![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Tayyareler | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Sayfa 2 Sonraki >> |
Yazar | Mesaj |
KucukEniste
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 31/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2741 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 07/01/2015 Saat 17:42 |
"Olmamy? modeller" serisinden, tezgahtan son inen P-47M. 1945 senesinde, Yngiliz monar?isinin fa?izme kar?y verdi?i mücadele çerçevesinde Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Boxted Hava Üssü'nde konu?landyrylmy? 56. Avcy Grubu'nun 64. Filosunda uçan Yüzba?y Walther Flagg'yn tayyaresi. Bir tarafynda yüzba?ynyn manitasynyn ismini "Sevgili Dottie" olarak ta?yrken, di?er tarafyndakileri nasyl bir halet-i ruhiyeye sahipken tayyarenin sol cenahyna i?lemi?ler, emin olun ben de bilmiyorum.
"*****-y cemiyet-i maked" ne buyururlar bilinmez amma, ben dandik modelciyim, bu da zaten olmady, mavisi fazla mavi der geçerim. ![]() ![]() ![]() |
|
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim". "Öaaaaööa" "Tutmayyn küçük eni?teyi!" |
|
![]() |
|
KucukEniste
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 31/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2741 |
![]() ![]() ![]() |
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
Ares
Admin Group ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 04/01/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3654 |
![]() ![]() ![]() |
Gözüme takylanlary söyleyeyim;
Egzosa is ister, namlularyn rengi can sykycy, o kadar solan uça?yn kanopisindeki metal de matla?yr. Bunlaryn haricinde söylemek istedi?im bir iki ?ey var. Ço?u modelci belli bir seviyeye geldikten sonra kendini tekrarlamaya ba?lar. Gerek yurtiçi gerekse yurtdy?y forumlar bu tip modelcilerle kaynamakta. Buna kar?yn çok az sayyda modelci bu döngüyü kyrmaya çabalamakta ve dereceli de olsa bunu ba?armakta. ?ahsi kanaatim senin son bir senedir bu süreçte oldu?un. Hobideki ilk günlerinden bu yana sürecini gözlemleme ?ansyna sahip oldu?um için bu konuda konu?abilece?imi dü?ündüm nacizane. Bakylyp unutulan modeller seviyesini a?tyn ve bence iyi yönde geli?meye devam ediyorsun, ellerine sa?lyk. Olmamy? ayry:) |
|
Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly... |
|
![]() |
|
Rahmi K.
Admin Group ![]() ![]() + + + Kayıt Tarihi: 21/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1212 |
![]() ![]() ![]() |
Kullandy?yn boya kodlary gere?i bitince ?unun çamurlusuna benzemesi gerekiyordu, olmamy?!
![]() |
|
|
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Sa?ol Ufuk, te?ekkür ederim. "Olmasyn" diye elimden geleni yapyyorum, olmuyor :) Bunda ne gibi bir ?ey denesem diye diye sonunda kendimin de ho?una giden modeller çykarmaya ba?ladym. Durumdan ben de mutluyum esasen. Sonra seninkilere ve aslen uzayly oldu?una inandy?ym Holy Diver'yn maketlerine bakyyorum, Kris Vayçöpe falan bakyyorum o his hemen geçiyor!
Aslynda metalik bölümler göründükleri kadar parlak de?iller ama y?yk yansyyynca iyice cayyr cayyr oluyorlar. Namlulary elden geçirebilirim. Kutsal Dalgyç Bey, Ypragaz mavisi bitmi? ben de Aygaz laciverti kullandym. Olmamy? my? |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
levburkara
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 11/12/2009 Konum: United States Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 579 |
![]() ![]() ![]() |
Sahane bir model daha. Yari parlak durusu oldukca guzel gozukuyor. Kamuflaji maskeyle mi uyguladiniz yoksa maskesiz mi?
|
|
![]() |
|
Rahmi K.
Admin Group ![]() ![]() + + + Kayıt Tarihi: 21/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1212 |
![]() ![]() ![]() |
Esta?furullah, olmu? olmu? :)
|
|
|
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Burak Bey, maskesiz boyadym. Zaten koyu olan rengi be?enmedi?imden 2 farkly renkle daha üstüste boyamam gerekti ve renklerden Tamiya X-3 epey üzdü. Sonra eski Kyzylderili hileleri kullanarak geçi?leri tekrar sertle?tirdim :)
|
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
arko
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 04/03/2008 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 212 |
![]() ![]() ![]() |
Selam, belki de namlulary bu kadar sykynty etmeye gerek yoktur.
Ama eksoz konusunda Ufuk'a katylyyorum. Boyama çok gözalycy, muhte?em! Ben yaparmyydym o ayry tabii ki ama asyl yapabilirmiydim, hiç sanmam :) Naçizane, bütünlü?ü daha çok muhafaza etmek adyna, biraz da tanytma i?aretlerinde eskitme yapylabilir ve kanat hücumkenarlarynda boya sökülmesi olabilir; bir de bu kadar çok solmaya yüz tutmu? bir uçakta kanatköklerinde ve üzerinde çaly?ylan kapaklaryn etrafynda (bakym ve silah) daha çok metal isterük. Farkyndayym, fazla geçekçi dü?ündüm ama dayanamadym :) Ellerine sa?lyk! |
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Egzoz konusunda kafam kary?yk bu arada. Malum bu aletin radyal motoru ve turbo?arjörü sa?olsun daha çok bilinen syraly motorlu uçaklara (Bf 109 veya P-51 gibi) yanlarda egzozlary yok. Egzoz gazlary turbo?arjöre yönlendiriliyor, bildi?im kadaryyla da turbo?arjörün çyky?y kuyruk tarafynda. Ba?ka bir iz yapmak lazym my?
Ynternette kanat hücum kenaryndaki yzgaralara yapmaly yapmamaly kavgasy olmu?. Anlady?ym kadaryyla bunlar ya? so?utucularyn hava giri?leri, ancak turbo?arjöre gitmeyen egzoz gazlarynyn tahliyesi de buraya ba?ly gibi. Orada sadece ya? akyntysy our, hayyr efendim oradan egzoz da çykar, siz ne anlarsynyz radyal motorda öyle isli pasly egzoz dumany olmaz diye yemi? millet birbirini. Biraz daha ara?tyrdykça kafam daha çok kary?ty. |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
Burak Öztan
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 682 |
![]() ![]() ![]() |
Eline sa?lyk Emre, çok güzel olmu?. Yzlemeye doyamadym.(?aka de?il)
Boyamadaki tonlamalary kary?ymlarla my yoksa hazyr boyalardan göz karary seçerek mi yaptyn? ?u olaya el atmak istiyorum aslynda. Düzenleyen Burak Öztan - 09/01/2015 Saat 14:58 |
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Sa?ol Burak. Genelde tonlamalarda rahat olmak için ana boyalar için tek bir renk belirliyorum (genelde Gunze oluyor, FS ve RLM kodlaryna kar?ylyk gelen boyalary var). Sonrasynda bu tek renge açyk ve koyu renkler ekleyerek farkly tonlaryny yakalyyorum. Ayny rengin içine do?rudan siyah ve beyaz boca etmek yerine daha yakla?yk renkler aryyorum. Örne?in ye?ili tonuna göre saryyla açyp maviyle koyultuyorum veya kyrmyzyya beyaz de?il açyk gri ile giri?iyorum ki pembeye dönü?meden daha soluk ve suratsyz bir renk haline gelsin. Bir de tonlama için atty?ym boyalar çok çok ince. Ylk fyslatty?ymda belli belirsiz oluyor, daha belirgin olmasy için biraz kurumasyny bekleyip 2-3 kat daha ayny yerden geçiyorum. O da bu düzensiz, yamaly bohça görüntüye ula?mamy sa?lyyor. Tek seferde yapmaya kalkarsan veya kalyn boya kullanyrsan bu ?ekilde olmuyor. Benim gibi yaparsan da biraz sabyr lazym, uzun sürüyor.
Bazy modelciler 4-5 farkly ton yaratyp bu etkiyi yapyyor. Bu benim ho?uma gitmedi?inden ben ayny tonun 3 rengini farkly yo?unluklarda kullanmayy tercih ediyorum. E?er maket biraz daha ya?ly boya tablo veya çizim gibi dursun istiyorsan (bazylary öyle seviyor, tercih meselesi), 4-5 ton kullanylan yöntemi tercih etmen daha iyi sonuç verir, aklynda olsun. |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
Burak Öztan
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 682 |
![]() ![]() ![]() |
Benim normalde genel boyama usulüm ince aty?lar oldu?u için sykynty olmaz. Genelde yeni ba?layanyn "kalyn boya atyyorum" sykyntysy bende ters i?liyor. :) Sa?olasyn.
|
|
![]() |
|
arko
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 04/03/2008 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 212 |
![]() ![]() ![]() |
Demi? oldu?un kö?egen kapaklar ya? so?utucusu için, arkalaryndaki yuvarlak kapak da eksoz çyky?y.
Turba ?arjy eksoz gazyyla devreye sokup öyle çaly?tyryyorlar; ama, bütün eksozu yönlendirmiyorlar diye biliyorum. Hem yazylanlary tekrar okuyunca zaten turbo her zaman devrede olan bir ?ey de?il, gerekti?inde kullanylyyor. Bu durumda eksoz gazy nereden çykacak? Hem, bazy P-47'lerin gövdealtynda eksoz çyky?lary hizasyndaki kaplama arkaya kadar siyah boyalydyr, kiri belli olmasyn diye herhalde. Hem, radyal motorda eksoz eskimesi olmaz diyenler Fw-190, A-1 Skyraider vb. uçaklaryn foto?raflaryna biraz daha dikkatli bakabilirler. Bunun yanynda, asyl ba?layycy olan sanyrym kullanylan yakytyn içeri?i, uça?yn o bölgedeki aerodinamik yapysy ve uça?yn ne kadar temizlenip temizlenmedi?iyle ilgili.(Ör: Zero'da eksoz izi bulunan foto?rafa rastlamak zor gibidir) Yyi maketler! Düzenleyen arko - 09/01/2015 Saat 21:37 |
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Anladym Arkut. Radyal motor derken bu tarz egzoz gazynyn turboya yönlendirildi?i motorlary kastetmi?ler. B-24 ile bir uçak daha benzer bir motor kullanyyormu? sanyrym. Tarty?ma uzayyp gitmi? sonra.
Egzoz çyky?y ayny zamanda wastegate olarak geçiyor ve sanyrym sistemdeki bütün kaçak ya?, pislik ve turbo?arjöre gitmeyen egzoz gazy buraya yönlendiriliyor. Eskitmede kurumlu egzoz isinden ziyade daha ya?ly, pis bir ?ey yapmak lazym sanki? |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
lamurt
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 12/07/2006 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 144 |
![]() ![]() ![]() |
?öyle güzel bir diyagram mevcut: http://www.aviation-history.com/republic/p47.html
muhabbeti uzatty?ynyz en azyndan benim için çok iyi oldu zira ben bu uça?y daha önce yapsaydym karburatör kapakcyklarynyn arkasyna na burasy egzos diye dayamy?tym siyah pigmenti... |
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Evet, öyle yapanlar da olmu?, geli?igüzel kapaklaryn arkasyny simsiyah kurumla doldurmu?lar :)
"Foto?raf çektireceksen P-51, sava?a gideceksen P-47" diye sava? zamanyndan kalma bir ?aka var. Bu uçakla ilgili bilgi ararken bugün bu ?akayy do?rulayan ba?ka ?eyler de ö?rendim. P-47, tamamen gövde güçlendirmesi ön plana alynarak tasarlanmy? ve a?yry sa?lam. Ek olarak tasarymy herhangi bir ?ekilde gövde ezilip hasar gördü?ünde kokpit bölümünün ?eklini korumasyny sa?lyyor, bu da pilotu hayatta tutuyor. O kadar ki, pilotlara verilen el kitabynda "Acil durum gövde üstü ini?i" ile ilgili bölümde "Kemerinizin do?ru ba?ly oldu?unu kontrol edin ve hyzynyzy dü?ürmeden ini?e geçin. Ynece?iniz alanyn bo?, engebeli, ta?ly veya a?açly olmasy fark etmez. P-47 tüm engelleri bir dozer gibi geçecektir, sadece gövdeyi düz tutup hyzy koruyun" ?eklinde bir ibare var :) Sanyrym 2015'in ilk alty ayynda ye?il bir P-47 daha yapaca?ym. |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
Burak Öztan
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: KucukEniste
Sanyrym 2015'in ilk alty ayynda ye?il bir P-47 daha yapaca?ym. Çok de?erlencek buralar :) |
|
![]() |
|
Sayfa 2 Sonraki >> |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |