Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Bf 109E-7 Beyaz 10 (Tamiya, 1/48) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   2 Sonraki >>
Yazar Mesaj
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Konu: Bf 109E-7 Beyaz 10 (Tamiya, 1/48)
    Gönderim Zamanı: 06/09/2012 Saat 19:48
Herkese selam,

Son zamanlarda maket gazymyn teklemeye ba?lamasy sonucu, son kamyonu da bitirdikten sonra elimde kalan stoklardan kolay bir ?ey seçeyim dedim. Yylba?yndan beri de?i?iklik olsun diye askeri araç yapyyordum, bu sefer bir uçak yapmaya karar verdim.

Uçak-basit-dertsiz deyince rota kendili?inden Tamiya'ya döndü. Bir zamanlar me?hur olan sto?umun ço?unu satty?ym için seçeneklerim pek zengin de?ildi: Bf 109E4/7 kiti, P-51B ve P-51D. Dolapta P-51ler 109lara 4e kar?y 3 sayy üstünlü?ü kazandy?y ve toplamda müttefik uçaklary orany 2ye kar?y 1 oldu?u için bir tane daha 109 yapayym dedim. (Bir de bence yapymy P-51lere göre daha basit, kanat üstü detaylaryny macunlamak vs gibi dertleri de yok).

Uzun zaman önce, firma kapanmadan Cutting Edge'in Çöl Kartallary çykartma setini edinmi?tim. Setteki E-4'ü yapmy?tym. Bu sefer de alttan ikinci uçak olan beyaz 10'u E-7 olarak yapaca?ym.

Tamiya'nyn kiti oldukça basit ve kolay toparlanyyor. Beni herhalde kesmemi? ki, bekarlyk dönemimde maket bütçesi kabarykken parayy Ultracast'a yatyrmy?ym:

Ek olarak Eduard'yn Zoom setini de masaya davet edip kiti toparlamaya ba?ladym. Tabii dakika 1 gol 1, Gunze H-70 olarak kullandy?ym RLM 02'nin dibinde kalan azycyk boyanyn da kurudu?u gerçe?iyle yüzle?tim. Ya boya alana kadar 1-2 gün bekleyecek, ya da eldekilerden bir boya bulacaktym. Tamiya boyalaryny kary?tyryrken XF-22 RLM Grey diye bir boya buldum. "Kaç tane RLM grisi olabilir ki, olsa olsa bu 02'dir" diye gazladym. Tabii suç bende, neden Tamiya'ya güvenirsin ki?

Sonuçta Eduard'yn renkli PE parçalary ile Tamiya ile boyaly parçalar arasynda biraz fark oldu...

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/09/2012 Saat 19:53
Buraya kadar uça?y ezberden toplady?ymdan pek plana bakmamy?tym (kit 30 parça falan). Tamiya'ya bok atana kadar plana baksam, ne mal oldu?unu gören Tamiya'nyn "XF-22'ye eser miktarda XF-49 haki gazlayyn, elbet bir yerde RLM02'ye benzer" diye boya talimaty verdi?ini görecektim. Neyse, bana ders oldu, bir daha boyalarymy kontrol etmeden makete ba?lamam artyk.

Velhasyly, büyük ço?unlu?u Eduard tarafyndan tedarik edilen kokpiti birle?tirip hazyrladym:

Evde kendi PE parçalarymy falan da yapamady?ymdan "Amaaaaan, ya?asyn 30 parça maketle gelen mutluluk" diyerek gövdeyi kapatyp toparladym. Hayyr efendim, Bay Kocaman'y kesinlikle kyskanmyyorum!

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/09/2012 Saat 19:55
Ardyndan, Beyaz 10'un ?ablonuna bakarak uça?yn önce gerekli yerlerini beyaza boyadym, sonra burun ve kuyru?u Gunze'nin RLM 04 Sarysy muadili için verdi?i boyayla (sanyrym H413) boyadym. Gerçekten güzel boya, klasik sary boya gycyklyklary yok, tavsiye ederim.

Ardyndan uçakla ilgili ara?tyrmalary derinle?tirmeye ba?ladym. Zira elimdeki tek bilgi Cutting Edge'in boyama planyydy.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/09/2012 Saat 20:07
Meraklysyna not: Beyaz 10, me?hur JG27'nin pilotlaryndan Günther Steinhausen'yn uça?y. Bu karde?imiz Avrupa'da uçtuktan sonra Afrika cephesinin açylmasyyla JG27'nin büyük ço?unlu?u gibi buraya sevkedilmi?. Kendi ba?yna bir B-24 Liberator dü?ürmü?lü?ü de var. Almanlar için kötü giden bir haftada, iyice kyzy?my? bir hava sava?y syrasynda 40. uça?yny dü?ürdükten az sonra vurulup dü?ürülmü?. Çölde kaybolan Steinhausen'yn kariyeri 40 hava zaferinde sonlanmy?.

Uzun lafyn kysasy, bu E-7 Steinhausen'yn Avrupa'dan geldi?i ve bir süre kullandy?y uçak. Sonralary dü?ürüldü?ü 109F-4'e geçmi?. Cutting Edge firmasy, bu uçakla ilgili özel bir not dü?mü?. Eldeki foto?raflara göre uça?yn gövdesinin olmasy gerekenden açyk renk göründü?ünü, bu yüzden uça?yn RLM 65 olan gövde yanlary ve altynyn Avrupa'dan geldi?i gibi byrakyldy?yny dü?ünmü?ler. Uça?yn syrty RLM 79, benekleri ise RLM 80.

Eyvallah deyip RLM 65 ile boyamayy yaptym, sonra biraz soldurma ve gölgeme de yaptym.

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/09/2012 Saat 20:14
Bu a?amada hala uça?yn foto?rafyny aryyor ve bulamyyordum, zira RLM 65 i?inden emin de?ildim. Ek olarak RLM 65 verilen profile göre neredeyse kanada kadar uzanyyordu. Çöl uçaklarynda genelde kanadyn birle?imindeki perçinli plakaya kadar RLM 79 gördü?üm için ara?tyryp emin olmak istedim.

Derken arady?ymy buldum:

Beyaz 10'un tek foto?rafy. Ancak bir enayilik vardy, Cutting Edge'in verdi?i beneklerle foto?raftaki uça?yn pek alakasy yoktu. Daha da ilginci, byrakyn gövdenin RLM 65 gibi açyk durmasyny, gövdede iki renk göremiyordum.

Bkz Cutting Edge:

Derken Kagero'nun "Jagdwaffe Tun****" kitabynda Beyaz 10 için renkli profil verildi?ini farkettim. Ancak i?ler iyice kary?ty, zira Kagero profiline göre uça?yn alty evet muhtemelen boyanmamy? RLM 65 iken, gövdenin üstü tamamen RLM 79'du. Ayryca Cutting Edge'in yanly? verdi?i, sary kuyruktaki primer oksit kyrmyzysy iki bölge de Kagero'da do?ru verilmi?ti.

Kafam iyice kary?my? halde Rahmi'nin de fikrini aldym. O da Kagero daha muhtemel deyince, bana da daha do?rusu o gibi geldi?i için uça?y tekrardan RLM 79 ile boyamaya karar verdim.

Bu arada bir ?ey daha farkettim. Cutting Edge'in verdi?i boyama ?emasy, aslen JG 27'deki Siyah 10 kodlu uça?a neredeyse birebir uyuyor, sary kuyruk harici ayny. Bir ?ekilde 10 numaralar my kary?ty veya "O da 10 bu da 10, gazla gitsin" mi dediler bilemiyorum...

Neyse, oturup ba?tan boyamak gerekecek. Bense eve i?ten yeni dönmü? haldeyim ve ?u an kendimi bir yere devirsem modundayym. Arkasy yaryn diyelim.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
arko
Üye
Üye

Gönderilenler: 212
Alıntı arko Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/09/2012 Saat 12:37
Govdedeki sayynyn oraya da bakmakta fayda olabilir. Belki de ****n arkasy kamufle sayynyn oradan itibaren ön kysmy 65 tir?
Hem fotografta kuyruktaki sary iyice solmu? ya da üzerine benek gibi bir seyler atylmy?.
Ayryca resimdeki ile dekal profilindeki uçaklar farkly; dekaldeki profilde kuyruktaki 3 beyaz çubuk yok. Ama foto?rafta var.
Yyi maketler!
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08/09/2012 Saat 10:42
Selam Arkut,

Steinhausen'yn Afrika kariyerine 109F-4 ile devam etti?i dü?ünülürse 2 farkly E-7 kullanmy? olaca?y bana mantykly gelmedi. A?a?y yukary ayny i?aretlemelere sahip olduklary için ben foto?raftaki uça?y yapmaya karar verdim.

RLM 79'u da bu sabah boyayyp soldurdum, uçu? yönünde de hafif çizgiler çektim. Benekleri de attyktan sonra bu i?lemi tekrarlamayy planlyyorum.

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08/09/2012 Saat 14:00
Yylmadan devam ediyorum. Queensryche dinlemenin maketçinin üretkenli?i üzerindeki olumlu katkylary ile ilgili bence bir ara?tyrma yapylmaly.

RLM 80 ile benekleri yapyp, ayny boyaya katty?ym eser miktarda sary ve buff rengi ile benekleri soldurdum. Sa?ynda solunda ufak rötu?luk i?leri hallettikten sonra maskeleri açtym. Görünü?e göre burundaki saryda ufak bir rötu? daha gerekecek. Uça?yn kalanyyla uyumlu olmasy için sary ve beyaz bölümleri de bir elden geçirdikten sonra parlak vernik yemesinin vaktidir.

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
arko
Üye
Üye

Alıntı arko Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08/09/2012 Saat 16:48
Uçaklar ayny olsa da de?i?ik tarihlerde farkly boyanmy? olabilirler. Bunu da göz önünde bulundurmakda da fayda olabilir.
Bir de naçizane olarak tavsiyem olacak; bence eskitme i?lemlerini dekalleri de uyguladyktan sonra yapmak en güzeli ve belki de do?rusu.
Yine de ?imdiden çok güzel olaca?y ortada.
Yyi maketler!
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/09/2012 Saat 21:58
Bir süredir güncelleme yapmyyorum, zira vernik at-kurut-çykartmalary yapy?tyr-kurut-tekrar vernik at safhasynda ilerleme epey yava?lamy?ty. Çykartmalary yapy?tyrdym, vernikledim, detaylaryn içini dolduracak ?ekilde yykama yaptym. Ufak detaylary ve pervaneyi de hallettim.

Derken son düzlükte yol kazasy oldu. Uçu? yönünde uça?a ince belli-belirsiz çizgiler atyp kanatlarda a?ynma-kirlenme gibi bir ?ey yapayym diye çaly?yyordum. Bitirmeye yakyn odaya hanym girdi, sonra aklyna bir ?eyler gelip sorular sorup ben de cevap vermeye çaly?yrken bir yol kazasy ya?andy. Aynen P-47'de oldu?u gibi boya tabancasynyn hortumunu bir yere taktym, bu sefer sadece bir damla syçrasa da kanady ve pervaneyi benzetti. Pervanenin pallerini zymparalayyp tekrar boyamak çok dert de?il de, kanatta inceltici laker tiner biraz boya biraz plastik eritip yüzeyi bozdu. Güzelce zymparalayyp tamir etmek gerekecek. Tam yaryna biter derken patlady kysacasy...

Ya ?u hortumu bir ?ekilde güvene almaly ya da bu tarz çaly?malarda e??eklik etmeyip boya tabancasynyn hazne kapa?yny kapaly tutmayy ö?renmeliyim.

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
levburkara
Üye
Üye

Gönderilenler: 579
Alıntı levburkara Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/09/2012 Saat 13:28
Gecmis olsun Emre Bey. Model cok guzel gidiyor, hayran hayran bakiyorum. Yesil benekler gayet guzel boyanmis, sabriniz muhtesem. Kaza kisminda cok ugrasmak istemiyorsaniz bir ortu, uzerine de alet edevat, harita, temizlik esyalari benzeri seyler atabilirsiniz. Belki kanadi boyamak sonucta daha kolay olabilir, ama bir iki extra ile hatayi kapatip, enteresan hale de getirebilirsiniz sanki.
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/09/2012 Saat 15:12
Te?ekkür ederim Burak Bey. Dün gece hyrs yaptym, 800 zymparayla hasarly bölgeyi temizleyip tinerden yer yer eriyen yüzeyi düzelttim. Bu sabah 30 dakikalyk bir çaly?ma sonrasy hasarly alany tekrar boyadym. Ak?am kontrol için foto?raf çekip buraya da koyarym ama büyük olasylykla kurtardym. En azyndan bunun tepesinde zyplamama gerek kalmady :)
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18/09/2012 Saat 07:47
Kanadyn durumu korktu?um kadar kötü de?ilmi?. 800 zymparayla dikkatlice ovalayyp hasarly bölgenin yüzeyini düzelttikten sonra tekrar boyadym. Tek kusuru ince kirletme geçi?lerini ayny yerde tekrar edince kanadyn di?er bölümlerine göre daha belirgin hale gelmeleri ama artyk o kadar kusuru kady kyzynda da arayabiliriz.

?u an uçak bu halde. Kanopinin orta bölümü takylacak, kanat ve kuyruk lambalary boyanacak, anteni çekilecek. Lastiklere de çok az toz-kum atarsak bu da biter. Tek sykyntysy antenin yere paralel bölümünden T yaparak dikine gövdeye do?ru inen bölümünü nasyl yapaca?ym, onu çözemedim. Altynda sanyrym beyaz ufak bir parça var, plastikten yapyp onu gövdeye japonlayyp... sonra?

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
arko
Üye
Üye

Alıntı arko Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18/09/2012 Saat 07:53
Boyasyyla böyle oynanmy? bir makette biraz da dekalleriyle u?ra?mak gerekebilir. Zira dekaller çok canly duruyor sanki.
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18/09/2012 Saat 11:20
Üzerlerine buff sykarak biraz soldurdum, ba?ka ne yapabilirim? Bir de foto?raflarda siyah ve beyaz için haçlary referans aldy?ym için sanyrym onlar iyice belirginle?iyor.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
arko
Üye
Üye

Alıntı arko Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18/09/2012 Saat 15:29
Orjinalini yazan: KucukEniste

?...Bir de foto?raflarda siyah ve beyaz için haçlary referans aldy?ym için sanyrym onlar iyice belirginle?iyor.

Yani biz maketin asyl halini görmüyor muyuz?
:)))))))
IP
lamurt
Üye
Üye

Gönderilenler: 144
Alıntı lamurt Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18/09/2012 Saat 16:26
Orjinalini yazan: arko

?...Bir de foto?raflarda siyah ve beyaz için haçlary referans aldy?ym için sanyrym onlar iyice belirginle?iyor.

yalan dunya.... :D

resimlerdeki siyah ve beyazin parlakligi hakkaten biraz fazla gorunuyor benim monitorde de.
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18/09/2012 Saat 17:01
Orjinalini yazan: arko

Foto?okta yaptym hepsini :)

I?yk ayary tutturamadym bir türlü ta?yndy?ymdan beri, referans olarak da haçlary alynca biraz patladylar. Biraz daha foto?ok ö?renmem lazym.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
Sayfa   2 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme