Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

baslangic ve boya hazirlama

Nereden Yazdırıldığı: ModelSitesi
Kategori: Genel
Forum Adı: Yapım teknikleri
Forum Tanımlaması: Metal, resin, vakum vs hakkında sorular cevaplar denemeler ve yanılmalar
URL: www.modelsitesi.com/forum2/forum_posts.asp?TID=1732
Tarih: 23/11/2024 Saat 17:08
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.04 - http://www.webwizforums.com


Konu: baslangic ve boya hazirlama
Mesajı Yazan: Cair
Konu: baslangic ve boya hazirlama
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 04:44

Gecen gun kompresorun de elime gecmesi ile buyuk bir hevesle oturdum kagitlarin basina.

Elimde polisan Hobby color su bazli akrilik boyalar mevcut. Kopuk ve fiberglass uzerine uygulamak istiyordum bu boyalari.

Denemelerimden sonra sunu soyliyebilirim ki yaptigim is %80 rezalet durumda. Homojen olmasini sagliyabiliyorum ama is koyu kapatici bir renk vermeye geldiginde bunu beceremiyorum. Daha da onemlisi henuz boyayi ne kadar inceltmem gerektigini tam olarak cozebilmis degilim. Ozellikle belirttigim gibi kapatan tam koyulukta bir renk elde etmek istedigimde genelde attigim boya dagiliyor, nokta nokta toparlanip bazi yerler acik kalmaya basliyor. Tabi bazi zamanlar tam istedigim gibi kuru, homojen temiz bir renk verdigi de oluyor ama bu nadiren gerceklesti.

Bu arada boyayi su bazli vernikle uygulanmis fiberglass uzerine uygulamaya calisiyorum.

Boya ile ilgili yardim alabilirsem bu beni cok mutlu eder.




Cevaplar:
Mesajı Yazan: volkan
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 05:02
Sayın Cair,

Ben de airbrusha yeni yeni alışmakta olan biri olarak deneyimleri paylaşayım, zira sizi anlıyorum. Öncelikle tek katta kapatan boya atmanız çok zor hele ki akrilik boya, rengide beyaz, gri vbg. ise tek katta kapatmanız imkansız. Dediğiniz gibi az inceltip kapatayım derseniz de akmalar vs. oluşur. Bu nedenle sabırla ince ince katlar atmalısınız. En az iki-üç katla kapatmaya başlarsınız istediğiniz gibi. Basınç ayarı da mühim tabii.. Ne çok az ne çok fazla :) ben de çözmeye çalışıyorum. Bir de mümkün olduğunca inceltin boyayı, ben enamel boya kullandığım için oran önerisi yapamam.

Uygularken de, airbrushınızın yanal hareketini boyayacağınız bölgeye gelmeden önce -havada- başlatıp, boyanacak yer bittikten sonra dahi bir kaç cm. devam ettimeniz gerekmekte, böylece boyanan yerin tümüne aynı kalınlıkta boya düşecektir.

Gerisini üstadlar anlatır :)

-------------
Sevgi ve Saygylarymla,
volkan.


Mesajı Yazan: Kesifci
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 05:17
Polisan akriliklerinin ancak dioramalarda,çamur gibi efektleri yapmakta kullanılabileceğini düşünüyorum.Bence airbrusha koymayın.Diğer boyalarla alıştırma yapın derim.Boyayı tutturmak için Süt kıvamından biraz daha inceltip üst üste katlar atın.

-------------
-Ispanaktan agaç olur mu?
-Olmaz mi?


Mesajı Yazan: Cair
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 05:40
Cevaplariniz icin tesekkur ederim. Kat kat atmayi deniycem galiba problemime care olur.

Acaba polisan akriliklerini kullanmamami tavsiye etmenizin nedeni sonuclarin iyi olmayisi mi yoksa elimdeki airbrusha zarar verebilecek olmasi mi? Eger zarari olucaksa hemen birakiyim.


Mesajı Yazan: Kesifci
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 05:58
Bende kahverengi var polisan'ın.Tüpü çalkaladım,sıkıp karıştırdım.Bulamaç gibi bir boya.Çamur filan olurda,modelcilikte kullanılan akriliklerle alakası yok.Renkten renge kıvam farklı olabilir ama tabancaya koyup atılabilecek bir malzeme değil bence.
Airbrushınızın içine acayip birşey sokmadığınız muddetçe arıza çıkmaz.En kötü ihtimalle kullandığınız boyayı aletin içinde iyi temizlemeden bırakırsınız ve kuruyup kalır.Bu gibi durumlarda aleti sağlam bir cam kavanozda,selulozik tinere yatırıp (bir gün süreyle)içindekini yumuşatır,ve zorlamadan temizlersiniz.
Kırılıp döküleni hallederiz.Siz kendi vücudunuza dikkat edin.Yeni aldığınız hava tabancasıyla,gözünüze mesela bişey sıkmayın!Ortamı havalandırın!

