Sdkfz 171 Panzerkampfwagen V, daha çok bilinen adıyla “Panther”, Almanların İkinci Dünya Savaşı sırasında kullandığı en meşhur tanklardan biridir. Büyük kuzeni ve yine kedigiller familyasından bir takma isim taşıyan “Tiger” tankı ile birlikte, Mihver devletleri askeri araçlarının modellerini yapmayı seven modelciler arasında da en gözde konulardan biri haline gelmiştir. Hal böyle olunca da, pek çok model firması Panther tankının farklı alt modellerini kalıplayarak piyasaya sürmüştür.
İncelediğim model, Tamiya firmasının 35176 kutu kodunu taşıyan “Panther G Late Version” diye geçen ürünü. Doksanların ortasına doğru daha yeni kalıp teknolojisiyle üreterek piyasaya sunulmuş ve üretildiği tarihlerde “en iyi” olarak nitelendirilmiş. Tamiya’nın artık klasikleşmiş beyaz kutularında satılıyor ve üzerinde çok bilindik bir fotoğraftan esinlenerek yapılmış bir çizim yer alıyor.
Kutuyu açtığınızda oldukça kalabalık bir içerikle karşılaşıyorsunuz. Ayrı ayrı naylonlarda özenle paketlenmiş çerçeveler dikkat çekiyor. Ben hemen iştahla saldırdığım için bu halini fotoğraflamak pek mümkün olmadı. Kutunun içeriği şöyle:
- 2 ana parça şeklinde gövde (alt-üst)
- 2 adet vinil palet
- 1 çıkartma (decal) kağıdı
- 1 adet siyah çerçevede 32 adet tek bakla halinde yedek palet
- 5 adet açık kahverengi çerçevede plastik parçalar
- Top mekanizmasını işler durumda yapmak için vida ve ufak parçalar
Kitin tamamı gövde parçaları da dahil 263 ayrı plastik parça içeriyor. Parçaların plastiği alışılmış Tamiya kalitesinde, çok ince veya kırılgan değil, yapıştırıcıya iyi tepki verecek kıvamda. Kalıp yeni olduğu ve Tamiya’nın huyu olmadığı için parçalarda çapak, gözle görülür büyük hatalar, göz önünde kalacak yerlerde enjeksiyon delikleri gibi kusurlar yok. Bir iki yerde ufak kalıp atım izi ve fazlalıklar göze çarpıyor, fakat bunların da tesviyesi kolay ve üzerlerinde zarar görebilecek detaylar yok. Parçalardaki detay seviyesi oldukça iyi ve detaylar belirgin.
Parçalar, gövdedeki yerlerine göre çerçevelere ayrılmış. Yürür aksam parçaları için iki adet A çerçevesi verilmiş, siyah renkli B çerçevesi yedek paletleri barındırırken C çerçevesinde gövde üstüne gelecek parçalar var. D çerçevesi ise taretle ilgili parçalardan oluşmakta. Ek olarak, Tamiya’nın ikramı Z çerçevesinde tank mürettebatından iki Hans bulunmakta. Bu Hanslar için yorum birazdan gelecek.
Kitin içinden iki adet vinil palet çıkıyor. Eski Tamiya paletlerinin aksine, bu paletlerde de detay seviyesi yüksek. Paletlerin vinilleri esnek ve sağlam görünüyor. Yine de kullanırken dikkat etmek gerekebilir.
Kitle birlikte verilen çıkartma (decal) kağıdında 3 farklı araç için ayrı çıkartmalar verilmiş. Bu tanklar 9. Panzer Birliği’ne ait 301 taret numaralı araç, 116. Panzer Birliği’ne ait 414 taret numaralı araç ve birliği belirtilmeyen 302 taret numaralı araç. Çıkartmalar mavi fonlu kağıtta veriliyor ve çok berrak görünüyorlar. Ancak, Tamiya’nın özellikle eski kalıp maketlerinde görülen “kalınlık” sorunu burada da can sıkabilir. Çünkü çıkartmalar, kağıt üzerinde bile biraz kalın duruyor. Bu kitin hanesine eksi olarak yazılabilecek bir puan.
Yapım kılavuzu, yine alışılmış Tamiya. Temiz beyaz kağıda basılmış ve gayet okunaklı. Bazı yerlerde yazı kalabalığı olsa da, genelinde aşamalar detaylı olarak anlatılmış ve gösterilmiş. Modelciliğe yeni başlayan veya tankı tanımayan biri bile bu adımları dikkatlice inceleyip izleyerek düzgünce montajı bitirebilir. Boya şablonları ve Hanslar ile ilgili bilgi ayrı bir kağıtta ayrıca verilmiş.
Kitin zayıf yanlarına gelirsek… Öncelikle, Tamiya’nın bize ikram ettiği Hanslar biraz falso, vücutlarında ciddi oransızlık var. Başka bir eksik de, tankın arkasında bulunan motor ızgaralarının kitte verilmemesi. Detay seviyesi yüksek olan bu araçta sözkonusu ızgaralar olmazsa olmazlardan ve rakip firmalar tarafından metal olarak veriliyor. Tamiya kitini düzgünce yapması gereken bir modelcinin ise ne yazık ki bu parçaları detay seti üreticilerinden temin etmesi gerekiyor. Ek olarak, çıkartmalar göründükleri kadar kalınlarsa bunları kullanmamak ve başka çıkartmalar bulmak iyi bir yol olabilir. Son olarak vinil paletler, bazı modelcileri tatmin etmeyebilir.Özetlemek gerekirse… Detay seviyesi yüksek, plastik kalitesi iyi, kolayca toparlanabilecek ve göz alacak bir model. Kitin verdikleriyle yetinemeyecek modelciler içinse piyasada bu modele özel üretilmiş pek çok detay seti bulmak mümkün. Panther G yapmak istiyorsanız kesinlikle tavsiye edilir.