Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
AFV
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : AFV
Mesaj icon Konu: Sd.Kfz. 142/1 StuG III Ausf. G Erken Versiyon Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   2 Sonraki >>
Yazar Mesaj
freeman
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 959
Alıntı freeman Cevaplabullet Konu: Sd.Kfz. 142/1 StuG III Ausf. G Erken Versiyon
    Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 03:18
Selamlar..

"Gelisebilmek icin üretim sart" parolasi ile bu kez Tamiyanin 35197 kutu numarali Sd.Kfz. 142/1 StuG III, Ausf. G Erken Versiyon kitini sectim.

Bu modele kis kamuflaji denemesi yapmak amaci ile basladim.. Beyazla yikama yerine, beyaz boyasi yer yer kalkmis bir arac yapmayi istedim.. Hikaye, standart koyu sari boyasi beyaz ile kapatilan bir aracin, zorlu kis sartlari sonrasinda sonradan atilan beyaz boyasinin kalkmasi üstüne kurulu..Arac, 237nci SturmGeschütz birliginin 1943 yilinda Rusya cephesinde bulundugu dönemden.. Tarih konusuna detayli girince aracta kritik hatalar var (Haklisin Emre, dumanatarlar ve bazi baska seyler uymuyor).. Bunu cokta önemseyip, kafama taktigimda söylenemez, sonucta profesyonel bir yarisma modeli degil..

Genel olarak zevkli, sorunsuz bir calismayla, yeni seyleri denedigim ve yine tecrübe kazandigim bir model oldu..

Yapim Notlari:

1. Model oldukca kolay toplanan, fazla detayi olmayan, plastik kalitesi iyi bir kit. Aracin standart montajina, eski bir cüzdan parcasindan kendi ürettigim izgaralarla, artik "sprue" parcalarindan yaptigim ön taraftaki yedek palet asma aparatini ekledim..

2. Ana boyayi enamel atip, dekalleri malum yöntemlerle uyguladim.. Dekalleri maskeleyip akrilik beyazla kis kamuflajini yaptim.. Yabanci bir makalede okudugum metod üstünde biraz calisarak boyayi kismen kaldirdim.. (Tamamen test sürüsü oldu, bazi yerde istedigimden fazla kalkti, ama deneme denemedir deyip cokta dert etmedim..)

3. Parlak vernik atip, bir kac kere farkli renklerle filtreleme yaptim.. Daha sonra genel olarak hafif, lokal olarak agir bir yikama uyguladim.. Sonrasinda cesitli boya dökülmeleri, pigment ve toz pastellerle oynamalar yaptim.

4. Yan zirhlar bilindigi üzere tek parca ve oldukca kalin.. Bu zirhlari parcalayip, zimparalama marifeti ile inceltip, cesitli sekillerle deforme edip, kursun delikleri acip (deneme yanilma yöntemi ile..Sonuc mükemmel olmasada idare eder) diger boyama islemlerini uyguladim..

5. Namluda bu sefer dantel degil, örtü tercih ettim.. (Birgün bu kiti verlinden yada Jaguar modelden ic detay setiyle tekrar yapacagim, o zaman icine su örgü karpuzlardan koymayi düsünüyorum ) Namlu kapatma bezini oldukca kolay bir sekilde, ince naylondan yaptim..

6. Aracin arkasi oldukca bostu.. Modellerime ivir zivir eklemeyi sevdigimden, daha önce Jagdpantherde oldugu gibi (bu sefer daha iyi boyanmis) varil ekledim.. Bu varili ince telle modele sabitledim.. Bir kac tanede benzin bidonu ilistirdim.. Bidonlar eski kalip, oldukca detaysiz, ve aslen yanlislar.. Ama bunu cokta dert etmedim.. Ahsap parcalarin (alet kutusu, saplar) aslinda kamufle maksadi ile beyaz olmasi gerekiyor, ama arac üstündeki monotonlugu kirmak icin bunlari bu sefer farkli bir ahsap rengine boyadim.. Bugüne kadar denedigim renklerden daha cok begendigim bir renk oldu.. Arka tarafa kücük bir zincir parcasida ekleyerek modeli sonlandirdim..

Aslinda bazi noktarda düzeltmeler gerekli ama yeni projelere yönelmek icin kiti "bitti" kabul ettim..

Fotograf cekmeyi yavas yavas ögreniyorum sanirim, asagidaki fotolar Canon Power A 610 ile, beyaz isik altinda cekilmis, fotograf programlari ile sadece boytlari degistirilmistir..

Bu kadar laftan sonra, buyrunuz model:

IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 03:18

IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 03:19

IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 03:20

Ve bazi detay fotolari..

IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 03:22
Son olarak, renkleri farkli bir fon önünde görebilmek amaciyla, siyah zemin üstünde..

Cok fazla resim oldu ise, gereksiz görünenler silinebilir..

Hertürlü fikir, öneri ve elestiriye aciktir..

Herkese iyi modeller..

IP
Burak Özdil
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 719
Alıntı Burak Özdil Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 12:06
?ahane görünüyor ama dioramasy eksik.

Elinize sa?lyk
Artyk 1/72 AFV yapyyorum (arada kaçamak yapmayaca?ym anlamyna gelmez :) )

http://miniafv.blogspot.com/
IP
Clio172
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 511
Alıntı Clio172 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 14:27

yaptynyz yine yapaca?ynyzy, tebrikler...

+ metal i?çili?iniz (tel, zincir vs.) çok ba?aryly.

sadece gözüme çarpanlary yazyyorum, harika olmu?.

- sa? paletin birle?im yeri 5. yol tekerle?inin hemen önünde galiba.

- tekerleklerdeki kirlenme ile paletler uyu?muyor (yedekler dahil).

- alet, edevat, kutu kendi ba?laryna çok güzeller ancak model üzerinde biraz temiz kalmy?lar.

- varil pek yaky?mamy? ancak bu benim kanaatim.

- yan zyrhlary tutan kollar ve varil biraz yamulabilirdi.

deneme modeliniz bu ise... neyse.

ben hala göze güzel görünen king tiger kamuflajy aryyorum. tarihi gerçekli?i önemli de?il.

tekrar tebrikler.

kolay gelsin.

Düzenleyen Clio172 - 16/10/2007 Saat 14:28
Hakan Yalcinkaya
M-41 "Bulldog", M-36 "Jackson" R.I.P. (2002-2011)
IP
oruç reis
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 934
Alıntı oruç reis Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 15:18
Ma?allah çok ho? duruyor model.Elinize sa?lyk.
IP
Snake Eye
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 608
Alıntı Snake Eye Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 21:57
Elinize sa?lyk schuertzen zyrhlarynyn üzerindeki mermi izleri çok güzel ve gerçekçi olmu?.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 336
Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2007 Saat 22:13
Çok keyifli bir çaly?ma olmu?, ellerinize sa?lyk. Adeta bir belgesel filmden fyrlamy? gibi...
Küçük bir ele?tirim olacak: Varil çok temiz, çok hasarsyz duruyor. Biraz gözüm yadyrgady.
"cure" le yeah tank cho she calcar
IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2007 Saat 00:57
Yorumlar icin tesekkür ederim arkadaslar..

Paletleri isiyla eriterek yapistirdim.. Aslinda cok belli olmuyorlar ama bu kadar yakindan cekilen bir fotoda kendi göstermis..Yan zirhin arkasinda olacak sekilde ayarlamaliymisim.

Genel olarak palet ve tekerlerdeki kirlenme ile ilgili elestiri aldim, aslinda araclari herhangi bir zeminde kullanmasam dahi oldukca kirli yapmaktan hoslaniyorum.. Ancak bu aracta iyice kire-camura bulayip alttaki renkleri kaybetmek istemedim.. Benzer ancak zeminli bir calismada, kirletmek daha cok dikkat edecegim bir husus olacak..

Birde varil var tabi.. Israrla daha iyisini yapmaya calisacagim sanirim.. Simdiye kadar istedigim gibisini (enazindan aracin bütünüyle uyum acisindan) yapamadim..

IP
Metin TÜRKO?LU
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 435
Alıntı Metin TÜRKO?LU Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2007 Saat 01:18
Gerçekten çok ho? bir çaly?ma elinize sa?lyk. Bende kur?un deliklerine bayyldym, ayryca u?ra?ylmy? belli.
Vernikten sonra beyaz rengi ne ile temizlediniz acaba (alkol, su)? Yöntem hakkynda biraz bilgi hiç fena olmaz.
Birde yedek jantlar aracyn üzerinde, gerçekten o ?ekilde muhafaza edilebiliyorlar my?
Kolay gelsin
IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2007 Saat 19:00
Tesekkür ederim.

Uyguladigim yöntem oldukca basit ve etkili sonuclar verebilen bir yöntem.. Kolayca uygulanabilir, özetle söyle..Alttaki esas boya enamelle atilir.. Dekaller uygulanip maskelenir.. Akrilik beyaz boya atilir.. Beyaz atildiktan 15-20 dakika sonra, model suya daldirilip cikarilir.. Islak olan yüzeye bildiginiz, toz camasir deterjani serpilir.. (Ben Oxi´yle yaptim, karsilastirinca daha iyi oldu gibi geldi bana) Deterjan miktari ve serpildigi yer kritik derecede önemli!! Kisa bir süre beklenip, model hafif akan ilik suyun altina tutulur.. Deterjanla tepkilesime giren akrilik boya arkasinda hos bir efekt birakarak kalkar.. Deneme yanilma ile cok basarili sonuclar elde edilebilir.. Yakinda bu konu ile ilgili kapsamli bir makale yazacagim. (Makalede cok iddiali bir tabir oluyor, kisaca "yazi" diyeyim..)

Buldugum referans fotolarinda, yedek tekerler bu aracin bu modelinde bu sekilde tasiniyor..Ancak sonraki modellerinde, yada arazide modifiye edilen bazi araclarda alternatifler sözkonusu..
IP
Metin TÜRKO?LU
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 435
Alıntı Metin TÜRKO?LU Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2007 Saat 19:32
Bilgi için sa?ol, de?i?ik bir yöntem ilk kez duydum. Ylk fyrsatta denemek lazym. Kolay gelsin.
IP
ardeth
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1368
Alıntı ardeth Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2007 Saat 20:05
Varil dy?ynda güzel:)

Düzenleyen ardeth - 17/10/2007 Saat 21:52
Bu dünya fanidir sakyn aldanma, ma?rur olup tac-ü tahta dayanma, yedi iklim benim deyu güvenme...
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2007 Saat 21:29
Varil ta?ymak için de kural arama Aygünüm be.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2007 Saat 23:15
Nedir benim bu varillerden cektigim :)

Bir daha koymayacagim, alternatif bir seyler bulmali..
IP
Melih Pekol
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 121
Alıntı Melih Pekol Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2007 Saat 23:31
yan zyrh plakalary (yerinde kalabilmi? olanlar) ve beyaz kamuflajyn görüntüsü çok çarpycy olmu?
bunlara odaklanmaktan gerisini 18 saniye sonra görebildim
bu kadar yandan ate? almy? bir tankyn ciddi çaty?maya girdi?ini varsayarsak, yan yüzeylerde zyrhyn haricinde kalan alanlarynda da birazcyk mermi syyry?y olabilir derim
bir de ky? günü buz, bozkyr, arazide zorlanan, çarpy?an bir tankyn üst çamurluklarynda biraz hasar, ön arka gö?üs altlarynda sürtme yaky?yrdy
varil için hemen bir hikaye yazylabilir: Hans yakyty bulunca kamuflajy dü?ünmeden el koyup yola devam etmi?tir herhalde......

beyazy eskitme tekni?i hakkynda daha detayly "makale" lütfen, çok ilginç geldi (bizde oxi bulamazsak, OmO olur mu acaba? :)

bunu deneme kabul edersek, acilen daha yorulmu? bir ky?lyk makina bekliyoruz

kolay gelsin, eline sa?lyk
MP
IP
Sayfa   2 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme