Fw 190D-9 Revell / Hasegawa
1/32
Rahmi Kocaman
Revell kutusu içinden Hasegawa Dora çıktığını duyunca adeta uçarak gidip almıştım. Keşke gitmişken bir kaç tane daha alsaydım :) Çünkü kutudan çıkan dekallerle yapılabilecek bütün uçakları peşpeşe yapacak kadar zevkli ve sorunsuz bir üretim oldu benim için.
Kutudan, biri ecnebi yayınlarda "big tail" tabir edilen Ta-152 kuyruğu olmak üzere iki tip kuyruk çıkıyor. Dekaller de ikisi Ta-152 kuyruklu olmak üzere üç uçak için verilmiş. Büyük kuyruklu iki uçak pişmiş tavugun başına gelenlere yakın eziyet görmüş "brown 4" ile "black 6" . Referans arayışlarım, eziyetin belgesi niteliğindeki olan fotoğrafları görmemle birlikte yön değiştirip, konuya hakim modelcilerin çalışmalarını incelemeye kaydı. Bu sefer de yaptığım uçak için dekal üreticilerinin birbirinden farklı yorumlarıyla karşılaştım. Hyperscale'de güvenilir kaynak olarak değerlendirdiğim bir modelcinin Siyah 6'yı yapmış olduğunu görünce araştırma sürecim tamamlanmış oldu ;)
Hasegawa'nın vermediği perçin detaylarını açarak işe başladım. Şart olmasa da bence maketin havasını çok değiştiriyor. Önce Dora'ya ait ölçekli çizimlerden yararlanarak perçinlerin şeklini parçaların üzerine kurşun kalemle çizdim. Sonra perçin aletinin çizdiğim hat üzerinde sorunsuzca ilerlemesi için türlü çeşit cetvel, ve yan tarafta görülen "type tape" denen malzemeyi kullandım. Detay açarken de elim ayağım olan bu malzemeyi kırtasiyelerden temin ediyorum.
Sağ olsun kullandığım perçin aleti biraz oynak olduğundan, sağa sola kaymak suretiyle avuçlarım da dahil olmak üzere, pek çok yeri perçin detayından mahrum bırakmadı. Avucumu delmesini geçtim, kaymış, yamuk perçini düzeltmek işkenceydi. Mr. Surfacer 500 ile kapat, zımpara sonra bir daha... Tesviye sonrası ikinci kez yapmamak için birleşme yerlerindeki perçin detaylarını sonraya bırakıp kokpite geçtim.
Tamiya akrilik German Grey ile kokpiti boyadım. Detay boyamasının ardından, el yapımı kemerlerimi ekleyip, kokpiti tamamladım. Kemerleri nasıl yaptığımı şurada anlatmıştım.
Bir kaç ufak sıkıntı dışında sorunsuz geçen montajı tamamlayıp, boya işine geçtim. RLM 84 olarak Gunze Sky kullandım. Diğer RLM renkleri için Model Master enamelleri kullandım. Her bir rengi, açıklı koyulu, göz kararı atarak biraz yıpranmış görünmesini sağladım. Bu işlem, daha sonra yapacağım eskitmeyle tezat oluşturmaması için önemli. Boyayı şişeden çıktığı gibi kullanıp, ağır eskitmeye modeli bitirince renkler oldukça çiğ durur. Eskitme yapılacaksa, bence renklerin tonuyla oynamak gerek.
Dekal aşamasında modeli alkol ile ıslanmış bir peçetenin üzerine bırakınca, o çok uğraştığım metalik yüzeyleri mahvetmiş oldum. Dekaller iyice kuruyup, üzerine ikinci kat verniği attıktan sonra maskeleyip, metal yüzeyleri tekrar boyadım. Hazır metalik boyalara elim değmişken aradan yakıt tankını da çıkarttım. İniş takımlarının metalik yüzeylerini yapışkanlı folyo ile yaptım. Konu hakkında Ufuk Aydıner'in makalesi
Dekaller iyice kuruduktan sonra airbrush marifetiyle son kat eskitmeyi yaptım. Ölçek büyük olduğu için bu aşama biraz uzun sürdü. Daha sonra boya dökülmesi, çizik vs. yansıtmak için metal eskitme yaptım. Burada dikkat ettiğim nokta ; bahsi geçen eskimenin nerelerde olabileceğine özen göstermek oldu.
Özetle, büyük bir zevkle yaptığım modellerden birisi oldu. Sanırım bu gazla, bu ölçekte bir kaç Fw-190 daha yapacağım ;)
Kasım 2006