Kamuflaj atmada sorun
Nereden Yazdırıldığı: ModelSitesi
Kategori: Genel
Forum Adı: Malzemeler
Forum Tanımlaması: Epoksi boron kompozit mi? Yoğurt kabı mı? Yerine göre her ikisi de...
URL: www.modelsitesi.com/forum2/forum_posts.asp?TID=1992
Tarih: 03/12/2024 Saat 04:51 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.04 - http://www.webwizforums.com
Konu: Kamuflaj atmada sorun
Mesajı Yazan: Ediz
Konu: Kamuflaj atmada sorun
Mesaj Tarihi: 27/03/2006 Saat 13:18
Merhaba
Badger 100lg'yi Tamiya kompresör ile kullanıyorum.Maskesiz kamuflaj yapmaya çalıştığımda çözemediğim sorunlardan biri ; tetiği ilk çektiğimde tabancanın ufak bir damlayı -tabir uygun olacaksa- tükürmesi.Diğer bir sorun da serbest sekilde attığım kamuflajın kenarlarında kum tanesi görünümünde lekeler oluşması.
Bu durumda sorunun kaynağı, boyanın incelik-kalınlık ayarını yanlış yapmam mı yoksa basıncı ayarlanabiliyor olmasına rağmen kompresörün deposuz olması mıdır?
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: Ares
Mesaj Tarihi: 27/03/2006 Saat 13:56
Deposuz ve ayarsız olmasıdır aletin.
------------- Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly...
|
Mesajı Yazan: judas
Mesaj Tarihi: 27/03/2006 Saat 20:13
Basınçla beraber boyanın inceliğinin ayarsız olması olabilir.
Kamuflaj için akrilik kullanıyorsanız 20/80 e kadar performans verebiliyor. Az olan boya :)
Enamellerde 30/70 lerde bile akmasına engel olamadım...
------------- feed the troll
|
Mesajı Yazan: oy61
Mesaj Tarihi: 27/03/2006 Saat 20:18
Ben kompresör olarak testor'un blue minisini başına ayar regülatörü takılmış olarak bager 100g fine uç ile kullanıyorum. Yani sizin kompresör airbrush kombinasyonunuzla benzer. Havayı serbest bıraktığım ilk andaki püskürme olayını bende yaşıyorum. Kendimce buna getirmiş olduğum açıklama airbrush'ın ucunda kalan boya damlacığının ilk hava geldiğinde dışarıya birden atılması. Bu sorunu her boya hamlesinden önce airbrushın tetiğini maket üzerinde değilken sadece hava çıkacak şekilde çekerek bu birikmiş boya damlacığını boşaltmak. Zaten sizin dediğiniz gibi sadece her hamle öncesi oluyor ve ondan sonra boya atımında bir sorun yok.
Kum tanesi şeklinde ki lekelerin oluşmasının önünede boyayı iyice inceltip 0,5 barda, airbrushın ucunu kamuflaj renginin içine bakacak şekilde makede dayayıp attınızmı daha gerçekçi bir geçiş elde etmiş oluyorsunuz. Burda incelikten kastım karışımım resmen kirli tiner kıvamında olması yani oran 10/2, 10/1 gibi. Tetiği çekerkende çok az çekiyorum ki mümkün olduğu kadar az karışımı hava ile maket üzerine yollayayım. Bu sayede ince olan boyamızın akmasının önüne geçmiş oluyorum. Bu işlem biraz sabır gerektiriyor çünkü çok yavaş yavaş boyandığı için uzun sürüyor. Benim tecrübelerim bunlar. Depolu veya deposuz olmasının bu konuya etkilerini daha önce hiç depolu kompresör ile boya atmadığımdan bilemiyeceğim.
------------- Hayat bos!!!
Öyleyse epoxi ile dolduralim
|
Mesajı Yazan: GoodCat
Mesaj Tarihi: 27/03/2006 Saat 21:07
Basıncı daha yüksek oranlara getirdiğinizde double action (hem havanın hem de boyanın kontrol edildiği) airbrushlarda neredeyse sadece tetiğe basarak bile boya atmanız mümkün. Bu şekilde kamuflajın dış çerçevesini çıkarıp daha sonra içini doldurabilirsiniz.
------------- Back !...
|
Mesajı Yazan: ardeth
Mesaj Tarihi: 28/03/2006 Saat 00:35
Açıkçası kamuflaj atmakta zorlanan biri olarak ben de kompresörün ayarsız olmasına bağlıyorum. Zira bendeki kompresörün basıncı (sabit) 2.9 bar. Bu basınçta başka bir kompresörde denedik ve durum yine aynı. haliyle basınç ayarı ile ilgili bir durum.
------------- Bu dünya fanidir sakyn aldanma, ma?rur olup tac-ü tahta dayanma, yedi iklim benim deyu güvenme...
|
Mesajı Yazan: Ediz
Mesaj Tarihi: 28/03/2006 Saat 01:15
Aygün Bey,aslında fotoğraftaki aletle basıncı ayarlayabiliyorum.
Boyayı daha da incelttim ama istediğim sonucu alamadım.Tamiya kompresör kendi boya tabancasını gayet güzel çalıştırıyor ama Badger için yeterli değil galiba.İlk fırsatta depoluya geçeceğim.Herkese çok teşekkür ederim.
|
Mesajı Yazan: saral100
Mesaj Tarihi: 28/03/2006 Saat 03:00
Airbrush'a gelen hava stabil gelmiyorsa ki,bu aletlerin düzgün iş görebilmesi için yeterli basınç ve en önemlisi debiye ihtiyacı vardır.Stabil akış rejimi boya ve hava karışımını ideal seviyede tutar.Boya iyi hazırlanmamış olsada sonuç alınabilir.
Kısacası Bir hava tankı, çok büyük birşey olmasına gerek yok,bir piknik tüpüde iş görür,bir de Regülatör+manometre olayı.
Kolay gelsin.
Selamlar
-------------
|
Mesajı Yazan: Ediz
Mesaj Tarihi: 28/03/2006 Saat 03:24
Teşekkürler Sabri Bey,dediğiniz gibi küçük de olsa depolu birşey şart oldu.Çünkü yapmak istediğim maketlerin çoğu serbest şekilde atılacak kamuflaja sahip
Selamlar
|
Mesajı Yazan: idris
Mesaj Tarihi: 28/03/2006 Saat 07:13
Orjinalini yazan: saral100
Kısacası Bir hava tankı, çok büyük birşey olmasına gerek yok,bir piknik tüpüde iş görür,bir de Regülatör+manometre olayı.
O kadar basit değil.
Tüp sağlam bişi olmalı.
Piknik tüpü tehlikeli olabilir.Bugün olmasa bile yarın patlama,yarılma sonucu yaralanmaya sebep olabilir.
Bu konu ile ilgili epey yazı yazıldı forumda.
|
Mesajı Yazan: KucukEniste
Mesaj Tarihi: 28/03/2006 Saat 08:37
Piknik tüpü falan, sakın ha derim... Bu iş için hırdavatçılarda eski hava tankları, vs gibi daha uygun ve eskiden beri hava deposu olarak kullanılan parçalar daha iyi. Bunları da alırken, paslanmamış, gövde bütünlüğü iyi durumda olması lazım.
Aksi takdirde içine durmadan basınçlı hava dolup boşalacak metal bir depo, bir noktadan sonra kendini el bombası sanabilir. Şöyle düşünün, elinizde bir balon var, bunu şişirip elinizde sıkıp tekrar indiriyorsunuz, şişirip elinizde sıkıp indiriyorsunuz ve bunu hep yapıyorsunuz. Şimdi de bu balonun yüzeyinde ince çatlaklar olduğunu ve bir noktadan hafifçe yırtılmak üzere olduğunu düşünün, belki durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılır.
Neyse yeterince yazıp çizmiştik, ben yine kendimi tutamayıp uzun uzun yazdım.
------------- "Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
|
Mesajı Yazan: Ediz
Mesaj Tarihi: 28/03/2006 Saat 08:51
Uyarılar için teşekkürler.Küçükte olsa depolu derken bu iş için üretilmiş normal bir kompresör almayı düşünüyorum.Yer problemi var o yüzden...Odaya bir iki şey daha girerse yarasa misali tavana asılıp öyle uyumam gerekecek
|
Mesajı Yazan: saral100
Mesaj Tarihi: 28/03/2006 Saat 17:55
O kadar basit olmadığını biliyorum arkadaşlar.İzniniz olursa 10 yıldır hidrolik&Pnömatik sektöründe çalışıyorum.
Pnömatik ; kısaca basınçlı hava teknikleri olarak adlandırırabinir.Basınçlı havanın yönlendirilmesi ve kontrolu hakkında yeterince bilgi sahibiyim merak etmeyiniz.Kompresör sisteminde kullanılacak basınçlı havayı kontrol edebilirseniz problem yoktur ancak kontol edemezseniz 5mm sac kalınlığındaki hava tankını bile patlatabilirsiniz.Endişelerinizi anlıyorum.Ancak takdir edersinizki çalıştığım sektör itibariyle hertürlü basınçlı tank testi yapabilek atölyeleri ve imza yetkisine sahip insanları tanıyorum.
Kaldı ki piknik tüpü içindeki gaz basıncından daha azını kullanacağız.Ortalama 3-5 bar basınç aralığında doldurduğumuzu düşünsek bizim kullanacağımız max.basınç 2,5 bar olacaktır.
LPG nin patlayıcı ve yanıcı olma özelliği nedeniyle,kullanılan LPG tankları daha yüksek basınçlarda test edilmek zorundadır. bizim evlerde kullandığımız LPG tüplerinin test basıncı 25kgf/cm2 dir yani 25bar yani tank yüzeyinin her santimetre karesine 25 kiloluk kuvvet.
Oysa 25lt.bir kompresör tankının test basıncı üretilecek basıncın 1,5 katıdır.Yani 8barlık bir kompresör tankının test basıncı 12bardır.
Bir kopresör bileşenlerinin olmazsa olmazı,bir basınç şalteri,bir basınç emniyet valfi,manometreler...
Kompresörüme tank yapacağım diye bilinçsiz hareket edilirse insanın başına herşey gelebilir.O halde,
Arkadaşlar kontrolsuz her eneji ve güç kaynağı tehlileli olabilir.Konu hakkındaki dikkatinizi ve hassasiyetinizi anlıyorum ancak bende bu konuda cahil değilim...
Ediz zaten İzmirde yaşıyor benimle tamasa geçmesi halinde ona konu hakkında daha net yardımlarım olabilir.
-------------
|
Mesajı Yazan: saral100
Mesaj Tarihi: 28/03/2006 Saat 19:05
Sürekli hava basacağımızı kim söyledi.Kaldıki Eski hava tankları yerine LPG tanklarını tercih ederim.Konuyu tam anlatamamamdan kaynaklanan bir durum oldu.Biz havayı kontrolsüz bırakmayacağız ki.Elbet basıncı kontrol edeck ve bize stabil bir basınç verecek düzenekleride kullanacağız.
Keşke yaşanan problemlerden haberim olsaydı.Bir yardımımız dokunabilirdi.
-------------
|
Mesajı Yazan: Ediz
Mesaj Tarihi: 29/03/2006 Saat 00:22
Orjinalini yazan: saral100
Ediz zaten İzmirde yaşıyor benimle tamasa geçmesi halinde ona konu hakkında daha net yardımlarım olabilir.
Çok teşekkür ederim Sabri abi.Sizden alacağımız bilgiler çok faydalı olur.Anladığım kadarıyla yakın zamanda bir toplantı olacak.Kompresörle hava tabancamı da getiririm.Görüşmek üzere,iyi günler dilerim
|
Mesajı Yazan: idris
Mesaj Tarihi: 29/03/2006 Saat 07:54
Orjinalini yazan: saral100
Keşke yaşanan problemlerden haberim olsaydı.Bir yardımımız dokunabilirdi.
Allahtan şimdiye kadar bir problem olmadı.
Bu işi bilinçli yaptıktan sonra riskler elbette daha az olur.
|
|