Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Yardım | |
Kayıt Ol Giriş |
Figür | |
Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Figür |
Konu: syra geldi Mehtere... | |
Yazar | Mesaj |
F-4E
Üye Kayıt Tarihi: 11/11/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1158 |
Konu: syra geldi Mehtere... Gönderim Zamanı: 06/03/2008 Saat 23:12 |
bunlarda yine serbest çaly?malarymyzdan.Ölçek yine 120 mm. yava? yava? koymaya çaly?alym Mehterimizi...
biraz bilgi verelim isterseniz. Mehter nedir? Mehter dost, sevgi, birlik ve kahramanlyk oca?ydyr. Mehteri kendine has özellikleri ile korumak ya?atmak gelecek nesil'e byrakmak her Türk'ün görevidir. Mehter; myzykacy, çadyrcy, kavas gibi muhtelif manalarda kullanylmy? bir tabirdir Mehter Farsça " MIHTER" kelimesinin Osmanlylarca ULU-BÜYÜK manasyna gelen bir kelimesinden alynmy?tyr. Dilimizde bu kelimenin Arapçala?tyrylmy? ?ekillerinden " MEHTER" kullanylmaktadyr. MEHTER TAKIMI YKY BÖLÜMDEN OLU?UR Mehter takymynyn yürüyü? nizamynda merasime i?tirak ?öyledir: Önde çorbacy ba?y (Emir-i Âlem) unvanyny ta?yyan ve ba?ynda "üsküf" bulunan mehteran bölü?ü komutany, onun arkasynda sol tarafynda zyrhly muhafyzy ile birlikte ye?il sancak, ortada istiklal alameti olan ak sancak, sa? ba?ta ise zyrhly muhafyz ile birlikte kyrmyzy sancak bulunur. Sancaklaryn arkasynda ise üçerli koldan üç syra halinde dizilmi? dokuz tu? gelir. Sa? taraftan kyrmyzy sanca?yn arkasynda, yeniçerilerin ta?ydy?y hücum tu?u yer alyr. Tu?lardan sonra ortada mehterba?y bulunur. Mehterba?yndan sonra ise mehterin iki katy adedince çevgenler (okuyucular), zurnazenler, boruzenler, nakkarezenler, zilzenler ve davulzenler gelmekte. En arkada ise at syrtynda ta?ynan kös bulunmakta. Mehter takymy katlardan olu?ur. 3 katly, 5 katly, 7 katly, 9 katly 11 katly ve 13 katly diye adlandyrylyr. En küçü?ü 3 katly, en büyü?ü 13 katly olarak kurulmu?tur. Mehter takymynda katly demek her sazdan o katly nispetinde Enstrüman <saz> bulunmasy demektir. Yani 5 katly Mehter takymynda, 5 zurna, 5 boru, 5 nakkare, 5 zilve, 5 davul var demektir. Buna göre 10 çevgen (di?er sazlaryn iki misli) bulunur. 13 katly Mehter yalnyzca Padi?aha aittir. KIYAFETLER Saz ba?lary kyrmyzy cübbe, kyrmyzy kavuk, kyrmyzy ?alvar, sary üç etek ve sary yemeni giyerler. Di?er sazlar koyu mavi cübbe, kavuk, ?alvar ve renkli üç etek ile kyrmyzy yemeni giyerler. Çevgânlar da saz ba?lary gibi giyinirler. Has durrrrr,haydi ya Allah deyip resimlerimizi koyalym isterseniz. devamy az sonra:-) kalyn sa?lycakla.... |
|
lterlemez
Üye Kayıt Tarihi: 09/09/2005 Konum: Eskisehir Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 303 |
Gönderim Zamanı: 06/03/2008 Saat 23:59 |
Elleriniz dert görmesin. Bu figürler satylyyor mu, yoksa özel el imalatymydyr?
|
|
Adriano Guisebbe Lentini
|
|
F-4E
Üye Kayıt Tarihi: 11/11/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1158 |
Gönderim Zamanı: 07/03/2008 Saat 08:02 |
Bu figürler el yapymydyr Levent bey,satylmaz.Naçizane Osmanly figürlerini yapmaya çaly?yyoruz elimizden geldi?ince.250...300 ü bulunca bir sergi açmak var gönlümüzde,hayyrlysy diyelim artyk..kalyn sa?lycakla
|
|
Burak Özdil
Üye Kayıt Tarihi: 28/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 719 |
Gönderim Zamanı: 07/03/2008 Saat 12:21 |
Yapty?ynyz modelleri takip ediyorum, hepsi çok mükemmel. Elllerinize sa?lyk. Umarym projenizi en kysa sürede hayata geçirirsiniz.
|
|
Artyk 1/72 AFV yapyyorum (arada kaçamak yapmayaca?ym anlamyna gelmez :) )
http://miniafv.blogspot.com/ |
|
F-4 E
Üye Kayıt Tarihi: 16/12/2006 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1077 |
Gönderim Zamanı: 23/03/2008 Saat 22:48 |
develi kös cümüz ve bakycysy....
kalyn sa?lycakla...... |
|
lterlemez
Üye Kayıt Tarihi: 09/09/2005 Konum: Eskisehir Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 303 |
Gönderim Zamanı: 24/03/2008 Saat 11:42 |
Ellerinize sa?lyk gerçekten çok güzel görünüyorlar. Bunlary seri üretime geçirmeyi dü?ünüyor musunuz (plastik malzeme iseler tabi ki)? Örne?in, PM modele hiç öneride bulundunuz mu? Bu tip modelleri gerçekten görmek ve yapmak isterim.
|
|
Adriano Guisebbe Lentini
|
|
F-4 E
Gönderim Zamanı: 24/03/2008 Saat 12:06 |
Levent bey bunlar plastik malzeme de?il.PM modelin i?i ba?yndan a?kyn....üretim konusunda ise pek yana?aca?yny sanmyyorum.Onun için i? ba?a dü?üp sizlerin ortaya bir?eyler çykarmasynda fayda var kanaatindeyim.Kaldyki figür topi?inde durum ortada.Yurdum insanyndan kimler figür alyr,ne kadara alyr,nasyl alyr,kaç ki?i alyr...vs...vs..bir sürü muamma...
kalyn sa?lycakla.... |
|
Jolly Roger
Üye Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2436 |
Gönderim Zamanı: 24/03/2008 Saat 14:29 |
Katylyyorum. Beraberinde bunlar üretilirse resin olur muhtemelen ki o da oldukça maliyetli olur gibi. Kaç ki?i alabilir, kaç ki?i alyr, ciddi sorunlar.
|
|
Consume Ergo Sum
|
|
Snake Eye
Üye Kayıt Tarihi: 27/08/2005 Konum: Greece Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
Gönderim Zamanı: 24/03/2008 Saat 20:23 |
Orjinalini yazan: F-4 E
Levent bey bunlar plastik malzeme de?il.PM modelin i?i ba?yndan a?kyn....üretim konusunda ise pek yana?aca?yny sanmyyorum.Onun için i? ba?a dü?üp sizlerin ortaya bir?eyler çykarmasynda fayda var kanaatindeyim.Kaldyki figür topi?inde durum ortada.Yurdum insanyndan kimler figür alyr,ne kadara alyr,nasyl alyr,kaç ki?i alyr...vs...vs..bir sürü muamma... kalyn sa?lycakla.... Yzzet abi öncelikle eline sa?lyk. Bunlaryn üretimi konusunda belki yurtdy?ynda üretici bulunabilir. Örnek olarak Seil Models Yunanly Babis Stathis'in bir çok çaly?malaryny seri üretime geçirdi. Ondan dolayy son zamanlarda da firmadan bir sürü eski Yunanly ve Bizansly figürler çykyyor. Ama elbette firma ile irtibata geçecek ki?iler de gerekli. Siz yine bir dü?ünün. |
|
F-4 E
Gönderim Zamanı: 24/03/2008 Saat 21:42 |
de?ilmi ama Yalym:-)
Feridun cum te?ekkür ederim yorumun için.Konu ile ilgilenen arkada?lar var mutlaka.Her?eyi zamana byrakyp görelim....Ayryca ba?ka çaly?malar üzerine yo?unla?tyk.Selam ve sevgiler.... |
|
F-4 E
Gönderim Zamanı: 30/03/2008 Saat 00:09 |
mehtere devam....
|
|
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |