Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Academy 1:72 P-40 B Tomahawk Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   2 Sonraki >>
Yazar Mesaj
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 385
Alıntı Baris Can Cevaplabullet Konu: Academy 1:72 P-40 B Tomahawk
    Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 09:44
De?erli forumda?larym ;

Geçti?imiz aylarda de?i?ik kaynaklardan aldy?ym maketleri kendime göre tasnif edip tek tek yapmaya devam ediyorum.

Bu syralamaya göre ilk maket; önce bitmi? halini ardyndan yapym a?amalaryny resimli olarak foruma koydu?um HE-162 Salamander' di. Ykinci olarak yapmaya ba?lady?ym bu P-40 B Tomahawk maketini yanly? hatyrlamyyorsam ocak ayy ba?ynda almy? fakat i?lerden dolayy yapymy bugüne kadar sarkmy?ty.

Bu sefer resimleri normal syrasyna göre foruma ekleyece?im.
------------------------------------------------------

CURTISS P-40 B TOMAHAWK :
2.Dünya Sava?y ba?lady?ynda ABD’nin en önde gelen sava? uçaklaryndan olan P-40, P-36 esas alynarak geli?tirilmi?tir. P-40’lar Japon uçaklaryyla Pearl Harbor baskynynda, Filipinler’in istilasynda kapy?my?lardyr.

1942’de Çin’de me?hur “Uçan Kaplanlar” tarafyndan ve Kuzey Afrika’da da USAAF’yn ilk tümü siyah birli?i olan 99. Av Taburu tarafyndan uçurulmu?tur.

P-40’lar birçok cephede görev almy?tyr. Aleutyan Adalary, Ytalya, Orta Do?u, Uzak Do?u, Güney Baty Pasifik bunlardan birkaçydyr. Hatta bazylary Rusya’ya dahi gönderilmi?tir. Ça?da?laryna kar?y hyz, tyrmanma ve manevra yetenekleri açysyndan daha dü?ük bir seviyede olmasyna ra?men sava?larda dayanylykly?y ve pilotlarynyn e?itimi nedeniyle çok iyi bir ?öhrete sahip olmu?tur.

P-40’yn parlak dönemi sona erdi?inde 14.000’den fazla üretilmi? ve 28 ülkenin hava kuvvetlerinde görev almy?tyr. Bunlardan 2.320’si “E” modelidir.
“E” modelinin Fransa ve Britanya’ya ihracy planlanmy?tyr. Ancak Fransa’nyn Nazi’ler tarafyndan i?gali üzeri Fransa’ya yapylacak ihracat iptal edilmi?tir. Britanya’ya ihraç edilen P-40E’ler, bu ülkenin talepleri paralelinde yapylan tadilatlar nedeniyle “Kittyhawk” olarak adlandyrylmy?tyr.

Britanya’ya ihraç edilen 560 uçaktan 24’ü Kanada Hava Kuvvetleri’ne, 72’si de Türk Hava Kuvvetleri’ne gönderilmi?tir.

P-40E Teknik Verileri :
Mürettebat : 1,
Motor : Allison V-1710 - 1,150 HP Gücünde ,
Kanat Açykly?y : 11,35 m – Kanat Uzunlu?u : 9,65 m- Kanat Yüksekli?i : 3.75m
Azami Kalky? A?yrly?y : 4.113 kg - Azami Hyz : 597 km/Saatte - Seyir Hyzy : 388 km/Saatte
Menzil : 1.403 km, Tavan Yükseklik : 9.120 m
Silah donanymy : 6 x 12.7mm MG, Gövde Dy?y Yüklü Bomba : 316 kg

•     Kaynak : http://www.tayyareci.com/amerikanucak/ww2/p40.asp

•     Uça?a özel hazyrlanmy? web sayfasy : http://www.p40warhawk.com ( Yngilizcedir )

•     Yurtdy?y kaynakly kit incelemesi : http://plasticampodebatalha.blogspot.com/2008/02/curtiss-p-40-b-tomahawk-academy-172.html    ( Brezilyadan hep futbolcu çykacak de?il ya :-) Portekizce )

Düzenleyen Bary? Can - 05/04/2010 Saat 15:04
Dü?ünenin gücü, dü?leyebildi?i dü?üncelerin synyrlary kadardyr.
IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 09:53

IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 09:56
Bu arada resimlerden görece?iniz üzere uça?a ait çok sayyda de?i?ik tip ve renk tonunda kamuflaj paterni mevcut.

IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 09:58
Uçarken...

Dü?erken...

Patlarken (*)... :-))

* Pearl Harbour filminden.

Düzenleyen Bary? Can - 14/04/2010 Saat 12:48
IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 10:00
Ve seç seç be?en yap misali ;

IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 10:14
?imdi gelelim kite ait izlenimlerime ;

Maketi aldy?ym günler evde inceledi?imde fiyatynyn uygun olmasynyn yanysyra kalitesininde ilk baky?ta uygun oldu?unu dü?ünmü?tüm. Temiz kalyplar, çapaksyz ve içe detay parçalar....

Evvelki ak?am yapyma ba?lady?ymda, gövde parçalaryny çerçevelerden ayyryrken plasti?in çok zayyf bir yapyda oldu?unu gördüm. Aslynda plastik de?ilde naylonumsu bir yapyya sahiptiler. Bu durumun yaratty?y en büyük dezavantaj gövde birle?iminde ortaya çykyyor. Maketi toplamaya ba?lady?ynyzda gövdeyi olu?turan ana parçalaryn esnek yapysyndan dolayy gövdenin bir ucunu tutturdu?unuzda di?er ucu yaprak gibi açylyyor, di?er ucunu tutturuyorsunuz bu sefer tam tersi oluyor.

Oysa gövde fazla uzunda de?il 1:72 ölçek olmasyndan dolayy. Ben gövdeyi tam tutturdum, ancak kanatlaryn birinde hafif fazlalyk kaldy onu kretuarla düzeltip, düzeltti?im kenarlary 1000'lik zympara ile tesviye ettim. Bunun haricinde genel bir sorun yok makette. Gösterge panelinde detay bile yapmy?lar, bu sayede ilk kuru fyrçalamamyda yapmy? oldum :-)

IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 10:17

Az parçaly giri? seviyesi bir kit olmasyndan dolayy egzostlary gövde ile bütünle?ik vermi?ler. Kanatlardaki namlularda öyle.

IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 10:21
Kanatlardaki tekerlek yuvalary ve kokpit yan panellerini boyayarak i?e ba?ladym. Ardyndan pilota geçtim.

IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 10:26
Ardyndan kanatlary ve gövdeyi toplamaya ba?ladym.

Maket basit oldu?u için üretici firmanyn hatalaryda basit ama belirgin oluyor. Gövde alt kenary ini? takymy yuvasyna denk geliyor, ortaya haliyle saçma bir görüntü çykyyor. Tekerlekleri açyk konumda yapmak istedi?inizde gören ki?i ?unu diyecek : "bu parça burada duruyorsa tekerlek nereye girecek ?" .....

Düzenleyen Bary? Can - 05/04/2010 Saat 15:07
IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2010 Saat 10:40
Sonrasynda maket ana ?eklini aldy.

Ardyndan eski bir dost ortaya çykty : "Gunze Sangyo Mr. White Putty"... ?unuda belirtmeliyim Hobbyboss He-162 Salamander putty istememi?ti. Kanatlar gövdenin yekpare gibi olmasyndan dolayy aly?ty?ymyz yerden de?il, kanadyn neredeyse ortaya yakyn yerinden birle?iyor, haliyle giri? seviyesi bir maket için daha ince bir i?çilik gerekiyor kanat birle?im yerlerini gizlemek için. Academy zaten planda minicraft - academy yazmy?. Kitin 1989 yyly ibaresine bakacak olursak ini? takymy yuvasy ve kanat birle?im yeri planlamasy hakkynda fikir sahibi oluruz herhalde.

Bu arada sevgi dolu bir maskeleme malzemesi ke?fettim. Yakynda boyama maskelemesi yapyp, onun da sonuçlaryndan menun kalyrsam sizlerle payla?aca?ym.

?imdilik bu kadar. Bu ak?am kamuflajly boyama yapaca?ym. Zaten bu maketi ikinci syraya alma sebebim buydu. Sonra düz gümü? gri renkli bir maket, sonra bir alman uça?y.. öyle gidece?im.

