Scharnhorst  / Mini Hobby Model
1/700

Rahmi Kocaman



2005 yazında yapılan Model sitesi Yarışmasında 1/700 gemileri görüp gaza gelmiştim. Raflara bakınırken Mini Hobby Model marka 1/700 gemileri görüp fiyatını da öğrendiğimde (16 YTL) bu ölçek bir gemi denemem gerektiğine kanaat getirip olaya giriştim. Internette yaptığım araştırmalar neticesinde kit Tamiya'nın kalıplarından aşırma olduğu öğrendim. Plastik kalitesi kötü, bu nedenle detaylar bazı yerlerde çok zayıf veya hasarlı.

Gemi cahili olduğumdan kullanacağım terimlerdeki hatalar şimdiden affola :) Böyle bir maketi ilk kez yapacağımdan, yapım teknikleri ve gemi hakkında araştırma yaparak işe başladım. Güvertenin üstünde bulunan bütün bölümleri guruplar halinde montajlayıp(taretler, uçak savarlar, tekneler vb...) boyama ve ön eskitmesini tamamladım. Güvertenin ahşap bölümleri için şu yöntemi kullandım: Ahşap olacak yüzeylerin tümünü açık kahve bir renge boyadım. Çok ince olarak enine, eşit aralıklarla boyuna dilimlenmiş maskeleme bantlarını yüzeye seyrek olarak rasgele yapıştırıp rengin tonunu değiştirip tekrar boyadım. Bu işlemi yüzey bantla kapanana kadar devam ettirdim. Maskeleme bantlarını sökünce ortaya böyle bir şey çıktı. (Karşılaştırma yapmak için sağ tarafta aynı ölçek Arizona gemisi var. Onun ahşap yüzeyler sadece ana renge boyanmış durumda.)


Vernik atıp yağlı boyayla hafif yıkadıktan sonra daha önce boyamış olduğum parçaları güverteye yapıştırmaya başladım. Tam bu noktada bu gemi işi öyle bir hoşuma gitti ki ev gemi maketi doldu bir anda :) Detay seti kullanmadığım için korkulukları nasıl yapsam derdine düştüm. Bu meseleyi de şöyle halletmeye çalıştım (çalıştım diyorum çünkü ölçekli ve çok düzgün olmadı) İnce bakır telleri bir düzeneğe eşit aralıklarla gerdim. İlkel gitar gibi bir şey oldu :) Misinadan kestiğim direkleri beyaz tutkalla bu tellere yapıştırdım. Daha sonra boyayıp, traşlayıp CA yapıştırıcı ile gemiye sabitledim. Görüntüyü kurtardım en azından. Mat vernik ile gemi bitti.

Deniz olacak zemini önce beyaz tutkalla kapladım, kurumaya yakın parmakla vura vura dalga vb. kırışıklıklar yaptım. Üstüne mavi renk boya attım. Boya kuruyunca Future denen yer cilasını tabanca vasıtayısla bol bulamaç yüzeye attım. Üstüne yine bol bulamaç Tamiya Clear Blue attım. Yüksek dalgaları, sanatsal (?) malzeme satan dükkanlarda bulunan akrilik jel (medium) ile kat kat yaptım. Kat kat yapılmayıp tek seferde kalın bir dalga yapılırsa şeffaflaşmıyor, öylece bembeyaz kalıyor. Bu şekilde dalgalar da bittikten sonra bir kat daha clear blue ve future atım deniz işini de bitirdim.

Rahmi Kocaman
Temmuz 2005