Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

decal meselesi

Nereden Yazdırıldığı: ModelSitesi
Kategori: Genel
Forum Adı: Malzemeler
Forum Tanımlaması: Epoksi boron kompozit mi? Yoğurt kabı mı? Yerine göre her ikisi de...
URL: www.modelsitesi.com/forum2/forum_posts.asp?TID=374
Tarih: 18/02/2025 Saat 15:56
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.04 - http://www.webwizforums.com


Konu: decal meselesi
Mesajı Yazan: Atilla Sülün
Konu: decal meselesi
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 01:23
decal nasıl hazırlanır, decal kağıtları kaça ayrılır hangisi nerelerde kullanılır, decal kağıdı dışında başka hangi malzemeler gerekir, decal için internetten resim veya şekil hangi sitelerden indirilebilir v.b. konularda yardımcı olabilirseniz (hatta makele şeklinde yayınlanırsa daha iyi olur gibi geliyor.) sevinirim.



Cevaplar:
Mesajı Yazan: Captainairbus
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 01:39
Dekal hazırlamak kanımca biraz gıcık bir iş. Öncelikle bir çizim programında çizmeniz gerekiyor. Detaylı ve yüksek çözünürlükle. Sonra bunları profesyonel baskı yapan bir yerde dekal kaşıdına bastırmanız gerekiyor. Bu tip yerlerde dekal kağıdı bulunuyor ( porselen tabak vs üzerine baskı amaçlı kullanıyorlar ) Maketçilerin kullandıklarına göre daha kalınca ama iş görür. İsterseniz kendiniz model malzemesi satan yerlerden edinip kullanabilirsiniz. Tabii önemli bir sorun printerlar beyaz rengi basmadıkları için beyaz olan heryer şeffaf olarak çıkıyor.

-------------
ex copilot.


Mesajı Yazan: Atilla Sülün
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 01:47
ben hobici.com dan beyaz ve şeffaf olmak üzere iki çeşit decal kağıdı almıştım ama decali bastıktan sonra bir sıvı madde sürmek gerekiyor diye bir şeyler duymuştum.


Mesajı Yazan: Korkut
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 02:16
Decal kağıtlarının beyaz renkli olanları da var, beyazın gerektiği yerlerde bunları kullanmak gerek.

Copilot'un dediği gibi, cizimleri mutlaka bir çizim programı ile yapmak lazım. Bunlar vektör bazlı olduğu için printerin izin verdiği ölçüde netliği kaybetmeden büyütmek veya küçültmek mümkün. Bitmap resimler net çıkmıyor. Ben bir logo yaparken bile bitmap resminin üstünden giderek ayrıca logoyu çiziyorum, sonra bitmapi geri plandan siliyorum ve sadece çizim kalıyor.

Bunu inkjet ile decal kağıdına basıyorum, üstüne de akrilik şeffaf vernik atıyorum. Kuruduktan sonra kesip suya atılabilir halde oluyor.

Daha önce normal kağıda basıp decal kağıdına renkli fotokopi yaptırıyordum ama vernik olumlu olunca artık evde yapıyorum.

Yalnız, koyu zemin üzerine şeffaf decal kağıdı kullanıldığı zaman inkjet te çok geçirgen oluyor, ve alttaki koyu renk baskın çıkıyor. Bu gibi durumlarda renkli fotokopiye gitmekte mutlak fayda var.

-------------
http://www.korkutvarol.com - http://www.korkutvarol.com


Mesajı Yazan: Atilla Sülün
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 03:03
Orjinalini yazan: Korkut

Copilot'un dediği gibi, cizimleri mutlaka bir çizim programı ile yapmak lazım. Bunlar vektör bazlı olduğu için printerin izin verdiği ölçüde netliği kaybetmeden büyütmek veya küçültmek mümkün. Bitmap resimler net çıkmıyor. Ben bir logo yaparken bile bitmap resminin üstünden giderek ayrıca logoyu çiziyorum, sonra bitmapi geri plandan siliyorum ve sadece çizim kalıyor.


bitmap vektör falan bunlar ne ya. bu iş baya zormuş. çizim programı da sakın otocad olmasın. bu programı bizim mühendis arkadaşlar bile zor kullanıyor.


Mesajı Yazan: Korkut
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 03:09
Ben Corel kullanıyorum. Bitmap dediğim bildiğin, uzantısı .bmp .jpg .gif filan olan resimler. Diğeri ise koordinatlar bazında çalışan programlar. Autocad de böyle bir örnek tabii.

-------------
http://www.korkutvarol.com - http://www.korkutvarol.com


Mesajı Yazan: Atilla Sülün
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 17:27
ben vazgeçtim bu işten. çok teşekkürler herkese.


Mesajı Yazan: KucukEniste
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 18:11
Atilla Bey,

Eğer çok kendinize has decaller hazırlamak kaygınız yoksa, decal basmak yerine izleyebileceğiniz iki farklı yöntem var. Bunlardan birincisi, hazır decal setleri kullanmak. Uçaklar için çok fazla çeşit bulmak mümkün, tanklar ve otomobiller için biraz daha az çeşit olsa da bunlardan çok güzel decaller çıkabiliyor. Bu yolun en kötü tarafı decal setlerinin Türkiye'de çok fazla bulunmaması, yurtdışından getirme ihtiyacının doğması.

İzleyebileceğiniz ikinci yöntem, eğer decal basılacak nane çok allengirli değilse, maske bandından kendiniz üretip decal yerine boyayla yapmak. Hatta grafiker arkadaşınız varsa biraz daha fantazi işlere girebilirsiniz. Bunun örneklerini görmek isterseniz, modelsitesinin Galeriler kısmında, Ares'in yaptığı bazı araçlar var (Mazda RX-7lerden sarı olanı mesela), bunların üzerindeki harfler-şekiller vs. tamamen Ares'in kendi eseridir.

Bu alternatifler ihtiyacınızı ne kadar karşılar bilemem, ama decal basmanın zorluklarındansa bu yollardan birini tercih etmek isteyebilirsiniz diye düşündüm.

Kolay gelsin!

-------------
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"


Mesajı Yazan: Typhoon
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 18:28
Orjinalini yazan: Emroglan

Uçaklar için çok fazla çeşit bulmak mümkün, tanklar ve otomobiller için biraz daha az çeşit olsa da bunlardan çok güzel decaller çıkabiliyor.


Tank decalleri konusunda bir bilgim yok, ancak otomobiller için üretilen decallerin uçaklardan kat kat fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Colorado-carpena, Eduard gibi zamanında sadece uçak-afv ye çalışan firmalar bile şimdi otomobile yüklenmeye başladı.


Mesajı Yazan: crow
Mesaj Tarihi: 07/10/2005 Saat 19:58
en kısa zamanda decal üretimine gececeğim yoksa batacagız. sadece decallerini kullanmak için aldığım modellerden kurtulurum belki


Mesajı Yazan: KursadA
Mesaj Tarihi: 08/10/2005 Saat 05:30
Ben kendim cizdigim ve ayni sekilde mutevazi bir sekilde sattigim dekalleri beyaz renk de basabilen ALPS yazicilarla basiyorum. Turkiye'de de bu tip yazici kullanan birkac arkadas var. Bunlarla gri tonlar haricinde hemen hemen her dekali basmak mumkun; merak ettiginiz konu olursa detayli anlatirim. Birkac ornek:

http://www.kedidecals.com/KDN48001.html
http://www.kedidecals.com/KDN48007.html


Mesajı Yazan: Atilla Sülün
Mesaj Tarihi: 08/10/2005 Saat 07:29
benim amacım kitlerden çıkan decallerin bir yedeğini almaktı. yani decall uygularken herhangi bir sorun olduğunda yedeği kullanmak için. öyle fantezi amaçlı değil.


Mesajı Yazan: Korkut
Mesaj Tarihi: 08/10/2005 Saat 07:36
E o zaman doğruca fotokopiciye gidip decal kağıdına fotokopi çektir... Ton tutmasını garanti etmek için önce normal A4 e çekilir, sonra decal kağıdına...

-------------
http://www.korkutvarol.com - http://www.korkutvarol.com


Mesajı Yazan: Atilla Sülün
Mesaj Tarihi: 08/10/2005 Saat 19:40
peki bunu (decaL kağıdı) söylesem fotokopici bana uzaylı görmüş gibi bakmaz mı?


Mesajı Yazan: Korkut
Mesaj Tarihi: 08/10/2005 Saat 21:16
Yoo.. Köşebaşı fotokopici belki; ama ciddi makineleri olan büyük fotokopi merkezlerinde hiç te Alien gibi bakılacağını sanmıyorum. En azından bana öyle bakmamışlardı!

(Yani decal kağıdını beraberinde götürdüğünü varsayıyorum!!)

-------------
http://www.korkutvarol.com - http://www.korkutvarol.com


Mesajı Yazan: Atilla Sülün
Mesaj Tarihi: 09/10/2005 Saat 07:32
ben yanımda götürmediğimi varsaymıştım



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info