BF 109E-4 Trop - Siyah 8 / Tamiya
1/48

Emre Efli





 

Bf 109

Amerika’yi tekrar tekrar kesfe gerek yok. Nazi Almanya’sinin uçan demir yumrugu Luftwaffe’nin Fw 190 ile birlikte en çok taninan uçagi. Internette biraz yapilacak bir arastirma size hangi uçagin hangi filoda kaç saat uçup kaç mermi attigindan tutun da pilotunun ilkokuldaki notlarina kadar bilgiyi verebilir.

Tamiya Bf 109E-4/E-7 kiti

Tamiya kiti, 1/48 ölçekli pervaneli uçaklar serisinin güzel üyelerinden birisi. Benzeri E-3 modelinin kiti ile asagi yukari ayni kaliba sahip. Az parçasi var ve kolay birlesiyor. Bununla beraber kitin flapleri açik yapilabiliyor (hatta kapatmasi daha zor), E-4 ve E-7 modellerinde farkliliklar gösteren pervane abagi, kokpitte zirhli plaka gibi özellikler için seçenekli parçalar da kitten çikiyor. Bazi üstadlara göre maketin genel seklinde bir enayilik var, ancak bana göre yeterince bir Bf 109’a benziyor.

Bununla beraber kitin iki olumsuz noktasi var. Birincisi kronik bir Tamiya sikintisi, çikartmalar asiri kalin. Tamiya’nin daha yeni kitlerinde baski isi baskasina yaptirilarak bu sorun nispeten çözüldü, ancak kendi bastiklari çikartmalar asiri kalin ve “silvering” denen parlama sorununu çikartmaya ve maket tamamlandiginda “Çikartmayiz biz! Boya degiliz! Buradayiz!” diye bagirmaya oldukça yatkinlar. Ikinci olumsuz nokta ise kutudan çikan pilotun ibise benzemesi ve koltuk kemerlerinin sadece çikartma olarak verilmesi. Ibis pilotu kullanmayacaksaniz piyasaki rezin koltuk veya asit-indirme emniyet kemeri gibi aksesuarlardan birini seçip kullanmak neredeyse zorunlu oluyor.

Bf 109E-4 Yapimi

Bu kiti bir arkadasim istedigi için yapacaktim, o yüzden hiç detay setine girmeden ve çikartma seti kullanmadan olabildigince hizli toparlamaya karar verdim (zira kiti alacak arkadas 10 gün içinde baska bir sehirden gelecekti). Çok kisa süre içinde kokpiti toparlayip RLM 02 ile boyadim. Ardindan pilotu kullanmaya karar verip pilot amcayi boyadim. Renk konusunda Tamiya’nin verdigi renkler bir tuhaf geldi, onu yapip bozayim derken iyice arada ilginç bir renk oldu. Kitin gövde ve kanat birlesimlerinde neredeyse hiç kusur yok. Sadece kanadin alt arka tarafini gövdeye iyi oturtun yoksa fazla bosluk kaliyor. Ancak bunu yaparken de gövdeden gelen detay çizgisinin devami da oradan geçecek, o yüzden tamamen sifirlamayin. Burasi harici birlestirmesi gayet rahat.

