Sdkfz. 182 King Tiger(Henschel Turret) / Dragon
1/35

Burak Esener ve Emre Efli





King Tiger  Hakkında:

King Tiger, Almanların Tiger tanklarının devamı olarak tasarladığı ve 1944 yılından itibaren üretime geçirdiği ağır tank serisine verilen isimdir. Resmi olarak Sdfkz .182 olarak adlandırılmış ve üretimi 1944 yılından itibaren rakibi Porsche ile girdiği ihaleyi kazanan Henschel tarafından yapılmıştır. King Tiger, tasarım olarak Panther tankının eğimli zırh yapısını ve Tiger tankının zırhını birleştirmek üzerine kuruludur. Standart bir King Tiger tankı 68-69 ton ağırlığında, 7,62 X 3,75 X 3,09 metre ebatlarındadır. Silah olarak 2 adet MG-34’e ve dönemin en ağır tank toplarından olan 8,8 cm Kwk 43 L/71 ile donatılmıştır. Kalın zırh koruması ve topu göz önüne alındığında, özellikle batı cephesinde ona karşı durabilecek müttefik tankı bulunmamaktadır.

King Tiger, özellikle çok hareket gerektirmeyen savunma görevlerinde üstün başarı sağlarken, asıl amaçlandığı hücum ve cephe yarma görevlerinde kendinden beklenenleri yerine getirilmemiştir. Bunun sebepleri tankın 70 tona varan ağırlığı, Tiger ve Panther tanklarıyla aynı olan motorunun 70 tonluk ağırlık karşısında etkisiz kalması, sık sık karşılaştığı mekanik sorunlar ve Almanya’nın petrol sıkıntısı çektiği sırada kullanılan bu tankın yüksek yakıt gereksinimi olarak sıralanabilir. Müttefik araştırmacılarına göre, yumuşak toprakta saplanabilen, köprüleri kullanamayan ve sık sık bozulan bu devin taktik değeri öngörülenin epey altındadır.

King Tiger hakkında çokça yazılıp çizildiği ve II. Dünya Savaşı Alman araçlarına meraklı herkes hakkında bir şeyler bildiği için daha fazla bilgi vermeyi gerekli görmemekteyiz.

Dragon King Tiger hakkında):
İncelediğimiz kit, Dragon’un çıkarttığı dördüncü King Tiger kiti, kutu numarası 6254. Bu kit, diğer kitlere göre daha zengin içerikle geliyor ve daha çok geliştirilmiş. Bu kitin diğerlerinden farkı Henschel tip geç dönem taret ile gelmesi, yol tekerlerinin elden geçirilmiş olması, kit ile birlikte ek olarak verilen alüminyum namlu, asit indirme (photo-etch) parçalar ve Dragon’un #6113 ve #6143 olarak iki ayrı kutu olarak sattığı Fallschirmjager asker setlerinin kit ile birlikte hediye verilmesi.

Görüldüğü üzere kit “Battle of the Bulge” olarak satılıyor. Kitin içinden çıkan çıkartmalar ve yanında verilen asker setleriyle kolaylıkla SPz. Abt. 501’e ait ve bahsedilen çarpışmada yer almış tanklardan biri yapılabilir. Kolay bir diorama peşindeyseniz size ilaç gibi gelecektir.

Kutuyu açtığımızda püsküren kutulardan biriyle karşı karşıyayız. İnceleme ekibi olarak dile getirmek istediğimiz bir uyarı var, eğer yapmayacaksanız açıp çok karıştırmayın. Kutu kapağını bir daha kapatamayabilirsiniz!

Kutudan ilk olarak yapım kılavuzu çıkıyor. Dragon, “üçüncü nesil” olarak adlandırılan bu kit serisinde rakiplerini yine geride bırakmaya çalışarak kuşe kağıda renkli kılavuz bastırmış. Parçalar tek tek resimlerde gösteriliyor, birleştirme aşamaları büyük kırmızı oklarla açıkça belirtilmiş. İlk kez maket yapacak biri bile zorlanmadan kılavuzu takip edebilir. Boya kodları için Gunze Sangyo’nun enamel ve akrilik serileri için kodlar ile Testors Model Master serisi boyalar için kodlar ayrı ayrı verilmiş. Kısacası kılavuz, tam olarak “modelci dostu” diyebiliriz.

