![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Tayyareler | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj |
ranger
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 21/07/2008 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 140 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 26/03/2011 Saat 19:10 |
Daha öncede off-topic odasynda konu?tu?unuz gibi iki seneden sonra model yapmaya geri dönünce bilgilerimin bir ço?u uçmu? gibi gözüküyor. O yüzden bu modeli ilk kez model yapan biri gibi e?itim amaçly yapmak istiyorum.
Elimdeki model ba?lykta da yazdy?y gibi Italieri P-40M/N - Kittyhawk Mk. IV. [IMG]http://i310.photobucket.com/albums/kk406/ajdgraphics/IMG_6640_web.jpg" /> Tabiri caizse ?u anda model parçalary ile birbirimize bakyp duruyoruz. Nasyl ba?layaca?ymy kestiremedim bir türlü. Bu arada airbrush seti kurana kadar fyrça ile çaly?aca?ymy ekleyip soru(n)larymy aktarayym. Aklymdakiler: 1- Her?eyden önce elimde astar oldu?unu hatyrlady?ym Tamiya Surface Primer ismli bir malzeme varvar. Bu malzemeyi modelin her parçasyna sürüp ondan sonra my di?er i?lemlere ba?lamak gerekiyor? Bu malzemeyi incelterek mi kullanmalyyym? 2- Ylk olarak canopi yapylacak elbette. Ama pilot kabininin içindeki gösterge kabini'nin detaylary çok ufak. Zannediyorum bunu belirginle?tirmek için kuru fyrçamala (dry brush) olarak tabir edilen i?lemi yapmak gerekiyor keza tüm göstergeleri ayry ayry boyamak mümkün de?il. Ama bu i?te hiç tecrübem yok. 3-Modelin parçalarynyn üstündeki yollar (yani detaylar diyeyim) önceki deneyimlerimde boyayy sürdükçe kayboluyorlardy. Di?er modellere bakyyorum da o detaylar bir ?ekilde belirginle?tirilmi?. Bu tekni?in ady nedir acaba? Nasyl uygulanyr? ?imdilik aklymdakiler bunlar. Yardymlarynyz için ?imdiden te?ekkür ediyorum. Düzenleyen ranger - 26/03/2011 Saat 22:15 |
|
![]() |
|
Baris Can
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 21/12/2009 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 385 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: ranger
Daha öncede off-topic odasynda konu?tu?unuz gibi iki seneden sonra model yapmaya geri dönünce bilgilerimin bir ço?u uçmu? gibi gözüküyor. O yüzden bu modeli ilk kez model yapan biri gibi e?itim amaçly yapmak istiyorum. Elimdeki model ba?lykta da yazdy?y gibi Italieri P-40M/N - Kittyhawk Mk. IV. ![]() Tabiri caizse ?u anda model parçalary ile birbirimize bakyp duruyoruz. Nasyl ba?layaca?ymy kestiremedim bir türlü. Bu arada airbrush seti kurana kadar fyrça ile çaly?aca?ymy ekleyip soru(n)larymy aktarayym. Aklymdakiler: 1- Her?eyden önce elimde astar oldu?unu hatyrlady?ym Tamiya Surface Primer ismli bir malzeme varvar. Bu malzemeyi modelin her parçasyna sürüp ondan sonra my di?er i?lemlere ba?lamak gerekiyor? Bu malzemeyi incelterek mi kullanmalyyym? 2- Ylk olarak canopi yapylacak elbette. Ama pilot kabininin içindeki gösterge kabini'nin detaylary çok ufak. Zannediyorum bunu belirginle?tirmek için kuru fyrçamala (dry brush) olarak tabir edilen i?lemi yapmak gerekiyor keza tüm göstergeleri ayry ayry boyamak mümkün de?il. Ama bu i?te hiç tecrübem yok. 3-Modelin parçalarynyn üstündeki yollar (yani detaylar diyeyim) önceki deneyimlerimde boyayy sürdükçe kayboluyorlardy. Di?er modellere bakyyorum da o detaylar bir ?ekilde belirginle?tirilmi?. Bu tekni?in ady nedir acaba? Nasyl uygulanyr? ?imdilik aklymdakiler bunlar. Yardymlarynyz için ?imdiden te?ekkür ediyorum. Merhaba ; Hem kendime ait, hemde forumlarda zaman içinde aldy?ym bilgilerden yola çykarak ?ahsi deneyimlerimi payla?mak isterim. 1) Astar; bolca macun ve sonrasynda tesviye görmü? modellerin parçalar arasy seviye farky sorunlary ya?ayyp ya?amady?yny "tek renk" manty?y ile kolayca görmek maksatly kullanylyyor. Ynce bir kat altta yatan sorunlary daha iyi gösterece?i için ideal kullanym ?ekli pistole ile. Ynceltici olarak kolayca bulabilece?iniz malzeme selülozik tiner. Tek kullanymlyk ?yryngalar ile bir ölçek syvy %100 de?er ta?yyor ise, bunun %40' yna denk gelen kadary astar, geri kalany seülozik tiner ?eklinde ölçeklendirilebilir. 2) Kuru fyrçalamanyn neredeyse kendisi aslynda tecrübe. Yani uygulama esasy basit, yaptykça mükemmelle?tirilebilecek bir yöntem. Örne?in gümü? rengine ucu yassy bir fyrça hafiften batyrylyp çykaryldyktan sonra bir ka?yt havlu ile fyrçayy temizlersiniz. Her ne kadar temizlenmi? bile olsa az da olsa boya kalyntylary fyrçada kalacaktyr. Fyrçayy dik açyyla sert bir ?ekilde istenilen yönde detaylaryn üzerine vurup çeker gibi yapty?ynyzda i?lem tamamlanmy?tyr diyebiliriz. Buna örnek olarak bir pervane eskitmem vardy. Fikir verebilir. ![]() 3) Detaylar ; fyrça ile boyarken boyanyn kalyn olmasy sebebiyle, detay aralaryna olmasy gerekenden fazla boya doldu?u için kayboluyorlardyr. Boya olarak enamel boya kullanaca?ynyzy varsayyyorum, bunun içinde özellikle Humbrol marka boya tercih ederseniz önerece?im oran yary yaryya sentetik tiner ile inceltmeniz ?eklindedir. Yani 1 ölçek syvynyn yarysy tiner, yarysy boya gibi. Bu inceltme ile 2 kat boya detaylary kapatmadan gerekli etkiyi yaratyr. Bir kat enamel ile boyadyktan sonra 1 gün ara vermeniz iyi olur. Gözlemlerim selülozik tinerin enamel boyayy bozdu?u yönünde. Hatta fyrçayy bile temizlemek için daldyrsanyz, fyrçada katyla?ma oluyor. Yukaryda yazylanlara göre yapty?ym bir boyamanyn sonucu ?u ?ekilde olmu?tu : ![]() Umarym yazdyklarym faydaly olur. Saygylar. |
|
Dü?ünenin gücü, dü?leyebildi?i dü?üncelerin synyrlary kadardyr.
|
|
![]() |
|
ranger
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 21/07/2008 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 140 |
![]() ![]() ![]() |
Öncelikle cevap için te?ekkürler.
Pistole almayy ben de çok istiyorum ama 500 liralyk masraf ?u anda gözümü korkutuyor. Bu durumda fyrça ile devam edece?im gibi. Bu durumda yukaryda yazdy?ynyz astar kullanymy ve boya inceltme esaslary fyrça kullanymy için de geçerli oluyor mu? Bu arada elimdeki enamel boyalaryn hepsi model master. Birde tamia akrilik boyalar var ki fyrça için yanly? seçim oldu?unu sonradan ö?rendim... PS: Aslynda aklymda ?öyle bir?ey alyp ekovatla halletmek var. Ama memleketimde böyle bir?ey üreten yokki:( http://cgi.ebay.com/Campbell-Hausfeld-Air-Compressor-Tank-2-Gallon-Portable-/350448133584?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51985625d0 Düzenleyen ranger - 29/03/2011 Saat 12:31 |
|
![]() |
|
Rahmi K.
Admin Group ![]() ![]() + + + Kayıt Tarihi: 21/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1212 |
![]() ![]() ![]() |
Geçen hafta kompresör toplamy? birisi olarak size bu i?in, bir ekovat, bir depo ile bitmeyece?ini, elinizde bu depo olsa bile maliyetin de 200TL + sürpriz masraflar ?eklinde olaca?yny rahatlykla söyleyebilirim. Kompresör yaptyrma i?ine giri?ecekseniz zaten 2 gallon(7.5 litre) depo tavsiye etmem.
Di?er konuya gelirsek, sitenin ana sayfasyndan makalelere ula?abilirsiniz. Sorularynyzyn cevaplary orada ve yapym a?amalarynyn anlatyldy?y galeri bölümünde yer almakta. |
|
|
|
![]() |
|
ranger
![]() ![]() ![]() |
O zaman Piyango'dan para çykana kadar fyrçaya devam :) demektir...
Sitedeki makalelerin hepsini + özkan türker bey'in sitesinde ki makaleleri okudum hepsi çok yararlylar. Ama takdir edersiniz ki böyle forum ortamynda bilgi aly?veri?i kadar yararly olmuyorlar. Hatta acemili?inizi bilen birinin yapynda yapylan 1-2 maketle atmak gibisi yok. |
|
![]() |
|
Baris Can
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 21/12/2009 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 385 |
![]() ![]() ![]() |
Merhaba ;
Fyrça ile boyamada kullanabilece?iniz ölçekleri verdim. Bende fyrça ile kullanyrken bu ölçekleri tecrübe etmi? ve olumlu sonuç almy?tym. Model Master marka enamel boyalaryn kullanymy hakkynda yeterince tecrübem yok. Ancak ufak tefek oynamalar ile bu markada elinize uygun ölçekleri yakalayabilirsiniz diye dü?ünüyorum. Saygylar. |
|
|
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: Baris Can
Gözlemlerim selülozik tinerin enamel boyayy bozdu?u yönünde. Hatta fyrçayy bile temizlemek için daldyrsanyz, fyrçada katyla?ma oluyor. Tineri boyanyn içine katarsanyz zamanla (1-2 hafta gibi bir zaman diliminden bahsediyorum) boya bozulur.Onun dy?ynda selülozik tinerin enamel boyayy bozdu?una hiç ?ahit olmadym. |
|
![]() |
|
nezih
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 02/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1077 |
![]() ![]() ![]() |
Butun enamel boyalari selulozik tinerle atiyorum su ana kadar bozulma yapmadi.
|
|
![]() |
|
Baris Can
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: idris
Orjinalini yazan: Baris Can
Gözlemlerim selülozik tinerin enamel boyayy bozdu?u yönünde. Hatta fyrçayy bile temizlemek için daldyrsanyz, fyrçada katyla?ma oluyor. Tineri boyanyn içine katarsanyz zamanla (1-2 hafta gibi bir zaman diliminden bahsediyorum) boya bozulur.Onun dy?ynda selülozik tinerin enamel boyayy bozdu?una hiç ?ahit olmadym. Bozma tabiri, fyrça ile uygulama esnasynda boyanyn sentetik tinerle inceltilmi? gibi iyi bir sonuç vermedi?ine dair tecrübelerime dayanarak kullandy?ym bir tabirdir. Boya kutusu içine tiner koymak ve olasy zararlary ayry bir konu. Arkada? eminim dikkate alacaktyr. Orjinalini yazan: nezih
Butun enamel boyalari selulozik tinerle atiyorum su ana kadar bozulma yapmadi. Pistole için do?ru oldu?unu dü?ünüyorum ve fyrça ile boyamada önerdi?im Humbrol marka boyalary, pistoleye geçtikten sonra bende selülozik tinerle inceltmeye ba?ladym. Ama fyrça ile uygulama sözkonusu. En güzeli arkada? yapaca?y uça?yn bir kanadyny sentetik tiner ile inceltilmi?, di?er kanadyny selülozik tiner ile inceltilmi? boya ile fyrça kullanarak boyasyn ve sonuçlary de?erlendirsin. Mutlaka kendisine en iyi uyan çözümü bulacaktyr. Saygylar. |
|
|
|
![]() |
|
nezih
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 02/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1077 |
![]() ![]() ![]() |
Firca ile boyama acikcasi sut ve kola arasindaki fark kadar farkli birsey, deneyimim olmadigi icin cok fazla yorum yapmam dogru degil. Kolay gelsin
|
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Fyrça kullanymynda sentetik tiner daha iyi sonuç verir.
|
|
![]() |
|
erhntly
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 824 |
![]() ![]() ![]() |
Bahsedilmi? ama dilim ?i?mesin, fyrça ile selülozik tiner kullanmayynyz, sentetik tiner.. Kimileri terebentin vs. de önerirler ama sentetik tiner.. Selülozik ile firçalary temizleyiniz sadece ama onu da içinde unutarak yapmayynyz, fyrçadan da olursunuz... ?öyle dü?ünün, sentetik tiner naylon ambalajda, selülozik teneke ambalajda satylyyor...Model üstünde de pistole ile atyldy?ynda kuruma a?amasy hemen ba?lady?y için problem yaratmayan selülozik, fyrça ile boyamada yüzeyde uzun süre yslak yslak kalynca plasti?i de bozuyor...
|
|
![]() |
|
ranger
![]() ![]() ![]() |
idris bey ve erhntly'nin tavsiyeleri üzerine bugün sentetik tinerimi alyp bu i?e hayde vira diyorum :)
Bary? bey, söyledi?iniz oranlary da dikkate alaca?ym. Nezih bey, aslynda evde selülozik tiner de var. Maketin fazla gözükmeyecek bir bölgesinde deneyebilirim onu da. Parçalary a?aç üzerindeyken boyamak daha my mantykly oluyor sizce? Düzenleyen ranger - 30/03/2011 Saat 09:10 |
|
![]() |
|
ranger
![]() ![]() ![]() |
Son hyz devam ediyorum çaly?maya :) Yki günde kokpiti bitirmeyi ba?ardym. Yan duvarlary interior green yerine olive drab ile boyayyp daha sonra üstüne tekrar olmasy gereken rengi boyamaya çaly?ty?ym (çok iyi olmady arada olive drab gözüküyor ço?u yerde ama kendimi kandyrarak ufak bir kirletme havasy yakalamy? gibi davranyyorum) kysymy atlarsak galiba iyi gidiyorum :) Kontrol panelimde çok ho?uma gitmeyen ama ilk denememe göre de fena durmayan bir kuru fyrçalama yaptym ama olmasy gerekti?i gibi mi oldu bilmiyorum.
Bundan sonda gövdeyi yapy?tyraca?ym ama i?kencemin olmady?yny yeni farkettim. Modelizmo'dan sipari? ettim ama artyk gelene kadar bekleyece?iz. Resimler: ![]() ![]() ![]() Düzenleyen ranger - 06/04/2011 Saat 17:00 |
|
![]() |
|
ranger
![]() ![]() ![]() |
Aklyma geldi: mesaky editleyince resim tagleri bozuldu?u için ü?enip buraya yazayym dedim. ?u parçalary a?açtan ayyrmak için kullanylan kyvryk uçlu penselerde yapy marketlerde daha ucuza bulabilir miyiz? Yoksa tamiya vs'nin olanlary almak daha my iyi?
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |