Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Yardım | |
Kayıt Ol Giriş |
Phantoms Phorever | |
Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler : Phantoms Phorever |
Konu: F-4F, Revell, 1/72 | |
<< Önceki Sayfa 6 Sonraki >> |
Yazar | Mesaj |
YIGITT
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 20/01/2008 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 26 |
Gönderim Zamanı: 09/10/2008 Saat 08:58 |
Mat vernikten sonra detay ve dekaller daha gerçekçi durmu?.
|
|
Bende pilot olmak isterdim... ama Şimdi maketleri ile oyalanıyorum.
Bundan da büyük zevk alıyorum. |
|
Clumsy
Üye Pervane Sever Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1408 |
Gönderim Zamanı: 09/10/2008 Saat 17:14 |
Orjinalini yazan: YIGITT
Mat vernikten sonra detay ve dekaller daha gerçekçi durmu?. Alet, üzerine en son parlak verni?in ince kat uygulamasyna maruz kaldy. Buradaki foto?raflar o hâlini gösteriyor. |
|
-Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur! -Peki o zaman. Sorunluuu... |
|
Clumsy
Üye Pervane Sever Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1408 |
Gönderim Zamanı: 01/01/2009 Saat 21:04 |
Maketi bir hyrstan ziyade gerçek anlamyyla hobi diye yapmaya çaly?ynca bitmeyen senfoni projeleri gitgide fazlala?yyormu? me?ersem.
Aslynda sevgili Ufuk' un kokpitin içine bakarken "Heh he, olmamy? kiii!" tadynda dalga geçervari bir ruh haliyle beni yerin dibine batyrmasyndan sonra F-4 F maketi konusunda gazym iyice kaçmy?ty. Sen o kadar u?ra?maya çaly?, adam olsun da bir?eye benzesin diye çabala, sonra "Olmamy? kiii!" densin... E güzel! "Bari..." dedim "durumu kurtarmaya çaly?ayym da kanopilerini kapaly yapayym, hem içerisi toz da almaz..." Demez olaydym! Disiplinli olma huylaryna toz kondurmayan Almanlaryn firmasy Revell sa?olsun kanopileri boydan kysa tutmu?. Tutmu? derken maly kalyptan eksik çykarmy?. Kysacasy parçalar bozukmu?! Sen maketi boya, eskit, bilmem ne yap, bitti bitiyor diye sevine dur sonra... Güm! Ba?a gelen çekilir mi diyeyim, nazar oldu kahretmesin mi diyeyim, ben buna torpil takyp uçursammy diyeyim derken sabyr deyip maketi 2 ay nadasa byraktym. Öncelikle sorun olan kokpit içi, sadece sa? taraf var zannetmeyin, solu da ayny: |
|
-Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur! -Peki o zaman. Sorunluuu... |
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 01/01/2009 Saat 21:09 |
Ylk önce kanopileri açyk yapmaya karar verdim, böylece boydan hatalary ortaya çykmayacakty.
(Bu arada belirteyim, ayny durum ba?ka kutulanmy? Revell F-4 F maketlerinde de varmy?. Müze yary?masyna gelen ayny maketlerde de dikkatimi çekmi?ti. Ama elimde eski kutulu ayny maketin kanopisinde sorun yok. Demek ki kalyp eskimi?, belli! Neyse...) Önce kanopilerin yamuk olan ön profillerini düzle?tirdim, sonra Fujimi' nin fazladan elimde olan kanopi detay setini yapy?tyrdym ve hem içten hem dy?tan boyadym: Sonrasynda gövdeye yapy?an detay seti parçalaryny da boyadym. Onlaryn foto?rafyny çekemedim. Zaten yapy?ynca çekilmi? olacak :) |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 01/01/2009 Saat 21:13 |
Asyl sorun kapaly bölgede bulunan deliklerin nasyl kapanaca?y idi.
"Plastik parça koysam yetmezzz" deyip gereksiz afra tafra yapyp karynca kararynca Aires detay setine bakarak acycyk da olsa benzetmeye çaly?ty?ym bu parçalary yaptym: Parçalary kokpit içine koyunca en azyndan içerisi biraz kalabalyk gözükecek diye umuyorum. Devamy ve sonu gelecek Efen'im, merak etmeyiniz :) |
|
-Sorumluuu...
|
Ares
Admin Group Kayıt Tarihi: 04/01/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3654 |
Gönderim Zamanı: 01/01/2009 Saat 23:01 |
Yyi ki olmamy? demi?im, bu vesileyle içi de dy?yyla denk kaliteye ula?my? oldu; te?ekkür edece?ine bik bik bik:) eline sa?lyk:)
|
|
Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly... |
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 14/01/2009 Saat 09:26 |
En son birisi tayfun gibi esip de "Bitir ulan artyk modeli" tadynda azarlayynca "Ne kyskanyyon avkada?ym, yava?tan yapyyoz i?te" diye cevabyny verip fyrsat buldukça maketi bitirme yolunda devam ettim.
Öncelikle hazyrlamy? oldu?um kokpit parçalaryny içeriye yerle?tyrdim ve Fujimi 1/72 F-4' tem artan kanopi setini de kullanarak kokpiti koltuk ve lövye hariç bitirdim. Yukarydaki foto?raf ile kar?yla?tyryldy?ynda nispeten daha düzgün gözüküyor gibiler; en azyndan benim için. |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 14/01/2009 Saat 09:31 |
Motor kysmy beni çok endi?elendiriyordu, belki de aslynda endi?elenecek bir durum yok.Ancak yine de bu bölgede biraz da olsa dikkat etmek gerekti?ine inandy?ymdan i?i baya?y yava?tan aldym.
Syk maket yapmamanyn ya da elindekini düzgün ?ekilde yapmaya çaly?manyn olumsuz tarafy da maketi bitirmenin zaman almasy herhalde. Syk maket yapmayynca el aly?kanlyk kazanmyyor; düzgün ?ekilde bitirmeye çaly?manyn da el aly?kanly?y olmady?y için dü?ünmeye zaman harcamaya sebep olmasy cabasy. En önce kuyru?un alt kysmyny çe?itli metal renkleriyle boyamy?tym. Sonrasynda da foto?raflara bakarak sa?yny solunu boyayyp 2 gün önce de yine foto?raflara bakyp karynca kararynca eskitmesine el attym. |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 14/01/2009 Saat 09:36 |
?imdi syrada elevatörler var.
Öncelikle maketi bilenler küçük bir de?i?ikli?in farkyna varacaklar. Foto?rafta alt tarafta duran elevatörün üzerindeki üçgen parça elevatörlerin hem üstlerinde hem altlarynda var ancak yapmy? oldu?um uça?yn elevatörlerinde bu parça üstlerdee bulunmuyor. Ben de öncelikle pu parçalary silip sonrasynda kaybolan bir kaç perçini tekrar yaptym. Sonrasynda da elevatörleri boyayyp yyldyz dekallerini yapy?tyrdym. Detaylaryny belirginle?tirip en son mat verni?ini attym ve eskitme için yine dü?ünmeye ba?ladym :) |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 14/03/2009 Saat 12:27 |
Elevatörleri boyadym, gövdedeki motor kysmyny hallettim derken e?im, i?im, synavlarym ve kulüpteki çaly?malar sebebi ile makete ancak 3 haftada 1 dokunabiliyorum desem yeridir.
Sonunda aleti mahvetmeyelim derken arada gövde altyna 1 santime 1 santim ebatlarda capon dökünce operasyona ara vermi?, bir kaç haftadan sonra moral bulup durumu düzeltmi?tim. Kazanyn moral bozuklu?u da yeni yeni geçmeye ba?lamy?ken ancak el atabiliyorum makete. Motor kysmyna de?i?ik varyasyonlar uygulamaya çaly?yyorum demek yalan olmaz. Öncelikle aslen Hasegawa maketi çin üretilmi? olana eksoz detay setini anlamsyzca bu makette kullanmaya çaly?tym. Sonuç; eh i?te! Sonrasynda hangi renge boyayayym diye dü?ünürken önce GSI' yn "Mr. Color" serisinden H61 "Burnt Iron" rengini kullandym. Sonra mat vernik atyp korumaya aldym ve yumu?ak uçlu 0,5 kalemi ile eksozun dy? taraflarynda bulunan dy?a detay plakalaryn hepsinin kenarlaryny ve bazylarynyn ortalaryny çizdim. Yine mat vernik atyp bu sefer ortalaryny çizmi? oldu?um plakalaryn üzerilerine Testors' un "Jet Exhaust" boyasyny kullanarak kuru fyrçalama yaptym. Sonra motor içlerine Tamiya' nyn eskitme setlerinin A ve D' sinde bulunan "Light Sand" ve "Burnt Blue" ile oksitlenme rengini yaptym; akabinde uçlaryna B setinde bulunan "Soot" ile giri?tim. En syn ylarak tamamyny yine mat vernik ile korumaya alyp gövdeye yapy?tyrdym. ?imdilik durum bu: |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 14/03/2009 Saat 12:35 |
?u anda da yakyttanklary ve paylonlary boyamaya çaly?yyorum.
Paylonlary bir önceki maketim olan Zero' da ini?takymy yuvalaryny maskelemek için kullandy?ym yöntem ile maskeledim. Yakyt tanklaryn da ise aklyma yeni gelen bi yöntemi kullandym. Boyamanyn yakyttankynyn ortasyndan geçmesi için dikkatli olmak gerekiyor ya bende tankyn tam ortasyny saracak ?ekilde ince maske bandyny sardym. Ba?langyç ve biti? uçlarynyn birbirine otutturup sonra o bandy tanktan söktüm ve onu ikiye böldüm. Böylece elimde tankyn yarysy geni?li?inde bir bant oldu; yakla?yk 14 milimetre. Sonra onun da ortasyny i?aretleyip i?aretli olan kysmy tanka yapy?yk olan paylonun uç kysmyna gelecek ?ekilde yapy?tyrdym ve tankyn yandan yarysyny bulmu? oldum. Sonrada maskelemeyi yaptym. ?u an boyama bekliyor: Sanyrym artyk nazar de?dirmeden kysa zamanda bitirebilece?im. Yyi maketler! |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 29/03/2009 Saat 00:25 |
Modelin adyny Beethoven' yn Bitmeyen Senfoni' si ile bütünle?tirmeye çaly?ayym ?aka maka seneye yakyn halde süregelen bu macera galiba sona yakla?yyor.
Kanymdaki kaplumba?a DNA' syndan mydyr yoksa bir ?ekilde burnumun sürekli akmasynyn bir nedeni olmasyndan mydyr bilinmez elim pek bir yava? hâlâ. Neyse... Koltuklaryny paraya kyyyp hariçten aldy?ym ve boyady?ym maketin ayny zamanda fyrlatma kollaryny da karynca kararynca yapmaya çaly?tym. Pek ba?aryly olmamy? olsa da " Aaaaa, orada bir ?ey var ama ne?" diyebilece?iniz halde. Sonrasynda pitosu ile u?ra?ty?ym maketin asyl pitosu ve yeni yapylmy? olanyny görmektesiniz a?a?yda. 0,3 mm kalynly?ynda boruyu ysytyp çekti?im kulaktemizleme çubu?undan parçanyn önce içine oturtup daha sonra makete girce?i yere 0,2 mm kalynly?ynda bakyr tel parçasy yapy?tyrdym. Sonra bu komple pito parçasyny makete yapy?tyrdym ve boyadym. Tabii 0,3 mm kalynly?yndaki parça?y en önceden ysytyp yanyk rengini tutturmaya çaly?tym ya artyk kim görebilirse... En son kat atty?ym boya tabii ki çok kalyn olmu? olsa da bu maketin nazarlyklaryndan (!) biri olarak kalmasynda sakynca yok diye dü?ünüyorum :))) |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 29/03/2009 Saat 00:30 |
Arada seyrüsefer y?yklaryna da bula?tym.
Makette ayry parça de?ilde kanatucuyla bir olarak verilen arka lambayy önce kanatucundan uçurdum. Sonra metalik rengini boyayyp caponun kendisini plastik parçanyn üzerinde ?ekle soktum. Yüzey gerilimimi denir ba?ka bir açyklamasy varmydyr bilmem daha önce Draken maketimde yapmy? oldu?um bu uygulamaya son noktayy ?effaf kyrmyzy rengini sürmek suretiyle koyuyorum. Öndeki lambayy yine önce metalik renge sonra da onun üzerine ?effaf rengi sürmek suretiyle yaptym. Klasik numara yani :) |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 29/03/2009 Saat 00:36 |
Syrada fosforlu dekali yapmak da...
Önce kurutup toz hâline getirdi?im Revell' in fosforu ile dekal yapma syvysyny kary?tyrdym. (Lütfen dikkat ediniz! Cady malzemesi namesinde yankylanan fosforun yanynda özellikle deKal diyorum. Bir de decal deyip Deccal' i tepemizde bitirmeyelim, n'olur!) Kullanylan malzemeler bunlar: Dekal ka?ydyna sürülüp kurumasy sonrasynda da aldy?y hâl ?u oluyor: Biraz kalyn gözükmesi aslynda yararly bir durum. Zira uça?yn üzerinde bulunan bu y?yldaklaryn kalynly?y neredeyse bir serçe parma?y kalynly?y kadar. |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 29/03/2009 Saat 00:42 |
Hazyr olan dekali uygun gördü?üm geni?likte kesip 0,7 mm maskeleme bandy ile maskeleyip maketin üzerinde gelece?i yerdeki rengi attym ve en son vernik ile yerlerini sa?lamla?tyrdym.
Maketin üzerine uygulamayy normal dekal uygulamasy gibi yapyp dekal yumu?atma syvysy da kullandym. Tabii ki dekal normalden çok kalyn oldu?u için ?imdilik "Future"y fyrça ile kenarlaryna sürüp yerine yapy?tyrdym sayylyr. "Future" fyrça ile tatbik edilmesine ra?men dekalle alttaki zemin arasyna syzyp neredeyse hiç iz byrakmyyor. |
|
-Sorumluuu...
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 29/03/2009 Saat 00:48 |
Aradan ini? takymlary ve yvyr zyvyrlary da çykardy?ym için maket bir ?eye benzemeye ba?lady.
?imdilik sadece sa? gövdedeki fosforlary yaptym; kanatuçlary için de dekalleri kesip biçtim ve ?u an boyamayy bekliyor. Genel görünüm ?imdilik ?u: Yakyt tanklaryndaki ölçüp biçmeler i?ime yarady, tabii ki arada fantaziye kaçtym ve boyamada savurgan bir yol izledim. Paylonlaryn altyndaki bomba sabitleyicilerini Hasegawa' nyn F-4 EJ maketinden çaldym. Çok küçük kesip biçmeyle yerlerine rahatça oturdular. Görü?mek üzere! Not: Fosforlaryn kenarlaryny boyayaca?ymy söylemeyi unutuyordum neredeyse :) |
|
-Sorumluuu...
|
Ares
Admin Group Kayıt Tarihi: 04/01/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3654 |
Gönderim Zamanı: 29/03/2009 Saat 01:00 |
Hislerimi klavyeye dökmeye forum kurallary izin vermiyor, nokta:)
|
|
Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly... |
|
Clumsy
Gönderim Zamanı: 29/03/2009 Saat 01:04 |
Biliyorum, maketin hâlâ bitmemi? olmasy kyzdyryyor ama söz bitecek. Tabii ki yakyn zamanda.
Yoksa ben de syrtyma, kafama, orama burama odun yemeyi istemiyorum artyk :) |
|
-Sorumluuu...
|
<< Önceki Sayfa 6 Sonraki >> |
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |