Herkese merhaba,
Size yapım ve boyama aşamalarını anlatacağım figür , Verlinden firmasının 120 mm resin figürüdür. Genelde temiz bir figür olmasına karşılık, bazı tarihi hataları da içermiyor değil. En önemli hataları Zulu’nun ayağında terlik olması. Ayrıca kalkanın üzerindekiler beyaz boya değil, inek derisi…Ayrıca ağızın duruş pozisyonuna göre ağzında dişler olması gerekir. Son olarak resimde verilen ten rengi yanlış bir renktir. Daha koyu olması gerekir.
Yapacağım Zulu savaşçı figürü 22-23 Ocak 1879 İsandhlwana ( Natal, Güney Afrika ) savaşından bir sahneyi temsil ediyor. Bu savaşta İngilizler 1700, Zulular en az 2500 kayıp vermiş.
Genç savaşçıların kalkanları siyah, yaşlandıkça daha fazla beyaz bant oluyor. Komutan bu sayede alaylarını tecrübelerine göre savaş alanında ayırt edebiliyor. Kalkan savaşçıya değil Kral’a ait (1879’da Kral Cetshwayo) ve ancak savaş zamanı veriliyor.
Her alayın (Amabutho, komutanı: Induna) (impi: ordu) kendine özgü takı veya kafa süsü, vs.si var (kol,bacak ve kalkan üzerindeki tüyler). Her alayda ayrı bölükler var, komutanlarına Izinduna deniyor.
Her alaydaki savaşçılar aynı yaşta. Bir impi günde 65 km yol yapabiliyor, ya da 30 km yol yaptıktan sonra hemen savaşa başlayabiliyor. Kesinlikle çıplak ayaklılar.
19 yaşında savaşçı olunuyor, 40 yaşına kadar (yedeğe ayrıldıkları zaman) evlenmiyorlar.
Figürde savaş ganimeti olarak Zulu savaşçısının aldığı tüfek`; Martini Henry Mk.I, mod.1876, .45 cal. , tek atımlık, pirinç kovan. Fişek yatağı üstü polisajlı. Dipçik çapraz tırtıklı. Çapraz tırtıklı olmasının sebebi, nişan alırken ve atış esnasında tüfeğin omuzdan kaymaması içindir.
YAPIM AŞAMALARI
TESVİYE VE TAMİZLİK : Yapacağım figür 15 parçadan oluşmaktadır. Her bir parçanın kalıp izlerini ince eğe, maket bıçağı ve zımpara ile iyice tamizledim. Daha sonra temizlenen parçaların 1 ve 2 numara olanlarını yapıştırdım ve putty ile boşlukları doldurdum. ( Şekil 2) Burada önemli olan, eğer parçalar figürün bitim aşamasında yapıştırılmasında problem olacaksa o parçaları ilk aşamada yapıştırmak her zaman faydalı olmaktadır. Resim 2’ ye bakıldığında bana sadece 1 ve 2 numaralar problem çıkaracaktı.Diğer parçalar boyanıp sonradan yapıştırıldığında görünümde hiçbir değişiklik ve yapıştırılmasında zorluk olmayacaktı.
Putty sürülen parça daha sonra zımparalandı ve yıkanmaya hazır hale geldi. Her parçanın tesviyesi bittikten sonra,kalıp yağları ve kirleri gidermek amacıyla ılık suda bulaşık deterjanı ile yıkandı ve kurutuldu. Görüntüde bir değişiklik olmayacak yerlerinden delindi ve bir kürdan yardımıyla sabitlendi.
ASTARLAMA : Yapacağımız figür metal olmadığı için sadece Tamiya mat beyaz ile astar attım. Fakat farklı renklerde de astar atılabilir. Eğer bu metal figür olsaydı piyasada satılan Primer Filler denilen gri renkli astar boyayı atmam gerekirdi. Astar boyayı atmamın sebebi hem boyamaya ön hazırlık oluşturması ve daha sonra fırçayla sürülecek boyanın yüzeye daha iyi tutunması, hem de tesviyedeki hataları görmek amacıyladır.Bu sayede birkaç tesviye hatası gördüm, bu hataları giderdikten sonra tekrar astar boya attım. Astar boyayı her zaman pistole ile atmak küçük ayrıntıların boya ile kapanmasını engellemektedir. Daha sonra 1 gün boyanın kurumasını bekledim.
BOYAMA : İyice kuruyan astar boya sayesinde figürümüzün boyamasına başlayabiliriz. İlk önce boyamaya gövdedeki ten renginden başladım. İlk önce kendime bir base rengi belirledim.( Akrilik ) Figürü bu renkle fırça ile boyadım.
Yine bir gün kurumasını bekledikten sonra Zulu savaşçısının asıl rengini belirlemek amacıyla terebentin ile iyice sulandırılmış siyah yağlı boyayı fırça ile ten rengi olan yerlere sürdüm. 2 dakika sonra tuvalet kağıdı ile boyanın tamamını sildim.Vücudun çıkıntılı olan yerlerini daha fazla silerek alttaki base renginin görünmesini sağladım.Uyguladığım bu yöntem eller ve ayaklar için de geçerlidir. Yağlı boyanın kuruması uzun sürdüğünden 2 gün bekledim. Daha sonra ceketin base rengini fırçaladım.
Zulu savaşçısının örtüsünü de yine aynı yöntemle yaptım. Elleri ve ayakları yine yukarıda kullandığım yöntem ile yaptım
Gövdenin kurumasını beklerken Zulu savaşçısının gözlerini yapmaya karar verdim. Gözün çevresini fırça ile boyadıktan sonra gözbebeğini yine fırça ile boyadım. En son olarak da gözbebeğinin daha canlı durması için, gözbebeğine hareler yaptım.Daha sonra bedene uyguladığım yöntem ile base boyayı fırçaladım.
Yine bir gün bekledikten sonra beden için uyguladığım yöntemin aynısını uyguladım. Son olarak Burnt Umber’ a biraz sarı katarak dry-brush yaptım. Başındaki başlığı boyadım, dudakları ve dişleri bitirdim. Kafasındaki başlığın kuyruğu kitten çıkmasına rağmen,daha gerçekçi olması için eski kalın bir fırçadan kuyruk yaptım.
En son olarak da küpeleri boyadım.
Kurumuş olan Cekete kırmızı yağlıboyaya biraz siyah katarak, terebentin ile sulandırılmış bir şekilde ceketi fırçaladım. Yine aynı yöntemle fazla olan yağlıboyayı sildim ve kurumaya bıraktım.
Sıra kalkanı yapmaya geldi.Bu kalkanların yüzeyi inek derisi olduğu için beyaz geçişleri sert yapmamalıydım. Herhangi bir kağıdı gelişigüzel yırtarak kalkanın üzerine maskeleme yaptım. Böylece renk geçişleri çizgi halinde ve keskin olmadı.
Sıra figür zeminine geldi. Bu topraklar ve zemin G.Afrika olacağı için çok fazla detaya girmeden çim ve topraktan oluşan basit bir zemin yaptım.
Son olarak bütün figür parçalarını yerlerine yapıştırdım. En son olarak küçük ayrıntıları boyadım ve weathering için gerekli yerleri kuru pastel ile fırçaladım. Zulu savaşçısını zemine metal pim ile sabitledim.
İyi modeller
Saygılarımla
Ragıp Oy