-------------
-Ispanaktan agaç olur mu?
-Olmaz mi?


Mesajı Yazan: Cair
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 06:25
Tesekkurler. Insan alisinca boyayi pek hissetmiyor uyardiginiz gibi ortami havalandiracagim.

Bir de bir sorum daha olucak izninizle. Acaba piyasada bulabilecegim , uygun fiyatli su bazli akrilik boyalar nelerdir?



Mesajı Yazan: Korkut
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 06:27
Yukarıda, "boyayı su bazlı vernikle uygulanmış fiberglas malzemeye atıyorum" diye birşey okudum. Eğer bundan kasıt fiberglasın üzerine atılmış vernik ise, vernik yüzeyi de olması gerektiği gibi pürüzsüz ise, boya nereye tutunsun? Akması veya homojen olmaması çok doğal. Pürüzsüz yüzey üzerine atmak için önce yüzeyi pürüzlendirmek lazım. Yani bari 2000 no. zımpara ile filan biraz pürüzlendirmek gerek.
Sonra da toz halinde ilk katı atıp, bir de boyanın kendisinin pürüzlü olarak yüzeye yapışmasını sağlamak ve sonra boyayı esas katlar olarak atmak lazım. Katlar ince ve çok sayıda olmalı, yoksa boya düşey yüzeylerde akar veya keskin köşelerde tutunmaz.

Umarım doğru noktaya parmak basmışımdır.. Kolay gelsin...

-------------
http://www.korkutvarol.com - http://www.korkutvarol.com


Mesajı Yazan: Cair
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 06:55
Tesekkur ederim. Her kat vernikten sonra 400luk su zimparasi ile hafifce zimparaliyorum (Fiberglasa zarar verdigi icin bundan sonra 600 ile zimparaliycam).

Fakat sunu da gordum normal puruzlu (depron yuzeyi) yuzeylerde bile iyi sonuc alamadim. Boya ne kadar karistirip ayarlamaya calissam da bazen birden fazla gelip dagilip gidiyor, atarken bile homojen degil.

Bu yuzden galiba yarin yeni boya aramaya basliycam. Ankarada bulabilecegim, airbrush icin kullanabilecegim uygun boyalar ogrenebilirsem cok guzel olur, bir daha yanlis boya almak istemiyorum(kullanmiyacagim 6 tup boyam oldu :()


Mesajı Yazan: Korkut
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 07:08
Selülozik veya akrilik oto boyası al diyeceğim ama yukarıda köpük te dedin, ona olmaz tabii. Tam olarak ne boyadığını sorabilir miyim?

-------------
http://www.korkutvarol.com - http://www.korkutvarol.com


Mesajı Yazan: judas
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 07:09
Bence normal maket boyalarına geçiş yapın. Akrilik veya enamel. En azından boyaların karakterini ve diğer özellikleri deneme imkanınız olmuş olur.

-------------
feed the troll


Mesajı Yazan: Cair
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 07:55
Uzaktan kumandali model ucaklarla ilgileniyorum, uzun bir zamandir yapiyorum. Insan bir sure sonra sadece cok guzel ucmasini degil ayni zamanda guzel, scale bir gorunumunun olmasini da istiyor. Son ugrastigim spitfire'i boyamayi dusunuyordum ama bu sonuclara gore daha cok isim var.

Boya konusunda aslinda su bazli her boya aslinda benim icin uygun, kopuge zarar vermiyorlar.

Bana Marka ve temin edebilecegim yerler onerebilir misiniz?


Mesajı Yazan: idris
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 12:26
Akriliği birde alkolle inceltmeyi deneyin.


Mesajı Yazan: idris
Mesaj Tarihi: 20/02/2006 Saat 12:30
Orjinalini yazan: Keşifçi

En kötü ihtimalle kullandığınız boyayı aletin içinde iyi temizlemeden bırakırsınız ve kuruyup kalır.Bu gibi durumlarda aleti sağlam bir cam kavanozda,selulozik tinere yatırıp (bir gün süreyle)içindekini yumuşatır,ve zorlamadan temizlersiniz.
Kırılıp döküleni hallederiz.


Bu tip bir temizlikten önce boya tabancasının içindeki tinere dayanıksız parçaları(conta vs)çıkarın.Yoksa dağılıp giderler.


Mesajı Yazan: Cair
Mesaj Tarihi: 23/02/2006 Saat 05:26
yeni aldigim akrilikler inceltince oldukca guzel sonuc verdiler. Maket boyamak icin satilan su bazli akrilikler bunlar.

Bu arada elimdeki Aztek metalin kutusundan 9 adet airbrush ucu cikiyor. Bugun yaptigim denemelerde (toplam 3 adet uc denedim, hata yapiyorsam hepsini ziyan etmek istemiyorum) siyah renkli yayvan ucun diger kullandigim acik kahverengi renkli uctan cok daha iyi boyayi dagittigini ve yuzeyi kapladigini farkettim. Artik kahverengi uc ile duzgun birseyler de yapamiyorum, hafif bozulmus, tikanmis olabilir ama danisiyim dedim. Acaba hangi uc ile hangi calisma daha iyi yapilir. Genis yuzeyleri kapatmak icin hangi uclari tercih etmeliyim.



Mesajı Yazan: YODA
Mesaj Tarihi: 23/02/2006 Saat 18:08
siyah uç genel kullanım için.
3 yıldır kullanırım; benim airbrush gri ve siyah uçlar dışında bir şeye gerek duymadı.
siyahı akriliklerle kullan dediler ancak ben bir karışıklık sonucu enameller ile 2 ay boya attım bu uçla; hiç bir şey olmadı...
anlamadım tam olarak şu aztek uçların birbirlerinden tam farklarını. Tabi numara farkları bariz ama hangisi enamel hangisi akrilik için???

-------------


Mesajı Yazan: idris
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 01:47
Enamel ve akriliğe farklı uç kullanılması gerektiğini kim söyledi size?
Kullanım kitabında böyle birşeyden bahsetmişler mi?


Mesajı Yazan: Korkut
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 02:03
Ucun ambalajında yazıyor "akrilik boyalar içindir" diye. Ama ben de farklı boyalar attım ve bir problem olmadı. Yani en azından farkedebileceğim bir problem olmadı. Belki akrilikten kalan parçaların enamel atılırken bozma etkisi yapma riskine karşı ayrı bir sınıflandırma yaratıp kullanıcıları riskten daha uzak tutmak içindir. Bunun yanısıra satışlara da faydası olmaktadır mutlaka ;)

-------------
http://www.korkutvarol.com - http://www.korkutvarol.com


Mesajı Yazan: idris
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 02:09
İncelticileri hariç akrilik ile enamelin bir farkı yok.
Gerçi Ufuk akriliğide selülozik tinerle inceltir.


Mesajı Yazan: idris
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 02:17
Yazmayı unutmuşum.
Eskiden enamel boyaların pigmentleri akriliklerden daha büyüktü.
Bugün artık o kadar fark yok.


Mesajı Yazan: Cair
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 02:40
Cevaplariniz icin tesekkurler. ne yazikki kutusunda ve kucuk brosurunde uclarin ayirimi hakkinda hicbir bilgi yok. Ben de kahverengi ucumun hafif bozulur gibi olmasindan dolayi kullanip sonuclardaki farklari gorunce sasirdim, bundan sonra siyah ucla devam.

Bu uclari acaba nasil temizleriz? Ben her kullanimdan sonra suyun icine atip bekletiyorum ama yine de 3-4 kulanimdan sonra epey bir tortu birikti uclarinda, dediginiz gibi selulozik tinere atip beklesem acaba bu plastik uclara zarari olur mu?



Mesajı Yazan: idris
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 02:44
Selülozik tiner herşeyi temizler.


Mesajı Yazan: Kesifci
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 06:35
Ben de aztec kullanıyorum.Üreticiler bu tür ürünleri ya metalden ya da dayanıklı kompozitlerden imal ederler.Benim tabancada lastik conta yok,herhalde sizinkinde de yoktur (aztec değil mi?).Benim hem nozul denilen uçları hemde boya tutan hazneleri,haftalarca selülozik tiner içinde unuttuğum oluyor.
Akrilik için yuvarlak kafalı mavi bir uç var bende.Şimdi diğerleriyle de solvent boya deniycem.
RC modellerde oracover gibi malzemelerle kaplama,strafor gibi malzemelerle inşaat yapıldığına göre tamiya-Gunze sangyo markaların akriliklerini bildiğimiz çeşme suyu ile inceltip (su-boya oranını deneyerek öğreneceksiniz,limon kolonyasını da deneyin) daha sonra temizliği,cam kavanozda ki selulozik tinerle yapabilirsiniz.
Hayırlı uçuşlar!