Gelelim kutu içinde gelen “ekstra”lara. Bunlar da kutuyu açtığınızda sizi ilk karşılayanlardan. Dragon parçaları korumak için ek bir karton üzerine hepsini yapıştırmak gibi bir yöntem izliyor, böylece hem parçalar korunmuş oluyor hem de kutuyu açınca iştah kabartıyor. Burak’ın elinden almak 10 dk sürdü, “Kıymetlimissss” diyerek bırakmak istemedi.

Hediye paketimizin içinde 1 adet çıkartma kağıdı, çekme halatı için bükülmüş çelik tel, motor ızgaraları için asit indirme(PE) seti, 3 adet mermi ve 1 adet alüminyum namlu bulunmakta. Çıkartma kağıdının içeriği de cafcaflı, sarı renkte iki araç için verilmiş numaralar varken, kırmızı, siyah ve mavi renklerde bütün rakamlar verilmiş, kısacası geç dönem araçlarınızda oldukça işinize yarayabilir.

Gelelim ikinci hediyeye. Bunlar da daha önce bahsettiğimiz #6113 ve #6143 Fallschirmjager setleri. Toplamda 146 parçadan oluşan 8 adam var. Parça kaliteleri yine alışılmış Dragon, temiz, çapaksız ve detaylı. Sadece silahların ince birkaç yerinde çapağa rastladık (Burak Dragon’u dava etmeyi veya parçaları değiştirtmeyi düşünüyor). Yapım kılavuzunun son sayfaları asker Hans ağabeylere ayrılmış, detaylı olarak kamuflajları gösteriliyor.

Sırada taretin geldiği çerçeve var, diğer tip taretle karışmaması için “Henschel” ibaresi konulmuş. Aslen bu isim bir yanılgı, çünkü bütün King Tiger taretleri Krupp firması tarafından üretiliyor, ihale aşamasında Porsche erken tip Krupp taretle katıldığı için bu taret Porsche ile özdeştirilmiş. Henschel tarafından ilk üretilen 50 adet King Tiger da yine “Porsche” denilen erken tip Krupp taretle donatılmış. Daha sonra, üretimi zor olan bu taret hem üretimi daha kolay olan hem de daha yüksek koruma sağlayan geç dönem Krupp taretle değiştirilmiş. Geç dönem Krupp tareti işte bu “Henschel” olarak adlandırılan taret. Özetle, elimizdeki kiti ile ilk üretilen 50 adet tankı yapamıyoruz.

 

Parça detayları gayet güzel, parçalar temiz ve gri renkte kaliteli plastiğe basılı. “Kaynak izi tutkumla” hemen tarete zoom yapıp yapışıyorum:

Gövde elemanlarının olduğu çerçeve. Dragon gövdeyi alt-üst-arka parçaların birleşmesiyle kapanacak şekilde vermiş. Parçalardaki özen ve detay burada da devam ediyor. Plastik olarak verilen çekme halatlarındaki detaylar da güzel ve çapaksız. Yine de kullanmayacaksanız önceden belirttiğimiz üzere bükülmüş çelik tel seçeneğinizi kullanabilirsiniz (Kıymetlimissss).

Cer dişlilerinin ve ince ıvır zıvırın olduğu çerçeve. Bundan 2 adet verilmiş, özellikle gözleri görmeyen modelcileri en çok sinir edecek parçalar burada. Ne kadar ince kanca falan varsa alayı burada.

Çamurluklar ve taretin parçalarının bulunduğu çerçeve. Burada burnumuza danışıklı dövüş kokusu geldi, çamurlukların ön kısmı tek parça verilmiş. Burak bunu eleştirse de, Dragon’un önceki King Tiger kitleri için satılan detay setlerinde verilen çamurlukların birleşme yerleriyle kitin içindekinin benzerliği dikkat çekici. Tesadüf mü?

Egzoz parçaları, kürek, taret arkası, çamurluk önü, 12 parça yemek takımı gibi ıvır zıvırın olduğu çerçeve. İnce parçalardaki çapaksızlık ve detay rüyası devam etmekte.

Gelelim yol tekerlerinin olduğu çerçeveye. Bundan 3 adet verilmiş. King Tiger’ın karmaşık teker yapısı ve tekerlerin sayısının çokluğunu düşününce, bu tekerleri zımparalayacak ve birleştirecek modelcilere (ve kendimize) sabır diliyoruz. Yine de tekerlerin etrafında kalıp izi olmaması oldukça sevindirici bir durum.

Konu yürür aksama gelmişken, Magic Track paletlerden bahsetmeden geçmeyelim. Magic Track, Dragon’un “kolay birleştirme” felsefesi sonucunda ortaya çıkan bir sistem. Y ve Z olarak adlandırılan 2 tip parça var, bunlar zaten gerçek tanktaki paletin baklaları gibi. Bunları verilen dişlerden birbirlerine geçiriyorsunuz ve palete şeklini veriyorsunuz. Son şeklini verdikten ve emin olduktan sonra birleşme yerlerinden yapıştırıcı ile geçiyorsunuz ve Tadaaaam! Paletiniz kolayca hazırlanmış oluyor. Bu sistemin en büyük artıları, hareketli, engel geçen bir tank canlandıracaksanız paleti istediğiniz gibi şekillendirmeniz ve bu sırada gerçekçilikten hiçbir şey kaybetmemeniz. Yine de bu paletlerin “Working-Track” diye adlandırılan tamamen hareketli palet setlerinden oldukça farklı olduğunu ve birleştirme ve yapıştırma işlemi yapıldıktan sonra değiştirilemediğinin altını çizmekte fayda var.

Son olarak, gövdenin altının resmini de verelim. Evet, bildiğiniz bir gövde:

Özetle, kitin artıları:

  1. Kaliteli plastik, yüksek detay seviyesi
  2. Hem plastik, hem metal namlu seçeneği
  3. Birlikte gelen asit-indirme (photo-etch) metal ızgaraları, 3 adet pirinç mermi
  4. Hem plastik hem de bükülmüş çelik tel olarak verilen çekme teli seçeneği
  5. Magic-Track sistemindeki paletler
  6. Çıkartmaların zenginliği
  7. Kit ile birlikte verilen #6113 ve #6143 kutu numaralı Fallschirmjager figür setleri(toplamda 8 adet ek figür)
  8. Gerçek fotoğraf kullanan, kaliteli ve detaylı yapım kılavuzu

Kitin eksileri:

  1. Magic-Track paletler toplamda 288 parça olarak alışkın olmayan modelcileri zorlayabilir
  2. 8 adet Fallschirmjager çıkarken mürettebat çıkmaması  (Evet biz kıymet bilmez hain modelcileriz)
  3. Taret içi detay olmaması, kapak açacak arkadaşların detay setlerine yönelmesi gerekmekte
  4. Motor detayının bulunmaması (Hain olduğumuz kadar kıymet bilmeziz)
  5. Kitten ek olarak kumandan kupolalarına takılan makineli tüfeklerin çıkmaması

Gördüğünüz gibi eksileri yazarken, kit mükemmele yaklaşarak beklentilerimizi yükselttiği için biraz abarttık. Eksilere Dragon’un çıtayı fazlaca yükselterek insanı diğer modellerden soğutmasını da ekleyebiliriz.

Sonuç olarak, King Tiger modellemek isteyen ve II. Dünya Savaşı dönemi Alman aracı meraklısı modelcilerin kaçırmaması gereken bir kit. Kesinlikle ve şiddetle tavsiye ediyoruz. Model dükkanınızdan ısrarla isteyiniz.

 

 Model Künyesi:

Üretici: Dragon
Ölçek: 1/35
Kutu No: 6254
Çıkartma Seçenekleri: Alman (sPz. Abt. 501 bünyesindeki tanklar için)
Parça Sayısı ve Dağılımı: 808 Parça (504 plastik, 288 adet Magic Track baklası, 11 asit indirme (Photo-etch) parça, 3 metal mermi, 1 alüminyum namlu, 1 çelik tel )
Kitle birlikte verilen ekstralar: Çekme halatı için çelik tel, metal namlu seçeneği, motor ızgaraları, 3 adet metal mermi
Palet tipi: “Magic Track” sisteminde plastik bakla palet