Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Decal üretimi

Nereden Yazdırıldığı: ModelSitesi
Kategori: Genel
Forum Adı: Malzemeler
Forum Tanımlaması: Epoksi boron kompozit mi? Yoğurt kabı mı? Yerine göre her ikisi de...
URL: www.modelsitesi.com/forum2/forum_posts.asp?TID=1061
Tarih: 29/09/2024 Saat 09:20
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.04 - http://www.webwizforums.com


Konu: Decal üretimi
Mesajı Yazan: oy61
Konu: Decal üretimi
Mesaj Tarihi: 13/12/2005 Saat 07:13
Ben şuan için decal yapamıyan bir modelciyim fakat kafaya koydum ben bu işi yapacağım. Gerçi bu konu birçok kez yazıldı ama yinede uzmanlarına sormak istiyorum. Çünkü birçok kişi yeterli bilgiye sahip olmamaktan dolayı decal üretiminden uzak duruyor.

Şimdi elimde hp 3745 injekt yazıcım var. AutoCAD dışında herhangi bir çizim programı kullanmasınıda bilmiyorum(Paintti program olarak saymıyorum ). Bu işi becerebilen arkadaşlar nasıl yaptıklarını hangi programları kullandıklarını burada anlatırlarsa çok sevinirim. Ne kadar çok yöntem anlatılırsa sonuca ulaşılacak herkesin kendi için en iyi kombinasyonu çıkaracağını düşünüyorum. Birde bu konu şöyle fotograflı filan makale olarak hazırlanırsa çok iyi olur.

-------------
Hayat bos!!!
Öyleyse epoxi ile dolduralim       



Cevaplar:
Mesajı Yazan: judas
Mesaj Tarihi: 13/12/2005 Saat 07:36
Biraz teknik olarak anlatacagım kusura bakmayın.

Oncelikle vektorel olarak çizim yapabilen bir programa ihtiyacınız var, Su an piyasada en tanınmısları Corel ve Freehand. Yapacagınız decal elinizde jpg veya herhangi bir image modundan varsa ne ala. Eger yoksa tarayarak dijital ortama aktarmanız gerek. Aktardıktan sonra ben bu aşamada flash -corel veya freehandi cok iyi bilmediğimden- kullanıyorum. Decali vektorel olarak ciziyorum. Vektorel olarak cizdikten sonra flashtan 300dpi png olarak export ediyorum. Ettikten sonra photoshopa alıp istediğim boya -cm ve mm olarak- getiriyorum. Bu aşamadan sonra direk photoshoptan cıktı alabileceğiniz gibi, bu resmi word e de yapıştırarak cıktı alabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken resmin 300dpi olması. Cunku basılı işlerde en iyi sonucu bu dpi verir. Bundan sonra iş yazıcınızın kalitesine bağlı. Ben fotograf baskısı yapabilen bir printer kullanıyorum ve yazdırma özelliklerinden en üst kaliteye ayarlıyorum. Yalnız piyasadaki yazıcıların cogu beyaz rengi basmaz. Yapacagınız decalde bu rengi kullanmamayı tercih etmenizi veya cok acık gri kullanmanızı önerebilirim.

-------------
feed the troll


Mesajı Yazan: pilotcuk
Mesaj Tarihi: 13/12/2005 Saat 08:29
aynı konuda bende sıkıntılıyım.Uh 1 in bazı bölümleri var basmam gereken.anlatımınızda şunu anlamadım:

Aktardıktan sonra ben bu aşamada flash -corel veya freehandi cok iyi bilmediğimden- kullanıyorum. Decali vektorel olarak ciziyorum. Vektorel olarak cizdikten sonra flashtan 300dpi png olarak export ediyorum. Ettikten sonra photoshopa alıp istediğim boya -cm ve mm olarak-


bu bölümde kullanıyorum ne kullanıyorsunuz?ve de nasıl kullanıyorsunuz.?decal kağıdı olarak beyaz kağıt kullansak beyaz basmıo ya yazıcılar o bakımdan.flashtan 300 dpi demişsiniz.bu bildiğimiz flash programı dimi ?

öğrenmek lazım bunu...

-------------
I feel the need The Need for Speed...


Mesajı Yazan: judas
Mesaj Tarihi: 13/12/2005 Saat 08:42
Evet flash programını kullanıyorum. Çizdiğiniz resmi export image deyip ayarlardan 300dpi ve png formatını seciyorsunuz. Onun haricinde kullanmayı ogrenmek için webde yıgınla site var.
Kolay gelsin...

-------------
feed the troll


Mesajı Yazan: KaanX
Mesaj Tarihi: 13/12/2005 Saat 19:10
Osman Bey, Autocad ile de dekal çizilebilir. Eğer kullanmayı biliyorsanız ve istediğiniz çizimi yapabiliyorsanız bence corel falan öğrenmek gereksiz. Ben Paint Shop Pro isimli dandik (Corel'e göre) programı kullanıyorum.

Inkjet ile dekal yapmak biraz zordur, seçenekleriniz kısıtlıdır. Bildiğiniz gibi printer mürekkepleri yarı şeffaftır. Yani verimli sonuç alabilmeniz için

-Çiziminizin siyah ya da siyaha yakın koyu gri olması
ya da
-Alt planınızın beyaz ya da beyaza yakın açık gri olması gerekir.

Beyaz dekal kağıdı kullanarak bu sorunların bir yere kadar üstesinden gelebilirsiniz. Mesela benim şu f-16'ma bakarsanız:

http://www.aircraftresourcecenter.com/Fea1/701-800/Fea789_F- 16_Gok/fea789.htm

Kuyruktaki kartal ambleminin altına beyaz dekal kağıdından beyaz şekli kestim, üzerine şeffaf dekale bastığım siyah konturları yapıştırdım. Aynı şekilde bayrak ve forsları, rescue stencillerini da yaptım. Sonuçta 2 kat dekal yüzünden kalın oldular. Ama iş geldi "ejection seat" üçgenlerine dayandı, onları yapamadım hiçbir şekilde. Ben de yurtdışında ALPS printerı olan birinden rica ettim basmasını. (Çizimi ben yapmıştım zaten, o yüzden kabul etti)

Ayrıca inkjet mürekkebinin suda dağılma özelliği dolayısıyla üzerine bir sabitleyici (vernik ya da kendi sabitleyicisi) sürmek gerek. Bunlar hep dekalin kalitesini negatif etkileyen şeyler. Mesela vernik sürerseniz dekal micro-sol'dan etkilenmiyor vs vs.

Bir sonraki çözüm ebay'den ALPS printer almak, hem maliyeti, hem gümrük problemleri, hem de uğraşması açısından pek tavsiye etmem. Onun da kısıtlamaları var (gri tonlarını başarılı yapamamak gibi) ama inkjet ya da lazerle karşılaştırılınca beyaz basma özelliği sayesinde çok işe yaradığı kesin.


-------------
Yeminli modelci


Mesajı Yazan: oy61
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 09:03
Sayın Judas ve Kaan bey bilgiler için teşekkürler.

Ayrıca inkjet mürekkebinin suda dağılma özelliği dolayısıyla üzerine bir sabitleyici (vernik ya da kendi sabitleyicisi) sürmek gerek. Bunlar hep dekalin kalitesini negatif etkileyen şeyler. Mesela vernik sürerseniz dekal micro-sol'dan etkilenmiyor vs vs.


Kaan bey zaten bu kalite konusu kafamı hep kurcalıyor. Peki dışarıda baskı yapan yerlerde bütün decalleri beyaz decal kağıdına basıp kenarlarından kessek hem renklerdeki canlılığı koruyup hemde üzerinde film tabakası filan bulunmayan decal üretmek en iyi yolmu olur?(Gerçi bu yöntem sizinde örnek verdiğiniz ejection seat üçgenleri gibi yerlerde işe yaramaz) Sizin kullandığınız alps printerın yazma mantığı ne acaba, bu mantıkla çalışan güncel printerlar piyasada yok mu?

-------------
Hayat bos!!!
Öyleyse epoxi ile dolduralim       


Mesajı Yazan: KaanX
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 19:02
ALPS printer Türkiye'de hiç yok. Yurtdışında da sadece ebay'den ikinci el olarak bulunabiliyor ki sürprizlerle karşılaşma olasılığı yüksek. (Gelince bozuk çıkması gibi).

Beyaza basıp kenarlarından kesmek bir yere kadar oluyor, çünkü ne kadar düzgün keserseniz kesin kenarlardan beyazlar görünüyor. Forslar gibi şeyleri düzgün kesebilmek zaten ayrı bir zorluk. O yüzden ben üşenmeden o kartalın beyazını siyah konturundan çok az daha içeriden kestim ki siyah kenarları saklasın. Zaten normal dekallerde de dikkat ettiyseniz durum böyledir, alttan bakarsanız dekale, alttaki beyaz tabaka tam kenara kadar gitmez.

-------------
Yeminli modelci


Mesajı Yazan: volkan
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 20:46
Microscale'in Micro Liquid Decal Film malzemesinin ne işe yaradigini soyleyebilir misiniz? custom decalleri kaplayan bir tabaka mı yaratıyoruz? o zaman set-sol decale zarar vermeden işe yarıyor mu?

-------------
Sevgi ve Saygylarymla,
volkan.


Mesajı Yazan: SLAVE
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 20:48
ALPS ler gecen yuz yılda kaldı,Alps printer ların ozelligi dye sub olmaları canon un selphy serisi foto printerlarıda dye sub baskı teknolojisine sahip ve fiyatları cok uygun ustelik ulkemizdede var bu sekilde yapılan baskılar sudan etkilenmiyor        http://www.erkayalar.com.tr/urunler.aspx?scat=11 - printers

-------------
01010011 01001100 01000001 01010110 01000101
Where nothing in its place,lies disorder
Where in the desired place there is nothing,lies order


Mesajı Yazan: KaanX
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 20:54
Beyaz basamıyorsa dekal basma açısından hiçbir anlamı olmuyor. ALPS ler hakikaten eskidi artık, ama beyaz basabilen ve makul fiyatlı (100.000 dolar altı ) tek printerlar hala. Tabi risklerini kabullenirseniz.

Bu arada ALPS'lerin teknolojisi dye-sub değil termal transferdir. Dekal basmak için dye-sub teknolojisi uygun değildir, ALPS MD-5000'ler ayrıca dye-sub basabilirler ancak dekal basmak için diğer yöntem kullanılır. Kabaca daktilo şeridi gibi bir şeritteki katı mürekkebi ısıtarak eritip kağıt üzerine yapıştırmak gibi bir teknolojisi var. Beyaz sadece bu şekilde basılabiliyor.
Dye-sub tamamen farklı birşey.

-------------
Yeminli modelci


Mesajı Yazan: SLAVE
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 21:05
Selphy lerdede thermal http://www.erkayalar.com.tr/urundetay.aspx?id=90 - varmış ama beyaz olayını bilemiycem

-------------
01010011 01001100 01000001 01010110 01000101
Where nothing in its place,lies disorder
Where in the desired place there is nothing,lies order


Mesajı Yazan: KaanX
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 21:11
Aynı şey olduğunu sanmıyorum. Erkayalar'ın sitesine pek rağbet etmemek, canon'dan bakmak lazım. Dye-sub'a termal demiş olabilirler.
Dye sub teknolojisi fotoğraf basmak için geliştirildiğinden dekallerde bize lazım olan keskin kenarları çok başarılı veremiyor. (Kullanmadım, okuduğum kadarıyla söylüyorum). Geliştirilme amacı zaten fotoğraflardaki yumuşak renk ve kenar geçişlerini daha iyi yapabilmek.
Başta da dediğim gibi beyaz olayı olmadığı için pratikte bir renkli lazer printer'ın üzerine koyduğu yarar yok dekal açısından. Normal renkler için renkli lazer ile çok başarılı sonuçlar zaten alınabiliyor. Tabi kullanılan kağıdın lazer uyumlu olması şart, yoksa lazer printerların yüksek sıcaklıklarına dayanamayıp eriyor

-------------
Yeminli modelci


Mesajı Yazan: SLAVE
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 21:15
Peki fotografcılardan bastırsak nasıl olur acaba?

-------------
01010011 01001100 01000001 01010110 01000101
Where nothing in its place,lies disorder
Where in the desired place there is nothing,lies order


Mesajı Yazan: KaanX
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 21:17
Fotoğrafçıları bilemem de plotter/printer/baskı merkezlerinde kaliteli lazer printerlar ile bastırdım ben, eğer adamları uğraşmaya ikna edebilirseniz çok güzel sonuçlar çıkabiliyor. Bazılarının printerları uyuyor bizim amaca, bazıları bulamaç halinde çıkarıyor, yani uğraşmak lazım. Fotoğrafçıların dekal kağıdını kabul edeceğini sanmıyorum, makinaları özel çünkü.

-------------
Yeminli modelci


Mesajı Yazan: SLAVE
Mesaj Tarihi: 14/12/2005 Saat 21:34
Using a dye sublimation thermal-transfer printing method, and a print resolution of 300dpi, the CP710 produces images with a fine gradation look and the vividness seen in a film-based photograph. yazıyor forumdan bir kişide bunlardan olsada denese.

-------------
01010011 01001100 01000001 01010110 01000101
Where nothing in its place,lies disorder
Where in the desired place there is nothing,lies order


Mesajı Yazan: KursadA
Mesaj Tarihi: 21/12/2005 Saat 02:58
Canon Selphy de dahil hicbir dye-sub printer beyaz renk basamiyor ve dolayisiyla dekal basmak icin uygun degil. Kaan'in da dedigi gibi ALPS printer'lar hala tek cozum dekal basmak icin. ALPS printer'lar da piyasadan kalkali neredeyse 7 sene oldu ve Ebay disinda bulmak mumkun degil.

Ben de bir ALPS MD-1000(Kaan'daki model sanirim) ve ALPS MD-5000 printer kullanarak basiyorum tasarladigim dekalleri. Ben cizim icin Corel Draw kullaniyorum, zaten cizim prensipleri uc asagi bes yukari bu teknikle dekal basan herkes icin ayni. Cizim bittikten sonra ilk olarak zemin rengini beyaza ayarlayip butun cizimi 600dpi(ALPS cozunurlugu) 8-bit renkli bir PNG olarak export ediyorum. ALPS yazici beyaz rengi ayri bir kartus ve ayri bir baski safhasi ile bastigi icin beyaz bolgeleri ayirip sadece beyaz bolgeleri iceren bir cizim elde ediyor, daha sonra beyaz rengi siyaha donusturuyorum(ALPS'in beyaz basma teknigi boyle gerektiriyor.) ALPS printer'in mevcut printer'lardan cok onemli bir diger farki da "overlay" modu, yani iki baski seansi arasinda kagidi yazici icinde tutarak beyaz ve renkli kisimlarin tam ustuste denk gelebilmesini saglamasi. Bu metodu kullanarak bos dekal kagidina ilk once beyaz kartus kullanarak dekalin beyaz kisimlarini, sonra renkli kartus seti ile renkli kisimlarini basinca dekalimiz elde edilmis oluyor. Sonra ustune Microscale Liquid Decal Film kullanarak biraz filmi kalinlastirmak gerekiyor, cunku Kaan'in da kullandigini sandigim Tango Papa (Decafix) dekal kagidinin film tabakasi biraz ince.

Ornek olsun diye forumdaki bir arkadasimiza bir sure once bastigim Turk RF-4E dekallerinin beyaz ve renkli kaliplarini basiyorum. Ayrica asagidaki ARC linkimde de dunyanin her yerinden insanlar icin cizip bastigim dekallerden ornekler var.

http://www.arcforums.com/forums/index.php?showtopic=67333 - http://www.arcforums.com/forums/index.php?showtopic=67333



Mesajı Yazan: pilotcuk
Mesaj Tarihi: 22/12/2005 Saat 04:45
selamlar.şimdi bir kaç sorum olacaktı.decalleri hazırladıktan sonra decal kağıdına geldi sıra.superscale in beyaz decal kağıdı ve normal kağıdı var.mesela ben uh-1 in beyaz kuyruk yazısını çıkarttıracağım hangisini almam gerekiyor.bildiğim kadarıyla beyaz olanı.ancak kafama şu takıldı dekali bastım diyelim.sonra bir bölümü çıkardım daha sonra bunu suya attığımda beyaz kısım gelmiyor değil mi?bir de yanında inkjet yazıcı için yazıyor.lazer yazıcıda da olur değil mi?ya da kalite ploter baskı yapabilen bir yer var oraya da bastırabiliriz değil mi?birde bastıktan sonra dekalin üzerine vernik atıyoruz galiba değil mi?

-------------
I feel the need The Need for Speed...


Mesajı Yazan: Rahmi K.
Mesaj Tarihi: 22/12/2005 Saat 05:00
Sorduklarınızın tamamının cevabı yukarıda yazıyor


Mesajı Yazan: pilotcuk
Mesaj Tarihi: 22/12/2005 Saat 06:11
rahmi abi haklısın bunu bende biliyorum ancak anlamadığım bir kaç yer var.şimdi bu dekal olayında printerların bir çoğu beyazs basmıo.Alps printerlardan bahsedilmiş ancak burda böyle bir şey bulmam imkansız gibi bir şey benim için.şu var ben bunu inkjet yazıcıda veya lazerjet yazıcıda bastırıcam.beyazları basmıcak dolayısıyla bunun için ne yapabilirim.plotter baskıdan bahsetmiş kaan bey plotter da da bildiğim kadarıyla beyaz lar çıkmıyor.son soru superscale in dekal kağıtları nasıldır?

-------------
I feel the need The Need for Speed...



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info