-------------
-Ispanaktan agaç olur mu?
-Olmaz mi?


Mesajı Yazan: Cair
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 08:05
limon kolonyasi kullanmayi ben de dusunuyordum inceltirken, bir zarari olur mu? Daha cabuk kurumasini isterim boyalarin

Yeri gelmisken cahilligimi bagislayin birkac sorum daha olucak. Acaba inceltirken homojenligi nasil sagliyorsunuz, kullandiginiz bir aparat var mi? Dogrusu ben su an plastik bardaklar icinde siringa ile olcerek karistiriyorum ama pek saglikli degil gibi


Mesajı Yazan: Kesifci
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 08:23
Pet bardak gibi şeyler eriyerek gününüzü berbat edebilirler.Kolonyadan sizin kullandığınız malzemeye birşey olmaz herhalde.Artık,parça buçuk malzemeyi içine daldırın,ertesi gün bakın.Çoğu boya çalkalanarak istenen homojenliğe getirilebilir.

-------------
-Ispanaktan agaç olur mu?
-Olmaz mi?


Mesajı Yazan: idris
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 08:31
Akrilik boyaları inceltmek için alkol,su veya selülozik tiner kullanabilirsiniz.
Enamel boyaları selülozik veya sentetik tinerle inceltebilirsiniz.
Boya tabancasının içine önce incelticiyi sonrada boyayı koyup bir fırça yardımıyla karıştırın.


Mesajı Yazan: YODA
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 09:15
aztek uçların temizliği için:

1)boya zaten diğer duble act. air brushlardaki gibi bir çok ayrıntıya girmiyor bile bu azteklerde; yani sadece en ön kısımda ve uçta boya kalıyor.Boyamadan sonra ucu çıkarın.
2)air brush ın içine doğru 1 cm lik kısmını temizlemek için zaten kutudan çıkan kırmızı plastikten Y biçimindeki zamazingoyu kullanın; hatta bu zamazingoya peçete sarıp öyle temizleyin içerileri...(Y biçimindeki aletin bir kolu ucun bağlandığı ana çıkışı, diğer iki koluda boya haznesini bağladığınız yerleri temizlemek içindir.)
3)Asıl dertli olan temizlik uç kısımda gibi görünüyor ama aslında gayet kolay...ucun tam merkezinden içeri giren beyaz bi plastik parça var; onu çekip çıkarınca iğnenin bu plastiğe monte olduğunu göreceksiniz. Aztek uçlarda asıl problem olan bu kısımda bulunan ve iğneyi geri itmekte kullanılan yayın etrafında birikip donan boyadır. bu aşamada iğne ve yay metal olduklarından hiç korkmadan aynen selülozik banyoya..:) bu arada geri kalan ve ucun ana gövdesi niteliğindeki ve ucun renkli dış kısmı olan plastik parçayıda ovuşturarak sentetik yada selülozik tinerle keseliyoruz...:)
kir ve pisliğinden arınarak hafifleyen ucumuzu kenara koyup bırakmıyoruz !!! air brush ımıza bir küçük numaralı ucu takıp kuruyan ana rengin üzerine kamuflaj atmaya başlıyoruz...
Bu döngüyü hiç durdurmuyor ve ömrümüz el verdiğince; gözümüzde gördüğünce birbirinden güzel maketlerimize devam ediyoruz...

-------------


Mesajı Yazan: AKINCI03
Mesaj Tarihi: 24/02/2006 Saat 09:15
Bende ilk airbrush kullandığım modelimden sonra şunları söyleyebilirimki;boyanın kıvamını düz bir kartona atarak yavaş yavaş tinerle inceltiyorum baktımki istediğim kıvama geldi modele atmaya başlıyorum ama ben airbrushı saga sola hızlı hızlı çeviriyorum ve 50psi da ve tetik tam geride boyayayı atıyorum.Ama bende boyayı kalın atmıyayım detay kapatır diye bir endişe yok çünkü modelin üstünde detay yok :) ben sonra panel detay çizgilerini kurşun kalem veya rapido ile çiziyorum.
Mutlu modeller...

-------------
AIRCRAFT PRODUCTION AND REGENERATION CENTER


Mesajı Yazan: Tora Tora Tora
Mesaj Tarihi: 25/02/2006 Saat 02:37
Naçizane tavsiyem boya hazırlığınızı pet bardaklar yerine negatif film kutusunda yapmanız. Hem pet bardağa göre daha az boya sarfedersiniz hemde boya işiniz bittikten sonra boyayı muhafazanız kolaylaşır. Çünkü özellikle enamel boyalarda boyayı incelttikten sonra boyayı tekrar kutusuna dökerseniz bütün boyanın zamanla bozulma riskiyle karşılaşabilirsiniz.Saygılarımla


Mesajı Yazan: USS Enterprise
Mesaj Tarihi: 25/02/2006 Saat 06:17
Ben boya karisimini ya tabancanin icinde ya da plastik kola kapaklarinin icinde yapiyorum.

Belli bir sure sonra insan el terazi goz kantar seklinde karistirabilir hale geliyor. Karisim kalinsa tiner, inceyse boya ekliyorum (damla damla ekliyorum bu arada)..Boyayi karistirdigim (tercihan metal) karistiriciyi cikarip baktigimda boya metal cubugun uzerinde tutunamayacak haldeyse cok ince, yok cubugun ucu boyaya bulanmis ve boya damlamiyorsa cok kalin demektir. Dogru kivam boyanin metal cubugu ortup, ucundan tek tek damla damla dusecegi kivamdir ( sut kivami)

Revell ve Tamiya'nin zaman zaman isaret ettigi boya karisimlarini ise pastor pipetleri ile yapiyorum. 3 ml olcekli bu pipetler ile 3 birim sundan 5 birim bundan karisim yapilabiliyor. Model dukkanlarina sorunuz.

Tum boyalarda ise selulozik tiner kullaniyorum ama elimde her turlu ve her marka model incelticisi de var. Boya ureticilerinin kendi incelticilerini kullanmak tum riskleri en aza indirecektir. Selulozik tiner kullanirken dikaktli olmak lazimdir, plastige vs zarar verir, kokar, kafa yapar vs.

Bu arada Gunze ve Modelmaster akrilikleri selulozikle incelmez, izopropil alkol ya da Tamiya akrilik tineri kullanabilirsiniz.


Mesajı Yazan: CErginbas
Mesaj Tarihi: 25/02/2006 Saat 06:24
Tayfun Abi ne güzel anlatmışsın klavyene sağlık. Ben de 2 teknik arasında gidip geliyorum. Birisi senin dediğin gibi.

Bir de Barkın abinin tekniği vardır ki o da alışınca çok güzel iş yapıyor. Tineri airbrushın haznesine doldurup, baya kalın bir fırçayı boyaya daldırıp, ardından hazneye sokup karıştırıyor. böylece fırça, hem karıştıcı hem pipet işlemi görüyor. İşi bitince fırçayı tinere daldırıp temizliyor. Böylece tek aletle her iş yapılıyor. Hem ekonomik. Hem de alışınca, boyanın kıvamını anlayabiliyorsunuz.

-------------
Üretime evet, polemiğe hayır!!!


Mesajı Yazan: USS Enterprise
Mesaj Tarihi: 25/02/2006 Saat 07:38
Onu Idris de belirtmis zaten. Belli bir deneyim edinince en pratik yontem o.

Ben de ilk satirda belirttigim gibi cogunlukla tabancanin icinde yapiyorum karistirma isini. Sadece firca yerine Tamiya boya karistiricisi kullaniyorum, zira fircada boya kalabiliyor insan dikkatli temizlemezse..


Mesajı Yazan: oy61
Mesaj Tarihi: 25/02/2006 Saat 08:05
Bende airbrush haznesinde fırça ile karıştırıyorum. Fırça ile karıştırınca boya karışımı daha homojen oluyor. Ölçeklendirmeyide fırçadan damlayan damla şeklinde yapıyorum. Ayrıca boya şişesini karıştırmak içinde metal bir karıştırıcım var. Şişeyi çalkalamadan karıştırıyorum çünkü çalkalana şişenin kapağında zamanla birikip kuruyan boya kapağın açılıp kapanmasını zorlaştırdığı gibi şişenin tam kapanmayıp hava almasınada neden olabiliyor.

-------------
Hayat bos!!!
Öyleyse epoxi ile dolduralim       



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info