ayar regülatörü ve kompresör ikilisi
Nereden Yazdırıldığı: ModelSitesi
Kategori: Genel
Forum Adı: Malzemeler
Forum Tanımlaması: Epoksi boron kompozit mi? Yoğurt kabı mı? Yerine göre her ikisi de...
URL: www.modelsitesi.com/forum2/forum_posts.asp?TID=1363
Tarih: 03/12/2024 Saat 08:24 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.04 - http://www.webwizforums.com
Konu: ayar regülatörü ve kompresör ikilisi
Mesajı Yazan: Atilla Sülün
Konu: ayar regülatörü ve kompresör ikilisi
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 04:00
testors mini blue kompersörüme regülatör taktırdım. boyayı çok inceltmeme rağmen pistole tükürme yapıyor. basıncı çok düşürdüğüm zaman. basıncı çoğaltsam ince atmak istediğim çizgi boya ince olduğu için basınçtan dolayı dağılıyor. bana bir yardım medet.
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: CErginbas
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 04:08
Atilla bey,
Sizin sorunun aynısı bende de mevcut. Ben de blue mini kompresör kullanıyorum, ve ayar valfı taktırdım. Ancak ne kadar inceltirsem incelteyim, vanayı açınca, boya pütürleniyor. Çok kez denedim olmuyor.
Benim farkettiğim, bu airbrush, vana, kompresör kombinasonuyla, ince çizgiler atmanın en sağlıklı yolu, vanayı çok hafif gevşetip, airbrush'ın tetiğini mümkün olduğunca az geri çekmek. ve tabi bunu yaparken modele çok yaklaşmak lazım.
Şunu da unutmamak lazım, ayar vanası da taktırsanız, blue mini kompresörden, büyük tanklı kompresörlerin performansını beklememek gerek. Misal Kaan Gök'Ün kamuflaj geçişlerini bu kompresörle yapmak gerçekten çok zor. Ancak bu valfın takılması, hiç takılmamasından daha iyi, çünkü kullanıldığı bir çok alan da mevcut.
------------- Üretime evet, polemiğe hayır!!!
|
Mesajı Yazan: USS Enterprise
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 04:09
Pistoleniz nedir? Pistoleyi temizlemek cozum olabilir.
Bir de gecmiste basima bozuk boya vakasi da geldi, ona da dikkat
|
Mesajı Yazan: Atilla Sülün
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 04:15
benim pistolem aztek a 470. cerginbas bey kullanıldığı diğer alanlardan biraz bahsedebilir misiniz? dediğinizi ben de denedim. vanayı çok az açıp, tetiği çok az geriye çekip modele çok yaklaşmak lazım. fakat biraz hızlı ve kararlı olmak lazım. yoksa boya akabilir ya da dağılabilir. ince olduğu için. ben kaan gök'ün yaptığı geçişleri de yapabileceğimi sanmıştım. ama buna da şükür. dediğiniz gibi hiç takılı olmamasından iyi şu anda.
|
Mesajı Yazan: CErginbas
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 04:28
Atilla bey,
Bir kere ben son zamanlarda 2-3 tane diorama tabanı boyadım, orada, çeşitli toz kir efekti verirken, basınç vansını açıp kısıp farklı efektler yarattım.
Uçaklarda ice çizgiler için zorlasa da, düşük basınçta panel tonlamaları için iyi oluyor. Misal panel çizgilerini mi belirginleştirecem. Boyanın çok ince olmasını istiyorum. yüksek basınçta ince boya atsam akma yapar. Vanayı açıyorum hava hızını kesiyorum, ince çizgi için olmasa da o bölgeyi çok açık bir boyayla boyayabilmiş oluyorum.
Özellikle sivil araç boyamak için çok faydalı oluyor. Son kat boya veya verniği, çok ince atmanız gerekiyor. Vanasız blue miniyle bu efekti vermek çok daha zor olur.
Bu arada, Kudret Kaptan'ın bu vanayla ilgili güzel bir tavsiyesi vardı deneyebilirsiniz. Kullanışlı bulduğunu basınç ayarlarını tekrardan bulabilmek için, vanaın üzeirne ve altındaki boruya işaret çizgileri çizebilirsiniz (cd kalemiyle). Bunları eşleştirip aradığınız basınçları hatırlayabilrsiniz.
------------- Üretime evet, polemiğe hayır!!!
|
Mesajı Yazan: Clumsy
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 08:50
Yüksek basınçta ince boya illâha ki akma yapmaz
Saygılarımla,
------------- -Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur!
-Peki o zaman. Sorunluuu...
|
Mesajı Yazan: saral100
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 09:39
Atilla Bey,Aztek airbrush ve kompresörlerinde boya karekteristiğine uygun basınç ayarlarını gösterir bir tablo olması lazım.En azından eskiden böyle bişey vardı.
Bir Regülatör+manometre kullansanız.Basıncı regüle eder ve hangi boyayı hangi basınç altında kullanabileceğinizi farklı test yöntemleriyle bulabilirsiniz.Genelde Regülatörlerin üzerindeki manometreler 10Bar basınç aralığını gösterir. 0-4Bar skala aralığını gösterir bir manometre işinize yarayacaktır.
Selamlar
|
Mesajı Yazan: CErginbas
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 09:55
Orjinalini yazan: clumsyYüksek basınçta ince boya illâha ki akma yapmaz
Saygılarımla,
Arkut abi, benim blue mininin, nomral çalışma basıncında (yüksek basınç), iyice incelttiğim boyaya, her türlü ortamda akma yaptırabilirim. Abi ince boya ansıl akma yapmaz emin misin...???
------------- Üretime evet, polemiğe hayır!!!
|
Mesajı Yazan: Clumsy
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 17:51
Tetiği gerektiği gibi kullanırsan istediğin basınçta istediğin şekilde boyayı ince ya da kalın atabilirsin.
Her marka boyanın kimyası gereği yapısı farklı olduğundan cambaz gibi oynamak lazım bazen; tabancanın yapısı bile boya uygulamasında önemli.(Aztek'lerin memedeki plastikimsi yapısıyla Badger'ların demirden olan yapısı, DeVilbiss'in köşegen olan memeucunun yapısı sayesinde gelen havanın şekli ile Badger'ın yuvarlak olan memeucu sayesinde gelen havanın şekli vesaire vesaire vesaire...)
Genel kanı olarak ince boya için düşük basınç denilir ancak kazın ayağı her zaman öyle değildir
Kanımca "illaha ki" demeden önce olasılıkları da göz önünde bulundurup fırsatları atlamamak kötü olmaz.
Saygılarımla,
Not: linklere bakmakta faide olabilir.
------------- -Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur!
-Peki o zaman. Sorunluuu...
|
Mesajı Yazan: CErginbas
Mesaj Tarihi: 10/01/2006 Saat 23:51
Arkut abi durum anlaşılmıştır. Bende sen illaki yapmaz yani akma yapması mümkün değildir diyorsun sandım.
Meğer sen illa akacak diye bir zorunluluk yok diyormuşsun.
O zaman sana katılıyorum, airbrushı belli bir noktada tutmayınca, ince boya da atılabiliyor. Zira arabalarda son katı bende böyle atıyorum.
------------- Üretime evet, polemiğe hayır!!!
|
|