı iki kat daha uzun süre kullanmak için boylamasına ortadan kesiyoruz ve çizilecek çizginin olduğu yere yapıştırıyoruz. Daha sonra scriber'ımızı kullanarak bantın kenarından yavaş yavaş çizgiyi çekiyoruz. Bu yöntem de genellikle uzun ve düz çizgilerde işe yarıyor.
Çizgiyi çektik, ama işimiz daha bitmedi. Bu haliyle çizginin kenarları düzgün olmaz genellikle. Bu aşamada açtığımız detayı 800 numara zımpara ile zımparalıyoruz. Böylece kenarları düzgünleşiyor ve yüzey ile aynı seviyeye geliyor. Detayın içine dolan zımpara tozlarını tekrar iğnemizi kullanarak çıkartıyor ve en son detayı kontrol etmek için ince Testors silver'ı fırça ile sürerek kontrol ediyoruz. Hatalı bir yer varsa hatalı kısmı japon yapıştırıcısı ile dolduruyor, zımparalıyor ve tekrar detay çıyoruz, ta ki detaylar tamamen düzgün olana kadar. En son aşamada kuruyan silver boyayı 1000 numaralı zımpara ile zımparalıyor ve son olmasına dua ederek tozları panel çizgisinin içinden tekrar çıkarıyoruz.
Modelimiz boyaya hazır, boyandıktan sonra açtığımız detay çok daha güzel görünecek.