Boyamak için Gunze Sangyo’nun akrilik serisindeki RLM renklerini kullandim. Öncelikle kuyruk kismindaki beyaz tanitma bandi boyandi ve maskelendi. Ardindan tüm gövdeyi RLM 65 rengiyle, kanat üstlerini ve gövde üstünü de RLM 79 rengiyle boyadim. Seçtigim uçak yine pek çok kaynakta renklendirilmis veya siyah-beyaz fotografi bulunan siyah 8 oldugu için beneklendirmek gerekiyordu. Beneklemeyi yapmadan önce tekdüzeligi kirmak için RLM 79 ve RLM 65 renklerine buff katarak renkleri biraz soldurdum ve çok inceltilmis bir halde uyguladim. Ayni renklere siyah katip koyultarak panel çizgileri ve gölgede/girintide kalacak yerleri de belirginlestirdim. Inceltilci olarak alkol kullandigim için renklerin genelinde biraz beyazlama meydana geldi ve kontrast istedigimden fazla oldu, ancak umursamadim. Eger boya inceltmek için alkol kullaniyorsaniz bu beyazlama problemi genellikle oluyor. Boyanin üstüne vernik atar veya hiç degilse çok ince olarak baska bir inceltici sikarsaniz (misal laker tiner dumanlar veya parlak vernik atarsaniz) beyazlamalar ortadan kalkarak boya normal rengine dönüyor, aklinizda bulunsun. Tonlama isini bitirdikten sonra sira benekleri yapmaya geldi. Alman uçaklarinin geneli böyle mi bilmiyorum, ancak bu uçak için verilen profiller ve mevcut fotograflarin hepsi uçagin sol tarafini gösteriyordu. Tamiya ise planinda “jenerik”, yani “ortaya karisik” bir boyama plani vermis. Bende sol taraf için fotograflara bakarak, sag taraf için ise Tamiya planina kafadan uydurma ekleyerek beneklendirmeyi tamamladim. Sira Tamiya’nin kutusundaki çikartmalari kullanmaya gelmisti. Daha önce belirttigim gibi bunlar fazlaca kalin. Bunun iyi yani saglamlik, istediginiz kadar itistirip çekistirebilir ve yerlerini degistirebilirsiniz. Kötü yani ise ince detaylara oturtmak epey sorunlu ve kullandiktan sonra kalinca parlak vernik atarak yüzeye gömüp çikartmalarin kalinligini saklamaniz lazim. Kullandiktan sonra aslinda korktugum kadar kötü olmadigini gördüm. Tabii kullanmak için epey Microsol ve Microset ile çikartmalara saldirdim. Ince yerlere ve detaylarin içine girmesi için çok keskin bir biçakla buralarin üstünden geçip tekrar Microsol-Set ikilisini kullanmaktan çekinmedim. Sonuç, bekledigimin tam tersi gibi oldu. Büyük çikartmalar yüzeye epey iyi yerlesip sekil aldi ama küçük çikartmalar killik yapmayi sürdürdü. Biraz daha sopalayip durumu umutsuzlasan 1-2 ufak çikartmayi da söküp alarak bu asamayi da kazasiz atlattim. Her seyin kurudugunda emin olduktan sonra çikartmalarin üstüne kalinca parlak vernik atip yapabildigim kadar sakladim. Detay çizgilerine ve çukurlarina inceltilmis koyu renk yagli boya ile yikama yaptim. Bazi üstadlarin “Gölge kahverengi olur, yikama sadece Burnt Umber rengiyle yapilir” seklinde bir uyarisi var. Bu bana saçma geldigi için yikama yaparken siyah, beyaz ve yer yer ultramarine karistirarak olusturdugum koyu bir griyi kullandim.

Son olarak uçaga pervane, inis takimi, vb ayri kalan parçalari taktim ve mat vernik attim. Parlak vernikten sonra bile biraz belirgin duran Tamiya çikartmalarin mat vernikle tamamen yüzeye kaynasmalari en mutlu oldugum an oldu. Tekerlere çok hafif toz ve egzozlara is yapip anten taktiktan sonra uçak teslime hazir oldu. Alacak arkadas kanadin altina “Aces High” yazmami da istiyordu, fakat kendisi asla gelmedigi ve uçagi teslim almadigi için öyle bir sey yapmadim. Siyah 8, artik dolabimda ayni filodan eniste oglu siyah 3 ile birlikte müttefik uçaklarini taciz ediyor.

Bf 109 seviyorsaniz, Tamiya'daki benzer kalipli E-3 kitiyle birlikte alinip yapilabilecek basit ve temiz bir kit. Çikartmalariyla biraz ugrasirsaniz kutudan çiktigi haliyle bile güzel oluyormus. Bence siz yine de çikartma seti ve kemer isini düsünün? Saglicakla kalin.

Emre Efli