June 1942 Tobruk, Libya
1/35
Nezih İÇÖZ



1942 yılının Haziran Ayı'nda namı değer 'Çöl Tilkisi' Mareşal Erwin Rommel, Gazala'yı ele geçirmiş, bir yıl önce kuşattığı fakat alamadığı Tobruk'u almak için harekete geçmişti. İngiliz ordusunun Akdeniz'e açılan önemli bir noktası olan Tobruk Limanı, stratejik olarak büyük önem taşımaktaydı. Başında olduğu 15. Panzer Tümeni, 100 civarında tanka sahipti ve 400 kadar tanka sahip olan güçlü İngiliz 8. Ordusu'na karşı durum hiçte kendi lehine ilerlemiyordu. Ancak Çöl Tilkisi'nin aslında çok güçlü bir silahı vardı; rahat nakledilebilen 88mm FlaK gücü. Taktik anlamda bu gücü çok başarılı kullanan Mareşal Rommel topçusunun büyük başarısı'yla, Tobruk Limanı'nı 1 günlük bir çarpışma sonucu 21 Haziran 1942'de ele geçirdi. Çok sayıda kullanılır durumda İngiliz aracı ve 25.000 esir alan Alman ordusu Afrika cepesinde ki en büyük başarılardan birini gerçekleştirmiş oldu. Bu muharabe sonrası Dönemin İngiliz Başbakanı Sir Winston Churchill '' Savaşın süresince telaffuz edebileceğim en büyük bozgunlardan birine uğradık.'' açıklamasını yapmıştır. Bu dioramada, Afrika Cephesi Komutanı Mareşal Rommel'in tümeniyle birlikte, saldırı öncesi toplanma yerine ilerlemesi, bu sırada da kurmaylarıyla kısa bir mola ve taktik konferans düzenlemesini resmetmeye çalıştım.




Kullanılan maketler

Dragon - Afrika Infantry 6138
Dragon - Deutsche Afrika Korps 6063
Tamiya - Panzer IV Ausf.D
Tamiya - Sdkfz 250/3 Greif
Tamiya - Sdkfz 232
Zwezda / Italeri - Semovente
Muhtelif figürler.



Zemin ve malzemeler

1/35 çalıştığım bu dioramada öncelikle kompozisyona göre uygun boyutlarda çerçeveyi satın aldıktan sonra zeminin şeklini strafor kullanarak oluşturdum. Asıl şekli vermek içinse saten alçı kullandım. Kum ve çöl efektini beyaz tutkal ile kaplanmış ıslak zemine nişasta serpiştirerek elde ettim. Çeşitli çakıl taşlarıyla birlikte çalılar için musluk izolasyonunda kullanılan kerten malzemesini kullandım. Ağaç ise çeşitli boyutlarda bakır tellerin bükülmesi tekniğiyle üretildi. Üzeri maket macunu ile kaplandıktan sonra çok az baharatla yaprak eklendi. Tamiya'nın diorama aksesuarlarını bidonlar için kullandım. Figürlerde İtaleri'nin ve Tamiya'nın çeşitli setleri kullanılarak konuya uygun tadilatlar yapıldı. Bayrak, dokusuz mutfak peçetesini beyaz tutkalla karıştırarak elde edilen hamurdan hazırlandı. Rommel ve kurmaylarını güneşten koruyan tente aynı mantıkla, yani beyaz tutkalla sabitlenmiş naylon kadın çorabı kullanılarak hazırlandı. Zemin dahil tüm çalışma Humbrol Enamel ve Tamiya Akrilik boyalar kullanılarak boyandı.

2005 yılında, şu ana kadar ürettiğim bu en kapsamlı diorama çalışması, yaklaşık 6-7 aylık bir çalışma sonucu ortaya çıktı. Diorama içinde kullandığım Tamiya'nın panzer IV kiti, 13 yaşında beri yaptıgım ilk maketim oldugu için ayrı bir önem taşımaktadır.

Nezih İçöz