Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Türk Hv. Kuvv. Supermarine Walrus Mk II Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 251
Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Konu: Türk Hv. Kuvv. Supermarine Walrus Mk II
    Gönderim Zamanı: 13/04/2008 Saat 00:29
Yngiliz Supermarine Aviation Works tarafyndan 1932 yylynda yapymyna ba?lanan Walrus’un ilk uçu?u 1933 yylyndadyr. Yngiliz donanmasy 1935’ten itibaren kullanmaya ba?lamy?tyr. Çift satyhly, tek motorlu hem denizden, hem de karadan kalky?-ini? yapabilen amfibik uçaklardandyr. Ayryca katapult yardymy ile gemilerden de kalky? yapabilmektedir. 1938 yylynda 6 adet Walrus Mk II satyn alynmy? olup, 1947’de hizmet dy?y byrakylmy?lardyr.
Yapaca?ym model 04391 kutu nolu Revell’in 1/72 ölçekli Walrus Mk I uça?ydyr.

Ynternette Walruslarla ilgili olarak ara?tyrmalarym syrasynda ?öyle bir ibare buldum:
“Supermarine Walrus II: Similar to Mk I but with wooden hull and rubber-tyred tailwheel.”

Supermarine Walrus II: Teknesinin a?aç, kuyruk tekerinin lastik olmasy dy?ynda Mk I’e benzerdir.
Bu nedenle herhangi bir de?i?iklik yapmadan modeli bitirece?im. Tabii Türk Hv. Kuvv. Uça?y olarak.
Kutudan 3 dal ve 1 adet kanopi çykty.

Parçalar az çapakly ve oldukça temiz.
IP
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13/04/2008 Saat 00:30
Ynternette buldu?um gövde çizimlerinden yararlanarak:

gövde içini ye?ile (tonunu tam tutturamasamda) boyadym, dikme ve çytalaryny sadele?tirerek, ince tel kullanarak gövde içine yerle?tirmeye çaly?tym

IP
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13/04/2008 Saat 00:32
Modelde pilot kabini için bir sandalye ile garip bir pilot figüründen ba?ka bir ayrynty bulunmamakta. Walruslar zaman zaman çift pilot ile de uçacak ?ekilde düzenlenmi?ler. Gerekti?i zamanda ikinci pilotun sandalyesi sökülerek tek pilotlu hale getiriliyorlar. Pilotun arkasynda uçu? yönüne ters olarak oturan bir mürettabat yeri bulunmakta. Pilot ve bu mürettabat gövdenin sol tarafyndalar. Gövdenin sa? tarafynda da ayryca seyrüseferci ve/veya telsiz operatörü oldu?unu sandy?ym bir mürettabat daha bulunmakta. Pilotun koltu?u ?öyle bir ?ey.

Bu tür bir ayryntyyy yapmak gibi bir becerim olmady?y için benim pilot koltu?um gayet sade oldu. Emniyet kemerlerini maskeleme bandyndan, kesebildi?im kadar ince kesmeye çaly?tym. Ama gene de dedemin ku?a?y gibi oldu. :)) Aslynda gövde kapatyldy?ynda pilot koltu?u hariç bu ayryntylaryn hiç birini görmek olasy de?il. Sol yary gövde, pilot ve mürettabat kabini:

Sa? yary gövde, seyrüseferci ve/veya telsiz operatörü yeri:

IP
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13/04/2008 Saat 12:50
Uça?yn borda aletleri ile ilgili ?öyle bir resim buldum. Rengini tam tutturamady?ym gövde içi ye?il renk burada çok güzel görülüyor.

Yine Walrus’a ili?kin buldu?um blueprint’te uçu? aletlerinin çizimleri de bulunmakta.

Borda aletlerinin görüntülerinden ve çizimlerinden yaralanarak borda aletlerini bilgisayarda kopyalamaya çaly?tym. Ancak ölçek çok küçük oldu?u için tüm ayryntylar birbirine girdi ve hiçbir ?ey görünmez oldu. Bu nedenle görüntüyü sadele?tirmek ve çizgileri de kalynla?tyrmak gerekti. Böylece de uça?ymyz birazcyk gerçek dy?y bir bordaya sahip oldu. :))

IP
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/04/2008 Saat 21:01
Supermarine Walrus'a ili?kin genel çizim (blueprint) leri Yeni Zelanda'daki bir müze yayymlamy?. Bir dolu ayryntyly çizimler var. Örnek olarak tüm yapyyy gösteren bir çizim:

Gövdeyi kapattyktan sonra kanat dikmelerini, motoru ve üst kanady yerle?tirdim. Rewell burada bir güzellik yapmy? ve kanatlary alt yary-üst yary olarak ayry ayry vermi?. Gövdeye alt kanatlaryn üst yarysyny, kanat dikmelerinin üstüne üst kanatlaryn alt yarylaryny monte ettikten sonra gergi telleri çok kolay olarak çekilebiliyor. Ben gergi teli olarak 0.75'lik kablodan çykartty?ym ince bakyr telleri kullandym. Gergi tellerinin çekilmesinden sonra kanatlaryn di?er yarylaryny yapy?tyrynca uçak bir ?eylere benzemeye ba?lady. Ancak, bu a?amalarda, hazyr büroda i? syky?yk de?ilken, fyrsattan istifade hyzly yapayym derken foto?raf çekmeyi unuttum. Referans resimlerinden anlady?ym kadary ile bizdeki Walruslar Alüminyum boyaly. Her ne kadar internette Mk II lerin teknesinin tahta oldu?u yazyyorsa da Nikolajsenin sayfasyndaki Türk Walruslarynyn tekneleri pek tahtaya benzemiyordu. Veya ben benzetemedim. Airbrush'ym olmady?y için uça?y önce Model Master'yn enamel silver'yny kullanarak fyrça ile boyadym. daha önce de fyrça ile metalik boya yapmy?tym ama bu kez ne olduysa i?renç bir boya ortaya çykty. neyseki, tinerli pamukla boyanyn büyük kysmyny temizleyebildim. Çare olarak Duplicolor'yn spray gümü?ünü aldym ve modeli yeniden spray boya ile boyadym. Modelin bazy yerlerinde farkly boya kalynlyklary olu?tu ,ancak görmek için çok dikkatli bakmak gerekiyor. Duplicolor'yn gümü? rengi çok parlak, pyryl pyryl gümü? renginde bir maket ortaya çykardy. Bizim uçaklar bu kadar parlak olmadyklary için yine Duplicolor'yn parlak verni?i boyanyn üstüne sykylynca daha mat ve kabul edilebilir bir renk ortaya çykty. Dikey stabilize kyrmyzyya boyandy. Üzerine Turquise Decal'dan beyaz ayyyldyz gelecek. Alt kanadyn altynda, üst kanadyn üstünde bulunan kare forslar yslak çykartma bulunamady?y için elde yapylacak. Modelin metal boyaly ve gergi telli hali:

Pazartesi günü itibariyle büroda i?ler kyzy?ynca sanyrym zorunlu olarak modele bir süre ara vermek gerekecek. :(
Esen kalyn.
IP
F-4 E
Üye
Üye

Gönderilenler: 1077
Alıntı F-4 E Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15/04/2008 Saat 08:08
Erhan bey Turkuaz dekalde kare forslarda var.Benim anlayamady?ym ölçekmi tutmuyor yoksa ba?ka bir problemmi var.PM modelin eski dekallerindede var kare forslar.Arzu ederseniz bana ölçü verin yardymcy olmaya çaly?ayym.Elbette boya ile yaparsanyz daha bir ho? olur.Ellerinize sa?lyk.Ancak gergi tellerinde biraz daha hassas çaly?yrsanyz daha süper olacak gibi.Kolaylyklar diliyorum.....
IP
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15/04/2008 Saat 08:42
Sn F-4E (adynyzy bilmiyorum özür dilerim)
Yardym öneriniz için çok te?ekkürler. Elimdeki kare forslar bitti?i ve artyk Turquoise Decal'leri bulmakta olanakly olmady?y için elde yapmaya çaly?ayym diye dü?ündüm. hem de en azyndan yapyp yapamayaca?ymy da denemi? olurum. Maket üstündeki boyanyn sökülüp yeniden boyanmasyna aly?ty zaten. Sözünü etti?im gibi kanatlar iki parça halinde verildi?i için gergi tellerini gayet gergin olarak çekmeniz olanakly ve ilk yapty?ymda da çok gergin idiler. Bilemiyorum boyanyn etkisi mi oldu ama boyadyktan bir gün kadar sonra sarkmaya ba?ladylar. Bir ?ekilde sorunu çözmenin yollaryna arayaca?ym. Ne kadar ba?aryrym bilemiyorum. E?er bu konuda bildi?iniz pratik bir yöntem varsa ve bildirirseniz sevinirim.
Sizin Figürlerinizi ilgi ve zevkle izliyorum. Ben koca uçakla ba? edemezken o ufacyk figürlerdeki uygulady?ynyz ayryntylar beni hayrate dü?ürüyor. Esenlik dileklerimle kolay gelsin diyorum.

IP
F-4 E
Üye
Üye

Alıntı F-4 E Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/04/2008 Saat 12:49
Erhan bey nikimin üstüne tyklarsanyz ismimi görebilirsiniz.Bendeniz Yzzet Çelikoba.....
Tel olarak kullandy?ynyz malzemeyi bilemiyorum(?ayet bakyr tel kullandyysanyz bu malzeme sycak ve so?uktan etkilenerek genle?me yapabilir)ama ben genelde bildi?imiz misina kullanyyorum.0.08 mm. çapynda.Ayryca bildi?imiz sentetik saç(peruklardanda olabilir) kullanyyorum.Gemiler bölümünde Varyag gemisindeki teli sentetik saç dan yaptym.Umarym ho?unuza gider.
Sa?lyk ve esenlikler diliyorum....
IP
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/04/2008 Saat 23:23
Merhaba Yzzet Bey,
Maalesef ince bakyr tel. Bulabildi?im en ince misina 0.2 mm. Fazla kalyn geldi?i için tel kullanmayy dü?ünmü?tüm. Saç aklyma gelmedi. Telleri biraz sarkyk bir modelim oldu. Y?in bir di?er yany da henüz resimlerini basmadym ama daha önce ba?layyp kyrylan bir SPAD 13 modelim vardy. Yenisini yapmaya ba?ladym ve onun da gergi tellerini bakyr telden çektim. Sanyrym o da sarkacak. Herhalde hata yapa yapa bu i?i ö?renece?iz.
?imdi gelde SPAD 13'ün resimlerini bas bakalym. :(
Nice güzel figürlere....
IP
F-4 E
Üye
Üye

Alıntı F-4 E Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/04/2008 Saat 11:25
Erhan bey birde bu i?in kompedany Fuat Ertüzün arkada?ymyz var.Bu tel olayynda uzman bir ki?i.Kendisi bu i? için Amerikadan 0.05 çapta çelik tel getirtip yapyyordu.Banada 5..6 ad. getirmi?ti.Gözümün içi gibi saklyyorum onlary.Sanal ortama hiç girmez.Sanyyorum en son partiyide o almy?ty.Üretimin bitti?ini söylemi?ti.Ben kendisi ile irtibat kurar isem bir haber vermeye çaly?yrym size.Kalyn sa?lycakla....
Ayryca misina için balyk ve olta malzemesi satan yerlere bir bakyverin.Saç için ise alyn bir oyuncakçydan bayan figürü,onlaryn saçlaryndan kullanyverin....
IP
sharkcem
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 130
Alıntı sharkcem Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19/04/2008 Saat 00:38
Aslynda istedi?iniz kalynlykta gergi teli elde etmenin bir yolu daha var. Kit parçalarynyn dy? plastik çercevelerini e?it uzunlukta keserek tam ortasyndan ysy kayna?y ile ysytyrsanyz (tercihen mum) tam yumu?ama ve hafif kararma a?amasynda iki yana hyzlyca çekerseniz size gereken telleri üretmi? olursunuz. Dikkat edece?iniz en önemli husus her plastik gerekli genle?me esnekli?ine sahip de?il bu nedenle deneyerek elde edeceksiniz.

Düzenleyen sharkcem - 19/04/2008 Saat 00:38
IP
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 24/04/2008 Saat 22:10
Dikey stabilizeyi kyrmyzyya boyadyktan sonra parlak vernik, mikroset uyguladyktan sonra Turquise Decal’dan ayyyldyzy çykarttym. Üst kanat üstü ve alt kanat altyna kare forslary maskeleyerek elde fyrça ile yaptym. Pekte fena olmady gibi. Airbrush olsaydy daha iyi olurdu sanyyorum. Birde enamel boya kullandym, acaba akrilik boya daha my iyi olurdu? Ylginçtir, Hava Kuvvetlerindeki Walruslaryn mevcut foto?raflarynyn hiç birinde gövdede fors, uça?yn herhangi bir yerinde de borda numaralary görünmüyor. Son olarak yeniden parlak vernik atyldy ve bitti.
Kare forsun maskeli hali. Çekti?im di?er pozlar iyi çykmamy?. Ancak bir tane pozu kurtarabilmi?im.

Ve biti? foto?raflary. Gergi telleri bakyr tel oldu?u için gerginliklerini biraz kaybetti. Gelecekteki projelerde ince misina veya saç kullanmak daha iyi olacak. Bu maket kady kyzy gibi biraz kusurlu oldu. Acemilik i?te. Affola.

IP
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 24/04/2008 Saat 22:11

IP
erhan köküöz
Üye
Üye