Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Yardım | |
Kayıt Ol Giriş |
AFV | |
Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : AFV |
Konu: M48T5 hakkinda bilgi ihtiyaci | |
Yazar | Mesaj |
KursadA
Üye Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
Konu: M48T5 hakkinda bilgi ihtiyaci Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 19:28 |
Turk Kara Kuvvetleri envanterine saniyorum 1970'lerin sonu ya da 1980'lerin basinda oldukca az miktarda girmis ve cesitli kaynaklarda "M48T5" diye gecen bir M48 tank versiyonu var. Bu tank hakkinda fotograf ya da bilgi saglayabilecek arkadaslarin yardimina ihtiyacim var.
Tank hakkinda bildiklerim soyle: -Tanklar Almanya menseili bir modernizasyon paketinin uygulanmasi ile elde edilmis ya da Almanya'dan gelmisler. Bu tanklarda da 105mm'lik top var, ancak top M48A5T1 ve M48A5T2 tanklarinda kullanilan M68 topu degil, Leopard 1 tanklarinda kullanilan Alman yapisi top. -Tanklar genel goruntu itibariyle Almanya'nin kendi M48'lerini Leopard 1 topu ve baska eklemelerle modernize ederek gelistirdigi M48A2GA2 versiyonuna oldukca benziyor. M48A2GA2 tankinin resmini asagida veriyorum. Ozellikle top namlusu ve taretteki degisikliklere dikkat: -Elimde bir Turk "M48T5" tankina ait oldugu soylenen tek resim Savunma ve Havacilik'tan taranmis eski bir resim, ve bu resimde tankin motor kismi M48A3/A5T1/A5T2 versiyonlarindan cok farkli gozukuyor. Bu nedenle tankta baska bir motor kullanilmis olmasi ya da tankin stoktaki cok eski M48A1'lerden modernize edilmis olmasi ihtimali var. -Elde az sayida kalan bu nispeten eski tanklar muhtemelen egitim amacli kullaniliyorlarmis. "M48T5" adi son yillarda eski M48 sasilerinden turetilen bazi kurtarma araclari vb. icin de kullanildigi icin ortada bir isim karmasasi da var. Ben ana muharebe tanki olan M48T5'den bahsediyorum. Tekrar belirteyim, bu tanklar Turk Kara Kuvvetleri'nde cok sayida bulunan ve resimlerine kolaylikla erisebildigimiz M48A5T1/T2 tanklarindan FARKLI. Google'dan falan kolaylikla bulunabilecek birsey olsaydi coktan bulmustum. Bu tanklar hakkinda bilgisi olan arkadaslar paylasabilirse sevinirim. |
|
selim59
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 19/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 27 |
Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 20:20 |
Selim
|
|
KursadA
Üye Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 22:50 |
Orjinalini yazan: selim59
Sevgili KursadA bulabildiklerim bunlar. Ylk 2 resim ?imdi ismini hatylayamady?ym Kara Kuvvetlerinin yayynlady?y bir kitaptan alynma. Tesekkurler. Notunuzdaki resimlerden birisi (tam onden cekilmis olan) kule ustundeki ruzgar sensoru ve termal kilifli M68E1 topundan da anlasilacagi uzere bir M48A5T2 resmi; ancak diger ikisi aradigim M48T5 versiyonuna ait. Motor kisminin yapisi benzinli M48A1'lerden donusturuldugunu acikca belli ediyor. Ancak "oto sanayide yaptirilmis" gibi duran buyuk ekzoslar ve motor bolmesinin ustundeki kapagin yapisi degisik, keske daha ayrintili resimlerini bulmak mumkun olsaydi. Düzenleyen KursadA - 10/12/2009 Saat 22:51 |
|
Nahit
Üye Kayıt Tarihi: 14/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 146 |
Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 23:14 |
Etimesguta e?itimdeyken bu tanklarla ilgili olarak deniz piyadelerinin kullanmasy için alman yardymlary ile M48A1C (yanly?ta söylenmi? olabilir) tanklaryndan basit bir modernize ile yani benzinli motorun ve aty? kontrol sistemin de?i?medi?i sadece alman leopar 1 tank topunun konularak arifiyede imal edildi?i bilgisi verilmi?ti bize
|
|
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |