Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
AFV
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : AFV
Mesaj icon Konu: M41 Walker Bulldog 1/35 Tamiya Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   3 Sonraki >>
Yazar Mesaj
onge
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 336
Alıntı onge Cevaplabullet Konu: M41 Walker Bulldog 1/35 Tamiya
    Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:01
Tamiya'nyn bu eski kitini bir yyl kadar önce ikinci el olarak almy?tym. Tamiya'nyn pek çok paletli aracynda oldu?u gibi bu kitte de pil motoru ile çaly?an hareketli bir model olu?turmak üere yola çykylmy?. Piyasada iki sürümü mevcut; biri benim u?ra?ty?ym motorsuz olan, di?eri de içinden pil motoru ve di?li kutusu çykan...
"cure" le yeah tank cho she calcar
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:06
Kit oldukça eski ve eskili?inden kaynaklanan bazy sorunlara da sahip. Bunlara zamany geldikçe de?inmeye çaly?aca?ym. Buna ra?men modelcili?e yeni ba?layanlary mutlu edebilecek, az parçaly, belirgin detayly, iyi tesviye yapyldy?ynda parça uyumu problemi çykarmayan, yapym kylavuzu rahat anla?ylyr bir kit. Hatta Tamiya'da adet oldu?u üzere bazy M41 foto?raflary da yapym kylavuzunda mevcut.
Kylavuzdan edindi?im bilgilere ve gözden geçirdi?im bazy kaynaklara göre aracyn üretim süreci 1950'lerin ba?yna dayanyyor. M24'lerin Kore'de istenen performansy verememesini takibeden süreçte ABD ordusunun yeni bir hafif tanka sahip olma iste?i sonucunda M41 projesi ortaya çykyyor. M41 ABD ordusunun Kore ve Vietnam operasyonlarynyn arasynda biryerlerde üretildi?i için Kore'de devriye görevlerinde kullanylabilmi?. (Kore'de herhangi bir çaty?maya girdi?ine ait kayyt bulamadym.) Vietnam'a gelindi?inde ise yine M41 örnek alynarak üretilen Sheridan tanky zaten devreye sokulmu? oldu?undan bu araçlar pek kullanylmamy?. Demode olan M41'leri ise Güney Vietnam ordusu kullanmy?.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 16:15
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:18
Aracyn kasa kysmyny hale yola sokmakla i?e ba?ladym. Buradaki pil motorunu açyp kapamaya yarayan delikler yine kitte bulunan figürlerin zeminleri kullanylarak kapatyldy ve birkaç kez macunlanyp zymparalandy.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 16:19
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:21
Bu arada hemen belirtelim: Tamiya aracyn yürür aksamyny olu?turan parçalarla kasayy bir bütün olarak vermi?. Bu anlamda bir oyuncak olarak sa?lamlyk sa?lamy?, ama modelin bu hali onu günümüzün yüksek detay standartlarynyn biraz gerisinde byrakyyor. Yine de detay görmek u?runa u?ra?mayy sevenler için güzel bir kit.
Yukaryda açyklady?ym nedenden ötürü yürür aksamyn toparlanmasy gayet kolay oldu. Hatta hem kasaya hem de tekerleklere boya atyp biraz e?lendim.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 16:24
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:28
Bu arada tarete el attym. Komutanyn bulundu?u kysymda gözetleme deliklerini açyp tesviye ettim. Taretin arkasynda bidonlaryn ba?landy?y bölümde gözüme abartyly görünen bazy detaylary düzledim.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 16:29
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:37
Taretin daha çok i?i var gibi görünüyor...
Ana silahy monte edip taretin ana parçalaryny birle?tirdim. Gereken yerlerde macun ve zympara ikilisine ba?vurdum. Kitte namlu örtüsü için naylon po?et, ip ve ?effaf bant kullanylan ilginç bir metod önerilmi?. ?u syra namlu örtüsü yapmayy dü?ünmüyorum. Zira u?ra?ylmasy gereken ba?ka detaylar var.
Tamiya gövdenin üstü için bir hayli detayly bir biti? hazyrlamy?. lakin gövde yanlary için ayny özeni göstermemi?. Çamurlu?un üzerindeki kutularyn saclaryny takviye etmek için yapylmy? çizgisel izler yanlarda verilmemi?. Buna ilave olarak nasylsa palet gelecek diye dü?ünülüp, kutularyn altyna denk gelen kysymlar oyuk byrakylmy?.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:40
Ylk i?im alt kysymdaki oyuk bölümleri polystrene levhadan kesti?im parçalarla doldurmak oldu. Daha sonra ysytylmy? çerçeveden çekti?im parçalar, ye?il kafa ve zympara yardymyyla kutularyn üzerindeki izleri yaptym.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 16:41
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:46
Daha sonra egzozlarla biraz u?ra?tym. Ylk etapta egzoz susturucusunun üzerindeli iki kalyp iticisi izi gözüme çarpty. Aracyn fotolaryna bakynca bunlaryn aracyn gerçe?inde de bulundu?unu görüp bir nebze rahatladym. Egzozlary Revell 88 ile boyayyp, Revell 77 ile hafif bir dumanlama attym. Böylece pas renginin kyzylly?y biraz kaybolur gibi oldu.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 16:46
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:48
Egzozlary monte ettikten sonra, bunlaryn altyndaki bo?luklary da polystyrene levha ile kapattym, macun ve zympara ile düzelttim.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 16:48
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:52
Bu a?amadan sonra modeli detaylandyrmak için kullanmayy dü?ündü?üm asit indirme parçalardan çamurluklary hazyrlamaya koyuldum. AFV Club M41 için (muhtemelen kendi üretimi olan) güzel bir asit indirme seti hazyrlamy?. Yçinde çamurluklar, çamurluk dirsekleri, bidon asmak için aparatlar, namlu örtüsü için birle?im detaylary gibi parçalar var. Sinirleri sa?lam olanlaryn bile?ine ve cymbyzyna kuvvet.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 16:53
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 16:57
Biraz ölçüp biçtikten sonra setteki parçalaryn Tamiya kitine de uyum sa?layabilece?ini farkedip i?e koyuldum. Üst gövdenin çamurluklaryny kesip biçip, yanlaryny da biraz yontup asit indirme parçalaryn yerini hazyrladym. Daha sonra da çamurluklary olu?turan asit indirme parçalary biribirine yapy?tyrmaya ba?ladym.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 16:58
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 17:09
Gövdenin üst bölümünde periskoplary yapmayy unuttu?umu farkettim. Uygun ebatta ?effaf parça bulamayynca atyk bir plexiglas parçasyndan yonttu?um takozlary bu i? için kullandym.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 17:10
IP
idris
Üye
Üye

Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 22:49
Orjinalini yazan: onge

Vietnam'a gelindi?inde ise yine M41 örnek alynarak üretilen Sheridan tanky zaten devreye sokulmu? oldu?undan bu araçlar pek kullanylmamy?. Demode olan M41'leri ise Güney Vietnam ordusu kullanmy?.

FMJ filminde vardy bunlar.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 23:04
Ylginçtir; Deniz Piyadeleri bunlary Vietnam'da hiç kullanmamy?. Filmdeki rolleri sadece kurgudan ibaretmi?. Bununla ilgili bir site vardy bulursam linkini yayynlarym.
Neyse, modele dönelim;
Gövdeyi kapatmadan önce yapmam gereken i?lere yöneldim. Öncelikle, plexiglas'tan hazyrlady?ym periskoplary bo?luklaryna Tamiya'nyn Epoksi macunuyla oturttum.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 23:41
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 23:46
Bu arada gövdenin üst kysmynda önde birkaç detay dikkatimi çekti. Asimetrik ?ekilde duran anten benzeri uzantylar ve farlaryn altynda bulunan, çekme halaty ya da ba?la ?eyleri ba?lamaya yarayan halkalar... Uzantylary pirinç boru profiller ve toplu i?ne kullanarak imal ettim. Halkalary ise yapym a?amasynda olan M47 maketinden aldym.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 23:47
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 23:51
Bakty?ym fotolardan çamurluklar ile egzoz muhafazasy arasynda belirgin bir bo?luk oldu?unu farkettim. Bunu makete yansytmak ve beraber kalyplanmy? olan bu iki parçayy ayry parçalarmy? gibi göstermek için, egzoz muhafazasy ile çamurluk arasyna önce bir yiv daha sonra da ince bir kanal açtym.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 23:52
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10/12/2009 Saat 23:56
Aklyma takylan önemli detaylardan biri de taretin arkasyna asylan bidonlar oldu. Kitten çykan bidonlaryn hem boyutlary hem de detaylary pek do?ru gözükmüyordu. Bunu farketmemi sa?layan, modelingmadness sitesindeki kit incelemesi ve yapym öyküsü oldu. Yapym öyküsündeki tavsiyeye uyarak bu bidonlary da M47 kitindeki bidonlarla de?i?tirdim. Bidonlary ve askylaryny detaylandyrmak için asit indirme setinde bazy parçalar mevcut, lakin ben bunlary daha sonraki projelerde kullanmak istiyorum.

Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 23:57
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 11/12/2009 Saat 00:01
Ve derken syra geldi gövdeyi birle?tirmeye...
Gövdenin alty ve üstü arasynda çe?itli noktalarda birtakym oturma sorunlary oldu?unu farkettim. Orayy bastyryp burayy ittireyim derken ortaya böyle bir görüntü çykty.

Düzenleyen onge - 11/12/2009 Saat 00:02
IP
Sayfa   3 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma