Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Canopy boyama teknikleri Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
<< Önceki Sayfa   2
Yazar Mesaj
Korkut
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1409
Alıntı Korkut Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:17
Cama maske yapacağım zaman ben de Tamiya'nın maske bandını kullanıyorum. Zemin yağlı olmadığı sürece gayet güzel oturup maskeliyor.
IP
Mueve
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 581
Alıntı Mueve Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:21
O zaman formula 1 pit ekibi taktiği uygulamak lazım
Şöyle;
4 kişi ellerinde 1 er fırçayla maskelenmiş şeffaf malzemenin etrafına toplanır. Fırçaları aynı anda maskole batırır ve hızlıca önceden belirlenen kendi bölgelerini boyarlar.

Bu arada ayrı bir kişi çömelmiş, şeffaf malzemeyi uygun pozisyonda tutmakta ve diğer eliyle, kaldırdığında tüm maske bantlarının kalkacağı bant ucunu tutar.

Fırça işlemlerini bitirenler ellerini havaya kaldırırlar.

Ardından olayı birkaç metre uzaktan (geniş perspektif olayı ) izleyen kişi "tamam" komutunu verir ve çömelik arkadaş uygun tutuş yerlerini bulup bandı çeker

IP
Korkut
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 1409
Alıntı Korkut Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:26
O kadar kişiye gerek yok yahu, 10 parmak ne güne duruyor???
IP
Mueve
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 581
Alıntı Mueve Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/10/2005 Saat 01:29
peki
IP
Atilla Güç
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 193
Alıntı Atilla Güç Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/10/2006 Saat 23:40
Orjinalini yazan: KaanX

Efendim bu konuda her yiğidin yoghurt yiyişi farklıdır. Benim uyguladığım teknik ince tamiya bant şeritlerle kanopinin kenarını kaplayıp içini maskol ile doldurmaktır. Eğer airbrush kullanıyorsanız bunun üzerine atılacak boya sonrasında dikkatli çalışılmışsa bir taşma falan olmaz.
Yok ufak taşmalar olursa bir kürdanın ucunu sivrilterek dikkatlice temizlenebilir. Kürdan tahta olup kanopiyi çizmesin diye.
Kanımca hazır maskeler para tuzağıdır [;)]

Kaan Bey,
Maskolü neyle incelttiğinizi sorabilir miyim?
Sanırım kıvamı oldukça kolay sürülebilecek kadar ince.
Ben Humbroll maskolü (Mor renkli ve fırçayla sürmek için az gevşek)Testors Brush Cleaner ile inceltmeyi denedim, bu sıvı maskolü çözemedi.
IP
GokhanA
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 21
Alıntı GokhanA Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/10/2006 Saat 23:59
maskolü bir solvent ile inceltirseniz kanopiye sürdüğünüzde camı yakar. bilginize.
IP
pascalpati
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 242
Alıntı pascalpati Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/10/2006 Saat 00:15
ben son yaptigim makette canopinin maskelenmesi isini maskol ile yaptim (humbrol marka), kanopinin kenarlarini tamiya bant ile cerceveledim ve icine bosluk kalmayacak sekilde maskol surdum fircayla. Herhangi birseyle inceltmedim ve inceltilmesi gerektigini de dusunmuyorum. Sonra kuruyup seffaflastiktan sonra da boyayi attim uzerine. sonuc gayet basarili oldu. Bu teknik bana oldukca kolay geldi ve bundan sonraki maketlerimde de bu yolu izleyecegim. Oneririm.
Ulas Demirdag
IP
Karakancalos
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 28
Alıntı Karakancalos Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/10/2006 Saat 02:15
Orjinalini yazan: Atilla Güç

Kaan Bey,
Maskolü neyle incelttiğinizi sorabilir miyim?
Sanırım kıvamı oldukça kolay sürülebilecek kadar ince.
Ben Humbroll maskolü (Mor renkli ve fırçayla sürmek için az gevşek)Testors Brush Cleaner ile inceltmeyi denedim, bu sıvı maskolü çözemedi.

Maskol'ün arkasından okuduğum kadarıyla su ile inceltilebilir yazıyordu.
IP
pascalpati
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 242
Alıntı pascalpati Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/10/2006 Saat 04:18
maskol'u neden inceltmek gerekiyor olabilir, ya da siz neden inceltmek istiyorsunuz? Inceltmenin ve oyle uygulamanin ne gibi avantajlari var?
Ben dedigim gibi bir onceki modelimde inceltmedim ve sonuc basariliydi ancak incelterek kullanmanin baska faydalari varsa bilmek guzel olur.
Tesekkurler
Ulas Demirdag
IP
Captainairbus
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 701
Alıntı Captainairbus Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08/10/2006 Saat 20:57
Kaan'ın kulladığı son TF104ümde denedim, benim gibi kanopi maskelemekten hoşlanmayan biri için nispeten daha kolay geldi. Evvelden maket bıçağı ile etrafından geçerdim geçemezdim yuvarlak kenarlar acayip olurdu vs vs. Bir sorunla karşılaştım sadece kanopinin iç tarafına sıvı maskeleyici sürmeyi unutmuşum ve iç tarafıda boya olmuştu. Hemen alkol ile temizleyip kurtardım...
ex copilot.
IP
Atilla Güç
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 193
Alıntı Atilla Güç Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08/10/2006 Saat 22:10
Orjinalini yazan: pascalpati

maskol'u neden inceltmek gerekiyor olabilir, ya da siz neden inceltmek istiyorsunuz? Inceltmenin ve oyle uygulamanin ne gibi avantajlari var?
Ben dedigim gibi bir onceki modelimde inceltmedim ve sonuc basariliydi ancak incelterek kullanmanin baska faydalari varsa bilmek guzel olur.
Tesekkurler

Şu anda yaptığım maketin ölçeği 1/72. Maskol bu ölçek için kaba yapıda göründü gözüme. Sanki, ancak incelterek sürdüğümde detaylara iner diye düşünmüştüm. Zaten bu ölçekte kanopi cam boyamak bir dert malesef. Peki kanopi camı boyandıktan sonra koruyucu bir malzeme sürmek gerekiyor mu? Vernik türü. Saygılarımla,
Atilla Güç
IP
YODA
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 201
Alıntı YODA Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08/10/2006 Saat 23:00
maskol ve benzeri sıvı maskeleme kimyasallarının temel yapı maddesi amonyaktır. Denemedim ama amonyak inceltici olarak kullanılabilir kanısındayım. Ne de olsa solvent olarak amonyak kullanılmış yapısında.
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1559
Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09/10/2006 Saat 01:02
Orjinalini yazan: Mueve

Kaan bey maskol denen malzemeyi sormamın nedeni şu;
Modern bir jet yaparken sizin tekniğinizi kullanabilirim fakat benim asıl merakım olan bombardıman uçaklarını yaparken ki özellikle eskileri (b-29, b-24 gibi) bu tekniği kullanmam zor gibi geliyor bana.
Bu nedenle, Maskol eğer maket boyası gibi bir malzeme ise -yani maske bandına temas eden kısımları nedeniyle maske bandıyla beraber kalkmıyor da, bant kenarlarından itibaren ayrılıp plastik üzerinde kalıyor ise- biraz uğraşarak eski tip kokpit camlarını da maskelemede kullanılabilir mi?

Hem kolay anlatabilmem hem de ileride başka arkadaşların işine yarayabileceğini düşündüğümden konuyu şekillendirdim.

Mevcut olup olmadığını öğrenmek istediğim malzemeye “X” diyelim.
Mesela;

İlk şekil şeffaf bir eski bombardıman kanopisinin üst kısmı(gerçi şekilde şeffaf değil turkuazımtrak bi renk ama).

İkinci şekilde boyanacak kısımlara maske (sarı) çektik ve boyanmayacak kısımlara “X” (pembe) sürdük.

Üçüncü şekilde boyanacak kısımdaki maskeleri çıkardık. Boyanmayacak kısımlardaki pembe renkli “X” görülüyor.

Dördüncü şekilde boyadık.

Beşinci yani küçük şekilde ise “X” malzemesini çıkardık ve sonuç.

Maskol “X” malzemesi olarak kullanılabilir mi? Maskol ile bu mümkün değil ise, bahsettiğim işlemi hangi malzemeyle (örn: sıvı maskelerden falan bahsediliyor) gerçekleştirebilirim?

bence bu tip camları boyamak daha kolay teknikte şu.

çerçeveler birbirlerini dik olarak keserler ve eğimli değil genellikle dümdüzdürler.hal böyle olunca o an boyanacak çerçevenin etrafı hemencecik maskelenir hemen boya atılır bir sonrakine geçilir.maskelemek için sadece bandı yapıştırmak yeterli.birleşme yerlerindeki yuvarlak yerleride kürdanla ince bi boyayla yaparsınız.
IP
<< Önceki Sayfa   2
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04