F-16nın tarihçesini yazmaya gerek olduğunu sanmıyorum, keza alet son 15 senenin en bilinen uçağı; bu yüzden bu kısmı es geçip direkt modele girelim.
Model Academy'nin yeni kitiyle beraber piyasada bulunan bu ölçekteki dört F-16 kitinden biri ve en acaip mühendisliğe sahip olanı. Japonların şaka anlayışı dahilinde, Hasegawanın 100 senelik kitini uzun süren uğraşlar sonucu adam eden Kaan Gök kardeşimizi delirtmek için yapıldığına dair ciddi şüphelerimiz mevcut.
Kutuyu ilk açtığımızda karşımıza bir karton arayüz çıkmakta. Ne güzel çizmiş adamlar diye bakarken bu kartondaki yuvaların dikkatimi çekmesi üzerine plana ve kutunun yanına bakıp olayın aslını öğrendim. Kiti bitirdikten sonra biryerden biryere taşınırken ki zorlukları minimuma indirmek için yapılmış bir sistemle karşı karşıyaydım. Bunun ışığında kiti bir daha inceleyince iyice dumur oldum, keza kit bittikten sonra dikey stabı taşıma amaçlı sökmek mümkün, keza bütün silah yükü için de durum aynı, sıkıldınız mı AA yüklemsinden 2 dakkada aleti AG ye çevirebiliyorsunuz.. Bu kartonda bütün sökülebilen parçalar için yuvalar mevcut, ve bu şekilde modeli bitirdikten sonra kendi kutusu içinde taşıyabiliyorsunuz, yani model bitti diye kutusunu atmıyoruz.
Yapım klavuzu oldukça detaylı ve enteresan bir sıralama izlemekte; normalde uçak modellerinde ilk adımlar kokpiti oluşturmaktır. Bu plana göre motor vs derken kokpit ancak kitapçığın ortasında başlıyor. dekaller Tamiya kalitesinde ve bir miktar kalın ama şu anda piyasada ne kadar firma varsa bu kit için dekal ürettiğinden kelli opsiyondan bol birşey yok. Dekaller haricinde kırmızı kumaşımsı bir kağıda basılı remove before flight bayrakları ayrı bir set olarak verilmiş. Kutu ebadında bir boyama klavuzunun yanısıra kanopi için verilmiş çok parçalı bir maske de mevcut.
Model gri plastiğe basılı ve Fantom kitinde olduğu gibi yük binen bağlantı noktalarında vida takviyesine gidilmiş.
Kitten komple bir motor çıkmakta standıyla beraber, stand hem inik hemde kalkık olarak yapılabiliyor; kalkık pozisyonda üstündeki motorla uçağa tam oturuyor, söylememe gerek var mı bilmiyorum ama uçağı bitirdikten sonra motoru söküp takabiliyorsunuz
Top ve radar gibi "sıradan" detaylar da unutulmamış tabii, radar varsa göstermek lazım mantığında uçağın burnu açılır kapanır şekilde imal edilmiş (bu japonlar bu gidişle 2 3 makede kalmaz uçanını da yaparlar maazallah).
Tabii delikanlı modelci pitot neyin kırar deyip bu parçayı da aluminyumdan vermişler.
Bütün bunlar yetmezmiş gibi kanopi açılır kapanır sisteme sahip (bu arada renkli ve düz kanopi opsiyonları da mevcut), ve model bittikten sonra fırlatma koltuğunu kızakları üzerinde dışarı alabiliyorsunuz, koltuğun açısını da keyfinize göre ayarlayabiliyorsunuz keza orası da hareketli.
3 drop, 2 JDAM, 2 HARM, 2 AMRAAM ve 2 Sidewinder dan mütevellit yüklemesi tatminkar, detay olarak mükemmele yakınlar
Kutunun içinden çıkan ince uzun kutudan (ki bu kutuda taşımaya yönelik cephane ve kanopi için ayrı bölümler ihtiva etmekte) radom, saydam parçalar, metal iniş takımları, vinyl lastikler, photoetch tadında isim plakası, vidalar, tornavida ve pitot vs gibi türlü malzemeler çıkmakta
Kısacası gördüğüm en acaip uçak kiti, yapım amacı Tamiya tarafından rakiplere gözdağı mıdır nedir çözemedim. Modelcilikte ilgilenenlerin yanısıra zihnisinir mühendislik işlerine meraklı kişilerin de edinmesi gereken bir kit.