Görü?mek üzere.
IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 12/04/2010 Saat 10:58
Modelin ilk kat boyasyny fyrça ile uyguladym ve dün ak?amda ye?il rengin ikinci kat boyamasyny yaptym.

Daha önceki HE-162 maketini yaparken ya?ady?ym boyanyn zemine da?ylmama problemini bu makette de ya?adym. 3 ölçek boya, 1 ölçek tiner ?eklinde ölçeklendiriyordum. Ancak bu sefer teneke kutuda DYO DEWILUX 2000 Kokusuz Sentetik Tiner kullandym. Gene her ne kadar de?i?en bir ?ey olmadyysa da, kahverengi boyada son kysmy boyarken tineri "3 ölçek boya 2 ölçek tiner" seviyesine kadar çykarmy?tym ve boya zemin üzerinde yo?un syvy halde kalmy?ty. Ancak kurumasy çok daha kysa sürerek, tiner buharla?tykça boya zemine hemen hemen hiç fyrça izi kalmadan oturdu. ( Maketin sol kanadynda önde kalan küçük kahverengi kysym )

Ykinci katy ayny ölçek formülüyle ye?il renk için attym ve ilk katyn hatalary belli olsada durumu kurtardy diyebilirim. Özellikle vernik sonrasyna güveniyorum. Daha kahverengi boyanyn ikinci katyny sürme fyrsatym olmady. HE-162 de oldu?u gibi ikinci katta veya gerekirse 3. katta olayy toparlarym herhalde.

Böylelikle ikinci makette boya kyvamy sorunsalyny birazda ?ansyn yardymy ile a?ty?ymy dü?ünüyorum. Bundan sonrasy tecrübeye bakyyor. Kanat birle?im yerlerinde macun seviyesi istedi?im gibi olmady. Maskeleme yaparak uygulamy?tym ve y?yk yansymasyndan bazy kysymlary seviye olarak kaçyrmy?ym. Üst kysymlar bitsin gövde altyny da boyayyp, eskitme mevzusuna girece?im.

Bugün itibariyle çirkin ördek ama, yakynda "kendimce" P-40B olacak in?allah :-)

*** Resmi boyadan hemen sonra çekti?im için, ye?il boya yslak duruyor.

Düzenleyen Bary? Can - 12/04/2010 Saat 15:02
IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13/04/2010 Saat 09:31
Kahverengi boyanyn 2. katyny, bahsetti?im boya+tiner ölçeklendirmesi yöntemini kullanarak fyrça ile uyguladym. Artyk belirgin sorunlar ortadan kalkmy? oldu. Ylk boyamada boyanyn kapatmasyny haliyle beklemiyorum ancak, boyanyn yeterince da?ylmamasyda sonraki katta daha zorlayycy bir durum ortaya çykartyyordu.

Bundan sonraki maketlerimde ilk kat boyamada artyk tineri ne kadar eklemem gerekti?i hakkynda daha çok tecrübe edindim. 2. ve 3. katlar çok daha kolay olacak diye dü?ünüyorum. Bazy ufak hatalar sebebiyle boyayynyn belli kysymlaryny 1000'lik zympara ile silip, tekrar boyadym my ortaya eli yüzü düzgün bir boyama çykar zannediyorum. Maketin sondan bir önceki hali bu. Zympara ve 3. kat uygulamasyny yaptyktan sonra gövde üst kysym boyama i?lemi bitmi? olacak.

IP
Clumsy
Üye
Üye
Simge
Pervane Sever

Gönderilenler: 1408
Alıntı Clumsy Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13/04/2010 Saat 12:17
Kanat köklerini kurtarmaya çaly?yrken kokpit önüne denk dü?emn gövde üstü gözden kaçmy?.

Olsun, devam! Her adym bir tecrübe.

Yyi maketler!
-Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur!
-Peki o zaman. Sorunluuu...
IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13/04/2010 Saat 17:58
Te?ekkürler Arkut bey.
IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 25/04/2010 Saat 10:08
De?erli forumda?larym ;

Zympara ile bazy hataly boyanmy? yerleri silip, tekrar boyadym ve ardyndan 3. katy attym. Tekrar boyady?ym yer pilot kabini arkasynda gövdenin üst kysymynda kalan yer. Zaten kamuflaj ?eklide de?i?mi? oldu. Bunun yanysyra kuruk kysmynda kalan kyrmyzy ?erit dekalini istedi?im gibi yapamady?ym için yerinden söktüm fakat di?er dekallerinde olmady?yny göreceksiniz. Onlaryn hepsi makedin üzerinde bulunuyorken, bir kaç gece evveldi, micro-set / sol kimyasallaryn dekallerin yapy?ma veya yapy?ty?y yerde kalmalaryna ne kadar yardymcy olup olmadyklaryny test etmek için akan muslu?un altynda suya tuttum ve haliyle ço?u dekal cennetine gayet solüsyonlu bir ?ekilde gittiler :-) Ba?ka bir ucuz maket versiyonunda bu sefer ayny deneyi bir kap suyun içine koyarak yapaca?ym ve böylelikle ileride suyla alakaly bir sakarlyk sonucunda ne gibi sorunlar do?uyor ? biliyor olaca?ym. ( Dekaller verniksiz haldeyken )

Vernik deyince.. Vallejo mat ve parlak verni?im var. Parlak olanyn üzerinde "air" ibaresi var. Airbrush kullanymy gerekiyor ancak, ben fyrça teknolojisini kullanyyorum bildi?iniz gibi. Göz karary ile suyla inceltip mat olanyny bir önceki HE-162 maketimde uygulamy?tym ve memnun kalmy?tym. Sorun her seferinde göz karary yerine ölçekli incelteyim fakat vernik görselli?i arttyrycy bir unsur olmasyna ra?men zaten boyalarla u?ra?yyorum ve vernik ikinci planda kalsyn istiyorum. Bu sefer hem mat, hem parlak vernik uyguladym ama parlak özellikle fyrça izi byrakyyor. Fyrça olarak yassy uçlu ( kedi dili ) sentetik ya?ly boya fyrçasy kullanyyorum.

Kanopi içinde micro-mask kullanmayy dü?ünürken, yeni ke?fetti?im ?effaf bir maskeleme bandyny denedim. Ancak ka?yt tipi ?eyleri kesme engelli oldu?um için ( düz bir çizgi, yuvarlak bir çizgi, cetvel, pergel vs. farketmiyor maalesef )maskeleme bandyny ya bu forumda ya da Özkan TÜRKER sayfasynda gördü?üm "Bare Metal Folyo ile Maskeleme" tekni?i yapyyor gibi kullanarak uyguladym. Önce kanopiyi maskeleme bandyna sararak, tüm cam çerçeveleri çykyntylarynyn etrafynda bitim noktalaryny bir cymbyz ucuyla iyice bastyrdym ardyndan kretuar ile çerçeve bitim noktalaryny keserek üst kysmy ( boyanacak yeri ) kaldyrarak soymu? oldum. El aly?kanly?y ile mükemmele ula?ylabilir bir teknik.

Gövde altynda Tamiya far-allyk setinin A versiyonu ile yykama yaptym. Bu sefer kesin kararymy verdim. "Donanma uçaklarynda eskitme" ba?lykly yazyda belirtilen pre-shading ( ön gölgeleme ) mevzusuna gerek yok. Zaten elemanlar öyle bir sünger bob koymu?larki, zaten panel bo?lu?u hariç her yer gayet güzel yykanyyor, haliyle bu set tam bir donanma uça?y seti !

Alttaki resimde düzeltmem gereken boya hatasyny çerçeve içine aldym. Diyeceksiniz "sadece çerçeve içi mi ?" :-)
IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 25/04/2010 Saat 10:10

IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 25/04/2010 Saat 10:25
Resimlerin boyutunu ufaltynca ( irfanview kullanyrym hep ) bu sefer hafif grenlenme olmu?. Sebebini bilmiyorum, bu seferlik kusura bakmayyn. Daha önce böyle bir ?ey olmamy?ty hiç ama onlar 1024 px. di, bunlar 800 px.

IP
Baris Can
Üye
Üye
Simge

Alıntı Baris Can Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 25/04/2010 Saat 10:27

IP
Sayfa   2 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04