![]() |
Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama |
| |
| Tayyareler | |
| |
|
| Sayfa 2 Sonraki >> |
| Yazar | Mesaj |
|
Mueve
Üye
Kayıt Tarihi: 28/09/2005 Konum: Muğla Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 581 |
![]() Konu: Canopy boyama teknikleriGönderim Zamanı: 30/09/2005 Saat 17:26 |
|
İyi günler
Kokpit camı boyama teknikleri hakkında araştırdığım kadarıyla (ki oldukca aradım) bilgi bulamadım. Maket topladığım yıllarda en çok zorlandığım konu buydu. Şimdi hazır maskeler ve değişik malzemeler var. Öğrenmek istediğim; Canopy en iyi şekilde nasıl boyanır? Teknikleri nelerdir? Hangi malzemeler kullanılır? Hazır maskeler hangi markalardır ve hangi web sitelerinde bulunur, alınır? Boyama esnasında hata/taşma vs olduğunda nasıl temizlenir? |
|
|
|
|
Erinç Özgür
Moderator Group
Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 579 |
![]() Gönderim Zamanı: 30/09/2005 Saat 19:03 |
|
Kanopi en iyi Eduard hazır maske alınarak boyanır.
5 dolara aldığın maske panellere veya bileşik eğimlere oturmazsa sen şapa oturursun
Daha güzeli, kendinden yapışkanlı metal folyo kullanarak maskelemektir ama onun da bir folyosu, ki A4'den küçüktür, 10 dolar mıydı, daha mı fazlaydı? En pratiği ve sonuç itibariyle ilk ikisi kadar güvenli ve sonsuz drecede ucuz olan ve bu sitedeki hemen herkesin kullandığı yöntem ise Tamiya bant ile maskelemektir. Maske bantı kanopiye çekersin, kullanılmamış maket bıçağı ucu ile çerçeveleri alırsın. Bu kadar! Boyayı taşırdıysan da beis yok, yuvarlak uçlu bir kürdanı boya ne bazlı ise, akrilik ise alkol, enamel ise sentetik tiner ile hafifçe ıslatıp yavaşça kazırsın. Bu benim usulüm ve işe yarıyor. Çizik olduysa da Tamiya Compound (plastik parlatıcı macun) ile parlatırsın. |
|
|
Y'ar not afraid of the dark, are ya ?
|
|
|
|
|
KaanX
Admin Group
Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 883 |
![]() Gönderim Zamanı: 30/09/2005 Saat 19:08 |
|
Efendim bu konuda her yiğidin yoghurt yiyişi farklıdır. Benim uyguladığım teknik ince tamiya bant şeritlerle kanopinin kenarını kaplayıp içini maskol ile doldurmaktır. Eğer airbrush kullanıyorsanız bunun üzerine atılacak boya sonrasında dikkatli çalışılmışsa bir taşma falan olmaz.
Yok ufak taşmalar olursa bir kürdanın ucunu sivrilterek dikkatlice temizlenebilir. Kürdan tahta olup kanopiyi çizmesin diye. Kanımca hazır maskeler para tuzağıdır
![]() Düzenleyen KaanX |
|
|
Yeminli modelci
|
|
|
|
|
Mueve
Üye
Kayıt Tarihi: 28/09/2005 Konum: Muğla Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 581 |
![]() Gönderim Zamanı: 30/09/2005 Saat 19:47 |
|
Çok teşekkürler.
Maket bıçağıyla bandı keserken camı çizmemek bize kalıyor sanırım. |
|
|
|
|
KaanX
Admin Group
Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 883 |
![]() Gönderim Zamanı: 30/09/2005 Saat 19:53 |
|
Benim yöntemi kullanırsanız öyle bir riskiniz olmaz, şeritleri başka bir yerde kesiyorsunuz çünkü. Öbürü riskli, ne kadar dikkat ederseniz edin, gün gelecek, o bıçak kanopi üzerinde yürüyecektir
|
|
|
Yeminli modelci
|
|
|
|
|
Mueve
Üye
![]() Gönderim Zamanı: 30/09/2005 Saat 19:56 |
|
Maskol adlı malzemeyi daha önce kullanmadığım için soruyorum. Maske bantlarını bu malzeme kurumadan önce mi yoksa kuruduktan sonra mı çıkarıyoruz?
|
|
|
|
|
KaanX
Admin Group
![]() Gönderim Zamanı: 30/09/2005 Saat 20:03 |
|
maske bantlarını boyamayı yaptıktan sonra çıkarıyorsunuz.
-maske bantları kenara yapıştırırılır -içi maskol ile doldurulur. (Maskol şart değil, ugyun ölçülerde kesilmiş maske bantlarıyla da doldurulabilir). -maskol kurur -boya yapılır -maskol ve bantlar çıkarılır |
|
|
Yeminli modelci
|
|
|
|
|
Mueve
Üye
![]() Gönderim Zamanı: 30/09/2005 Saat 20:05 |
|
Tam olarak anladım
Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
Yeniceri
Yeni Üye
Kayıt Tarihi: 19/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 64 |
![]() Gönderim Zamanı: 30/09/2005 Saat 20:39 |
|
Orjinalini yazan: KaanX
Efendim bu konuda her yiğidin yoghurt yiyişi farklıdır. Benim uyguladığım teknik ince tamiya bant şeritlerle kanopinin kenarını kaplayıp içini maskol ile doldurmaktır. Eğer airbrush kullanıyorsanız bunun üzerine atılacak boya sonrasında dikkatli çalışılmışsa bir taşma falan olmaz. Yok ufak taşmalar olursa bir kürdanın ucunu sivrilterek dikkatlice temizlenebilir. Kürdan tahta olup kanopiyi çizmesin diye. Ben bu yüntemi tuttum. Maskol yaparkende göz kararı taşırmamaya dikkat ediyorsunuz ama bazen ufak sapmalar oluyordu. Buda beni baya yoruyordu.Sizin dediğiniz bu yöntem çok daha iyi. Teşekkür ederim.
|
|
|
|
|
Mueve
Üye
![]() Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 00:50 |
|
Kaan bey maskol denen malzemeyi sormamın nedeni şu;
Modern bir jet yaparken sizin tekniğinizi kullanabilirim fakat benim asıl merakım olan bombardıman uçaklarını yaparken ki özellikle eskileri (b-29, b-24 gibi) bu tekniği kullanmam zor gibi geliyor bana. Bu nedenle, Maskol eğer maket boyası gibi bir malzeme ise -yani maske bandına temas eden kısımları nedeniyle maske bandıyla beraber kalkmıyor da, bant kenarlarından itibaren ayrılıp plastik üzerinde kalıyor ise- biraz uğraşarak eski tip kokpit camlarını da maskelemede kullanılabilir mi? Hem kolay anlatabilmem hem de ileride başka arkadaşların işine yarayabileceğini düşündüğümden konuyu şekillendirdim.
Mevcut olup olmadığını öğrenmek istediğim malzemeye “X” diyelim. Mesela; İlk şekil şeffaf bir eski bombardıman kanopisinin üst kısmı(gerçi şekilde şeffaf değil turkuazımtrak bi renk ama). İkinci şekilde boyanacak kısımlara maske (sarı) çektik ve boyanmayacak kısımlara “X” (pembe) sürdük. Üçüncü şekilde boyanacak kısımdaki maskeleri çıkardık. Boyanmayacak kısımlardaki pembe renkli “X” görülüyor. Dördüncü şekilde boyadık. Beşinci yani küçük şekilde ise “X” malzemesini çıkardık ve sonuç. Maskol “X” malzemesi olarak kullanılabilir mi? Maskol ile bu mümkün değil ise, bahsettiğim işlemi hangi malzemeyle (örn: sıvı maskelerden falan bahsediliyor) gerçekleştirebilirim? |
|
|
|
|
SLAVE
Yeni Üye
Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 126 |
![]() Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 00:59 |
|
Maskol kullanamazsiniz maskol lastik veya strech film gibi olur hepsi cikar o turde en kolayi hepsinini bantla maskeleyip iclerini cikarmak bence bu arada meslek ne cok merak ettim?
|
|
|
01010011 01001100 01000001 01010110 01000101
Where nothing in its place,lies disorder Where in the desired place there is nothing,lies order |
|
|
|
|
Mueve
Üye
![]() Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:01 |
|
Dj'im.
|
|
|
|
|
KaanX
Admin Group
![]() Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:01 |
|
Maalesef bu şekilde kullanılamaz. Maskol dediğimiz kuruyunca lastik gibi birşey oluyor. Yani bahsettiğiniz şekilde maskol "maskelenmez". (Hani insanın sırtı yanınca derisi soyulur ya, bu maskol da kanopi üzerinde aynı ona benzer birşey oluyor kuruyunca
).
|
|
|
Yeminli modelci
|
|
|
|
|
KaanX
Admin Group
![]() Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:02 |
|
Benden önce davranan olmuş :)
Bu arada bu tarz kanopileri maskelemenin en iyi yolu üşenmemektir
|
|
|
Yeminli modelci
|
|
|
|
|
Mueve
Üye
![]() Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:05 |
|
Cevaplar için çok teşekkürler.
Üşenmek değil de bıçağın şeffaf malzemeye temasından korkuyorum
|
|
|
|
|
Korkut
Yeni Üye
Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1409 |
![]() Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:06 |
|
Maskol çok çabuk sürülüp henüz hiç kurumadan bantlar sökülürse olur. Kurumaya başladı mı bir yerden, sapan lastiği gibi uzar ve bantla beraber sıyrılır. Maskol tam kurumaya 15-20 dk. sonra geçiyor ama aslında bir tarafından kurumaya çok çabuk başlıyor. Onun için dikkatli olmak lazım. Yani kobayda tecrübe en iyisi!
|
|
|
|
|
Mueve
Üye
![]() Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:07 |
|
Böyle bir malzeme olsa hata oranı oldukca azalırdı tahminim. Bari biz üretelim
|
|
|
|
|
SLAVE
Yeni Üye
Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 126 |
![]() Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:12 |
|
X li Y li anlatinca ne oluyoruz dedim
siz en iyisi 11 numarayi takin basliyin kare kare dogramaya.
|
|
|
01010011 01001100 01000001 01010110 01000101
Where nothing in its place,lies disorder Where in the desired place there is nothing,lies order |
|
|
|
| Sayfa 2 Sonraki >> |
|
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|