Bundan iki ay önce elime geçen bir fotoğraf neticesinde içimde ukte olan Türk Hava Kuvvetleri P-47'si imal etme sürecine girmeye karar verdim. Uykusuz geceler ve tepilen onca yol neticesinde bu kalkıştığım projenin tek uçakla sınırlı kalmayacağı ilk haftanın sonunda belli olmuştu. Ayn uçaktan çok adet yapacağımdan kelli, en büyük sorunu kit seçiminde yaşayacağım aşikardı. Bu nedenle elimde bulunan Promodeler ve Hasegawa kitlerin yanına birde Tamiya kit ekledim. Madem denk kasaların modellerine sahiptim, karşılaştırmalı olarak inceleyeyim dedim.
Öncelikle Promodeler ;
Kutu kapağında Gabreski'nin uçağının illüstrasyonunu barındıran bu kit genel D-25 varyantını yansıtmakta. Tipik Monogram mantalitesi dahilinde minimum parça ile kiti bitirmek mümkün. Gövde çizgilerinin dışarı detay olması olası tesviye problemleri yaşanabileceğini göstermekte. Monogram firma olarak alternatif parça vermeyi pek sevmediğinden kelli kitten tek tip jant ve pervane (Hamilton Standard Hydramatic) çıkmakta..
Kokpit koltukla beraber verilmiş, boyarken kişiyi delirteceği kesin ama detay açısından benim gibi tozla savaşta en kesin yöntem olarak camı çerceveyi kapayan biri için ideal. Ön panel ayrı ve dışarı detay olarak imal edilmiş.
Motor detayı konum itibariyle yeterli seviyede; çift sıra radyal motoru ve arkadaki yangın duvarını Monogram tek parça olarak vermeyi uygun görmüş. Sonradan eklenebilecek kablo detaylarıyla durumu haydi haydi kurtaracak kalitede.
İniş takım yuvalarınnın detayı iyi olmasına rağmen derinliği olması gerekenden az, ama zaten kim modeli kaldırıp altına bakar ki?
Tabii en büyük problem modelin biraz çapak barındırması (fotoğraftan anlaşılabileceği üzere)
Öte yandan bir sonraki fotoğraftan kalıbın tarihini görünce bu kadar çapağa şükür diyesi geliyor insanın (Uçağın genellikle arka kanat altı olmak üzere kalıp tarihini mutlaka bir yerlerine basmak Monogram firmasında bir alışkanlık)
Kitin en büyük artısı Promodeler sıfatıyla içinden gelen Tecniks marka Photo Etch seti (kısaca PE, meali filmden pozlanıp asitle eritilen metal parça) Bu set dahilinde oleolar (Teker makasları), Sway Brace'ler (paylona takılan alet edevatın sağa sola sallanmasını önleyen stoperler), çok parçalı gaz kolu ve pedallar gibi plastiğe basılmış malzemeye alternatifler gelmekte..
Kitin dekalleri kalite olarak 15 senelik bir geçmişi yansıtmakta, mümkünse imha edile ve ekstra dekal seti alına.
Hasegawa P-47D ;
Teoride D-25, pratikte D-30 yada 40 da yapmak mümkün.
Kutu kapağı Shigeo Koike imzalı(saygıyla selamlıyoruz) .
Yapım klavuzu anlaşılır şekilde düzenlenmiş, versiyonlara göre modelciyi yönlendiriyor.
Parçalar tipik Hasegawa kalitesinde, içeri detay çizgileri derinlik olarak yeterli. Tek kalıbı baz alıp bir araba versiyon üretme yolunu seçmeyen firma, ana parçalarda kompleks yapılardan kaçınmış.
Kokpit detay olarak yeterli, ekstradan emniyet kemeri olayına girilebilir ama.
Motor çift radyal olarak verilmiş ama motor kapakçıklarında aletrnatif olmaması can sıkıcı. Tekerlerkler opsiyonlu jant verilmesi modelcinin seçeneklerini arttırmakta. Kitin en büyük artısı dikery istikamet dümeninin önündeki hava düzenleyici fini ihtiva etmesi.
Kutudan iki değişik tipte pervane çıkmakta
Saydam parçalar oldukça temiz ve bu tip kanopilerde bulunan görüntü kırılması minimumda, isteyen vakum kanopi edinip kullanabilir ama tabii ki..Dekaller oldukça renkli iki opsiyon sunmakta, kalite olarak kalın görünümlüler . Gerçi Türk uçaklarından "birini" yapacaksanız servis dekalleri haricinde o kadar renkli dekallerden yalnızca kuyruğa gelen üç renkli dekallerden birini kullanabilirsiniz.
Tamiya P-47D;Kutu kapağını kim çizmiş bilmyorum ama iyi iş çıkarmış
Yapım planı işe yeni başlayan modelcilere bile kiti sapasağlim bitirtecek düzeyde.
Model komple içeri detay, bol versiyon düşük maliyet düsturuyla Tamiya ana parçaları kritik yerlerden bölmüş, son teknolojinin eseri olmasını gözönüne alırsak yapım aşamasında mutsuz saatler geçirtmeyeceğini kitin rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kokpit detayı tatminkar ama ağabeyi Hasegawa gibi ciddi bir emniyet kemeri ihtiyacında. Kitten P-47lerde kullanılan üç pervane tipi de çıkmakta.
Bunun yanısıra Hasegawa gibi jantlar da opsiyonlu verilmiş.
Üç kit arasında en fazla dış yükleme seçeneğine sahip olan kit bu. Değişik tipte yakıt tankları (P-51lerde kullanılan kanat tankları da çıksaymış tam olacakmış), bombalar ve bazukalar.
Kanopi parçaları temiz basılmış.
Bunların dışındaki artıları; kanat açısında hata yapmanıza meydan vermeyen merkez parçalar ve inik durumda modele takılabilen flaplar.
Dekaller gelirsek, Tipik Tamiya, yani kalın.Burundaki damalar dekal olarak verilmiş, ne kadar yapılabilir o kalın dekallerle sorun işareti (Türk P-47lerinden birini yapacaksanız atmayın, kısıtlı da olsa ihtiyacınız olacaktır)
Sonuç:
Öncelikle üç kit arasında ciddi boyut farkları mevcut!
İlk karşılaştırmayı Monogramla Hasegawa arasında yaptım, Arkadan iki gövdeyi sıfırlayınca Monogram kiti burun tarafından uzun kaldı. daha uzun olmasına rağmen kokpit boşluğu Monogram'da daha geride. Esas vahim olan gövde yüksekliğiydi, keza alttan sıfırlayınca Hasegawa gövde Monogram'ın içine düşecek kadar inceydi (tahmini 4 milim). Bugüne kadar Amerikan uçaklarında Monogram'ın pek ölçü yanlışı yapmadığının bilincinde olarak kuşkularımı Hasegawa kite yönelttim.Bu sefer Hasegawa kiti Tamiya ile karşılaştırdım (genel ebat oran konusunda Tamiya'nın da ciddi sabıkaları mevcuttur)
Bu sefer de Hasegawa kit Tamiya kitle uyuşmadı ve aynı Monogram'da olduğu gibi Hasegawa Tamiyanın içine düştü. Üstüne üstlük charger çıkışı, kanopi yuvası, dümen yuvası vesaire gibi yerlerde üç milime yakın farklar oluştu.
Kimin doğru olduğunu görmek için kitaplara yöneldim. Çeşitli kaynaklardan verileri karşılaştırıp 1/48 çizim üstünden kumpasla aldığım referans noktalarından modelleri ölçtüm. Gördüklerim şaşırtıcıydı; genel oran olarak Monogram ve Tamiya sınıfı geçerken Hasegawa yaklaşık bütün ölçülerde sınıfta kaldı.
Tek başına sergilendiği takdirde göze doğru gelebileceğine karşılık yanına kazara diğer iki firmanın modeli gelince çok göze batacağı kesin.
Hasegawa için söylenebilecek yegane olumlu noktalar, genel firmanın kalitesini yansıtması ve çoğu Türk uçağını yapmak için gerekli olan finin bu kitten çıkması (gerçi Tamiya çıkarmış olduğu yeni P-47 kitiyle bu hegemonyaya da son vermiş durumda)
Bu saptamalaın ışığında "doğru" P-47 yapmak için iki seçeneğiniz mevcut. Ben çabalamayı severim, meydan okumadan hoşlanırım derseniz Monogram; yok akıl sağlığım bana kalsın mutlu mesut P-47 modellemek istiyorum derseniz ise Tamiya.
Eğer bu iki kitten birine sahipseniz, buna mukabil yurtdışından yeni Tamiya kitini getirtme şansınız, benim gibi yeni ithalatı beklemeye sabrınız yoksa, ve Türk P-47'si yapasınız gelmişse yapmanız gerekenler kanat altlarına iki adet pike flabı eklemek ve dikey stabilize önüne küçük bir plastik levha artı macun operasyonu düzenleyip gövde üstü finini imal etmekten ibaret.
İyi modeller
Not: Bu ekstra zıvırları pek yakında P-47 makalesinde adım adım görebilirsiniz.