![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
AFV | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
<< Önceki Sayfa 2 |
Yazar | Mesaj |
Muratti
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 20/08/2006 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 623 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: İdris
Orjinalini yazan: Muratti
aynı mı olması lazımdı ? Evet. Niye o halde bir cephede "dark yellow" iken diğerinde "middlestone" ? Veya birisinde "tiger stripes" camo iken diğerinde "leaf patches" ? Bilmiyorum; ben renk kodunun chart' da karşıladığını kullandım ağabey. Kutudaki renge de uydu ??? (Boyayı karıştırdığımda kutudaki resmin üzerine bir damla damlatıp check etmek gibi bir huyum vardır. Bu Italeri ve Revell' de kutunun yanındaki fotonun, Tami' de kapaktaktakinin üzerinedir. Diğerlerinde genelde güven olmuyor. Hoş matbaa rengi de güvenilir değil ama Tamiya ve Revell' de (ki genelde alıp yapığım kitlerdir) genelde sorun yaşamıyorum. (Malum renk kodunu tuttursan ble fazla inceltince filan alttaki base coat rengi değiştirebiliyor... Ben de neticede daha talebeyim abi biraz şefkat lütfen.) Neyse; o soldaki de bir Tami ve kutudaki renkle (kod da dahil) birebir örtüştü. Belki de ışık oyunu da daha bir bozuk görüntü vermiş olabilir...?? Her ümidi terk edip de renk olmamış diye kabul edecek olsak bile ben sevdim :D EDIT : Neyse; iznimin son haftasına girdim ve finali Dragon' un King Tiger Late Production Ardenne Front kitini rezil ederek yapıcam. Dio platfomu da hazırladım bi tane rezlatin son perdesini artık koyarız ortaya... Not : değişik cephede değişik boyanmış olsa bile acilen sevk edilmiş takviye birlikteki tankın değişik renkte olması çok mu garip olurdu ? Mesela o Stug ile King Tiger veya her üçü de aynı anda aynı cephede görev yapamaz diye bir kaide mi var ? Ya da Mareşal Rommel (veya daha sonra Rundstet) trenin sırtında Fransa' ya gelmiş takviye tankları görünce "nayın mayın froyund, kayın möglih mit diyze koloooren" ("yok arkadaş bu renklerlen olmaz") mı dedi ??? Hadi canım... :D Düzenleyen Muratti |
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
1)Fabrika çıkışı renk sabittir.
2)Tamiyanın kutu kapağındaki renkler genelde sallamadır(Alman araçları için). 3)Tamiya boyalar da sallamadır. 4)Almanlar zırt pırt kamuflaj değiştirirler ama renk değiştirmezler. Farklı boya kullanımı daha önce yaptığınız amerikan araçlarında da vardı.Yan yana koyunca garip duruyorlar. |
|
![]() |
|
Muratti
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 20/08/2006 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 623 |
![]() ![]() ![]() |
Evet ama manual' de ne diyorsa ıonu uyguluyorum İdris ağabey.... Bir de maketin fotosunu koymuşsa adam nasıl sallama olsun ki ? Hadi teknik ressamın çizdiğine eyvallah da...
Tamiya' nın boyaları gerçekten tuhaf farklılıklar taşıyor bunda çok çok haklısın... Ben de onun için Humbrol enamel' e döndüm... Olan aldığım 20-30 renk akrilike oldu... (yarı yarıya gunze ve tamiya) Akrilik'i sevemedim bir türlü zaten... Artık ileride kurumaz da sağ kalırlarsa kullanırım... |
|
![]() |
|
KucukEniste
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 31/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2741 |
![]() ![]() ![]() |
Tamiya'nın planlarına genelde güvenmemek ve gerçek rengi araştırıp gitmek lazım diye düşünmekteyim. Tamiya şirket politikası gereği az renkle çok işler başarmak hedefini güdüyor, bu bakımdan ya karışım önerisi sunuyor ya da "Ya al at işte o rengi benzer o" diyerek, 1942'de çöllerde savaşan Alman ve Müttefik araçlarına da, M1 Abrams'a da aynı rengi reva görebiliyor.
Bir de başka bir firmada tek şişede o renk varken 2-3 rengi karıştırmaya uğraşıp renk tutturup o rengi yama için saklamak vs vs... bence gereksiz yorucu işler. Öte yandan Gunze'yi tavsiye ederim, Tamiya'nın da kıllaşmayan boyalarını tavsiye ederim. Enamelden sonra alışması daha zor ama kullanılabiliyorlarmış :) |
|
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim". "Öaaaaööa" "Tutmayyn küçük eni?teyi!" |
|
![]() |
|
Muratti
![]() ![]() ![]() |
Evet benim de dikkatimi çeken bir konu. Ama bu sadece Tamiya' ya has bir olay değil ki.
Hasegawa 1:24 Küblewagen yaptım verdiği renkler (Avrupa cephesi) arabayı tuttu Humvee' ye benzetti. AFV Club' ın Chrysler kamyonetini yaptım referansa uymasam araba herhalde bizim apartmanın önündeki türbeye benzeyecekti. M4 Sherman' ı Italeri' nin "boya" dediği renk haki çıktı. Bir diğerinde de aslanlar gibi olive drab verdi ki daha sonra baktığımda aslında GMC kamyonların olive drab değil "dark army green" olması gerekiyormuş... E ben bir elde referans bir elde de Mr. Muscle fırın temizleyicisiyle dolaşamam ki... :( Boyalar arasındaki fark da akla zarar. Humbrol' ün matt flesh' i aslanlar gibi ten rengiyken Revell' inki bildiğin domuz pembesi... Birindeki rust harika bir pas efekti verirken diğeri bildiğin çikolata kahverengisi; daha çok Alman kamuflaj kahvesi (chokolade braun) Kısacası evet İdris Ağabey de Emre de çok haklı; çok iyi bir göz ve bilgi gerekiyor renkler hakkında... Son olarak komik bir durum : bir arkadaşım internetten boya siparişi verecek; monitör üzerindeki renklerden yola çıkarak kallavi bir sipariş (başka şeyler de dahil) veriyor ve yaklaşık 100-125 ytl para veriyor. Sonra boyalar geliyor ve bizimkisi açıp dehşet içinde alakasız renkler buluyor. (Tonlama olarak ana renk olarak değil) daha sonra uyanıyor : meğer monitörünün CRT gitmiş... LCD alalı bu problemleri yaşamadığını duydum... :D |
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Evet ama manual' de ne diyorsa ıonu uyguluyorum İdris ağabey.... Bir de maketin fotosunu koymuşsa adam nasıl sallama olsun ki ? Hadi teknik ressamın çizdiğine eyvallah da... Hiç mi sallama boyanmış tank görmedik.Oluyor demekki. |
|
![]() |
|
Muratti
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: İdris
Evet ama manual' de ne diyorsa ıonu uyguluyorum İdris ağabey.... Bir de maketin fotosunu koymuşsa adam nasıl sallama olsun ki ? Hadi teknik ressamın çizdiğine eyvallah da... Hiç mi sallama boyanmış tank görmedik.Oluyor demekki. E o zaman kit üreticileri sorumsuzluk yapıyor demek oluyor galiba... hem tüketiciye hem de tarihe karşı... |
|
![]() |
|
idris
![]() ![]() ![]() |
Bu internet dalgası çıkmadan önce yaptıkları bi yere kadar kabul edilebilirdi ama artık değil.
|
|
![]() |
|
Muratti
![]() ![]() ![]() |
kabul ediliyor değil de yutuluyordu desek daha doğru olurdu sanırım...
Vay canına bu kadar sorumsuz olacakları aklıma gelmezdi... |
|
![]() |
|
Lt von Witzland
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 21/11/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 159 |
![]() ![]() ![]() |
Tamiya'nın kutusundaki hangi fotografi referans aldiginizi bilmiyorum ama fotograf referans alinirken fotograflar eger muzede duran araclari konu aliyorsa fotografa dikkatle yaklasmak lazim; ABD, Avrupa (Fransa, Belcika ve Hollanda) ve Rusya'da gezdigim muzelerden edindigim izlenim araclara bakim yaparken pek de tarihi gerceklere sadik kalmaya ozen gostermeden araclari elden gecirdikleri oldu. Bu da pek de isabetli olmayan renkler ve boya semalari (hatta parcalar) ile muzede sergilenen araclar biciminde bir sonuc dogurabiliyor. Fotograflar referans alinirken gozden kacmasin diye eklemek istedim.
|
|
![]() |
|
Muratti
![]() ![]() ![]() |
Tamiya genelde yapılıp bitmiş maketin fotografını koyar kutu üstüne (her zaman değil tabii ama sıklıkla ve özellikle AFV' de)
Bu arada müze konusunda haklısınız; Kiev' deki ve Volgograd (eski Stalingrad) savaş müzelerindeki araçlar beni şaşkınlığa düşürmüştü. Özellikle Volgograd' daki T34' ün modern T80-T90 ile aynı soluk yeşil ve koyu yeşil şeritli kamuflaja boyandığını ilk kez orada görmüştüm. Bir tane Pzkpfw IV vardı onu da sütlü kahveye boyamışlardı... Currator baştan elden geçeceğini söylemişti. Kadıncağız ne kadar da sarsılmıştı "buranın tarihine saygısızlıktır bu" şeklindeki yorumuma :D Bu dediğim 7 yıl kadar önceydi; muhtemelen değişmiştir gerçekten de... |
|
![]() |
|
freeman
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 17/11/2005 Konum: Germany Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 959 |
![]() ![]() ![]() |
Tamiya genelde yapılıp bitmiş maketin fotografını koyar kutu üstüne (her zaman değil tabii ama sıklıkla ve özellikle AFV' de) Bu arada müze konusunda haklısınız; Kiev' deki ve Volgograd (eski Stalingrad) savaş müzelerindeki araçlar beni şaşkınlığa düşürmüştü. Özellikle Volgograd' daki T34' ün modern T80-T90 ile aynı soluk yeşil ve koyu yeşil şeritli kamuflaja boyandığını ilk kez orada görmüştüm. Bir tane Pzkpfw IV vardı onu da sütlü kahveye boyamışlardı... Currator baştan elden geçeceğini söylemişti. Kadıncağız ne kadar da sarsılmıştı "buranın tarihine saygısızlıktır bu" şeklindeki yorumuma :D Bu dediğim 7 yıl kadar önceydi; muhtemelen değişmiştir gerçekten de... Kutunun üstünden kastiniz, kutunun yan tarafi olsa gerek?? Müzelerdeki araclar konusunda haklisiniz, ama bir kac istisna var tabi ki.. Münsterdeki müze mesela.. Her arac olmasada, genel olarak olabildigince orjinale yakin korunuyorlar..(Bütün detaylariyla..) Berlinde Hayvanat bahcesinde de bir T-34/76 var.. Ne akla hizmetse sütlü kahve yapmislar garibani.. Düzenleyen freeman |
|
![]() |
|
Muratti
![]() ![]() ![]() |
hayır yan kısımlardakiler (en azından benim yaptığım 5-6 tane AFV kit) teknik resim / illüstrasyon. Revell genelde yan tarafa bitmiş modelin fotosunu basar...
Münster' a 3-4 kez gittim hiç de müze aklıma gelmedi işe bak... :( (Charter' cılık dönemimde Almanya' daki en ipe sapa gelmez havaalanı olan akla gelmedik her şehre gittim Paderborn, Münster-Osnabrück, Dresden, Bremen gibi... Hoş son ikisi büyük kentler ya... |
|
![]() |
|
<< Önceki Sayfa 2 |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |