Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Figür
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Figür
Mesaj icon Konu: Kasaplık Zanaati... Sivilcilere Nispet Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   2 Sonraki >>
Yazar Mesaj
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Konu: Kasaplık Zanaati... Sivilcilere Nispet
    Gönderim Zamanı: 05/04/2006 Saat 08:54
Selamlar Modelciler,

Ortak AFV Projesinde ürettiğim Jeep'i şenlendirmek için figür arayışım sonuçsuz kalınca (geçtim oturmuş yolculuk eden Amerikalı'yı, piyasada Amerikalı bulmak meseleymiş, her yer Alman), kesip biçip kendim yapmaya karar verdim. Gözüm dönüp girişmeden önce internette dolanarak biraz fikir edindim, sonra Tamiya figürleri kobay seçerek işe giriştim.

Öncelikle sırf bu iş için üç kutu Tamiya Amerikan asker seti aldım, üçü de farklı ve hepsi birbirinden rezil. Dragon'un eski odunları ve Zvezda'nın arada bir denk gelen mutantlarıyla çirkinlikte rahatça mücadele edebilir pozdalar.

Kutuları açıp askerleri inceledim. Mümkün olduğunca oturana yakın bir figür arıyordum, çünkü ayakta dikilen bir figüre bel kavisi vermek gerçekten çok uğraştırıcı ve kemeri, ufak çantaları, ıvır zıvırı üstlerinde olan bu figürler için hepsini kaybetmek demek. Tamiya'nın U.S. Army Assault setinde iki tane hafif öne eğilmiş duvar kenarından bakarmışçasına yapan figürleri oturur duruma uygun bularak bir tanesini çerçeveden söktüm.

Oturacağı yeri planlamak için, sürücüsünü hazır ettiğim Tamiya yeni kalıp Jeep'i aldım. Koltukla ve araçla uyum testlerini bu araçla yaptım, tek sakıncası aracın her yeri plastik tozu oldu. Vernik atmadan önce iyice temizlemem gerekecek...

Neyse efendim. İlk olarak, çok faydalı bir araç olarak gördüğüm model testeremizi alıyoruz ve deneme amaçlı kurbanımızın bacaklarında biraz ısınıyoruz. Bel zaten kavisli olduğu için, bacakları kıvrılacakları yer olan diz hizasından kesiyorum.

Kesim için test edilmiş zavallı bacaklar:

veee, kesmek için kurbanlığı yatırıyoruz:

Burada, diz arkasında en çukur olan noktayı takip ederek, büküleceği açıya uygun olarak bacakları kestim.İki bacağı da kestikten sonra, ilk olarak bir tanesini test aracımıza oturtarak tekrar birleşme şeklini belirledim ve buna uygun olarak iki kopuk bacaktan parçalar traşladım. Genelde birleşecek yerlerden üçgen kesitler çıkardım ki, yapıştırıp desteklemesi kolay olsun.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2006 Saat 09:03
Bu aşamadan sonra, ilk bacağı yeniden yerine takmak için işlemlere başladım...

İnternette gördüğüm bir fikir, ki aynısını Shepherd Paine veya Oliver bilmemkim amca da sanırsam kullanıyor, bu tarz birleştirme işlemleri için bir "iskelet" kullanmaktı. İskelet aslında iddialı oldu, bir "bağlantı elemanı" diyelim. İlk önce, herhangi bir kablodan bir parça tel araklıyoruz. Sonra, matkapla birleşecek parçalara bu tel kalınlığında delikler deliyoruz. Telimiz ilk olarak bir parçaya sabitliyoruz, bunun için japon ve aktivatör kullanmanızı tavsiye ediyorum. Daha sonrasında, diğer parçayı nasıl uydururuz diye test ediyoruz, bunu yaparken bacağın kıvrımlarını veriyoruz ve gerekirse telimizi kısaltıyoruz.Tel eğilip bükülebildiği için poz vermek çok zor olmuyor, ilk parçaya sağlam yapıştırın yeter. İstediğiniz pozu bulunca, teli ikinci parçaya da japon+ aktivatör yapıştırıyoruz.

Bu yapışmadan önceki hali:

Bu da iki bacak da şekil verilip yapıştıktan sonraki hali. Adamı tam yerine göre şekillendirdim, bir bacağını ileri uzatmış, diğerini de sıkışık yer yüzünden biraz kendine doğru toplamış olacak. Sol açıkta duran dizde görülen beyazlıklar aktivatör yemiş japon, bağlantı noktalarının görünüyor olması lazım.

Şimdiki aşamada, Tamiya epoksi putty gibi bir malzemeyle bu boşlukları tamamen doldurup yeniden şekillendireceğim. Bakalım neler olacak...

Dilerim bunlar benim gibi elini korkak alıştırmış ve biraz da tembel modelcilere biraz olsun ilham kaynağı olur.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
erhntly
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 824
Alıntı erhntly Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/04/2006 Saat 19:42
Kesip biçmeden önce çapakları temizleseydin keşke.

Bu tür işlere yapmak gerek, en güzeli el emeği göz nuru olanı tabiki. Ama bir duyuru yapsaydın sana oturur, çömelir, yatar pozisyonlarda Amerikalı bulurduk.

Şimdi bu figür, sürücü koltuğuna sığacaktır iddiasındasın sanırım :)

IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/04/2006 Saat 02:04
Erhan abi, zaten epoksiyi tepesine yiyince zımparadan öleceği için çapaklara hiç dokunmadım, iki kere zımpara işine girip yorulmanın ne anlamı var ki?

Oturur figür arayıp bulmaktansa böyle bir yolu seçtim, çünkü eninde sonunda hazır figürlerle yapılabilecekler sınırlı. Yarın bir gün cozutup "birdirbir oynayan Amerikalılar" yapmak istersem mesela, hazır figür bulmak imkansızlaşır, bu kadar kasmamın sebebi elimi korkak alıştırmayıp malzemeleri tanımak ve antreman yapmak.

Figür sürücünün yanına oturacak, sıkışıyor da. Gerçi zannedersem ölçeği 1/32 çünkü sadece bacaklar bile biraz toraman durmakta, napalım "irikıyım" bir Amerikalı olsun.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09/04/2006 Saat 10:16
Bu hafta çılgınlar gibi yapılan mesai sonucu eve gece 23:00ten sonra dönmem ve gün boyu içtiğim kahveler yüzünden ellerimin titremesiyle, macunlama işi cuma gününe sarktı. Bu sabahtan yine mesaiye gideceğim için ara aşamaların resmini çekmedim (hoş sanki çok çekilecek yeri vardı da)

Tamiya'nın quicktype macununu aldım, paketinden çıkardım, iki parçasını güzelce yoğurdum, bunları yaparken ilk andan itibaren de muayene eldivenleri takmayı ihmal etmedim. İki parça olan epoksinin birbirine karışması biraz uzunca sürüyor, gerçekten iyi mıncıklamak lazım.

Daha sonra ufak parçalar kopartarak amcanın dizlerindeki boşluklara kürdan yardımıyla tıkıştırmaya başladım. Derken, titreyen ellerin sebep olduğu bir kaza meydana geldi, parça elimden fırlayıp bir kompresörden bir de yerden sekti. O sırada sadece metal telin ucuyla bağlı olan bacak koptu. Bir kaç küfür savurup tekrar yerine yapıştırıp bu sefer macun aracılığıyla şekil verdim, ama temel bağlantıyı kaybettiği için durmadan hareket eden bir bacak haline geldi. Bunun kötü yanı, gereğinden çok macun kullanmam ve macunu yerleştirdikten sonra kürdanla yapmayı düşündüğüm elbise kıvrımlarını yapamamak oldu.

Epoksi macun kullanımına gelirsek... Mal iyice yoğurunca oyun hamurundan biraz daha kıvamlı bir hal alıyor, bu şekilde sivri uçlu bir araçla çok güzel kıvam alıyor, bastırıp yoğurarak istediğiniz şekli verebiliyorsunuz. Fakat üzerinde işlem yapacağınız alanın sıkıca yapışmış veya kıpırdamayan bir yer olduğundan emin olun, yoksa verdiğiniz şeklin bin kere bozulmasıyla uğraşırsınız.

Neyse efendim, bugün itibariyle de mesai dönüşü yine elime figürü aldım işe koyuldum, su altında güzelce dizi zımparalamaya başladım, sonra işi hızlandırmak için Xacto bıçakla fazlalıkları traşlayıp zımpara işini sonradan yaptım, dizi makul seviyeye getirdim ve şekillendirdim.

Şu anki hali böyle:

Bir sonraki adımda, normal macun yardımıyla kalan tesviye hatalarını veya epoksideki boşlukları doldurup son kat genel zımparalamaya alacağım, sonra hatalarımı görmek için bir astar boya atmayı düşünüyorum.

Neden hazır oturan bir figür kovalamak yerine bu yolu seçtim? Tekrardan buraya dönersek:
1) Sonuçta kendim yapıyorum, daha eğlenceli ve figürü istediğim poza sokabildiğimden tamamen özgür kılıyor
2) Benim gibi hem yorulunca asabileşen ve üşengeç bir modelcinin bile bu tür değişimleri kolayca yapabileceğini göstermek istiyorum. Daha bol vakte sahip ve hobisine daha çok eğilmiş biri, yaptığı pratiğin de yardımıyla çok daha iyi sonuçlar alabilir.

Devamı kimbilir ne zamana... (Yarın(bugün) da mesai var akşama kadar, Allah tatilsiz çalışan herkese sabır versin)
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 959
Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09/04/2006 Saat 21:03
Güzel bir etüt oluyor.. Merakla takip ediyoruz..

Konuyla alakasi yok ama mesleginiz nedir ki tatilsiz gece gündüz calisiyorsunuz??
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09/04/2006 Saat 22:06
Finansal denetimdeyim. Bizde işler "rapor şu güne yetişecek" şeklinde olduğu ve denetim bilgilerinin edinebileceğimiz süre karşı tarafın işleri ne kadar ağırdan aldığına göre değiştiği için, gece gündüz çalışıp rapor yetiştirmek sözkonusu oluyor, bir de muhattap olduğunuz taraf isteksizse (ki bazen sadece kıllık olsun diye işleri süründürüyorlar), size her şeyi son dakikada veriyorlar, sizin de haftasonunuz ortadan kalkıyor. Benden daha kötü iş temposu sanırsam bir tek Nezih'te var, onunla karşılaştırırsak neyse ki ben uyumaya evime gidebiliyorum.

Bugün eve dönünce etüt çalışması devam edecek.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
Burak Öztan
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 682
Alıntı Burak Öztan Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/04/2006 Saat 07:28
Emrecim elin değmişken banada şu aşağıdaki terlikli amcaları yapıversene sana zahmet. :))) Benimde bi Irak dioraması projem varda...

IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/04/2006 Saat 08:40
Burak, şu an test aşamasındayım. Şu epoksinin kıvamlandırmasına biraz daha elimi alıştırırsam üşenmem yaparım terlikli Araptır neyindir, yalnız resim gözükmüyor.

Proje konusunda ciddiysen PM at bana, yardım edeyim. ICM'nin Taliban ve Iraqi Freedom direnişçileri vardı, onlardan bir şeyler çıkartabiliriz direnişçi lazımsa, tabii bunları resmi görmeden söylüyorum haberin olsun.

Not: Resim şimdi açıldı, Allah iyiliğini versin :) Kıyafetleri epoksiyle cillop gibi yaparım ama sağdaki elemanın ayaktan terlik çıkarma hareketi biraz kasar söyleyeyim, ehehehee

Düzenleyen Emroglan
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
Burak Öztan
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Öztan Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/04/2006 Saat 13:56
PM attım ;)
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/04/2006 Saat 08:38
Kasap, bugün raporunu yetiştirip ev yüzü görmenin huzuruyla "bacak projesini" finale erdirmiş bulunuyor.

Son adımda iyice zımparalama yapıldı, boşluk alanlar Mr. Surfacer 500 macun niyetine kullanılarak dolduruldu, tekrar zımparalandı.

Görüldüğü üzere, zamanı olan bir modelcinin quicktype epoxy kullanarak bu tarz bir kasaplık işini 48 saat içinde bitirmesi mümkün.

Şimdi sırada, Panzerjaeger Burak biladerimin yeni keşfettiği ve tarafımdan test sokulacak yeni bir detay malzemesi var : "Seramik Hamuru". Eğer bu testler de başarılı olursa figür yokluğundan ters köşeye yatan bir diorama projemin de 1-2 ay içinde bitişine şahit olabileceğiz. (o bir iki ay içinde de sırasıyla önce Gebze sonra Yenibosna'ya iş için taşınıp duracağım için neler olur bilinmez...)

Paranoyak bu seramik hamuru tutarsa (ki tutacak gibi) senin Araplar derhal hazır, otur bari stratch terlik yap :)

Deneysel çalışmalarım seramik hamurunun şekil vermek için kullanılması ve daha sonra "epoksi ve bu malzemeyi birlikte kullanarak istediğimiz şekilde figürleri nasıl yapabiliriz" denemeleriyle devam edecek efendim. Bizi izlemeye devam edin...
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
Burak Öztan
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Öztan Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/04/2006 Saat 08:45
Orjinalini yazan: Emroglan

Paranoyak bu seramik hamuru tutarsa (ki tutacak gibi) senin Araplar derhal hazır, otur bari stratch terlik yap :)

Sorun değil.Ben hep üretimdeyim ;)
IP
idris
Üye
Üye

Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/04/2006 Saat 09:48
Sol dize detay açacak mısın?
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/04/2006 Saat 17:45
Seramik macununu deneyip ona göre ekleyeceğim İdris abi. En kötü Xactoyla bacağın araç içindeki görünürlüğüne göre oyarım biraz.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
idris
Üye
Üye

Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15/04/2006 Saat 07:26
Hadi artık bitir.
Pehlivan tefrikasına dönmesin.
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2436
Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15/04/2006 Saat 09:28
Acelen ne abi, adam yapıyor yavaş yavaş işte ne güzel:}
Consume Ergo Sum
IP
idris
Üye
Üye

Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15/04/2006 Saat 09:36
Doğru.
Daha 1. sayfadayız.
O vakit devamını merakla bekleyelim bakalım.
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2436
Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15/04/2006 Saat 10:33
Adama bulaşma abi, zaten doğımgünü. Haa bu arada İYİ Kİ DOĞDUN EMREEEEEE!!!!!!!!!!!!
Consume Ergo Sum
IP
Sayfa   2 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma