Karşılaştırmalı BMW 3/15 Dixi Kitleri / Revell 07131 & Heller 700
1/24

Tamer Özkan






BMW'nin ERKEN DÖNEM TARİHİNE BİR BAKIŞ

BMW firmasının şirket olarak temelleri ,1913 senesinde eski bir Alman uçak firmasında müdür olarak çalışan, Mühendis Karl Friedrich Rapp'ın Uçak motorları üretmek üzere şirket kurması ile atılmıştır.Rapp şirketini, Bavyera eyaleti ,Munih kenti sınırlarında Milbertshofen'de Rapp Motoren Werke olarak tescil etmiştir.
Bu yer seçimi üretim yapacağı Gustav Otto uçak fabrikasına yakın olmak içindir.Rapp'ın ürettiğ motorlar başarı kazanmış ve 1916'da daha çok iş yapabilmek için ,
Austro-Daimler ile çok adetli V12 uçak motorları yapımı için sözleşme imzalamıştır.Artan siparişleri karşılamakta zorlanan Rapp bu büyümeyi geri plandan finanse edecek birisi ile anlaşmış ve firmasının ismini Mart 1916 da Bayerische Motoren Werke olarak değiştirmiştir.
Rapp çok hızlı büyümek isteyerek hata yapmış, bir sene içinde problemler çıkmıştır.Rapp firmayı bırakmış ve yerine büyük sermayedar Franz Josef Popp gelmiştir.
BMW'nin bu günki haline gelmesi Popp yönetimi ile başlamıştır .





BMW'nin başında bulunan Franz Josef Popp şirketin 1920'li yıllarda ki başarısından cesaret ile, 1925'de ,uçak motorları ve motorsiklet üretiminin yanında otomobil üretmenin de iyi bir seçim olacağını düşünmüştür.
Bu dönem de halen Birinci Dünya Savaşının kötü etkileri hissedilmekteydi.Enflasyonlu bir ekonomisi olan Almanya'da lüks otomobil üretiminin başarısız olacağı fikri hakimdi.
Bu neden ilePopp, Professor Wunibald Kamm tarafından dizayn edilmiş ,çok yenilikçi bir ekonomik otomobil prototipi ile ilgilenmeye başladı.Devrim niteliğinde zamanına göre hayli ileri bir dizaynı olan otomobilde, şasi'siz aluminyum gövde, önden çekiş sistemi, her zaman bağımsız süspansiyon ve yatık kafa silindirli motor bulunuyordu. Bu araç ucuz üretmek için çok karmaşıktı ve Popp başka arayışlara yöneldi.
1927 senesinde İngiliz lisansı ile , BMW merkezine 200 km uzaktaki Eisenach'da Dixi firması tarafından üretilen Dixi 3/15, çok cazip şartlar ile Alman pazarına sürürldü. Araç İngiliz Austin 7 'nin çok az farklı versiyonuydu.



Dixi firmasının sahibini tanıyan Popp bir teklif ile 1928 yılında Dixi firmasını satın aldı.Hem Dixi firmasının Logosunu hemde meşhur mavi BMW amblemini beraber taşıyan bu araca artık BMW 3/15 deniliyordu.


1932 nin sonlarına doğru,BMW'nin şef tasarımcısı Max Friz ve Sir Herbert Austin çabaları ile BMW 3/15, artık akrabası Austin 7 den çok farklı bir araçtı.Aracın kaliteli olması ,1930'lu yılların buhranlı Almanyasında sadece 19.000 araç üretilmesine engel olamadı. Dixi firması ilk yılda 9.000 üretmişti, ancak o zaman ekonomi daha iyiydi.

BMW 3/15 ;
4 silidirli,15 beygir,784 silindir hacimli,sadece arkadan frenli,amortisörsüz,yaprak salıncaklı olarak DA-1 Üstü açık "Tourer" , DA-2 "Limousine" ,DA-3 " Wartburg Sport" tipleri ile üretilmiştir.
1932'de, DA-4 tipinde ,amortisörlü ve 20 beygir olarak üretilmiş tir.Bu yenilik araca 3/20 olarak adını vermiştir.1934 üretime son verilmiş ve Da-4 olarak 7.215 adet yapılmıştır.



KİTLER



Alman Revell firması son yıllarda bir yenilik olarak ,Hasegawa ,Heller ,Esci/Ertl gibi firmalar ile anlaşmalar yapmakta ,bu firmalara kendi eski kalıpları ile bastırdığı ürünleri ,Revell Almanya ambalajı ile satmaktadır
Bu yenilik Esci gibi artık otomobil üretmeyen firmaların kitlerinin,Heller'in belki bir daha basmayacağı kitlerinin tekrar ortaya çıkmasını sağladığı gibi fiyatların da uygun olmasına neden olmuştur.

Heller eskiden kitleri 3 haneli numaralar ile çıkarırdı. 1990 larda baş taraflara 2 hane daha eklendi.Örneğin bende ki BMW Dixi kiti'nin numarası 700 dür.Bir daha basılsa , 80700 olacaktı.
Revell'in kiti geldiği zaman, kitin Heller 700 ile tamamen aynı olduğunu gördüm.Sadece ambalaj ebadı için bazı ağaçlar kesilmişti. Lastikler kauçuk,Camlar yeterli
Tek fark çıkartmaların biraz daha kaliteli olmasıydı.




Krom olması gereken her şey krom ağacında mevcut ve kaplamalar iki kittede güzel.Revell de Heller 700 numarası Krom ağacında çok net görülmekte .



Plastiklerin yoğunlukları yeterli ve kaportadaki kapı,kaput gibi her elemanın ayrı verilmesi ,modelciye bir çok pozisyonda üretim yapmayı sağlayacaktır.



sonuç olarak bu aracı yapmak isteyenler hangi kiti uygun bulursa alıp sorunsuz toplayabilir



Kolay Gelsin