Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Albatros DVa - 1/32 Wingnut Wings Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
<< Önceki Sayfa   4 Sonraki >>
Yazar Mesaj
Ares
Admin Group
Admin Group
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 3654
Alıntı Ares Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/04/2011 Saat 01:15
Olmamy? kablolar, fazla düzgün ve mantykly. Kablo dedi?in kalyncana olup bir yerlerden çykyp abuk sabuk yerlere ba?lanmalydyr firewall, cowling içi gibi ki gövde kapanmasyn model so?umaya byrakylsyn, mundar olsun; hem her kabloyu ayry renklere boyamayy da unutmu?sun:)

Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly...
IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Gönderilenler: 1212
Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/04/2011 Saat 08:18
Ayry renk iyiyimi? :D Motor e?er ma?ara gibi cowling içinde kalacaksa (Fw190-P47 vs.) kablolar fosforlu olarak boyansyn diye bir tavsiye de benden gelsin o vakit :))

IP
erhntly
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 824
Alıntı erhntly Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/04/2011 Saat 10:45
Bilmem kablo renklerini, görünüp görünmemesini ama, ben olsam motoru ayry bitirirdim, 32 ölçek motor yaptym der hava atardym...
IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/04/2011 Saat 11:33
Kaportayy açyk byrakaca?ym, zaten öyle bir ?ey olacak Erhan :). Yani motor, karter hariç tümüyle ortada olacak. Gaz teli, yakyt borusu, su borusu olmayan motor biraz garip duracakty öyle olunca.

Hiç görünmeyecek detaylary ben üç aylarda yapyyorum genelde :P

IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/04/2011 Saat 22:33
Klasik pazar güncellemesini yapalym.
Bu hafta ufak tefek parçalara çok zaman harcayarak geçti. Bir ?eyler gösterilebilecek kyvama sadece iki parça geldi?i için bunlary payla?yyorum. Di?erleriyle halen u?ra?maktayym.
Ylk olarak yedek ve asyl yakyt tanky. WnW insanlary bu detayy gayet güzel vermelerine ra?men, göz önünde olacak olan üst kysmy için biraz detaylandyrma gerekti.

Gövde detaylaryny 0,3 matkapla yaptym. Kapaklary de?i?tirip, detaylandyryp, tanklara boru çyky? noktalary ekledim. Kenara çift syra plastik çektip bitirdim.

Boyandyktan sonra durum ?u ?ekilde:

Bol kirletmeyle bitecek.

IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/04/2011 Saat 22:33

Bir di?er detay, hava ve yakyt valflerinin kontrol paneli. Verilen ?ekilde gayet kullanylabilir bir parça olmasyna ra?men arkasynyn gözükme ihtimali yüksek geldi gözüme, valflerin bulundu?u yakyt, hava borularynyn birle?ti?i parçayy elde yapyp ekledim.

Valflerin kontrol kollaryny da yaptyp bitirdim. Yakyt tanky ve hava pompalaryndan gelen borularyn geçece?i kysymlary açyk byrakarak kenara kaldyrdym.

Yava? yava? gövdeyi kapatma aly?tyrmalaryna ba?ladym.

Bir iki noktayy düzeltmek gerekiyor. Sonrasynda kapatma provalary devam edecek. Olmady bu galiba diye i?kenceyi, kyskaçy dayamamak, herkes iyi diyor buna, ne biçim maketmi? bu dememek lazym :)

Yukaryda motor çok göz önünde kalacak demi?tim. Göstereyim, sol kaportayy takmayaca?ym için motor bu kadar açykta kalacak

IP
erhntly
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 824
Alıntı erhntly Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18/04/2011 Saat 00:29
Gece ninnisi gibi geldi, ellerine sa?lyk ...
IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18/04/2011 Saat 23:43
Yltifat kabul ederek te?ekkür ediyorum :D
Yypranmy?, deri kaplama koltuk etkisi yakalamak için bir miktar u?ra?tym.

Koltu?u ve kemerleri ba?lanmasy gereken kafese sabitleyip, etrafyna gelecek olan yvyr, zyvyr ile uyumunu kontrol ettim.

Kontrol kolununun tamamlanmasyny takiben içerideki kablo ?enli?i ba?layacak.

IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20/04/2011 Saat 22:32
Kokpit bitti. Bir iki parçayy yapy?tyrmadym o yüzden biraz yamuk duruyor olabilir. Sol duvaryn az i?i kaldy, onu da tamamlayyp artyk kapatyyorum.

Kontrol koluna, silahlaryn tetiklerini, ana gaz kontrol ünitesini ve makaralara telleri ekledim. Hava pompasy, ya?lama pompasy, ve valflerden çykan borularyn detaylaryny bakyr kablo ile yaptym. Gerçe?i de pyryl pyryl bakyr oldu?undan sadece mat vernik sürüp öyle byraktym. Ke?ke zamanym olsaydy da ?unlary ekleseydim dedi?im bir detay kalmady diyebilirim. Macro moddan çykyp, modeli normal gözle izleme mesafesinden çekti?im fotolar

Yakyt tanky konusunda kararsyzym. Çyplak metal de olabilir, ye?ile boyanmy? ve bol boya döküntülü de. Hangisinin daha güzel duraca?y konusunda fikir olu?mady henüz.

IP
KursadA
Üye
Üye

Gönderilenler: 608
Alıntı KursadA Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20/04/2011 Saat 22:35
Gercekten mukemmel bir calisma oluyor, paylastiginiz icin tesekkurler.
IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 21/04/2011 Saat 13:09
Nazik görü?leriniz için ben te?ekkür ederim. Arada fyrsat buldukça uçak hakkynda bir ?eyler yazmanyn vakti geldi. Zira tüm gerekli noktalar aydynlandy diyebiliriz.

Elde bulunan veya en azyndan ula?ylabilir kaynaklara göre bu uça?yn ; Filistin Cephesinde görev yapan birliklerden alynarak, Kurtulu? Sava?ynda kullanylmak üzere memlekete getirildi?i, ikisi DV olmak üzere toplam üç uçak geldi?i, Jasta 55 (Eski 1F)'den alyndy?y, kuyruk numarasynyn da 7445/17 oldu?u, bahse de?er herhangi bir uçu? hikayesinin olmady?y ?eklinde. Aslynda hikayesi dy?ynda tüm bilgiler foto?rafta gizli, biraz tecrübe edince olay çorap sökü?ü gibi çözülüyor. Bundan sonra yapacak modelciyi delirtmesin diye bilgiler taze ve sycakken yazayym. Zaten forumlar birinci derecede kaynak oldu herkes için. Makale falan arayan pek yok.

Kolaydan zora gidecek olursak :

Uçak, net bir ?ekilde DV'tir :) a olup, olmady?yny aleron kontrol mekanizmasyndan kolayca anlayabiliyoruz. DV'lerde bu mekanizma üst kanatta bulunup, aleronlaryn tam önünde dik kenar üçgen yapacak ?ekilde parçalar ve kokpitten üst kanata uzanan teller ba?lyca i?aretlerdir. Bu sistemin ba?arysyz oldu?u anla?ylyp, DIII'lerde kullanylan sisteme dönülmü?. Alt kanattan aleronlara çykan iki?er telden de bunu anlayabiliriz (2.foto). Kimi kaynaklarda bu foto DV olarak belirtilmekte. Bu kolay tespitle yanly? bilgi elenmi? oluyor. Uçay?ymz net bir ?ekilde DVa

Radyatörler: Daimler-Mercedes radyatörler önden arkaya yükselen bir forma sahip oldu?undan, tümüyle kanada yapy?yk Teves&Braun radyatörler kolayca seçilebiliyor. Böylelikle alt kysmy alengirli Mercedes radyatör yapma zahmetinden kurtulmu? oluyoruz.

Kuma? yüzeylere geldi?imizde i?ler biraz kary?yyor. Alt kanat ve yatay stabilizerden, bu yüzeylerin lozenge tabir edilen, fabrikasyon basky desenli oldu?u anla?ylyyor. Normal keten kaplanyp sonradan boyanan yüzeylerde, "rib tapes" tabir edilen sinirlerin kuma?la birle?tirildi?i noktalara çekilen ?eritler de boyadan nasibini alyyor. Lozenge denilen basma kaply kanatlarda bu ?eritler açykca syrytmakta. Uça?ymyzyn kanatlarynyn koyu renginden yola çykarak, bu uçaklarda standart kullanylan ve kaynaklarda "5 color (evet color) upper lozenge" tabir edilen bilgiye ula?yyoruz. Alt kysym da yine bir standart olarak ayry bir basma ile kaplanyyor. Amaç, belli bir mesafeden renklerin harmanlanmasy özelli?inin kullanylarak, hem boyama yükünden kurtulmak hem de kamuflajyn nimetlerinden faydalanmak. Üst kysymlar ye?ilimsi mavi olurken alt kysymlar pembemsi. Lozenge hakkynda herhangi bir kaynak sykyntymyz olmady?y gibi dekal setleriyle bunu kolayca çözebiliyoruz. Bu kysymda dü?ümü çözen ince bir ayrynty var. O da az evvel bahsetti?im ?eritler. Albatroslar, Albatros Werke (AW) ve Ostdeutsche Albatros Werke (OAW) olmak üzere iki ayry bantta üretilmi?. OAW olanlar Avusturya üretimi. AW olanlarda bu ?eritler somon rengi, OAW olanlarda açyk mavi. Bizim uça?yn kuyruk numarasynyn 7445/17 oldu?u bilgisine göre AW üretimi yani somon renk kullanylacak.

Bu bilgiden huylanma durumu da tam bu noktada ba?lady. Zira ?eritlerin rengi somondan çok mavi gibi görünmekte. Son derece yanyltycy tuzaklara dolu dönem fotolarynda net olan bir kaç nokta varsa bunlardan biri de bu ?eritlerin tonlary. Somon daha koyu tonlarda çykarken mavi daha açyk bir ton vermekte.

7445/17 numaraly uça?yn bulundu?u üretim grubunda lozenge yerine kamuflaj boyandy?y bilgisine de ula?ynca bizim uça?yn kuyruk numarasy yalan oldu. Zira somon ve maviyi geçelim, kanatlar lozenge kaplama. Bu bilginin iteklemesiyle OAW üretimi uçaklaryn farklaryny ö?rendi?imde sonuç artyk kesinle?ti. Sadece OAW üretimi uçaklarda bulunan tutmaç, gövdede fors ile fin arasynda a?a?ylarda görünmekte. AW üretimi uçaklarda numara fine yazylyrken, OAW üretimi uçaklarda bu ruddera yazylmakta. Rudderyn alt kysmynda yarysy okunan numarayy görebilirsiniz. Tüm bunlary bir kaç yerden de teyid edince kuma? yüzeyler konusu da kapanmy? oldu.

Gövdede yer alan yarym ?eritlerde ise yaygyn olarak siyah kullanylmakta. Mevcut bilgilerle bu uça?yn bir profiline ula?mak mümkün de?il. Bu noktada standartlar yardymcy olacak. Gövde sary vernik, bantlar siyah. Burundaki koyuluk üst kanatyn gölgesi oldu?undan bu ?ekilde bir fini? görecek. Ylginç bir nokta ise "rigging diagram" sa? yerine solda. Ylk fotoda kokpitin altyndaki beyaz dikdörtgen. Resmi bir kaydy olmady?yndan herhangi bir yerinde bize ait bir numara vs. yok. ?imdilik budur :)

IP
mithat
Üye
Üye

Gönderilenler: 233
Alıntı mithat Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 21/04/2011 Saat 14:25
Abi selam, benim nacizane kanaatim ?u; mevcut yapym yolunu ve bittikten sonraki halini Peter Abi'ye yollarsan e?er, kesin senin de bi filmini veya belgeselini çeker!.. en kötü benim ?a?kyn ?a?kyn ekrana bakarken ki foto?rafymy... :) ellerine sa?lyk muhte?em gidiyor...
mithat
IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 25/04/2011 Saat 22:37
Te?ekkürler Mithat :) Adamlaryn i?i ba?yndan a?kyn ?u syralar. Çok acayip maketler çykartacaklar yine. O kadar övdük ama bazy kusurlary da çykmady de?il. Bazy küçük detaylary belirtmeyi unutmu?lar, parçalar var ama planda yok. Sanyrym modelci farkyny kolay yoldan anlamak için, ?aka anlayy?lary dahilinde bu yöntemi seçmi? olsalar gerek.
Bir ba?ka geli?me de lozenge konusunda ya?andy. Dekalleri için sipari? etti?im maket geldi?inde, wnw kalitesine hiç yaky?mayan bir lozenge dekal setiyle kar?yla?tym. Almayy dü?ünen varsa uzak dursun derim, ba?ka bir ?ey demem. Nette buldu?um ve referans olarak güvendi?im bazy eski tüfek wwi modelcilerin incelemelerinde, kibarlyklaryndan olsa gerek, firmanyn gerçek kuma?lar üzerinde çaly?arak bu dekalleri basty?yny, vardyr elbet bir bildikleri dedikten sonra kocaman bir ama ile devam ettiklerini okumanyn bana bir faydasy dokunmady tabi ?u a?amada. Bu konunun devamy gelecek, ?imdilik böyle diyelim.

