Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: P-40E (Hasegawa, 1/48) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
<< Önceki Sayfa   4
Yazar Mesaj
Clumsy
Üye
Üye
Simge
Pervane Sever

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1408
Alıntı Clumsy Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/04/2011 Saat 21:29
Y?çilik olarak çok ho?uma gitti, hatta imrendim!
Yine de bazy mantyk katalaryna (hep hedef hep hedef, tabii ki avcylar hakkynda olur böyle hatalar) dikkat çekmeme müsaade et lütfen:
1- gövde o kadar eskimi?ken tanytma i?aretleri olan yyldyzlara biraz daha müdahale edilebilir mi?
2- keza ayny eskitme oranynda bez olan hareketli yüzeyler (aleron, elevatör ve dümen gibi) daha da fazla solmu? olabilir miydi?
3- pervane sadece tek taraf döndü?ü için sadece dönü? yönündeki kenarlaryn eskimi? olmasy daha iyi olurdu.
4- eskime ve pervaneyi birle?tirirsek biraz da pervanelerin arka tarafyna uçlaryndan ortalaryna do?ru bir eskime güzel olur (bkz. yapmy? oldu?um P-39 ve Spit Mk.Vb maketlerinin foto?raflary)
5- Uça?yn açylyr kapanyr kapaklaryny tutan vidalarynyn oralarda, bazy detay çizgilerinin kö?elerinde ve kanat, elevatör gibi üzeylerin hücum kenarlarynda a?ynma ve boya dökülmesini tasvir etmek için metal boyayala uygulamada bulunulsa fena my olur?
Bunlaryn destekleyici bilgiler olmasyny umup iyi maketler diyorum!

Düzenleyen copilot_clumsy - 17/04/2011 Saat 10:25
-Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur!
-Peki o zaman. Sorunluuu...
IP
jarjarbinks
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 268
Alıntı jarjarbinks Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/04/2011 Saat 22:47

Demek istedi?im kyrmyzy ile i?aretledi?im bölümün koyu olup sary noktalaryn oldu?u kysymlaryn daha açyk olmasy.

Bana daha mantykly gelen panel ortalarynyn mesela)açyk ye?il ve panel çevresinin koyu renk olmasy

Kusra bakmayyn resminizi izinsiz kullandym
saygylar
"If you are going through hell keep going" Sir Winston Churchill
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/04/2011 Saat 12:57
Orjinalini yazan: copilot_clumsy

Y?çilik olarak çok ho?uma gitti, hatta imrendim!
Yine de bazy mantyk katalaryna (hep hedef hep hedef, tabii ki avcylar hakkynda olur böyle hatalar) dikkat çekmeme müsaade et lütfen:
1- gövde o kadar eskimi?ken tanytma i?aretleri olan yyldyzlara biraz daha müdahale edilebilir mi?
2- keza ayny eskitme oranynda bez olan hareketli yüzeyler (aleron, elevatör ve dümen gibi) daha da fazla solmu? olabilir miydi?
3- pervane sadece tek taraf döndü?ü için sadece dönü? yönündeki kenarlaryn eskimi? olmasy daha iyi olurdu.
4- eskime ve pervaneyi birle?tirirsek biraz da pervanelerin arka tarafyna uçlaryndan ortalaryna do?ru bir eskime güzel olur (bkz. yapmy? oldu?um P-39 ve Spit Mk.Vb maketlerinin foto?raflary)
5- Uça?yn açylyr kapanyr kapaklaryny tutan vidalarynyn oralarda, bazy detay çizgilerinin kö?elerinde ve kanat, elevatör gibi üzeylerin hücum kenarlarynda a?ynma ve boya dökülmesini tasvir etmek için metal boyayala uygulamada bulunulsa fena my olur?
Bunlaryn destekleyici bilgiler olmasyny umup iyi maketler diyorum!

Selam Arkut,

Te?ekkür ederim, yapty?ym maketleri payla?yrken en çok arady?ym ?eylerden biri böyle geri dönü?ler. Zira pek çok ki?i be?eniyor ancak özellikle uçaklara dair bilgi ve bazy malzeme eksiklerimden hala çok çok iyi sonuçlar almaktan uza?ym (veya öyle dü?ünüyorum).

1. Tanytma i?areti olan yyldyzlary da ayny renkleri kullanarak soldurmaya çaly?tym. Ancak iki sorunla kar?yla?tym. Birincisi, kalan renkler soldu?unda bas bas ba?yran beyaz rengi nasyl kyrabilirim? Ykinci sorun da, mat vernik a?amasynda ?iddetli sorunlar ya?ayyp beyazlamaya maruz kalynca yer yer tinerle müdahale etmem gerekti, buradaki maviler üzerindeki soldurmalaryn da a?yrlykla ?afty kaydy bu esnada.

2-3-4 numaraly maddeler, benim temel bilgi eksikli?ime ba?ly. Uçak üzerinde i?e giri?meden önce neresi hangi malzeme, neresi ne iyice ara?tyrmak lazym. Ancak bulabildi?im bilgi kaynaklary kysytly ve ben de tezcanly ve sykylganken "aman oldu?u kadar, aman tadymyz kaçmasyn" diyerek bu kadary oldu :) Zaten ?u aralar yapty?ym uçaklaryn hepsini deneme/ö?renme modelleri olarak görüyorum. Her birinde bir sürü hata yapyp "Haa bu böyle olmayacakmy?"y ö?reniyorum, keyifli bir süreç.

5 numara, sormak istedi?im bir konu. Bu uçakta yapmak istiyordum, ancak ortaly?y batyrmadan nasyl metalik dökülme yapabilece?imi henüz bilmiyorum. Senin gibi bir maketi 20 kat boyada boyayyp, ara boya farklaryyla a?ynma yakalamak da bence benim yetene?im ve daha önemlisi sabrymyn menzili dy?ynda bir konu. Metalik a?ynmalar konusunda her türlü yardyma açy?ym.

Çok salak bir soru daha sorayym... Pervaneler ince, keskin kenar yönüne do?ru mu dönüyor? Zira böyle dönüyorsa sanki bu pervanelerin açysy ters de?il mi? E?er kalyn yuvarlak uç yönüne do?ru dönüyorsa bunlaryn da havayy kesme olayy ince uca göre daha zor olmaz my? Cahillik güç i? gerçekten.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/04/2011 Saat 13:07
Orjinalini yazan: jarjarbinks

[IMG]http://i1188.photobucket.com/albums/z420/berktuzuner/P-40E33.jpg" />
Demek istedi?im kyrmyzy ile i?aretledi?im bölümün koyu olup sary noktalaryn oldu?u kysymlaryn daha açyk olmasy.

Bana daha mantykly gelen panel ortalarynyn mesela)açyk ye?il ve panel çevresinin koyu renk olmasy

Kusra bakmayyn resminizi izinsiz kullandym
saygylar

Berk Selam,

Öncelikle sizli bizli konu?maya gerek yok. Resmi de "Bunu ben yaptym" demedi?in sürece istedi?in gibi kullanabilirsin :)

Gelelim soruna. Bence tamamen keyfine göre yap. Ben son yapty?ym uçaklarda, genellikle panelleri belirginle?tirip boyut katmak için panellere göre tonlama yapyyorum. Daha önce yapty?ym ba?ka bir yöntem ise, komple kanat veya kamuflajdaki ye?il bölgeyi baz alarak tonlamakty. Mesela kanattaki tüm ye?il üzerinde renk oyunu yapyyordum. Fakat panelleri bölen çizgileri belirginle?tirince dengesiz bir görüntü elde etti?imden bundan vazgeçtim.

Bu modelde neden kamuflajlary ayyran bölgeleri karartty?yma gelirsek, tamamen ki?isel bir tercih. Evet mantyksyz olabilir, ancak bir ?ekilde iki renk arasy geçi?i iyice keskinle?tirip belirginle?tirmek istiyordum ve kullandy?ym Uhu-tacyn yer yer oturmamasy sebebiyle yumu?ayan bölgeler olmu?tu. Ben de rengin koyusuyla synyr çizgisi çizgim. Böylelikle hem renk synyrlarynda artmy? kontrast yakaladym, hem de geçi?lerin keskinli?i sertle?mi? oldu.

Öte yandan, ne kadar "mantykly" bilmiyorum. Ordudaki kysa hizmetim syrasynda bu ?ekilde askeri araçlar gördüm. Ancak oradaki sebep, boyalary yamanyp duran araçlarda boyanyn ufak bir kot farky yaratmasy ve zamanla (özellikle gazya?yyla sildirilen araçlarda bunun tozu isi araca yapy?tyrmasyyla) bu bölgelere pislik dolmasyydy. Havayy yararak uçmasy gereken bir uçakta bu ne kadar söz konusu olabilir bilmiyorum tabii :)

Son olarak, ben maketi yaparken gerçekçilik/estetik arasyndaki çizgide biraz daha esteti?e kaçyyorum. Zira yapty?ymyz ?ey gerçe?inin 48 kere küçültülmü? hali, bu durumda y?y?y da 48 kere az yansytaca?y için "oyuncak" olarak algylanmamasy için bir numaralar çevirmek lazym. Nasyl ki TV ekranynda güzel görünen insanlary sette görsen a?yry makyajlaryndan korkarsyn, bu da benim a?yry makyajly uça?ym i?te :)

Amma yazyp çizdim yahu. Vallahi bu kadar kaptyrmaya gerek yok, ho?una giden ?ey neyse onu yap, durmadan tekrarlayyp kendini geli?tir, eksiklerini bulup kapatmaya çaly?. Kalany fasafiso.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
ardeth
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1368
Alıntı ardeth Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/04/2011 Saat 21:37
Emre bak, adam askerde olsa bile gözü üzerimizde ona göre dikkatli yapmakta fayda var. :)

Epey aydynlatycy bilgiler verdin sa?ol Arkut.
Bu dünya fanidir sakyn aldanma, ma?rur olup tac-ü tahta dayanma, yedi iklim benim deyu güvenme...
IP
arko
Üye
Üye

Gönderilenler: 212
Alıntı arko Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18/04/2011 Saat 11:14
Selam;

Y?in do?rusu zaten uça?yn kendisinde gizli. Kanat profiline de bakty?ynda rüzgârla kar?yla?an ilk taraf kalyn, arkasy ince. Bu yüzden pervaneler kalyn taraflary neredeyse o yöne do?ru dönerler.

Metal eskitmesi için çe?itli yöntemler var. Basit olarak gümü? renkli boya kalemini kullanmak ba?langyçta çok i?e yarayacaktyr. Metal gözükmesini istedi?in herhangi bir yere uyguluyorsun. Ho?una gitmedimi, nemli kulak temizleme çubu?uyla sil yeniden dene. Hatta bu yöntemi Chris Wachup çok kullanyyor. Eminim bu konuda daha bir sürü farkly yöntemi arkada?lar söyleyecektir.
Bu arada yetenek konusuna de?inmi?ken yineliyorum, Ufuk' un, Serdar' yn ve Rahmi' nin maketlerini gördükten sonra fazlasyyla geri kaldy?ymdan artyk eminim.
Senin maketin için imreniyorum diye yazarken de ciddiydim :)

Aygün, haftasonu e?im geldi diye yazy yazabildim yoksa bu yazyyy bile çok kysytly imkanla yazyyorum. Rahat olabilirsiniz :)

Umarym biraz da olsa yardymcy olabilmi?imdir.

Herkese iyi maketler!
IP
<< Önceki Sayfa   4
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma