Çift kanatlı uçaklarda basit gergi teli yapımı
H.Ufuk AYDINER



Kanatları tutan gergi telleri yüzünden çift kanatlı uçaklar çoğu modelcinin (benim gibi) bulaşmak istemeyeceği model tipidir. Elime yapmak üzere bir Fairey Swordfish geçtiğinde bu sorunu nasıl aşarım diye düşünmeye başladım. İmdadıma Verlinden'in uçak yapım teknikleri kitabında anlattığı misinadan nasıl sağlam anten yapılır makalesi yetişti. Bu makaleye göre gövde yapıştırımadan önce anten iki nokta arasına çekilip gövde içinde sabitleniyor ve model bittikten sonra antenden tutup sallamadığız sürece oldukça sağlam bir sonuca ulaşılıyordu.

Bu bilginin ışığında bu yöntemi çift kanatlıya uygulamaya karar verdim.

Bu yöntemin "yemesi" için elinizdeki cift kanatlının her kanadının alt üst iki parçadan oluşması gerekmekte. Tek parça kanatlardada uygulanailir ama bir miktar tesviye işi çıkaracaktır.



İlk önce tellerin geleceği noktalara maket bıçağının ucuyla delikler açtım.


Akabinde ince misinayı bu deliklerden geçirdim. Uçlarını gereken mesafeye oranla bir miktar uzun bıraktım. Kanadın iç kısmında deliklere denk gelecek yerleri japon yapıştırıcısıyla doldurdum. Burda dikkat edilmesi gereken kıvamlı bir japon kullanmak. Bu işlemi bir kanattaki bütün delikler için tekrarladım.





Bu aşamayı müteakiben kanat çubuklarını ve diğer kanadın bu çubuklara denk gelen yüzeyini oluşturdum.


Daha sonra misinanın boşta kalan uçlarını denk deliklerden geçirdim. Delikten geçen her misinayı gerip kanadın içinden japonla yapıştırdım. Bunu bütün gergiler için tekrarladım.



Gergi tellerinin hepsini halledince kanatların dış yüzeylerini kapadım. Firar ve hücum kenarlarında gerekli tesviyeyi yaptıktan sonra bu kanatları modele monte ettim.