Radyatörler hizaya gelmek üzere. Ancak WnW burada da ilginç bir i? yapmy?. Gerçekte bu radyatörler, dörder kulakly, yekpare parçalar de?il. Dikdörtgen ve içine girdi?i yuvaya gayet bol bir ?ekilde oturan yapyda. Kanada yapy?tyryp, macunlanyp, bo?luklar giderilirse olmuyor yani :) Kulaklaryn kopartylyp yuvalaryryn dolduruyup, tesviye edilmesi lazym, onlar radyatörleri kanatlara sabitleyen metal levhalar. Her ?ey bitti?inde bakyr levha yardymyyla yapylacak. Özetle durduk yerde i? çykarttym ba?yma :)

Atlanmy? ba?ka bir küçük detay da elevator kontrol tellerinin gövdeden çykty?y noktalar. Buralara yine ev yapymy asit indirme bir ?eyler ekledim.

Parçalary koyup hiç bahsetmedi?i noktalara da adamlaryn ?akasyny bozmamak için de?inmeyelim.

Gövdenin yüzeyleri çok pürüzlüydü. Mr.Surfacer 1200 ile astar, zympara, astar sonrasy kendine geldi. Son olarak da XF-59 ile kirletilmi? parlak akrilik beyaz yardymyyla odun zemin rengi olarak boyandy :)

Düzenleyen Holy Diver - 25/04/2011 Saat 22:43

IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 26/04/2011 Saat 22:25
Yllet hastaly?yn getirdi?i koku hassasiyeti nedeniyle sadece tesviye yapabiliyorum. Sykyntydan radyatörlere el attym, komple bakyr yaptym. Biraz daha boyut kazandy.

IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 28/04/2011 Saat 17:57
Kontrplak kaplama efekti de tamamlandy. Bu i?lem syrasynda acayip aparatlar icad etmek zorunda kaldym.

Geneli ?öyle bir ?ey oldu.

Tabii her zaman oldu?u gibi foto?raf makinasy sary tonlarda sapytty, detaylar tam çykty diyemem. Biraz daha detay

Yazmayy unutmu?um :) Ya?lyboya marifetiyle yapyldy. 4-5gün kadar kurumasy için korunakly bir yere kaldyrdym. Çe?itli filtreleme i?lemleriyle son haline gelecek.

Düzenleyen Holy Diver - 28/04/2011 Saat 19:04

IP
gokce
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 383
Alıntı gokce Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 28/04/2011 Saat 20:17
Selamlar
kontraplak efekti üzerine filtreleme nasyl dü?ünüyorsun?
Rivet Making Academy
IP
Rahmi K.
Admin Group
Admin Group
Simge
+ + +

Alıntı Rahmi K. Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 28/04/2011 Saat 20:33
Orjinalini yazan: gokce

Selamlar
kontraplak efekti üzerine filtreleme nasyl dü?ünüyorsun?

Ystedi?im efekti elde edene kadar; clear yellow, clear orange, X-22 vs. Önemli olan filtreleme yapylan renkler kapatycy hale gelmeden hedeflenen tonu yakalamak. Yoksa a?açmy?, tahtaymy? yalan oluyor.

IP
ardeth
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1368
Alıntı ardeth Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 30/04/2011 Saat 23:05
Buna uygun bir makale rica ederiz artyk...:)
Bu dünya fanidir sakyn aldanma, ma?rur olup tac-ü tahta dayanma, yedi iklim benim deyu güvenme...
IP
<< Önceki Sayfa   4 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04