Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: yardym panellerin arasyny boyama Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
sundust
Yeni Üye
Yeni Üye

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4
Alıntı sundust Cevaplabullet Konu: yardym panellerin arasyny boyama
    Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 11:46
Merhaba,
bu nun mutlaka teknik bir terimi vardyr ama ben ?öyle açyklamayaa çaly?acam:

?uanda Italieri nin 1/48 seahawk modelini yapyyorum daha gerçekçi olmasy için bazy yapylmy? örneklerde gövdedeki panellerin birle?im yerlernin kyu ve çok ince boyandy?yny gördüm. bu nasyl bir teknikle yapylmaktadyr. Yardymcy olabilirmisiniz?
IP
Burak Özdil
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 719
Alıntı Burak Özdil Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 12:30
Merhaba,

Paneller derken model üzerindeki çizgi detaylary my kastediyorsunuz? Öyle ise boyama bittikten sonra eskitme uygulayacaksynyz. Makaleler bölümünde ayryntyly eskitme çaly?malaryny bulabilirsiniz.
Resimde atarsanyz yardymcy olmaya çaly?yryz.
Artyk 1/72 AFV yapyyorum (arada kaçamak yapmayaca?ym anlamyna gelmez :) )

http://miniafv.blogspot.com/
IP
sundust
Yeni Üye
Yeni Üye

Alıntı sundust Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 13:52
evet kastetti?im oydu te?ekkür ederim. henüz gövdeyi birle?timedim ama siz benim demek istedi?imi anladynyz. eskitme ile ilgi bir çok yazy okudum ama tam olarak istedi?imi bulamadym makaleler kysmyna bakaty?ymda gövdenin genel eskitmesi ile ilgili bir yazy buldum. Resimli ve çok faydalyydy fakat çizgiler için bir makale bulamadym. yardymcy olabilirmisiniz?
IP
Burak Özdil
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Özdil Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 14:41
Elbette.

Eskitme konusunda bende yeni sayylyrym benden çok daha deneyimli arkada?lar mevcut yanly?ym veya eksi?im olursa düzeltsinler lütfen.

Panel çizgilerini bildi?im üç türlü belirginle?tirebilirsiniz.

Birincisi ön gölgeleme denilen teknik. Boyama syrasynda pistole ile uygulanabiliyor. Çizgilerin üzeriden siyah veya modelin rengine göre koyu bir renk ile geçip üste inceltilmi? boya atyyorsunuz. Böylece alttaki boya panelleri belirgin hale getiriyor.

Di?er bir teknik ya?lyboya yykama. Boya bittikten sonra parlak vernik atylyp panel çizgilerine ya?ly boya uygulanmasy. Panel çizgileri üzerinden ya?lyboya geçilirsonra temiz bir bez ile silinir ancak izi kalyr.

Bildi?im son bir teknikte kuru pastel tekni?i. Model tamamlanyp en son mat vernik atyldyktan sonra kuru pastel tozu ince bir fyrça ile panel geçi?lerine uygulanyr. sonra yeniden mat vernik atylyr ki toz pastel kalycy olsun diye.

Söylemi? oldu?um gibi eksiklerim olabilir daha iyi bilen arkada?lar yardymcy olacaktyr. Yyi modeller.

IP
sundust
Yeni Üye
Yeni Üye

Alıntı sundust Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 14:45
Te?ekkür ederim.
Ya?ly boyada parlak vernik pastel tozunda ise mat vernek kullanylyyor. Sanyrym do?ru anladym.
IP
Burak Özdil
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Özdil Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 15:58
Rica ederim.

Do?rudur.

IP
sundust
Yeni Üye
Yeni Üye

Alıntı sundust Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 17:17
peki enamel boya üzerine parlak vernik onun üzerine ya?ly boya eskitme yapyp ya?ly boyayy terebentin yada tiner ile sildi?imizde alttaki boyayya da zararverir mi?
IP
Burak Özdil
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Özdil Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 17:55
Ya?lyboyayy bir sökücü ile silmiyorsunuz. Parlak vernik üzerinde ya?lyboya yslakken temiz bir bez ile fazlasyny alyyorsunuz. Böylece model üzerindeki girinti, panel çizgisi vs. yerlere ya?ly boya giriyor, oralarda kalarak çizgiyi olu?turuyor.

IP
sozgen70
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 133
Alıntı sozgen70 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 21:19
Tamiya'nyn Weathering Master eskitme setleri var. www.hlj.com sitesinde bulmak mümkün. Burak Özdil'in yazmy? oldu?u 3. tekni?e denk dü?üyor. Suyla da çykarylabildi?i için fazla uygulandy?ynda büyük ölçüde düzeltme ?ansynyz oluyor. Farkly uygulamalar (uçak, tank, vs.) için farkly setler var.
IP
balpete?i
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 386
Alıntı balpete?i Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05/01/2009 Saat 21:57
Orjinalini yazan: sundust

peki enamel boya üzerine parlak vernik onun üzerine ya?ly boya eskitme yapyp ya?ly boyayy terebentin yada tiner ile sildi?imizde alttaki boyayya da zararverir mi?

1.modeli boyadyktan sonra üzerine parlak verni?ini atyn.

2.akabinde iyice inceltti?iniz siyah veya koyu kahve renkli ya?ly boyayy (burada boya ne su gibi çok fazla aky?kan olacak ne de çok kalyn olacak, panel çizgileri arasynda akabilecek kadar aky?kan olmaly.) ince uçlu bir fyrça yardymyyla alyp boyayaca?ynyz panel çizgileri üzerine "damlatyn."

3.modeli a?a?y yukary, sola sa?a hareket ettirerek boyayy panel çizgileri arasynda "akytyyoruz".

4.paneller etrafynda kalan fazlalyk boyayy yumu?ak, toz byrakmayan bir bezle veya kulak temizleme çubu?u ile alabiliriz. burada dikkat etmeniz gereken ?ey bu fazlalyklary alyrken çok fazla panel aralaryna girmemek ve özellikle kanat gibi yüzeylerde aracyn hareket yöünü dikkate alarak yapaca?ynyz silmedir. sonuçta panel çizgileri etrafyndaki boya bir miktar kirlenme ?eklinde o bölgede kalacak ve modelin boyasynda birazcyk koyula?ma yaratacaktyr.

Düzenleyen balpete?i - 05/01/2009 Saat 21:57
161...
IP
Clumsy
Üye
Üye
Simge
Pervane Sever

Gönderilenler: 1408
Alıntı Clumsy Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/01/2009 Saat 06:23
Orjinalini yazan: balpete?i

2.akabinde iyice inceltti?iniz siyah veya koyu kahve renkli ya?ly boyayy (burada boya ne su gibi çok fazla aky?kan olacak ne de çok kalyn olacak, panel çizgileri arasynda akabilecek kadar aky?kan olmaly.) ince uçlu bir fyrça yardymyyla alyp boyayaca?ynyz panel çizgileri üzerine "damlatyn."

3.modeli a?a?y yukary, sola sa?a hareket ettirerek boyayy panel çizgileri arasynda "akytyyoruz".

Boyanyn aksine su gibi aky?kan olmasy gerekiyor ki uygulama yapyldy?ynda maketi sa?a sola sallamak gibi i?lemlerde bulunmayalym, canyny tehlikeye atmayalym.
Özellikle parlak vernik belli bir yüzey aky?kanly?y sa?layaca?y için su gibi olan kary?ym detay çizgilerinin çinde kendi yolunu bularak yürüyecektir.
Bizler de maketi sa?a sola sallamak suretiyle maketin aklyny yerinden oynatmamy? olaca?yz.
-Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur!
-Peki o zaman. Sorunluuu...
IP
balpete?i
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 386
Alıntı balpete?i Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/01/2009 Saat 19:33
:) yani elbette haldur huldur sallamayy kastetmedim, hafif hareketlerle boyanyn akma yönlerini tayin etmeyi anlatmaya çaly?tym...
161...
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04