![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
AFV | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Sayfa 3 Sonraki >> |
Yazar | Mesaj |
KucukEniste
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 31/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2741 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 15/05/2006 Saat 09:24 |
Selamlar modelciler,
Uzunca bir süredir (yaklaşık 3 haftasonudur) cebelleştiğim bir model kendisi. Puma'nın bitirilememesinden de o sorumlu, Puma'nın boyası biterken montajına girmiştim, sonra bunun sorunları çıktıkça Puma geri kaldı. Hummalı bir çalışma sonrası (Armorama'da bu ay sonu bitecek bir campaigne yetiştirmeye uğraşıyorum) bu gecelik bu hale geldi. Yarın yine Bursa'ya gidişimle 19 Mayıs'a kalacak. Kit için ne diyebiliriz... Kit Dragon'un 03 numaralı kiti, yani ilk üretilen kitlerin ilk sürümlerinden. T-80 tankının ERA zırhı taşıyan modeli. Dragon'un ilk mahsülü olması yüzünden bir dolu kalıp hatası, kötü olmasa da bazı yerlerde sinir bozucu çapaklı parçalar var ve kritik yerlerde ciddi birleşme sorunları içeriyor. Ek olarak, yapım kılavuzu alıştığımız Dragon'dan biraz uzak, bazı noktalarda yardımcı olmaktan çok kafa karıştırıyor ve sonradan problem çıkabilecek yerlerde hata yaptırabiliyor. Gerçi beni şaşırtan, yine bu ilk seri Dragon Rus araçlarından yaptığım 07 seri numaralı T-72 ERA kitinin bu kite göre inanılmaz kolay ve sorunsuz oluşu, o benim ilk tankımdı ve hiç zorlamadı, bu ise kök söktürdü. Şu durumda kesin bir yargıya varmadan önce bir T-80 daha yapmam gerekli. Ama bu kit böyleyse Dragon'un ilk serilerinde kesin bir tutarsızlık var (bu o seriden yaptığım dördüncü model, BRDM, BTR-70 ve T-72 ERA modelleri beni çok memnun etmişti). Bir de yüksek fiyatına göre içinden çıkanlar sizi memnun etmeyebilir, çünkü yine belirttiğim gibi Dragon'un yeni palazlandığı dönemlerden kalma ve 90ların başı üretimi, detayları üretildiği zaman için yeterli gelse de günümüz kitlerine göre eksikleri çok, öyle photoetch parça, metal namlu, ek bir dolu ıvır zıvır gibi Dragon'un son dönem modelci şımartan kitlerini beklemeyin. Kitin şu anki durumu: ![]() ![]() ![]() Kit hakkındaki bilgilere ek olarak... Taret fazlasıyla detaylı ve çok parça içeriyor. Öyle ki, taretin kabasını geçen hafta bitirmiştim ve bugün montajı bitirip boyaya geçeceğimi düşünüyordum. Nafile! Bugün gündüz 12-geceyarısı 12 mesai yapmama rağmen taret anca toparlanıp gövdenin kalanı bitirildi, hala taretteki makinalı tüfek ve ilgili ıvır zıvırıyla tankın arkasına gelecek variller hazır değil. Paletler Dragon'un klasiği tek tek, montajları oldukça kolay, yaşadığım tek sorun arkadaki cer dişlileriydi. Sağ-sol birleşen bu parçaları yaptıktan sonra dişlilerin hizalı durmadığını gördüm. Yuvalarını kontrol edip söküp bir parçayı 180 derece döndürüp yine taktım, düzelmedi. Ben de öyle bıraktım ve paletleri dönerken arkada kalıp görünmeyecek tarafın dişli kısımlarını kestim. Bu sorun hariç paletler şiir gibi oturmakta. Bir diğer sorun yaratan kısım, ön çamurluklar. Kesinlikle profilleri tanka uymuyor ve zaten bol çapaklılar. Sabırla kesip biçip şeklini uydurursanız görüldüğü üzere sorun çözülüyor. Son aklıma gelen, taretteki sis bombalarının yanlarındaki ERA zırhları. Bunların yapılışı planda açık değil, ben plana bakıp uydurup yapıp düzgün bir referansla kontrol ettiğimde küfür ederek söküp tekrar yapmak zorunda kaldım. Bunlar kanat gibi duruyor biraz, taretin en dışta duran parçaları, referans olarak baktığım resimlerde açıklığı korumak için açılı olarak da ERA takıldığını gördüm, çift veya üç kat ERA takılarak açığın kapatıldığını gördüm fakat Dragon böyle parçalar vermemiş. Uydurup kafanıza göre gitmeniz gerekebilir. Neyse efendim, kitimizin durumu ve hikayesi budur. Haftaya Bursa dönüşü eksik parçaların montajını tamamlayıp, preshade yapmak için çalışmalara başlayacağım. Bu da "olmayan" modellerim arasına böylece dilerim katılacak. Bitse de Puma'yı halletsem... Herkese iyi modeller! |
|
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim". "Öaaaaööa" "Tutmayyn küçük eni?teyi!" |
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Tüm montajı bitirmişsin.Boyama sırasında sorun yaşamazsın umarım.
|
|
![]() |
|
erhntly
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 824 |
![]() ![]() ![]() |
Aynı kit bende de bir yerlerde duruyordu, açıklamaların için teşekkürler.
Kit erasız yapılabiliyor mu ? Kolay gelsin. |
|
![]() |
|
altay ugurlu
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 21/02/2006 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 185 |
![]() ![]() ![]() |
aynı kit bende de var ve bahsettiğiniz era sorunu yüzünden montajı yarım bırakmıştım,bildiğim kadarıyla erasız yapılabiliyor kit,genelde ön çamurluk üstündede era oluyor, dragon kitinden fazladan era çıkmaması dezavantaj.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
KucukEniste
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 31/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2741 |
![]() ![]() ![]() |
Kit Era'sız yapılamıyor doğru biliyorsam. Yine bu kitte, T-72 ERA'nın aksine hiç tadilat yapmıyorsunuz ve ERA gelecek yerlerin altında detay yok. T-72'de buralardaki detayları kazıyıp zımparalayıp sökmeniz gerekiyordu. Bunda ERA takmak için delikler var ve yüzey hazır.
Erhan abi ERA'sız yapacaksan başka bir kite yönelmen gerekebilir, yine de İdris'e doğrulatmakta yarar var. Bir de kiti üretmeye niyet ettiysen bol sabır ve emek gerekecek, uyarmadı deme. ERA bu kitte iyice az, ben zamanında T-72'ye üç kat ERA çekmek için Erol Erdaş kardeşimden aldığım fazla çerçevelerden artanlarla takviye yapma yoluna gittim. Yalnız böyle bir yol izleyecekseniz de problem şu ki T-80 kitinden çıkan ERAlar daha ince ve uzun, T-72den çıkanlar daha kısa ve tıknaz. Yanyana gelince belli oluyorlar, benim ürettiğim tankın da taretine bakarsanız (mesela kızılötesi zımbırtısının tam arkası) boyut farkını görebilirsiniz. Altay bey, bastığınız resimlerde alttaki T-80 ikinci jenerasyon, ERA plakaları iyice büyük ve dizilimleri farklı, etek zırhlar ve tarette de doğru biliyorsam görünür farklar var. Onun maketi var mı bilmiyorum ama o daha da havalı duruyor. İdris abi, her şeyi tamam da bir arkadaki kupola kapağı tam olmadı, takılacağı yer çok zayıf ve o kollardan birinin tarette oturacağı deliği yoktu elle açmak zorunda kaldım, birleşim yeri iyice zayıfladı. Döndüğümde bakalım bir beraber, tankçı eklemek istediğim için kapatmayı düşünmüyorum ama çare kalmazsa kapanacak. |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Boyama konusunda zorluk çekeceksin korkarım.
|
|
![]() |
|
puxavida
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 25/10/2005 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 31 |
![]() ![]() ![]() |
Aynı kitin zvezda'sı da var sanırım ve fiyatı dragon'a göre oldukça düşük. Zvezda'nın kalitesi nasıl?
|
|
![]() |
|
erhntly
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 824 |
![]() ![]() ![]() |
Zvezdayı bilmem de buradan alınan ders,
Artık bir daha bulamam diye kitlerin turşusunu kurma devri geçmiş. (istisnalar vardır tabiki) alıp yapacaksın, yoksa yeni kalıp, daha kaliteli kitlerin yanında ah anam vah anam demek de var :) |
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Erhan abi tamamen doğru gözlem. Tamiya'nın 5 sene önce "Vay anasını" denilen kitlerine bugün dönüp bakan yok. Dragon bir zamanlar neymiş şimdi ne... Artık içinden ıncık cıncığı çıkmayana dönüp bakmaz olduk :) Gerçi bildiğim kadarıyla resine ve özel kitlere girmeyeceksek Zvezda hariç bu modellerde bir tek Dragon var, ki Zvezda da aşağıda yazdım Dragon olabilir.
Zvezdaları kutusunu açıp incelemiştim, T-72 ERA için yine konuşayım bana Dragon kalıp gibi geldi, gelmediyse bile çok yakın taklidi. Birleşim yerleri, palet ıvır zıvırları hep aynıydı çünkü. Sadece plastiği Dragon'a göre biraz daha ince ve az daha sertti diye hatırlıyorum. Fiyat olarak bence de Zvezda daha iyi olabilir. Alıp yapmalı (Haydi Erhan abi diye gazı vereyim, I love 1/72 diye cevap verme :) ) İdris abi, boya zorluğu derken sadece kapak mı yoksa başka zorlayacak yerler gördün mü? Kapak kasarsa diğer kapağı da hareketli yaptım, bunu iptal edip ona tankçı koyabiliriz, T-72den hatırladığım kadarıyla zaten makinalı oraya gelince yer daralıyor adam sıkıştırmak güçleşiyor. Neyse bir Bursa'dan döneyim bakarız, uğrarım haftasonu. |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
Kesifci
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 07/12/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 591 |
![]() ![]() ![]() |
Neredeyse bütün Zvezda'lar eski Dragon ve İtaleri kalıptır diye biliyorum.Zvezda markası İtaleri'nin kataloglarında da görülüyor.Bende Zvezda JSU-152 var.Ortalama iyi bir kit diyebilirim.Ama daha önce kaç tank gördümki:)
|
|
-Ispanaktan agaç olur mu?
-Olmaz mi? |
|
![]() |
|
idris
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: Emroglan
İdris abi, boya zorluğu derken sadece kapak mı yoksa başka zorlayacak yerler gördün mü? Tekerlekleri,paletleri,yandaki etekleri yapıştırmışsın. Bu durumda pistole ile boyamak zordur.Bazı yerlere boya gitmeyecek. Fırça kullanmak zorunda kalacağını tahmin ediyorum.Yada tankın tekerleklerini çamura bandıracan. |
|
![]() |
|
idris
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: Keşifçi
Neredeyse bütün Zvezda'lar eski Dragon ve İtaleri kalıptır diye biliyorum.Zvezda markası İtaleri'nin kataloglarında da görülüyor.Bende Zvezda JSU-152 var.Ortalama iyi bir kit diyebilirim.Ama daha önce kaç tank gördümki:) Arada kendi kalıplarıda var ve bazen Zvezda maketleri İtaleri de kutuluyor.JSU-152 de İtaleri tarafından kutulandı geçmişte. |
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Anladım İdris abi. Uyuşmayan yerleri görünce boyadan sonra tadilat yapmayı gözüm yemedi, tam otursun benim olsun diyerek devam ettim.
Bir de bunun tekerleri T-72 gibi çıkmadı, tüm tekerleri dış parça tutuyor o yüzden iç parçayı takıp palet dönüp dış parçayı en son takma korsanlığı yemedi. Muhtemelen teker aralarına fırça müdahalesi dediğin gibi gerekir ama hallederim merak etme. Ooof daha salı perşembe olsa da dönsem artık 3 haftadır baygınlık geldi... |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
panzerjager
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 21/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 651 |
![]() ![]() ![]() |
emre o tankı cumartesiye bitmiş şekliyle görme şansım olacak mı?
|
|
![]() |
|
ardeth
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1368 |
![]() ![]() ![]() |
Emre cuma akşamı boyaya girişirse belki bitmiş haliyle görme şansımız olacak.
|
|
Bu dünya fanidir sakyn aldanma, ma?rur olup tac-ü tahta dayanma, yedi iklim benim deyu güvenme...
|
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Yarın akşam dönüyoruz Bursa'dan. Halim kalmış olursa yarın gece başlarım çalışmaya, eskitmesi yetişmez ama boya yetişir düşüncesindeyim. Cumartesi yine bir aksilik çıkmazsa boyalı halini görmek kısmet olur. Haftasonumun kalanını da bununla Puma'yı kırıp dökerek geçiririm artık.
Gerçi bunlar olmayabilir de, eve yeni temizlikçi gelmiş ve bu gelişmeden haberdar olmadığım için namlu kurusun deyü boyahanede savunmasız bırakmıştım canavarı... Tutup oranın tozunu alası gelirse yandım bittim, dananın kuyruğu yarın akşam kopacak bakalım. |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Dün gece Bursa'dan döndüm, eve geldiğimde ilk şoku yaşadım, korktuğum başıma gelmiş, yeni temizlikçi gelip işe başlayıp "özenle" boyahanenin içini silmiş.T-80'de zayiat yok ama sanırsam Jeep projesi mamulsüz kalabilir.
Geceyarısından sonra arka varilleri ve makinalıyı toparladım. Kurumaları için sabahı beklemek gerekti. Sabah bunların tesviyelerini halledip montajlarını tamamladım ve tanka iliştirdim. En son olarak gövdede ERA bakımından zayıf kalan yerleri (sis bombalarının çevresi gibi) ERA korumasına kavuşturdum. Bu kit için değişik bir şey yapıp öngölgeme denemeye karar verdim (İdris abi'nin gazabını da göze aldım). Bu amaçla ilk olarak Humbrol matt 33 mat siyah boya ile tankın kuytuda kalacak veya daha koyu görünmesini isteyebileceğim yerlere genel olarak giriştim. ![]() ![]() 2 saat kadar kuruma süresi tanıdıktan sonra, beyazla daha açık renkte duracak ve yükselti yerlere giriştim. Bunun için Testors parlak beyaz tercih ettim. ![]() |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
KucukEniste
![]() ![]() ![]() |
Tankın bu halini gören kardeşim "Ana, ÇARŞI tankı olmuş bu" diyerek dalgasını geçmeye ve "Delikanlı adam renkli tank boyamaz" propagandası yapmaya başladı. Beşiktaşlı arkadaşlardan özür diliyorum, takım renklerini Rus Yeşiliyle örtmek zorundayım (ama T-80 özünde Beşiktaşlı olacak ayrıı)
![]() ![]() 30 dakika kadar bir süre içinde beyazın da kuruduğuna kanaat getirerek yeşil rengi ince katlar halinde atmaya başlayacağım bakalım ne olacak. |
|
"Ye?il Vadi bizim."
|
![]() |
|
Sayfa 3 Sonraki >> |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |